Ομιλίες

Προσφώνιση της Ντόρας Μπακογιάννη στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Παρασκευή, 7 Μαΐ 2004

Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε σήμερα με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan o οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, η Δήμαρχος Αθηναίων, απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας.

Ακολουθεί η προσφώνηση της Δημάρχου Αθηναίων.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, με εισήγησή μου, αποφάσισε ομόφωνα να σας απονείμει το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών, επ’ ευκαιρία της επίσημης επίσκεψής σας στην πόλη μας, που είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου Πρωθυπουργού εδώ και πολλά χρόνια.

Μόλις πριν λίγους μήνες είχα την χαρά να δεχτώ την φιλοξενία σας στην Άγκυρα και να γνωρίσω από κοντά τόσον εσάς προσωπικώς, όσο και την αξιαγάπητη κυρία Ερντογάν, που βρίσκεται σήμερα κοντά μας.

Από την εποχή που εκλεχτήκατε ως επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης του Κόμματος της Ευημερίας στην Κωνσταντινούπολη, είχατε ξεκινήσει ήδη να εισάγετε νέες οργανωτικές δομές και να ενισχύετε την γυναικεία παρουσία στην πολιτική, συνεργαζόμενος μάλιστα με τη σύζυγό σας για τον σκοπό αυτό.

Από το 1994, όταν εκλεγήκατε Δήμαρχος της μεγάλης πόλεως του Βοσπόρου, η θητεία σας συνδέθηκε με την εξυγίανση των οικονομικών της πόλεως, με τα έργα υποδομής, με τη φροντίδα για την εκπαίδευση των νέων και – το κυριότερο – με την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η πορεία σας έκτοτε είναι πλέον σε όλους γνωστή.

Ιδρύσατε το κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, κερδίσατε τις εκλογές και – ύστερα από λίγο καιρό – εκλεγήκατε με 85% στην ίδια την έδρα που σας είχαν δικαστικώς στερήσει. Πιστεύω ότι στο πρόσωπό σας συνδυάζονται πλέον οι δύο κυριότερες παραδόσεις της Τουρκίας:

Αφενός μεν η μουσουλμανική παράδοση, την οποία αντιπροσωπεύετε ως άνθρωπος βαθύτατα θρησκευόμενος, αλλά ταυτοχρόνως και η κοσμική παράδοση, που έχει ως τελικό της στόχο τον πλήρη εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας.

Στο πρόσωπό σας μπορεί επίσης να βρει έκφραση και η νέα εποχή που τόσο έχουν ανάγκη οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η πλήρης ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναμφιβόλως δεν έχει ακόμα γραφτεί.

Όταν αυτό κάποτε γίνει, οι δύο λαοί θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους για ό,τι μας έφερε σε σύγκρουση την προηγούμενη χιλιετία.

Αλλά θα αναγνωρίσουν και τα κοινά χαρακτηριστικά που απέκτησαν απ’ τη μακρά τους συμβίωση.

Από τους ηγέτες τους οι δύο λαοί μας απαιτούν σήμερα μια πολιτική σε βάθος χρόνου. Θέλουν η νέα χιλιετία να ονομαστεί χιλιετία ειρήνης, ακριβώς όπως η προηγούμενη πέρασε στην ιστορία ως χιλιετία συγκρούσεων.

Ήρθε επίσης η ώρα να καταλάβουμε όλοι ότι ό,τι είναι καλό για τη μία χώρα δεν είναι αναγκαστικά κακό για την άλλη.

Γι’ αυτό και πιστεύω ότι τόσο η απόφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού να αποσυνδέσει τις εξελίξεις του Κυπριακού από την απόφασή του να βοηθήσει την Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και η δική σας απόφαση να επισκεφθείτε κατά προτεραιότητα την Αθήνα τόσο σύντομα μετά τα κυπριακά δημοψηφίσματα, δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ηγέτες που φαίνονται αποφασισμένοι και το πρόβλημα της Κύπρου να μην παραμερίσουν και τις διμερείς σχέσεις να εμβαθύνουν και το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας να εξασφαλίσουν. Αυτή είναι πιστεύω η διαφορά μεταξύ της έννοιας του “statesman” και εκείνης, απλώς, του “politician”.

Οι δύο χώρες μας χρειάζονται statesmanship για να πάνε μαζί μπροστά σε ένα καλύτερο μέλλον.

Και ζητώ συγγνώμη από τους παρευρισκομένους για την αγγλική λέξη.

Η διάκριση δεν υπάρχει ακριβώς όπως την εννοώ στην ελληνική.

Όμως η πανάρχαιη αυτή πόλη, που σας φιλοξενεί σήμερα, στα 3.500 χρόνια της ιστορίας της, έχει γνωρίσει πολύ καλά τη διαφορά των δύο εννοιών, τόσο στους αρχαίους όσο και στους νεώτερους χρόνους.

Με την επίγνωση ότι απονέμουμε το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών σε μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα και Πρωθυπουργό της Τουρκίας, αλλά και με πίστη ότι στο πρόσωπό σας θα αναδειχθεί το είδος εκείνο ακριβώς του πολιτικού που απαιτείται για να μπουν οι δύο χώρες μας από τη χιλιετία των αντιθέσεων στην χιλιετία της συνεργασίας και της ειρήνης, σας καλώ να δεχθείτε την ύψιστη αυτή διάκριση που σας προσφέρει η πρωτεύουσα της Ελλάδος.»

Ακολουθεί η αντιφώνηση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας.

«Αγαπητή Δήμαρχε των Αθηναίων κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία τυγχάνουμε κατά κάποιο τρόπο να είμαστε και συνάδελφοι, διότι ήμουν κάποτε κι εγώ Δήμαρχος στην Ισταμπούλ. Επίσης, όλους τους αξιόλογους προσκεκλημένους και βέβαια τον φίλο μου τον παλιό – ή μάλλον τον φίλο που δεν παλιώνει – τον κ. Αβραμόπουλο απευθυνόμενος σε όλους σας, θα ήθελα να πω ότι με κάνατε σήμερα, να ζήσω ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές, ετοιμάζοντας αυτή την τελετή και απονέμοντας σε μένα το Μετάλλιο αυτό των Αθηνών.

Αισθάνομαι μεγάλη περηφάνια και μεγάλη συγκίνηση που επισκέπτομαι σήμερα τη χώρα σας, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη ως πρωθυπουργός της Τουρκίας και λαμβάνοντας από εσάς, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, αυτό το τόσο σημαντικό μετάλλιο της πόλης σας.

Εγώ ο ίδιος προσωπικά, αλλά και εν ονόματι του λαού μου, άκουσα τα συναισθήματά σας για τις σχέσεις ανάμεσα στους λαούς, οφείλω να πω, παρουσία όλων των παρευρισκομένων, ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Δήμαρχο Αθηναίων κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ήταν πρωτοπόρος σ΄ αυτή την θαυμάσια χειρονομία που έγινε σήμερα, να μου απονεμηθεί αυτό το μετάλλιο.

Θυμάμαι κατά καιρούς, τις δύσκολες στιγμές που είχαμε ζήσει μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1999 και το ενδιαφέρον το οποίο είχε επιδειχθεί τότε και πηγαινοέρχεται η σκέψη μου σαν παλίρροια στις εποχές εκείνες. Ήταν κάτι το ιδιαίτερο, ήταν μια σωστή έκφραση φιλίας. Ήταν μια σωστή έκφραση αδελφοσύνης.

Τότε, εγώ μόλις επρόκειτο να βγω από τις φυλακές, να αποφυλακιστώ. Και μόλις αποφυλακίστηκα, τότε έγινε και ο σεισμός στην Αθήνα. Τότε, παρόλη την κατάσταση στην οποία βρισκόμουν, είχα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα και τότε είχα επισκεφθεί τον αξιότιμο κύριο Αβραμόπουλο. Αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα ανθρωπιστικό καθήκον αλλά ήταν και μια ενέργεια που είχε αναβλύσει από τις αρχές μου και από τα πιστεύω μου. Διότι, σύμφωνα με τις δικές μας αντιλήψεις, ένα δημιούργημα είναι ο άνθρωπος, που αγαπάς περισσότερο διότι αυτόν τον έχει φτιάξει ο δημιουργός.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να σπεύδουμε όταν κάποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα και βρίσκεται σε στενωπό. Και αυτή την ευαισθησία τότε, παρά την πικρία των ημερών, την είχαμε ζήσει. Αλλά η επιθυμία μας είναι, να ζήσουμε και στο μέλλον αυτήν πλέον τη χαρά, αυτή την ευτυχία. Δεν θέλουμε σε κανένα μέρος του κόσμου να υπάρχει δυστυχία, να μην ξαναδούμε αυτές τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, ή που τα είδαμε στην τηλεόραση, σχετικά με τα όσα έγιναν στο Ιράκ. Ο άνθρωπος, η ανθρωπιά, δεν σηκώνει, δεν αντέχει τέτοια πράγματα. Είμαστε υποχρεωμένοι να σπεύσουμε και να τρέξουμε να βρούμε την ειρήνη. Είμαστε υποχρεωμένοι να ιδρύσουμε ένα νέο κόσμο που θα βασίζεται στην ειρήνη. Είμαστε αναγκασμένοι να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μια θάλασσα ειρήνης.

Σήμερα η κυβέρνησή μας έχει αυτή την πολιτική βούληση για να γίνει αυτή η ενέργεια. Πιστεύω ότι η κυβέρνησή σας διακατέχεται από την ίδια πολιτική βούληση. Η Αθήνα φέτος θα είναι κάτι το διαφορετικό. Ανάβει φέτος η φωτιά των Ολυμπιακών Αγώνων και θα κάνει και το γύρο του κόσμου. Αυτή η δάδα θα φέρει χαιρετισμούς από την Τουρκία και από την Ισταμπούλ. Και η Αθήνα, θα αποκτήσει άλλο χρώμα με τη συμμετοχή αθλητών από όλο τον κόσμο. Και εγώ, αν θέλει ο Θεός, θέλω πολύ να έλθω για τους Αγώνες. Αν μας το επιτρέψει ο Θεός θα είμαστε μαζί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα μοιραστούμε μαζί με όλο τον κόσμο το δικό σας ενθουσιασμό. Όπως πριν από λίγο, μου προσφέρθηκαν αυτά τα κλαδιά της ελιάς, θα στολίσουν τα κεφάλια όλων των αθλητών οι οποίοι θα νικήσουν στους αγώνες της Αθήνας.

Υποβάλλω τα σέβη μου και την αγάπη μου σε όλους εσάς, που με κρίνατε κατάλληλο για να μου απονείμετε – και πρώτα την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη – αυτό το σπουδαίο μετάλλιο και εύχομαι όλοι μαζί να σπεύσουμε έτσι για ένα καλύτερο και ειρηνικό κόσμο.»

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο