Νεα

Yιοθέτηση οδικού χάρτη για την ειρήνη, από τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Τρίτη, 5 Μαρ 2019

Την υιοθέτηση οδικού χάρτη για την ειρήνη, από τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πρότεινε η Ντόρα Μπακογιάννη, στην επιτροπή πολιτικών υποθέσεων που συνεδρίασε στο Παρίσι (5/3).

Η κ. Μπακογιάννη που είναι εισηγήτρια του ΣτΕ για την κατάσταση στη Συρία πρότεινε τη σύσταση Συνταγματικής Επιτροπής, ως μηχανισμού μετάβασης στην μεταπολεμική περίοδο και τόνισε ότι αυτή η επιτροπή πρέπει να αποτελείται από μέλη όλων των πολιτικών σχηματισμών της Συρίας, των ΜΚΟ, καθώς και να συμμετέχουν 30% γυναίκες για λόγους ισότητας. «Η επιτροπή θα κληθεί να ετοιμάσει ένα νέο δίκαιο και ισορροπημένο σύνταγμα που θα φέρει ειρήνη στη χώρα. Το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες του ΟΗΕ, και να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως έκανε στο παρελθόν στην περίπτωση της Λιβύης» υποστήριξε η πρώην υπουργός.

Εξέφρασε την αντίθεσή της στον διαμελισμό της Συρίας και υπογράμμισε την ανάγκη για στενότερη διακρατική συνεργασία στην περιοχή. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρότεινε τη δημιουργία Τελωνειακής Ένωσης στη Μέση Ανατολή, η οποία θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στο εμπόριο προϊόντων και στη συνεργασία σε θέματα ενέργειας και νερού. «Εμείς στην Ευρώπη χτίσαμε μια μεγάλη οικογένεια μετά από δύο παγκοσμίους πολέμους. Οι φίλοι μας στη Μέση Ανατολή μπορούν να επαναλάβουν την ιστορία. Είμαστε υποχρεωμένοι να τους στηρίξουμε» είπε. Τέλος ζήτησε να επιστρέψουν στις πατρίδες τους όλοι οι τρομοκράτες του «Ισλαμικού Κράτους» προκειμένου να δικαστούν.

Τις προτάσεις της Ντόρας Μπακογιάννη υιοθέτησε η επιτροπή πολιτικών υποθέσεων του συμβουλίου της Ευρώπης.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο