Συνεντεύξεις

H ΝΔ είχε μεγάλες εκλογικές νίκες μόνο όταν προσέλκυε προσωπικότητες από το κέντρο και την κεντροαριστερά

Κυριακή, 23 Δεκ 2018

Συνέντευξη στην εφημερίδα Realnews και το δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα

Πως σχολιάζετε την ένταση εκ μέρους της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα; Σε αυτή την συγκυρία και όπως συμπεριφέρεται η Τουρκία θεωρείτε καλό να επισκεφθεί ο Αλέξης Τσίπρας τη γείτονα χώρα;

Οι υψηλοί τόνοι στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας με προβληματίζουν και σίγουρα δυσκολεύουν το διάλογο μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας βασίζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Οι επαφές και ο διάλογος με την ηγεσία της γειτονικής χώρας όταν είναι καλά προετοιμασμένες είναι θετικές. Ελπίζω ότι αυτή η επίσκεψη θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη από την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα.

Οι τόνοι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σηκώθηκαν ιδιαίτερα και στον προϋπολογισμό. Μπαίνουμε σε περίοδο σκληρής πόλωσης;

Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει επιλέξει το δρόμο της σκληρής πόλωσης. Άλλωστε εδώ και αρκετό καιρό και αφού διαψεύστηκαν όλα τα αφηγήματά της, η πόλωση αποτελεί τη βασική στρατηγική της. Ο Σύριζα προσπαθεί να πολώσει με την ελπίδα να συσπειρώσει ένα τμήμα των ψηφοφόρων του. Αυτό όμως έχει τεράστιο κόστος. Έχει κόστος για το πολιτικό σύστημα και τη λειτουργία του, αλλά κυρίως έχει κόστος για τη δημοκρατία μας. Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χειρίζεται τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, το θέμα της τρομοκρατίας, καθώς και οι παρεμβάσεις της σε θέματα δικαιοσύνης είναι πρωτοφανής, προκαλεί προβληματισμό, δημιουργεί τοξικότητα και οδηγεί σε ευτελισμό των θεσμών. Εμείς θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε για το αύριο της χώρας, ταυτόχρονα όμως δεν θα αφήσουμε καμία πρόκληση αναπάντητη.

Στο Σκοπιανό πιστεύετε ότι η κυβέρνηση έχει τους βουλευτές να περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών; Ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος υποστηρίζει πως δεν ψηφίζει το Σκοπιανό.

Καταρχήν οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου έχουν όση αξία τους έχει αποδώσει ο ελληνικός λαός. Δεν είμαι καν σίγουρη ότι ο κ. Καμμένος θα καταψηφίσει τη Συμφωνία. Δεν γνωρίζω αν η κυβέρνηση έχει τους 151 για την επικύρωσή της. Πάντως αν δεν τους έχει, οι εκλογές είναι μονόδρομος.

Εάν τελικά δεν κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από αυτή τη Βουλή και εσείς κερδίσετε τις εκλογές τι θα κάνετε; Πως θα αντιμετωπίσετε τη δυσαρέσκεια των αμερικανών και των ευρωπαίων;

Ακούστε κ. Σιαδήμα, εμείς επιζητούμε λύση, αλλά λύση που θα προστατεύει τα εθνικά μας συμφέροντα και θα εξασφαλίζει σταθερότητα στα Βαλκάνια. Ακόμη και η τροπολογία που κατέθεσε η αλβανική μειονότητα των Σκοπίων αποδεικνύει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών που αναγνωρίζει Μακεδονική εθνότητα ενισχύει τον αλυτρωτισμό στην περιοχή και άρα ενισχύει την αστάθεια. Σε ό,τι αφορά τις πιέσεις σας υπενθυμίζω ότι αντίστοιχες αν όχι μεγαλύτερες ήταν οι πιέσεις που δεχτήκαμε στο Βουκουρέστι και αντέξαμε. Εμείς δεν πρόκειται να κυρώσουμε τη Συμφωνία αυτή και θα διαπραγματευτούμε από την αρχή.

Για τον Πάνο Καμμένο είπατε πρόσφατα μεταξύ άλλων πως είναι κότα τρίλειρη. Γιατί αυτή η επίθεση σε προσωπικό επίπεδο;

Ξέρετε ότι αποφεύγω τις προσωπικές επιθέσεις, όμως ο κ. Καμμένος έχει ξεπεράσει τα όρια επανειλημμένως. Κατακεραυνώνει το σύμπαν υποστηρίζοντας την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και του νόμου για την ασυλία των βουλευτών και οποτεδήποτε τίθεται θέμα της δικής του ασυλίας κρύβεται πίσω από αυτή. Προσωπικά έχω ταχθεί υπέρ της κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών και όταν ετέθη θέμα ζήτησα από όλες τους βουλευτές να άρουν την ασυλία μου. Μετά από ένα υβριστικό και συκοφαντικό tweet το οποίο έκανε σε βάρος μου, του έκανα μήνυση και αγωγή και σήμερα αρνείται να προσέλθει στη δικαιοσύνη. Ζήτησε την υποστήριξη των βουλευτών του Σύριζα για να μην απολογηθεί στη δικαιοσύνη όπως όλοι πολίτες. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσω μια τέτοια συμπεριφορά;

Μετά την προσχωρήση του Πέτρου Τατσόπουλου στη ΝΔ ήρθε και αυτή του Χάρη Θεοχάρη. Θεωρείται ότι μπορούν να συνδράμουν στη εκλογική μάχη; Ανησυχείτε μήπως χάνετε από τα δεξιά;

Πιστεύω ότι πρόσωπα που έχουν πολιτικό λόγο, έχουν κοινές απόψεις με τη ΝΔ στα σημαντικά ζητήματα και είναι αποφασισμένα να δουλέψουν για να γυρίσει σελίδα η χώρα μας και να μπούμε σε ένα κύκλο ανάπτυξης και ευημερίας, προσθέτουν και δεν αφαιρούν. Σας θυμίζω ότι η ΝΔ είχε μεγάλες εκλογικές νίκες μόνο όταν προσέλκυε προσωπικότητες από το κέντρο και την κεντροαριστερά και αυτός δεν ήταν λόγος για να χάσει από δεξιά. Άρα δεν ανησυχώ, αντίθετα είμαι πεπεισμένη ότι όλοι έχουν αντιληφθεί ότι η συστράτευση με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η μόνη ελπίδα για τον τόπο.

Μετεκλογικά με ποιον θα συνεργαστείτε; Όλο αυτό το διάστημα το Κίνημα Αλλαγής ανέβασε τους τόνους απέναντι στη ΝΔ ειδικά με την υπόθεση Σημίτη.

Τις συνεργασίες θα τις επιβάλει ο λαός το βράδυ των εκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει καθαρά για μια κοινωνική αλλά και κοινοβουλευτική συμμαχία ακόμη και αν η ΝΔ είναι αυτοδύναμη. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας καθώς και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, τη δημοσία διοίκηση και την παιδεία απαιτούν τη συμμαχία όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και θέλουν μια δημοκρατική και φιλελεύθερη Ελλάδα.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο