Νέα

Multimedia

Τετ, 13 Ιαν 2016
Συνέντευξη στην Κοινωνία Ωρα MEGA
Παρ, 23 Ιαν 2015
Μπακογιάννη Σκουρλέτης πριν τις εκλογές στο MEGA
 
 

Τετάρτη, 15 Φεβ 2017

Λειτουργία Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

Ερώτηση στον Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου

Θέμα: Λειτουργία Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών

Ο ν. 4389/2016, που τέθηκε σε ισχύ στις 27 Μαΐου 2016, προβλέπει - μεταξύ άλλων - την ίδρυση της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών Α.Ε. (ΕΔΗΣ), στην οποία υπήχθησαν οι συμμετοχές του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις, προκειμένου να διαχειρίζεται επαγγελματικά και να επαυξάνει την αξία των συμμετοχών αυτών, να τις αξιοποιεί σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ και να εξυπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους των δημοσίων επιχειρήσεων.

Η εταιρία αυτή, που ουσιαστικά έχει τις μετοχές όλων των ΔΕΚΟ, δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί. Μάλιστα, το άρθρο 210 του ν. 4389/2016 αναφέρει ότι «όλες αυτές οι ΔΕΚΟ μπορούν, μέχρι να συγκροτηθεί σε σώμα το Δ.Σ. της ΕΔΗΣ να προβαίνουν μόνο σε πράξεις συνήθους διαχείρισης και εκπροσώπησης, καθώς και να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη εκποίησης ή μεταβίβασης ενοχικών και εμπραγμάτων δικαιωμάτων που δεν εντάσσεται στο ετήσιο επιχειρηματικό τους σχέδιο ή δεν είναι αναγκαία για την προστασία των δικαιωμάτων της επιχείρησης».

Προκαλεί απορία το γεγονός ότι η ΕΔΗΣ παραμένει ανενεργή, παρά το γεγονός ότι ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων εδώ και 8 μήνες. Εξαιτίας αυτής της κυβερνητικής καθυστέρησης, οι προς ένταξη ΔΕΚΟ αφήνονται στην τύχη τους, καθώς οι διοικήσεις τους δεσμεύονται να μην κάνουν τίποτε άλλο εκτός από απλή διαχείριση, μέχρι την πλήρη λειτουργία της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1.      Έχει ενεργοποιηθεί πλήρως η ΕΔΗΣ Α.Ε.;

2.      Αν όχι, ποιοι είναι οι λόγοι της καθυστέρησης;

3.      Με δεδομένο τον περιορισμό των διοικήσεων των ΔΕΚΟ σε απλή διαχείριση μέχρι να ενεργοποιηθεί η ΕΔΗΣ, πώς εξασφαλίστηκε όλο αυτό το διάστημα η βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων τους και η αύξηση της αξίας των συμμετοχών του κράτους σε αυτές;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ντόρα Μπακογιάννη

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

Twitter