Συνεντεύξεις

Tο ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας μεγάλος μύθος.

Δευτέρα, 10 Ιούν 2019

Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» και το Σπύρο Μουρελάτο

Αυτοδυναμία η κυβέρνηση συνεργασίας; Πως θα επιδιώξετε μετεκλογικά ευρύτερες συγκλίσεις, όταν προ των Ευρωεκλογών χαρακτηρίζατε χαμένη ψήφο την προτίμηση σε μικρότερα κόμματα;
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδειξε ότι δεν καταψηφίστηκε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι υπερψηφίστηκε η Νέα Δημοκρατία. Αν οι πολίτες ήθελαν απλώς να καταψηφίσουν το ΣΥΡΙΖΑ, τα μικρά κόμματα θα είχαν πάρει υψηλότερα ποσοστά στις εκλογές της 26ηςΜαΐου, μια εκλογή η οποία θεωρείται χαλαρή. Στην πραγματικότητα οι πολίτες έδωσαν εντολή, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για πολιτική αλλαγή. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα, υπευθυνότητα και σχέδιο για να μπορέσει να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη που θα φέρει σταθερές και καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν έχει αναπτυξιακό σχέδιο για αυτό και οι ρυθμοί ανάπτυξης όχι μόνο παραμένουν στους χαμηλότερους της Ευρώπης αλλά αναπροσαρμόζονται συνεχώς προς τα κάτω, όπως έδειξαν και τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν την ανάπτυξη στο 1,3%. Η ΝΔ απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συμμαχία προκειμένου να βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώξει τη συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις που θα βάλουν στην άκρη το πολιτικό κόστος και είναι αποφασισμένες να δουλέψουν για να γυρίσει σελίδα η πατρίδα μας.

Ποιοί θα μπορούσε να είναι οι δυνητικοί σας σύμμαχοι, προκειμένου να αλλάξετε το νόμο περί απλής αναλογικής;
Ακούστε η άποψη των κομμάτων για την απλή αναλογική είναι γνωστή. Η χώρα χρειάζεται ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα από το υπάρχον, αλλά ταυτόχρονα ένα εκλογικό σύστημα το οποίο θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα. Τα αποτελέσματα της απλής αναλογικής στους δήμους αποδεικνύουν το μέγεθος του λάθους. Για παράδειγμα ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει μόνο 7 στους 49 δημοτικούς συμβούλους και καλείται να διοικήσει αποτελεσματικά το δήμο. Αντιλαμβάνεστε ότι η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για τέτοιους πειραματισμούς. Πιστεύω λοιπόν ότι οι υπεύθυνες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν συναίσθηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα ότι δεν θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Και τονίζω ότι δεν είναι το μοναδικό θέμα στο οποίο θα επιδιώξουμε συναίνεση. Το ίδιο θα κάνουμε και στα θέματα Παιδείας, ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, συνταγματικής αναθεώρησης κλπ.

Δεν θεωρείτε χρήσιμο για τους ψηφοφόρους να διεξαχθεί debate ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη; Γιατί η ΝΔ αντιτίθεται σε μία τέτοια προοπτική; Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι επιχειρείτε να κρύψετε την οικονομική σας ατζέντα. Τι απαντάτε;
Είναι κωμικό το να προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πει ότι έχουμε κρυφή ατζέντα. ‘Εχουμε παρουσιάσει με λεπτομέρεια την οικονομική μας πρόταση την οποία προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν με στόχο να φοβίσουν τους πολίτες. Εβαλαν στο στόμα του Κυριάκου Μητσοτάκη πράγματα τα οποία ποτέ δεν είπε. Δεν μπορούν να ξανακοροϊδέψουν τους ‘Ελληνες που κατάλαβαν τον εμπαιγμό του ΣΥΡΙΖΑ και σίγουρα είναι ευφυέστεροι από τα τρολς του Μαξίμου. Και αυτό ξέρετε αποδείχθηκε και από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών όπου η ΝΔ υπερψηφίστηκε από όλες τις κοινωνικές ομάδες, από τους 17αριδες, από τους δημοσίους υπαλλήλους, από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, από ανθρώπους που κατεξοχήν εκπροσωπούν την μεσαία τάξη, αυτή που εξαφάνισε ο κ. Τσίπρας. Σε ότι αφορά στο debate θα γίνει όπως γινόταν πάντα, με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι πολύ κρίσιμο να ακουστούν όλοι. Εμείς δεν έχουμε την αλαζονεία να πιστεύουμε ότι προσερχόμενοι στις εκλογές είμαστε το μόνο κόμμα το οποίο έχει θέσεις για την πορεία της χώρας.

Γιατί η ΝΔ αρνείται να προσέλθει στη Βουλή και να ψηφίσει την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, αφης στιγμής η ίδια κατέθεσε προ μηνός σχετική τροπολογία;
Για τον απλούστατο λόγο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της κυβέρνησης να αποφασίζει, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι έχει χάσει την δημοκρατική νομιμοποίηση. Προστατεύουμε το κύρος του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας απέχοντας από τη διαδικασία κ. Μουρελάτε. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, ένας πρωθυπουργός να δηλώνει ότι έχει χάσει την δημοκρατική νομιμοποίηση και να φέρνει στη βουλή προς ψήφιση μείζονος σημασίας νομοσχέδια όπως για παράδειγμα τον ποινικό κώδικα. Για τη μη μείωση του αφορολόγητου έχουμε καταθέσει τροπολογία, και οι πολίτες γνωρίζουν την άποψη μας. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μας λοιδόρησε και αρνήθηκε να την υπερψηφίσει. Σήμερα έναν μήνα πριν τις εκλογές, και υπό τον πανικό της συντριπτικής ήττας φέρνει τροπολογία για να ξεψηφίσει αυτό που η ίδια ψήφισε. Δεν θα συμμετάσχουμε σ’ αυτόν τον εμπαιγμό της ελληνικής κοινωνίας. Κυρίως όμως είναι πρωτοφανές, ο ποινικός κώδικας που αλλάζει κάθε 70 χρόνια, να έρχεται άρον άρον στη βουλή και χωρίς να έχει γίνει δεκτή καμία πρόταση της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα στο ζήτημα της μετατροπής σε πλημμέλημα από κακούργημα της κατοχής και κατασκευής μολότωφ.

Σας ανησυχεί η άνοδος του κόμματος Ελληνική Λύση; Πως σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε εν όψει εθνικών εκλογών; Θα ήταν μία λύση η υιοθέτηση μίας πιο συντηρητικής ατζέντας;
Η ΝΔ είναι υπεύθυνο κόμμα και δεν πρόκειται να παραβιάσει τις αρχές της για πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Εμείς καταθέσαμε την πρότασή μας για το αύριο της χώρας και καλούμε όλους τους πολίτες να την στηρίξουν για να αποκτήσει η χώρα σταθερή κυβέρνηση. Δεν θέλουμε να υφαρπάξουμε την ψήφο τους με ψέμματα. Η Ελληνική Λύση είναι ένα εθνικιστικό κόμμα διαμαρτυρίας που στερείται σοβαρότητας, με το οποίο όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Οι θέσεις του δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε χώρα της Ευρώπης και σίγουρα δεν μπορούν να υιοθετηθούν από τη ΝΔ.

Μετατάξεις
Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει με τις αθρόεες προσλήψεις χωρίς καμία διαδιακασία και εκτός ΑΣΕΠ. Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως έχω ξαναπεί έχει υιοθετήσει όλες τις παθογένειες της μεταπολίτευσης. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας μεγάλος μύθος.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο