Council Of Europe

Ομιλία Ντόρας Μπακογιάννη στην επείγουσα συζήτηση για την κατάσταση στην Τουρκία – Συμβούλιο της Ευρώπης

Παρασκευή, 23 Οκτ 2020
Η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης έκανε σήμερα αποδεκτό ψήφισμα για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπάτηση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Τουρκία.
Ακολουθεί η ομιλία μου στην επείγουσα συζήτηση για την κατάσταση στην Τουρκία.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που πίστεψαν και πάλεψαν περισσότερο από πολλές άλλες για τον εκδημοκρατισμό  και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Η σημερινή κατάσταση λοιπόν δεν μας ευχαριστεί καθόλου.
Θέλω να θυμίσω το Ψήφισμα αυτή της Συνέλευσης τον Ιανουάριο του 2019, σχετικά με την «Χειροτέρευση της κατάστασης της αντιπολίτευσης στην Τουρκία». Ενάμιση χρόνο μετά, βρισκόμαστε ξανά στην ίδια κατάσταση, οι ανησυχίες μας επιβεβαιώνονται, και χρειάζεται για μία ακόμη φορά να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάφορη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αρχών δικαίου και της δημοκρατίας που συμβαίνει αυτή την στιγμή στην Τουρκία.
Θέλω να ενώσω την φωνή μου με αυτή άλλων συναδέλφων, όπως του κ. Gale, και του κ. Καιρίδη, και να καταδείξω την συνειδητή επιλογή της Τουρκίας να απομακρυνθεί από τις δημοκρατικές αρχές και το κράτος δικαίου.
Ο κ. Yildiz, συνάδελφος από την Τουρκία, υποστήριξε ότι αυτή την στιγμή γίνεται μεταρρύθμιση στην Τουρκία. Όταν όμως εκλεγμένοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης καταλήγουν στην φυλακή, όταν δικηγόροι πεθαίνουν από απεργία πείνας επειδή απλά δεν έχουν το δικαίωμα σε δίκαιη και αμερόληπτη δίκη, όταν ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφοβίζονται, αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν είναι μεταρρύθμιση, είναι κατάφορη παραβίαση της δημοκρατίας, είναι απολυταρχισμός!
Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία, αυτό πρέπει να κατανοήσουμε, αυτό να ονομάσουμε ξεκάθαρα και να το αντιμετωπίσουμε. Και για να μην υπάρχει αμφιβολία για το πως μερικά μέλη του Συμβουλίου βλέπουν τις αρχές που αυτή η Συνέλευση πρεσβεύει, η Τουρκία, μαζί με την Πολωνία, δηλώνουν πλέον ανοιχτά την πρόθεση τους να αποχωρήσουν από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως φύλο συκής από ορισμένα κράτη μέλη, που υπό τα φώτα της δημοσιότητας και του Συμβουλίου υποστηρίζουν την δημοκρατία, αλλά κατόπιν αποτραβιούνται στις σκιές και προχωρούν στην καταπάτηση της.
Κλείνοντας, θέλω να σταθώ σε ένα σημείο. Χθες, ο πρόεδρος της Συνέλευσης τόνισε ότι σε κάποιον βαθμό, δεδομένης της πανδημίας και του αντίκτυπου που είχε στις εργασίες μας, αυτή είναι μια χαμένη χρονιά. Δεν πρέπει όμως να είναι μια χαμένη χρονιά όσο αφορά την αξιοπιστία του οργανισμού και αυτής της συνέλευσης. Φέτος συμπληρώσαμε 70 χρόνια από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή να είναι η χρονιά που το Συμβούλιο της Ευρώπης επέτρεψε ορισμένα από τα μέλη του να καταλύσουν κατάφορα τις δημοκρατικές αρχές που το ίδιο το Συμβούλιο καλείται να προστατεύσει.
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο