Κοινοβούλιο

Παταγώδης αποτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού

Τρίτη, 24 Απρ 2018

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης
κ. Γιάννη Δραγασάκη

ΘΕΜΑ: Παταγώδης αποτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού

Προεκλογικά, η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί δήθεν σεισάχθεια και κούρεμα των δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων. Αφού δεν έγινε ούτε το ένα ούτε το άλλο, κατέθεσε νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, με καθυστέρηση 2 ετών, υποσχόμενη ότι «θα δώσει οικονομική ανάσα στους Έλληνες επιχειρηματίες που αγωνιούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους». Από την αρχή, η Νέα Δημοκρατία είχε αναδείξει την ανεπάρκεια του εν λόγω συμβιβασμού, ο οποίος με τις αναρίθμητες γραφειοκρατικές του διατάξεις θα καταντούσε δικαστικός, οδηγώντας τελικώς τις επιχειρήσεις στα δικαστήρια.
Δυστυχώς, οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από την έναρξη της λειτουργίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αίτησης υπαγωγής 29.375 επιχειρήσεις. Από αυτές μόλις 10.352 έχουν καλύψει τα πρώτα βήματα και έχουν υποβληθεί οριστικά μόνο 764 αιτήσεις. Από αυτές τις χιλιάδες επιχειρήσεις, μόλις 23 κατόρθωσαν να ρυθμίσουν με επιτυχία τις οφειλές τους. Έτσι επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι πρόκειται για μία χρονοβόρα και δυσχερή διαδικασία. Πολύ ορθώς ακόμα και ο ίδιος ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης τη χαρακτήρισε ως «πραγματικό μαρτύριο για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις».
Η Νέα Δημοκρατία από την αρχή αντιπρότεινε μια αυτοματοποιημένη και πραγματικά εξωδικαστική διαδικασία που θα διευκόλυνε επιχειρήσεις και επαγγελματίες να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που φέρει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αντί να λύνει προβλήματα, δημιουργεί καινούρια. Θέτει εμπόδια στις διαπραγματεύσεις των οφειλετών με τους πιστωτές και προκαλεί απίστευτες καθυστερήσεις. Τελικώς, το τίμημα πληρώνει η αγορά, καθώς και οι βιώσιμες ελληνικές επιχειρήσεις που χρειάζονται στήριξη.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Τι μέτρα σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία;
2. Υπάρχει σχεδιασμός για να εισαχθούν διατάξεις που θα απλοποιήσουν τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού και, συνεπώς, να επωφεληθούν περισσότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ντόρα Μπακογιάννη

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο