Άρθρα

Ντόρα Μπακογιάννη: “Η κυβέρνηση συγχρονίζει το βήμα της με την εποχή”

Κυριακή, 4 Ιούλ 2021

Άρθρο της Ντόρας Μπακογιάννη

Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνονται δύο χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης από την ΝΔ. Σε αυτό το χρονικό διάστημα χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε τον εκβιασμό της Τουρκίας στον Έβρο και τις προκλήσεις της στο Αιγαίο και ταυτόχρονα μια πρωτόγνωρη πανδημία, που δοκίμασε ένα υποστελεχωμένο και δίχως σύγχρονες υποδομές Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο οποίο η δεκαετής οικονομική κρίση είχε αφήσει έντονο το αποτύπωμά της.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα κατάφερε να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες. Καταφέραμε να αναδείξουμε τις δυνατότητές μας, και να αναδειχθούμε σε θετικό παράδειγμα τόσο ευρωπαϊκά όσο και διεθνώς. Αντιμετωπίσαμε άμεσα και αποτελεσματικά την προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει τους μετανάστες και καταστήσαμε σε όλους σαφές ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος αποκαταστάθηκε και η οικονομία ξαναμπήκε σε δυναμική τροχιά. Το κράτος ψηφιοποιήθηκε και οι πολίτες απέκτησαν πρόσβαση σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες χωρίς να χρειάζεται να στηθούν σε ουρές. Οι Έλληνες είδαν να μειώνονται φόροι και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ ταυτόχρονα δόθηκαν πάνω από 40 δις για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που επλήγησαν από την πανδημία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή έδωσε το πολιτικό του στίγμα: σκληρή δουλειά, συνέπεια, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα. Αξιοποιώντας δημιουργικές δυνάμεις της χώρας, χωρίς κομματικές περιχαρακώσεις, ισχυροποιώντας του θεσμούς της δημοκρατίας και παρουσιάζοντας όραμα, σχέδιο και μετρήσιμα αποτελέσματα κατάφερε να καλύψει το λεγόμενο πολιτικό κέντρο. Μετά από δύο δύσκολα χρόνια η κυβέρνηση όχι μόνο διατήρησε την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας αλλά αύξησε την επιρροή της.

Υιοθετώντας πολιτικές σε κρίσιμους τομείς, όπως το περιβάλλον και η παιδεία, οι οποίες ταράζουν τα λιμνάζοντα νερά και απαντούν στις ανησυχίες των πιο δυναμικών τμημάτων της κοινωνίας έδωσε το στίγμα μιας Ελλάδας σύγχρονης και ανταγωνιστικής, η οποία με αυτοπεποίθηση μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής, σε ένα άρδην μεταβαλλόμενο τοπίο. Για παράδειγμα, η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, υιοθετήθηκε από την Ευρώπη, γεγονός που αναδεικνύει ότι η Ελλάδα σήμερα καινοτομεί και πρωτοπορεί.

Αναζητώντας τις καλύτερες λύσεις και εφαρμόζοντας, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές σε θεμελιώδη ζητήματα, όπως είναι οι εργασιακές σχέσεις και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, η κεντροδεξιά παράταξη γίνεται πιο πρακτική, πιο προοδευτική και πιο ευέλικτη στις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται.

Η κυβέρνηση στα δύο αυτά χρόνια απέδειξε ότι αντιλαμβάνεται ότι η πρόοδος της χώρας είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη, όχι μόνο με οικονομικούς αλλά και με κοινωνικούς όρους. Και αυτή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που βάλτωναν για χρόνια. Γι’ αυτό, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, το μεταρρυθμιστικό έργο συνεχίστηκε απρόσκοπτα.

Η εμπιστοσύνη του απαιτητικού και αμφίθυμου πολιτικού κέντρου στην κυβέρνηση, της δίνει τη δυνατότητα να προωθήσει αλλαγές που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και θα βάλουν τις βάσεις για μια ισχυρή Ελλάδα που θα προσελκύει επενδύσεις και θα δημιουργεί καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισαν τον χώρο του πολιτικού κέντρου γιατί αφουγκράστηκαν τις ανησυχίες και τις επιθυμίες του και τις αποτύπωσαν σε ένα στρατηγικό σχέδιο δράσης. Η κυβέρνηση συγχρονίζει το βήμα της με την εποχή. Αυτό είναι το στρατηγικό πρόβλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της οποία ο πολιτικός λόγος αντιστοιχεί στο χθες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρητικά διεκδικεί χώρο από το πολιτικό κέντρο, με την στρατηγική που ακολουθεί δείχνει ότι αδυνατεί να ακούσει τις ανάγκες της κοινωνίας. Πεδίον δόξης λαμπρόν λοιπόν για την κυβέρνηση να αξιοποιήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο