Άρθρα

Ανάπτυξη και ευημερία για όλους

Δευτέρα, 1 Ιούλ 2019

Αρθρο στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»

Η επερχόμενη πολιτική αλλαγή σηματοδοτεί την πολυπόθητη αλλαγή σελίδας για τη χώρα. Έπειτα από τέσσερα και πλέον χαμένα χρόνια, είναι καιρός η οικονομία να ορθοποδήσει. Οι απόλυτα καταστροφικοί χειρισμοί της βαρουφάκειας διαπραγμάτευσης της πρώτης περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησαν στην ύφεση και σε ένα πρόγραμμα προσαρμογής με πολύ δυσμενέστερους όρους, έδωσαν τη θέση τους στην πολύχρονη οικονομική στασιμότητα. Οι αναιμικοί ρυθμοί ανάπτυξης (κάτω του 2% του ΑΕΠ) αδυνατούν να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της οικονομίας και την επούλωση των βαθιών πληγών της ελληνικής κοινωνίας. Σήμερα η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα από όσες ακολούθησαν προγράμματα οικονομικής προσαρμογής που δεν έχει ακόμη κατορθώσει να ανακτήσει την απολεσθείσα στα χρόνια της ευρωπαϊκής κρίσης ευημερία της.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον γνωστές. Δέσμια ιδεολογικών αγκυλώσεων και παρωχημένων αντιλήψεων και με μοναδική της πυξίδα την κυνική επιδίωξη της διαχείρισης της εξουσίας, η κυβέρνηση Τσίπρα αδιαφόρησε προκλητικά για κάθε τομέα παραγωγής πλούτου. Η πέρα από κάθε οικονομική λογική φορολογική επιβάρυνση επιχειρήσεων και πολιτών στέγνωσε κάθε διαθέσιμο οικονομικό πόρο. Και η μεταρρυθμιστική απραξία που επέδειξε, με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να βαλτώνει αδικαιολόγητα και την προστασία ποικιλώνυμων ειδικών συμφερόντων, βύθισε την οικονομία σε τέλμα και την κοινωνία στην απογοήτευση.

Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε ήδη επεξεργαστεί ένα λεπτομερές και κοστολογημένο σχέδιο για τη διατηρήσιμη ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Στον πυρήνα του βρίσκεται ο παραγωγικός μετασχηματισμός της οικονομίας, με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, δυναμικού και εξωστρεφούς παραγωγικού μοντέλου, ώστε η χώρα μας να είναι σε θέση να συμμετάσχει με ισότιμους όρους στο νέο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Πυλώνες του εθνικού μας σχεδίου για μία ισχυρή ανάπτυξη είναι η επαρκής χρηματοδότηση της οικονομίας, η ουσιαστική αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων καθώς και η αποτελεσματική ενίσχυση της περιφερειακής διάστασης της ανάπτυξης.

Πρώτον, είναι καθοριστικής σημασίας η τάχιστη δυνατή αποκατάσταση της ρευστότητας της οικονομίας. Με τη μείωση της πολλαπλής φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, την αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων που (ειδικά στις δράσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας) σήμερα λιμνάζουν, την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ενίσχυση της τραπεζικής πίστης, θα δοθούν τα κίνητρα και θα εξοικονομηθούν οι αναγκαίοι χρηματοδοτικοί πόροι για τη δανειοδότηση και υλοποίηση νέων επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδίων.

Δεύτερον, πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε το ανθρώπινο δυναμικό να συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της οικονομίας. Οι εξελίξεις στο εργασιακό πεδίο πρέπει να παρακολουθήσουν τους μετασχηματισμούς της Νέας Οικονομίας. Η εργασία στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης θα επιτρέψει την αποτελεσματική προσαρμογή των εργαζομένων στη νέα πραγματικότητα. Με μία σειρά ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στους τομείς της κατάρτισης και ειδικά των ψηφιακών δεξιοτήτων, της λειτουργικής ενσωμάτωσης της καινοτομίας και την κατάλληλη αξιοποίηση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, ειδικά για τους νέους.

Τρίτος πυλώνας της αναπτυξιακής μας στρατηγικής είναι η ενδυνάμωση του οικονομικού ρόλου των περιφερειών για λόγους κοινωνικής συνοχής αλλά και οικονομικής αποτελεσματικότητας. Με την εφαρμογή μίας δέσμης στοχευμένων πολιτικών για τις ορεινές περιοχές, το νησιωτικό χώρο και την αξιοποίηση του δυναμικού των πόλεων ως μοχλών ανάπτυξης. Και με την ενίσχυση των περιφερειών σε πόρους και αρμοδιότητες στο πλαίσιο του σχεδιασμού των νέων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της περιόδου 2021-2027 που θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες. Η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέσπιση Περιφερειακού Συμβουλίου σηματοδοτεί αυτήν ακριβώς τη διαφορετική μας προσέγγιση στα ζητήματα της περιφερειακότητας και της χωρικής ανάπτυξης.

Το σχέδιο μας φιλοδοξεί ότι θα οδηγήσει σε ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους του 4% του ΑΕΠ για πολλά συναπτά χρόνια, κάτι που μεταφράζεται σε χιλιάδες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Στην πρόσφατη διεθνή εμπειρία δεν σπανίζουν τα επιτυχημένα παραδείγματα χωρών ταχείας οικονομικής ανάπτυξης. Μπορούμε κι εμείς. Ισχυρή ανάπτυξη και δίκαιο μέρισμα ευημερίας για όλους, είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη μέρα της 7ης Ιουλίου.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο