Συνεντεύξεις

Η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να σταθεί

Κυριακή, 8 Ιούλ 2018
Συνέντευξη στη Real News της Κυριακής
Γιατί λέτε ότι η κυβέρνηση είναι υπό προθεσμία λόγω της στάσης του Πάνου Καμμένου στο Σκοπιανό; Δεν μπορούν να βρεθούν άλλοι βουλευτές να στηρίξουν την συμφωνία; 
Είναι αλήθεια ότι είναι δύσκολο να πάρει κανείς στα σοβαρά τον κ. Καμμένο. Προχθές απείλησε τον κ. Τσίπρα ότι θα ρίξει την κυβέρνηση όταν θα έρθει για κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών. Την ίδια στιγμή είπε ότι αυτή η κακή συμφωνία θα πρέπει να ψηφιστεί από 180 βουλευτές, όμως κατά την εκτίμηση του θα έρθει στη βουλή μετά από δύο χρόνια. Από όλα αυτά τα τραγελαφικά το μοναδικό συμπέρασμα είναι ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του είναι όμηροι του Πάνου Καμμένου και των τσαρλατανισμών του.
Ο Πάνος Καμμένος είναι ο αδύναμος κρίκος του κυβερνητικού συνασπισμού όπως υποστηρίζουν κάποιοι; 
Ο αδύναμος κρίκος είναι ο κ. Τσίπρας που επέλεξε τον κ. Καμμένο ως κυβερνητικό εταίρο. Να είστε σίγουρος ότι θα τον ακολουθεί για πάντα αυτή η επιλογή. Ο κ. Καμμένος  διέβη πια τον Ρουβίκωνα της γελοιότητας και από εδώ και πέρα είναι αδύνατον να τον πάρει τις μετρητοίς κανένας σοβαρός άνθρωπος. Το τραγικό για τη χώρα είναι ότι αυτός ο άνθρωπος έχει την ευθύνη του υπουργείου εθνικής άμυνας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εάν η κυβέρνηση επιλέξει τελικά να περάσει την ψηφοφορία για το Σκοπιανό με 180 βουλευτές τι θα κάνετε; Δεν θα υπάρξουν πιέσεις και από εξωτερικούς παράγοντες; 
Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι συγκεκριμένη και ξεκάθαρη. Πρόκειται για μια συμφωνία ετεροβαρή που όχι μόνο δεν λύνει το ζήτημα αλλά αντίθετα δημιουργεί συνθήκες για μελλοντικά προβλήματα. Προσωπικά, όπως γνωρίζετε, έχω δώσει μάχη για να υπάρξει λύση, όμως μου είναι αδύνατο να αντιληφθώ πως σε μια ευνοϊκή συγκυρία για τη χώρα μας δεχθήκαμε την «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα. Για μας ήταν κόκκινες γραμμές διότι πάνω σε αυτά μπορεί να οικοδομηθεί αλυτρωτισμός. Σε ότι αφορά τις πιέσεις των εξωτερικών παραγόντων θέλω να σας θυμίσω ότι τις έχουμε δεχθεί και στο παρελθόν και τις αντέξαμε.     

Τι περιμένετε ότι θα γίνει στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ με την ΠΓΜΔ; Θα λάβει πρόσκληση η γείτονα, και αν ναι τι σημαίνει αυτό;
Καταρχήν θα έχουμε την κωμική εικόνα ο υπουργός Άμυνας που μετέχει στη σύνοδο και συνοδεύει τον πρωθυπουργό μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών να διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική. Άρα θα μεταφέρουμε τη κυβερνητική φαιδρότητα σε διεθνές επίπεδο.  Σε ότι αφορά τη διαδικασία εκτιμώ ότι επειδή δεν υπάρχει συμφωνία η πρόσκληση θα απευθυνθεί στη χώρα πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που είναι το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων. Με αυτό και μόνο απεμπολείται το κεκτημένο του Βουκουρεστίου. Για να το πω απλά, η πολιτική του Βουκουρεστίου χάθηκε οριστικά με την υπογραφή του κ. Τσίπρα και τη στήριξη του κ. Καμμένου.
 
Στα σενάρια περί αποστασίας τι απαντάτε; 
Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοεί η κυβέρνηση μιλώντας για αποστασία. Η κ. Μεγαλοοικονόμου που πήγε στο ΣΥΡΙΖΑ από την Ένωση Κεντρώων έκανε αποστασία;  Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ που δεν άντεξαν τον εξευτελισμό και την γελοιοποίηση που δέχονται οι εναπομείναντες βουλευτές των ΑΝΕΛ είναι αποστάτες; Είναι αλήθεια ότι ο κ. Τσίπρας αρέσκεται σε βαρύγδουπες εκφράσεις και αφορισμούς. Όμως ο βασιλιάς είναι γυμνός. Η πραγματικότητα είναι ότι  η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να σταθεί. Η κλεψύδρα αδειάζει και είναι θέμα χρόνου να χάσει και τη στήριξη της βουλής, γιατί της κοινωνίας την έχει χάσει οριστικά.

Η αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να σημάνει απαρχή νέων συνεργασιών; Για παράδειγμα του Σταύρου Θεοδωράκη με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως κάποιοι υποστηρίζουν; 
Καταρχήν θεωρώ πολύ δύσκολο έως αδύνατο να υπάρξει  συνεργασία του Σταύρου Θεοδωράκη με τον ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις θέσεις του Ποταμιού. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι θα υπάρξει μια κινητικότητα του πολιτικού συστήματος η οποία κατά τη γνώμη είναι θετική. Η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα φάση, στην οποία θα πρέπει να επιδιωχθούν οι κοινωνικές συμμαχίες και οι πολιτικές συναινέσεις.
Εάν ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να καταργήσει ή ακόμα και να αναστείλει την μείωση των συντάξεων δεν θα είναι επιτυχία; 
Θέλω να σας θυμίσω κ. Σιαδήμα ότι εμείς δεν ψηφίσαμε τις περικοπές των συντάξεων, ούτε τη μείωση του αφορολογήτου. Είμαστε απέναντι σε αυτές τις πολιτικές και τις καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή. Είναι όμως το τίμημα της υπερήφανης διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015. Αν ο κ. Τσίπρας έχει κάποια συμφωνία ας καταργήσει τα μέτρα που ψήφισε. Ας ψηφίσει την τροπολογία που καταθέσαμε για να μην μειωθούν οι συντάξεις. Αν πάλι δεν έχει τα κότσια τουλάχιστον ας σταματήσει να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες των συνταξιούχων που έχουν σηκώσει τεράστιο βάρος.  
 
Γιατί αμφισβητείται τα καλά λόγια των ευρωπαίων για την κυβέρνηση Τσίπρα και τις διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο όπως έκανε πρόσφατα ο Πιερ Μοσκοβισί; 
Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη της Κομισιόν όπως και των Ευρωπαίων εταίρων μας να παρουσιάσουν στις δικές τους κοινωνίες μια έξοδο της Ελλάδος από το πρόγραμμα και να τις διαβεβαιώσουν ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλα χρήματα. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, από τις χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα, στην οποία θα υπάρξει ένα τόσο αυστηρό  πλαίσιο παρακολούθησης. Το τίμημα θα είναι τεράστιο για τον ελληνικό λαό και την πορεία της Ελλάδας. Τα δυσβάσταχτα πλεονάσματα στραγγαλίζουν την ανάπτυξη και υπονομεύουν την προοπτική της χώρας και γι’ αυτό θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να μειωθούν.  Ξέρετε οι πολίτες που πληρώνουν το μάρμαρο γνωρίζουν  τι ακριβώς συμβαίνει και δεν μπορούν να παραπλανηθούν πια από κανέναν.
Είστε διατεθειμένη να δώσετε την μάχη του σταυρού από οποιαδήποτε περιφέρεια αν σας ζητηθεί; Ακούγεται ότι θα είστε υποψήφια στα Χανιά.
Είμαι διατεθειμένη να δώσω τη μάχη για τη νίκη της ΝΔ  από οπουδήποτε κι αν μου ζητηθεί. Ένα πράγμα δεν έχω φοβηθεί ποτέ στη ζωή μου, να απευθυνθώ στο λαό και να ζητήσω τη στήριξή του. Η μοναδική μου δύναμη όλα αυτά τα χρόνια ήταν η εμπιστοσύνη των πολιτών. Και όσο μπορώ να τη διεκδικώ, θα το κάνω.
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο