Συνεντεύξεις

Στην ζωή μου έχω μάθει να μην το βάζω κάτω – Ντόρα Μπακογιάννη

Κυριακή, 14 Μαΐ 2023

Η κάλπη της 21 Μαΐου δεν είναι απλώς μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, είναι η πιο κρίσιμη εκλογή των τελευταίων ετών, σημειώνει σε συνέντευξή της στο kriti24.gr, η υποψήφια βουλευτής Χανίων της ΝΔ , πρώην Υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη.

Η υποψήφια βουλευτής σημειώνει ότι αυτό που προσδοκά είναι να δει τα Χανιά να επιβραβεύουν την σταθερότητα, την υπευθυνότητα, την αξιοπιστία, επισημαίνοντας ότι ότι είναι ένας απολύτως εφικτός στόχος η πρωτιά της ΝΔ στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Η συνέντευξη αναλυτικά:

Πόσο κρίσιμη τελικά είναι η εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου; Είναι η «μητέρα των μαχών;» Τι σηματοδοτεί για τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και για την πορεία της χώρας;

Η κάλπη της 21 Μαΐου δεν είναι απλώς μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, είναι η πιο κρίσιμη εκλογή των τελευταίων ετών. Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι που θα καθορίσει το μέλλον της Ελλάδας για την επόμενη δεκαετία. Το βασικό διακύβευμα της κάλπης είναι μπροστά ή πίσω. Αξιοπιστία ή λαϊκισμός. Σοβαρότητα ή ανευθυνότητα. Αν η Ελλάδα θα γίνει πραγματικά Ευρώπη ή θα μείνει εγκλωβισμένη στις παθογένειες που μας πονάνε. Καλούμε όλους τους πολίτες να συγκρίνουν την τετραετία της ΝΔ με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, να συγκρίνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και να αποφασίσουν για το μέλλον των παιδιών τους. Η κάλπη της 21 Μαΐου δεν είναι πρόβα για μια παράσταση που θα ακολουθήσει. Είναι η εθνική κάλπη που θα καθορίσει την μετέπειτα πορεία.

Σε επίπεδο Νομού ο στόχος που έχει βάλει ο πρωθυπουργός, αλλά και εσείς προσωπικά για τη ΝΔ, είναι η πρωτιά. Πόσο εφικτός είναι ο στόχος αυτός, δεδομένου ότι, ποτέ στο παρελθόν η ΝΔ δεν έχει έρθει πρώτο κόμμα στα Χανιά;

Πιστεύω ότι είναι ένας απολύτως εφικτός στόχος και το λέω αυτό διότι ιδιαίτερα στη Κρήτη, όνειρα πολλών ετών άρχισαν να γίνονται πραγματικότητα, επί Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης που είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο για το νησί μας και το οποίο επί πολλά χρόνια, δυστυχώς πολλές κυβερνήσεις είχαν παντελώς αμελήσει. Πάνω από 3 δις είναι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Κρήτης με 480 αναπτυξιακά έργα. Στον πρωτογενή τομέα, δόθηκαν 130 εκατομμύρια σε 5.500 δικαιούχους. Όσο αφορά την κοινωνική και εργασιακή πολιτική, δημιουργήθηκαν μόνο στα Χανιά πάνω από 3.000 νέες θέσεις, και δόθηκαν 74 εκατομμύρια σε προγράμματα απασχόλησης. Ενώ, στο τομέα της υγείας, σε μία δύσκολη συγκυρία, το μόνιμο και επικουρικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας αυξήθηκε κατά 1.393 άτομα και 46 συνεργαζόμενους γιατρούς, εκ των οποίων 251 στο Γ.Ν Χανίων. Συνεπώς, ναι, πιστεύω ότι οι πολίτες των Χανίων θα αναγνωρίσουν αυτή την συνέπεια λόγων και έργων και θα μας δώσουν την πρωτιά.

Τέσσερα χρόνια βουλευτής Χανίων, είστε ικανοποιημένη με όσα έχουν γίνει στο Νομό, αυτά τα χρόνια;

Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Όμως είμαι ευχαριστημένη, γιατί ο νομός των Χανίων είχε τεράστιες ελλείψεις, για πολλά χρόνια και ήδη έχουν υλοποιηθεί και δρομολογούνται σημαντικά έργα. Την τετραετία αυτή που πέρασε, δουλέψαμε σκληρά, είχα μια στενή συνεργασία με όλους τους Δήμους, την Περιφέρεια, για να αλλάξουμε πραγματικά τον τόπο μας. Η αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού του Ταυρωνίτη, η αποκατάσταση και αναβάθμιση οδικών δικτύων σε όλο τον νομό, έργα επέκτασης σε λιμάνια και αγκυροβόλια, όπως της Σούδας, της Γαύδου είναι μερικά από τα πολλά έργα που ξεκίνησαν. Ο στόχος μου ήταν και παραμένει ένας: Η βελτίωση της ποιότητας ζωής, της ποιότητας του επιχειρείν, με προστιθέμενη αξία στο παραγωγικό και τουριστικό προϊόν. Στόχος ήταν να ξεκλειδώσουμε την δημιουργικότητα και την δυναμική των Χανίων και αυτό έγινε και θα συνεχίσει με ταχύτερους ρυθμούς αν οι πολίτες μας εμπιστευθούν.

Υπάρχουν πάντως και παράπονα για ελλείψεις ή καθυστερήσεις σε έργα υποδομής, στην ΠΕ Χανίων. Ποια είναι τα θέματα στα οποία πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο στα Χανιά;

Προφανώς και υπάρχουν καθυστερήσει και δεν έγιναν όλα τέλεια. Όμως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι πολλά έργα τελείωσα, ή μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης. Υπήρξαν καθυστερήσεις γιατί η χώρα, και ο κόσμος όλος, βίωσε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Όταν τους πρώτους 8 μήνες της διακυβέρνησης σου «σκάει» μια υβριδική επίθεση στα σύνορα σου και αμέσως μετά μια πανδημία που παραλύει, σε διεθνές επίπεδο, την οικονομία, τις μεταφορές, τον τρόπο ζωής συνολικά, ναι αυτό θα έχει επιπτώσεις στον σχεδιασμό. Ρίξαμε το βάρος στην υγεία, στην ψηφιοποίηση, στον μαζικό εμβολιασμό μιας ολόκληρης χώρας. Συνεπώς, καταλαβαίνω τα παράπονα, αλλά αν δει κανείς την μεγάλη εικόνα δεν μπορεί να μην παραδεχθεί ότι η χώρα τα τέσσερα αυτά χρόνια πήγε μπροστά, αναπτύχθηκε, πέτυχε. Και αυτό συνέβη και στον νομό μας. Κλείνοντας να πω ότι προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία είναι ο τομέας της υγείας με ιδιαίτερη στόχευση την πρόνοια και η αύξηση των μισθών των εργαζόμενων.

Πως ήταν η συνεργασία σας με την Περιφέρεια και τους Δήμους των Χανίων, σε ότι αφορά την προώθηση θεμάτων του νησιού; Είστε ικανοποιημένη με τους ρυθμούς που προχωρά η προετοιμασία και η υλοποίηση των έργων;

Ήταν εξαιρετική και διαρκής, με τον αντιπεριφερειάρχη, τον δήμαρχο Χανίων, και με όλους τους δημάρχους του νομού. Άλλωστε, όπως έχω ξαναπεί, η δουλειά ενός Βουλευτή είναι να συνεργάζεται με τους φορείς, με την κοινωνία και να λύνει τα προβλήματα τους. Αυτό έκανα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Θα σηκώνω το τηλέφωνο, θα τρέχω από σύσκεψη σε σύσκεψη, θα ενώνω την φωνή μου με τους Χανιώτες, και θα συνεργάζομαι με όλους για να έχουν τα Χανιά δύναμη και μέλλον. Σε ότι αφορά τους ρυθμούς υλοποίησης των έργων θέλω να σας βεβαιώσω ότι στα μεγάλα όπως ο ΒΟΑΚ, καθώς και σε αρκετά μικρότερα αλλά σημαντικά έργα, έγινε αγώνας δρόμου για να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα.

Πως κρίνετε τη μέχρι τώρα πορεία του προεκλογικού σας αγώνα; Τι αίσθηση σας αφήνει η επαφή σας με τους πολίτες των Χανίων και της ενδοχώρας του Νομού;

Η έναρξη του προεκλογικού αγώνα είναι για μένα η στιγμή της λογοδοσίας προς τους πολίτες. Τι υποσχέθηκα, και τι έγινε. Που βρίσκονταν τα Χανιά το 2019, που είναι σήμερα και ποιες είναι οι προοπτικές για την επόμενη ημέρα. Απέκτησαν τα Χανιά φωνή; Ξεμπλόκαραν έργα και αδράνειες ετών; Θεωρώ πως ναι. Υπάρχουν πράγματα ακόμα που πρέπει να γίνουν; Βέβαια πολλά, όμως μπήκαν οι βάσεις για ένα ακόμη πιο δυναμικό αύριο. Γι΄ αυτό και είμαι εδώ, διεκδικώ την εμπιστοσύνη των πολιτών για να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο τα Χανιά.

Έχετε ως σύνθημα το «Δύναμη για τα Χανιά»… Τι σημαίνει αυτό για εσάς, αλλά και τι μήνυμα θέλετε να περάσετε με αυτό το σύνθημα, στους πολίτες των Χανίων;

Σημαίνει πολλά. Στην ζωή μου έχω μάθει να μην το βάζω κάτω, να προσπαθώ, να βάζω στόχους και να πηγαίνω μπροστά. Επέλεξα το σύνθημα αυτό γιατί βλέπω την δύναμη και την δυναμική που έχουν τα Χανιά. Τα τέσσερα αυτά χρόνια περάσαμε πολλές και δύσκολες καταστάσεις όμως συνεχίσαμε να παλεύουμε με όραμα και αποτελεσματικότητα. Παλεύω για ένα καλύτερο τόπο, ένα καλύτερο αύριο για όλους και αυτό απαιτεί δουλειά και πάθος.

Κλείνοντας ο προσωπικός στόχος της Ντόρας Μπακογιάννη σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση ποιος είναι;

Να δω τα Χανιά να επιβραβεύουν την σταθερότητα, την υπευθυνότητα, την αξιοπιστία. Εν ολίγοις, να δω τα Χανιά να γίνονται μπλε.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο