Νέα

Multimedia

Τετ, 13 Ιαν 2016
Συνέντευξη στην Κοινωνία Ωρα MEGA
Παρ, 23 Ιαν 2015
Μπακογιάννη Σκουρλέτης πριν τις εκλογές στο MEGA
 
 

Πέμπτη, 8 Ιουν 2017

Η πορεία του νέου Αναπτυξιακού

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου

Θέμα: Η πορεία του νέου Αναπτυξιακού

Μετά από ένα σχεδόν χρόνο από την ψήφιση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 ούτε μια επένδυση δεν έχει προχωρήσει.

Και ενώ μέχρι τις 20 Μαρτίου 2017 θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος πληρότητας και νομιμότητας των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν, δεν υπήρξε ετοιμότητα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), με αποτέλεσμα όλες οι επενδυτικές προτάσεις να παραμένουν σε αναμονή, οι επιχειρήσεις σε αβεβαιότητα και η οικονομία σε στασιμοτητα.

Προφανής είναι και η αδυναμία της Κυβέρνησης να ολοκληρώσει τα επενδυτικά σχέδια των παλαιότερων Αναπτυξιακών Νόμων (Ν. 3299/2004 και Ν. 3908/2011) οι οφειλές των οποίων παραμένουν σε δυσθεώρητο ύψος (άνω των 4 δισ ευρώ), αφού δεν πραγματοποιούνται πληρωμές αλλά και οι έλεγχοι γίνονται πολύ περιορισμένα εξαιτίας έλλειψης χρηματοδότησης από το ΠΔΕ,  αλλά ιδίως εξαιτίας έλλειψης πολιτικής βούλησης.

Και ενώ ανακοινώνεται η παράταση μέχρι 31/12/2017 των ενταγμένων επενδυτικών σχεδίων του νόμου 3908, την ίδια παράταση πρέπει να προβλέψει και για τα ενταγμένα επενδυτικά σχέδια του νόμου 3299.

Μεγάλο εμπόδιο, όπως επισημαίνουν και οι παραγωγικοί φορείς της χώρας, αποτελεί και η προϋπόθεση επίτευξης του 50% της επένδυσης που προβλέπεται γι’ αυτή την παράταση, σε μια εποχή τέτοιας οικονομικής κρίσης και αδυναμίας χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες.

Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πώς θα κινηθείτε  σε σχέση με τα επενδυτικά  σχέδια παλαιότερων Αναπτυξιακών  Νόμων; Θα δώσετε παράταση και  για αυτά;

2. Τι σκοπεύετε να κάνετε με την προϋπόθεση επίτευξης του 50% της επένδυσης;

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

Twitter