Νέα

Multimedia

Τετ, 13 Ιαν 2016
Συνέντευξη στην Κοινωνία Ωρα MEGA
Παρ, 23 Ιαν 2015
Μπακογιάννη Σκουρλέτης πριν τις εκλογές στο MEGA
 
 

Κυριακή, 4 Φεβ 2018

Εμείς θα πληρώσουμε τοις μετρητοίς και τα Σκόπια επί πιστώσει

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

Κυρία Μπακογιάννη γιατί πρέπει το Σκοπιανό να λυθεί σε άλλη συγκυρία; Δεν θα κοστίσει στην χώρα μας, ειδικά κατά την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο;

Το Σκοπιανό θα μπορούσε να λυθεί από την ώρα που άλλαξε η κυβέρνηση των Σκοπίων και έφυγε ο εθνικιστής Γκρουέφσκι, εάν υπήρχε μια σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση η οποία θα ήταν σε θέση να δημιουργήσει ένα ευρύτατο εθνικό μέτωπο, για να διαπραγματευθεί ένα θέμα που αγγίζει την καρδιά και την ψυχή όλων των Ελλήνων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αντί να προσπαθήσει να  λύσει το ζήτημα με εθνική συνεννόηση και συναίνεση, από την αρχή χειρίστηκε το ζήτημα μικροπολιτικά, με στόχο να δημιουργήσει πρόβλημα στην αντιπολίτευση. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει τώρα επωφελής λύση για τη χώρα.

Σε μια λύση - πακέτο αν η σύνθετη ονομασία έχει μέσα τον όρο Μακεδονία θα τη δεχθείτε; Και επίσης εκτιμάτε ότι ο συμβιβασμός που θα γίνει θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία;

Η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού των Σκοπίων, κορύφωση του οποίου είναι το όνομα της χώρας, προϋποθέτει πολύ συγκεκριμένες ενέργειες. Απαιτείται αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, απαλοιφή των συμβόλων και των αναφορών στα βιβλία, με τα οποία καπηλεύονται την ελληνική ιστορία, και μια σειρά άλλων θεμάτων,  που θα δημιουργήσουν συνθήκες για μια κοινά αποδεκτή λύση στο όνομα. Η οποία θα ισχύει erga omnes, δηλαδή τόσο στο εξωτερικό, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, όσο και στο εσωτερικό. Έχω πει ότι το ονοματολογικό είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η λύση του ζητήματος προϋποθέτει κυρίως την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού. Εάν καταλήξουμε σε μια σοβαρή συμφωνία, η οποία θα αντιμετωπίζει όλα τα επιμέρους ζητήματα, μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό θα ήταν αποδεκτή. Όμως από αυτό το σημείο απέχουμε πολύ και δεν θεωρώ πιθανό να έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις έως τον Ιούλιο.

Πάντως αρκετά στελέχη της ΝΔ όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζουν πως δεν θέλουν τον όρο Μακεδονία σε μια σύνθετη ονομασία. Τι απαντάτε;

Και εγώ δεν θα ήθελα τον όρο Μακεδονία, όμως το ζήτημα είναι αν αυτό είναι εφικτό. Για μένα, που εργάστηκα σκληρά, για να μπορέσει να υπάρξει λύση διότι πίστευα και πιστεύω ότι η διαιώνιση του προβλήματος είναι και σε βάρος μας, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι εφικτό.

Εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για το θέμα της ονομασίας;

Ακούστε κ. Σιαδήμα, η θέση μας ήταν ότι θα έπρεπε να αποφύγουμε ένα δημοψήφισμα στα Σκόπια που θα δυσχέραινε τη λύση. Το να προτείνει σήμερα ο υπουργός Άμυνας να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα δείχνει το μέγεθος της άγνοιας και  της επικινδυνότητας αυτής της κυβέρνησης.

Γιατί κάνετε λόγο για τμηματική συμφωνία από την πλευρά της κυβέρνησης;

Διότι φοβόμαστε ότι η μόνη συμφωνία που μπορεί να υπάρξει τώρα θα αφορά στην ονομασία της ΠΓΔΜ και δεν θα αντιμετωπίζει το βασικό θέμα του αλυτρωτισμού. Δηλαδή θα αλλάξει το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με ένα τυχόν νέο όνομα και θα στείλει τα υπόλοιπα σημαντικά στις καλένδες. Δηλαδή εμείς θα πληρώσουμε τοις μετρητοίς και τα Σκόπια επί πιστώσει. Ταυτόχρονα θα έχουμε χάσει τον μοχλό πίεσης που είναι το κεκτημένο του Βουκουρεστίου. Αυτό θα είναι μεγάλη ήττα για τη χώρα.

Στο ενδεχόμενο που η κυβέρνηση φέρει μια λύση που σας καλύπτει αλλά δεν την ψηφίζει ο Πάνος Καμένος και οι ΑΝΕΛ τι θα κάνετε;

Τα καραγκιοζιλίκια τις κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι οποίοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα αυτά είναι λογικά και σωστά, δεν συνιστούν εικόνα σοβαρής χώρας. Μια χώρα όπου ο υπουργός Άμυνας διαφωνεί με τον υπουργό Εξωτερικών, τον οποίο όμως εμπιστεύεται παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις τους, μια χώρα όπου ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να πείσει την κυβέρνησή του να έχει ενιαία θέση σε ένα μείζον εθνικό θέμα, βρίσκεται σε αδυναμία διαπραγμάτευσης. Αυτή η εικόνα αδικεί την Ελλάδα. Όταν η κυβέρνηση μας πει πώς θα αντιμετωπίσει τις εσωτερικές της  διαφωνίες και παρουσιάσει την επίσημη πρότασή της, να είστε σίγουροι ότι εμείς θα κάνουμε το εθνικά υπεύθυνο. Θέλω όμως να τονίσω ότι έτσι όπως χειρίζεται η κυβέρνηση το ζήτημα οδεύουμε σε φιάσκο.

Εφόσον όμως δεν υπάρχει δεδηλωμένη να υποθέσω θα κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Φαντάζομαι ότι αυτό θα έπρεπε να το κάνει ο Πάνος Καμμένος, μπροστά στον κίνδυνο να ψηφιστεί η πρόταση της κυβέρνησης, την οποία σήμερα χαρακτηρίζει «εθνικά επικίνδυνη».

Μπορεί το Σκοπιανό να οδηγήσει ακόμα και σε εκλογές; Να πέσει δηλαδή η κυβέρνηση;

Δεν το πιστεύω. Μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσουν τις καρέκλες τους, οι κυβερνητικοί εταίροι θα αναπροσαρμόσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους.

Κυβέρνηση μειοψηφίας, χωρίς την συμμετοχή  αλλά με την στήριξη των ΑΝΕΛ εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξει;

Εκτιμώ ότι μπορεί να τα δούμε όλα από τους κ. Τσίπρα και Καμμένο, στην προσπάθειά τους να μείνουν στην εξουσία με κάθε μέσο και κάθε τρόπο. Για να είμαστε όμως σοβαροί, όλα αυτά τα μικροπολιτικά τερτίπια αδυνατίζουν πολύ την θέση της χώρας μας και στο διεθνές σκηνικό αλλά και στην όποια διαπραγμάτευση για τα εθνικά θέματα ή τα θέματα της οικονομίας.

Ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε πως θα συγκροτήσει σύμφωνο με τα Σκόπια. Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος με την αντιπολίτευση; Εάν σας καλέσουν θα συμμετάσχετε;

Μια σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος θα απαιτούσε να ακολουθηθεί η πολιτική την οποία ακολουθήσαμε εμείς όταν διαπραγματευόμασταν. Αν η κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη, θα έπρεπε να συνεννοηθεί με όλα τα κόμματα για τη δημιουργία εθνικού μετώπου και όχι να προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην αντιπολίτευση για να καλύψει τις μεγάλες εσωτερικές αντιθέσεις της.  Η κυβέρνηση και ο κ. Κοτζιάς ακολούθησαν ακριβώς την αντίθετη πολιτική. Ο υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποιεί τα αρχεία του υπουργείου ως όπλα εναντίων της αντιπολίτευσης. Θεωρεί ότι με το να κατηγορεί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι όλους τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς εξωτερικών, θα καταστεί ο ίδιος σύγχρονος Μέτερνιχ.  Με αυτές τις λογικές εθνική πολιτική και εθνική συνεννόηση είναι πάρα πολύ δύσκολο να υπάρξει.

Όταν ήσασταν υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 2007-2008 είχατε δεχθεί τον όρο Μακεδονία - Σκόπια όπως κάποια κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί;

Καταρχήν δεν είχαμε δεχθεί τίποτα, διότι η διαπραγμάτευση δεν κατέληξε πουθενά. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει τίποτα κρυφό. Έχω μιλήσει στη βουλή των Ελλήνων, έχω δώσει καμία διακοσαριά συνεντεύξεις για τη θέση της Ελλάδος. Υπάρχει κανένας ο οποίος αμφιβάλλει για την θέση την οποία υποστηρίξαμε στο Βουκουρέστι;

Σήμερα γιατί δεν θα δώσετε το παρών στο συλλαλητήριο του Συντάγματος;

Γιατί πιστεύω ότι ένας πολιτικός  ο οποίος διαπραγματεύτηκε  θέματα εξωτερικής πολιτικής και έχει καθίσει πίσω από την ελληνική σημαία εκπροσωπώντας τη χώρα του, δεν προσέρχεται για ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής σε ένα συλλαλητήριο. Ταυτόχρονα θα είμαι η τελευταία που θα καταδικάσω την ελεύθερη έκφραση των πολιτών,  οι οποίοι κατά τη γνώμη μου θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα: «δεν εμπιστευόμαστε κ. Τσίπρα την διαπραγμάτευση σου. Όποτε διαπραγματεύτηκες χειροτέρευσαν τα πράγματα, δεν σου εμπιστευόμαστε και την διαπραγμάτευση της Μακεδονίας». Είναι πάντως απαράδεκτο εκ μέρους της κυβέρνησης να προσπαθεί να εκφοβίσει τους πολίτες να εκφραστούν.

Πάντως πολλοί συνάδελφοι σας έχουν δηλώσει ότι θα πάνε.

Νομίζω σας είπα την άποψή μου καθαρά.

Κάποιοι επιμένουν πως η θέση της ΝΔ στο Σκοπιανό την απομακρύνει από εν δυνάμει συμμάχους όπως η Φώφη Γεννηματά και κυρίως ο Σταύρος Θεοδωράκης. Συμφωνείτε;

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφής και ξεκάθαρη και καθόλου δεν μας απομακρύνει από τη επιλογή μας για ένα ευρύτερο μέτωπο που θα αντιμετωπίσει τα δύσκολα προβλήματα μετά τις εκλογές. Είμαστε ένα κόμμα υπεύθυνο και σοβαρό και έχουμε επίγνωση ότι ένας εσωτερικός διχασμός είναι ο μεγαλύτερος εθνικός κίνδυνος για την Ελλάδα.  Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Τσίπρα να κάνει.

Κόμμα στα δεξιά της ΝΔ - με αξιώσεις - μπορεί να συγκροτηθεί;

Δεν το πιστεύω. Η Νέα Δημοκρατία αυτή την στιγμή καλύπτει, όπως προκύπτει και από όλες τις δημοσκοπήσεις, όλο το φάσμα της ευρύτερης κεντροδεξιάς.  Και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ότι και για το Σκοπιανό οι πολίτες εμπιστεύονται  τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να το λύσει και όχι τον κ. Τσίπρα.

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

Twitter