Συνεντεύξεις

Δεν θα συναινέσουμε στην προσπάθεια του κ. Τσίπρα να εξαπατήσει τους Έλληνες

Σάββατο, 18 Μαρ 2017

– Θέλετε να κλείσει η αξιολόγηση παρά τη μείωση του αφορολόγητου και τις περικοπές στις συντάξεις που απαιτεί το ΔΝΤ; 

Καλούμε την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση εδώ και ένα χρόνο, γιατί κάθε μέρα που περνάει το κόστος για τους Έλληνες μεγαλώνει. Ζητήματα που σήμερα η κυβέρνηση συζητά με τους θεσμούς, όπως η μείωση των συντάξεων και η  μείωση του αφορολόγητου,  δεν ήταν πάνω στο τραπέζι πέρυσι τέτοιο καιρό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επειδή διαβάζει λάθος τις εξελίξεις στην Ευρώπη επέλεξε να κωλυσιεργήσει  και τώρα βρίσκεται μπροστά στις υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών. Όπως έστρωσε θα κοιμηθεί.

– Η ΝΔ στηρίζει τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, τους δίνει “διαπιστευτήρια υποταγής” όπως την κατηγορεί το Μαξίμου; 

Μετά τις κυβιστήσεις της κυβέρνησης, μετά τις «ηρωικές διαπραγματεύσεις» που κατέληξαν σε υπερφορολόγηση των πάντων και περικοπές συντάξεων, αυτή η ρητορική πέφτει στο κενό, για να μην πω ότι ακούγεται γελοία. Η ΝΔ  λέει τα ίδια στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ότι επιβάλλεται να αλλάξει το ακολουθούμενο μείγμα της οικονομικής πολιτικής που δίνει βάρος στην αύξηση των φόρων αντί του περιορισμού των δημοσίων δαπανών.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που μίλησε για χαμηλότερα πλεονάσματα, αυτό επανέλαβε και στο κ. Σοϊμπλε και σας διαβεβαιώνω ότι  βρήκε ευήκοα ώτα.

– Είναι «τζάμπα μάγκας» όποιος λέει εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς ότι η ΝΔ δεν έπρεπε να είχε ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο το Καλοκαίρι του 2015; 

Είναι, μετά βεβαιότητος, η απόλυτη μειοψηφία, καθώς η απόφαση  της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ το καλοκαίρι του 2015 ήταν να ψηφίσουμε τη συμφωνία,  η οποία  κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Η ΝΔ είναι κόμμα ευθύνης και με αυτή της την επιλογή το απέδειξε για άλλη μια φορά.

– Η ΝΔ τα δημοσιονομικά μέτρα δεν θα τα ψηφίσει. Αν, όμως, στα αντίμετρα συμπεριλαμβάνεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ, ή της φορολογίας των επιχειρήσεων που είναι και δικές σας θέσεις, θα τα καταψηφίσετε παρότι συμφωνείτε; 

Η ΝΔ θα καταψηφίσει το σύνολο του πακέτου των μέτρων. Άλλωστε για ποια αντίμετρα μιλάνε, αυτά που θα ισχύσουν μόνο εάν ξεπεράσουμε το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, το οποίο ο πρωθυπουργός έχει πει ότι είναι αδύνατο να επιτευχθούν μετά το 2018; Ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά προσπαθεί να εξαπατήσει τους Έλληνες και εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσουμε σε αυτή την προσπάθειά του.

– Αν η κυβέρνηση μείνει με 147- 148 βουλευτές θα ψηφίσετε τη συμφωνία ή θα τη ρίξετε για να το πω έτσι απλά; 

Δεν θα τη ρίξουμε εμείς, θα χάσει ο κ. Τσίπρας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα οδηγηθούμε σε εκλογές. Ισχύει η ρήση του Παύλου Μπακογιάννη «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

– Όχι σε όλα; Καμία συναίνεση; Πολλοί λένε ότι αν τα βρίσκατε οι πολιτικοί και τα κόμματα μεταξύ σας θα είχαμε βγει από τα Μνημόνια. 

Το χέρι της συναίνεσης η ΝΔ το έδωσε στον κ. Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015  και ο κ. Τσίπρας επέλεξε από το σύνολο του πολιτικού φάσματος τον όμοιο του σε λαϊκισμό κ. Καμμένο για να κάνει κυβέρνηση. Η ευθύνη βρίσκεται 100% στον κ. Τσίπρα, ο οποίος ελλείψει πολιτικής πρότασης επενδύει στο διχασμός της ελληνικής κοινωνίας.

– Θεωρείτε ότι η ρητορική και οι διαρροές του υπουργού Άμυνας , συνεχίζουν «να θέτουν σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα»; Τον «μάζεψε» ο πρωθυπουργός όπως τον καλέσατε; 

Ακούστε, παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα τον υπουργό Άμυνας να ασκεί εξωτερική πολιτική και αυτό από μόνο του είναι απαγορευτικό. Στην περίπτωση δε που έχουμε να κάνουμε με ασόβαρους και ανεύθυνους  ανθρώπους αυτό γίνεται επικίνδυνο για τη χώρα. Το αν ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να συνετίσει τον κ. Καμμένο δεν το γνωρίζω, ενδεχομένως και να μην μπορεί.

– Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης ότι «η σημερινή ΝΔ δεν πρέπει να πιάνει στο στόμα της τον Καραμανλή», και ότι ο ίδιος όπως δεν πούλησε τον Καραμανλή δεν θα πουλήσει και τον Τσίπρα. Ένα σχόλιο σας. 

Ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται ο κ. Καμμένος δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της ΝΔ και τις επιλογές του Κώστα Καραμανλή. Είναι ακριβώς στον αντίποδα, καθώς βάζει πάνω από όλα την καρέκλα και όχι τη χώρα. Οπότε ισχύει η δήλωσή μου περί ασόβαρων ανθρώπων.

– Στη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα προχωρήσετε μονομερώς εάν γίνετε κυβέρνηση; 

Το έχει πει ξεκάθαρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

– Απομακρύνονται οι εκλογές; 

Επειδή έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που επανακαθορίζει τη στρατηγική της κάθε πρωί  και ταυτόχρονα έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές εναντίον των μέτρων που θα φέρει η κυβέρνηση, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

– Εσείς θα συνεχίσετε να ζητάτε κάθε μέρα εκλογές; 

Η ΝΔ τις ζητάει και η ελληνική κοινωνία τις θέλει διότι κάθε μέρα που περνάει η χώρα βυθίζεται, το επιχειρηματικό περιβάλλον επιδεινώνεται, επενδύσεις και ανάπτυξη δεν μπορούν να έρθουν και η κοινωνία φτωχοποιείται. Το αίτημα των πολιτών για πολιτική αλλαγή καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις,  και καθημερινά γίνεται επιτακτικότερο. Οι Έλληνες επιθυμούν μια κυβέρνηση αποφασισμένη να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και  η οποία θα δώσει ελπίδα και προοπτική.

– Πολλά κόμματα και κινήσεις δεν συνωστίζονται στα δεξιά της ΝΔ; Μήπως αυτό δείχνει ότι αυτό το κομμάτι δεν έχει έκφραση στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη; Χρειάζεται διεύρυνση και προς τα δεξιά; 

Η ΝΔ αποτελεί τη μόνη εναλλακτική λύση απέναντι στην καταστροφική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι η τελευταία ρεαλιστική ελπίδα των πολιτών που θέλουν η Ελλάδα να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Προσωπικές φιλοδοξίες και προσωπικές στρατηγικές, όπως φαίνεται και από τα δημοκοπικά ευρήματα δεν συγκινούν κανένα και δεν βοηθούν τη χώρα.

– Η κ. Φώφη Γεννηματά λέει «όχι»σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μόνο με τη ΝΔ, χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα της ζητούσατε να το ξανασκεφθεί; 

Πριν από τις εκλογές λέγονται πολλά και το κάθε κόμμα υπηρετεί το αφήγημά του. Μετά τις εκλογές η καταγεγραμμένη βούληση του ελληνικού λαού θα δείξει το δρόμο και τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου θα βρεθούν προ των ευθυνών τους. Οι επιλογές τους θα καθορίσουν το μέλλον τους και σίγουρα θα επηρεάσουν την πορεία της χώρας.

– Όλα για την αυτοδυναμία; 

Ο στόχος της ΝΔ είναι βεβαίως η αυτοδυναμία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξουμε την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική  συνεργασία.

– Αποκλείονται πρώην υπουργοί του Κ. Σημίτη σε μια κυβέρνηση της ΝΔ ή όχι; 

Δεν είναι στη λογική της ΝΔ οι αποκλεισμοί, αλλά η αξιοκρατική επιλογή ανθρώπων που είναι αποφασισμένοι να σηκώσουν το βάρος για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.

– Σταύρος Θεοδωράκης. 

Τον εκτιμώ και θεωρώ ότι κάνει μια σοβαρότατη προσπάθεια. Σε κάθε περίπτωση οφείλει κανείς να του  αναγνωρίσει ότι δεν παρασύρθηκε από λαϊκισμούς και εύκολες  επιλογές.

– Ο Αντώνης Σαμαράς έχει δικαιωθεί; 

Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου παρέδωσε τη χώρα με πραγματική ανάπτυξη η οποία δεν διαψεύσθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ. Είναι βέβαιο ότι αν είχε ολοκληρωθεί η προσπάθειά της, η χώρα σήμερα θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση.

– Οι επιθέσεις του Τ. Ερντογάν κατά της Ολλανδίας προκάλεσαν την σκληρή απάντηση των Ευρωπαίων. Αυτή η σύγκρουση είναι στη σωστή κατεύθυνση ή ρίχνει λάδι στη φωτιά; 

Καταρχάς είναι οξύμωρο το ότι ο Τ. Ερντογάν κατηγορεί τους Ευρωπαίους για φίμωση της πολιτικής έκφρασης τη στιγμή που στη χώρα του δεν επιτρέπονται διαφορετικές φωνές. Η προεκλογική περίοδος των κρατών είναι πάντοτε μια δύσκολη και ευαίσθητη στιγμή για τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δύο  κορυφαίες προεκλογικές διαδικασίες συνέπεσαν. Αυτό είναι μετά βεβαιότητος πηγή προβλημάτων. Το αποτέλεσμα των Ολλανδικών εκλογών δικαίωσε όλους όσοι από την αρχή πίστευαν ότι παρά τις ακραίες φωνές του λαϊκισμού και του σκοταδισμού η μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών δεν θα παρασυρθεί αλλά θα αντιδράσει.

– O κ. Κατρούγκαλος είπε ότι  «δεν υπάρχει λόγος να απαγορεύσουμε» την επικοινωνία των Τούρκων υπουργών με τη μειονότητα ενόψει του δημοψηφίσματος, μετά αναδιπλώθηκε. Ποια είναι η δική σας γνώμη; 

Δεν νομίζω πως τίθεται τέτοιο θέμα για έναν πάρα πολύ απλό λόγο. Οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες, δεν έχουν διπλή υπηκοότητα όπως οι μουσουλμάνοι της υπόλοιπης Ευρώπης, όπου οι Τούρκοι μπορούν να απευθυνθούν σε ψηφοφόρους της χώρας τους. Άρα στην Ελλάδα τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει. Ο κ. Κατρούγκαλος προφανώς δεν γνωρίζει τι ισχύει στη μειονότητα.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο