Κοινοβούλιο

Τα στοιχεία δείχνουν για άλλη μία φορά ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποδεικνύεται στην πράξη υπεργραφειοκρατικός, αναποτελεσματικός και αδιέξοδος

Πέμπτη, 8 Νοέ 2018

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη

Θέμα: Εξωδικαστικός Συμβιβασμός 

Η κυβέρνηση διατυμπάνιζε ότι με την ψήφιση και την εφαρμογή των νόμων 4469/03-05-2017 και 4472/19-05-2017 για τη δημιουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να ρυθμιστούν τα χρέη των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, καθώς και τις όποιες παρεμβάσεις έγιναν τον περασμένο Ιούνιο με την προσθήκη των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών. Όμως, τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως πενιχρά.

Ο μηχανισμός αποδείχθηκε στην πράξη υπεργραφειοκρατικός, αναποτελεσματικός και σε καμία περίπτωση δεν κάλυψε τις προσδοκίες όλων αυτών που αναζητούσαν διέξοδο στο οικονομικό αδιέξοδο.

Συγκεκριμένα, σε 16 μήνες από την ενεργοποίηση και λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, από τις 36130 επιχειρήσεις που εκκίνησαν τη διαδικασία, μόλις 74 ρύθμισαν τα χρέη τους, από τους ελεύθερους επαγγελματίες 233 ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη ρύθμιση με το Δημόσιο και 198 με το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών), ανάμεσα σε 16526 που είχαν καταθέσει αίτημα ρύθμισης οφειλών. Επίσης, από τους 948 αγρότες που ξεκίνησαν τη διαδικασία, 11 μόλις ρύθμισαν τα χρέη τους με την εφορία και 8 με τον ΕΦΚΑ.

Στο μεταξύ, ακόμα δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί με τις οφειλές του τρέχοντος έτους. 

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι προτίθεται να κάνει, ώστε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός να απλοποιηθεί και να βοηθήσει αποτελεσματικά τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τις επιχειρήσεις;

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο