Δράσεις στα Χανιά, Νεα, Ομιλίες

Κοπή πίτας 2020 – Ντόρα Μπακογιάννη

Πέμπτη, 13 Φεβ 2020

H βουλευτής Χανίων της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε σήμερα σε εκδήλωση στα Χανιά για την διεθνή θέση της χώρας μας, την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης και τον καθοριστικό ρόλο της Κρήτης και ιδιαίτερα του νομού Χανίων στο πλαίσιο αυτό.

Ακολουθούν σημεία της ομιλίας της Ντόρας Μπακογιάννη

Είναι μεγάλη μου χαρά  να είμαι εδώ σήμερα μαζί σας, ανάμεσα σε συμπατριώτες και φίλους, για να γιορτάσουμε την αρχή μιας νέας χρονιάς, την αρχή μιας νέας σελίδας  για τον τόπο μας και την πατρίδα μας.

Μόλις 8 μήνες πριν, δίναμε μαζί τον αγώνα για την παράταξη μας, τον αγώνα να αλλάξει η χώρα πορεία, να αλλάξει σελίδα. 8 μήνες πριν βάλαμε τέλος στον λαϊκισμό.

Έπειτα από 10 χρόνια ύφεσης και δυσκολιών, σήμερα, μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι ατενίζουμε και πάλι το μέλλον  με μεγαλύτερη αισιοδοξία, με μεγαλύτερη σιγουριά.

Αυτό το διάστημα των οχτώ μηνών, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν κάνει πράξη την συμφωνία αλήθειας που επισφραγίστηκε στις 7 Ιουλίου του 2019 με την εμπιστοσύνη σας.

Βήμα-βήμα, σε κάθε τομέα- οικονομία, ανάπτυξη, παιδεία,  ασφάλεια, υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας, και πρόθεσή μας είναι να διατηρήσουμε το ρυθμό του μεταρρυθμιστικού μας έργου.

Ύστερα από χρόνια στασιμότητας και μεταρρυθμιστικής άπνοιας, η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει  σε μια νέα εποχή δυναμικής ανάπτυξης.

Νομίζω όλοι το έχετε διαπιστώσει, πως η κυβέρνηση βελτιώνει καθημερινά το επενδυτικό περιβάλλον, μειώνει την υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, διευκολύνει τη δράση τους με ένα πλέγμα διαρθρωτικών παρεμβάσεων, προωθώντας ταυτόχρονα σημαντικές επενδύσεις σε νέες υποδομές και δίκτυα.

Το θετικό κλίμα το οποίο διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία είναι αναμφισβήτητο.

Ανακλάται ήδη στην αποκλιμάκωση των κρατικών ομολόγων, αλλά και σε ακόμα πιο σημαντικούς δείκτες ως προς την απόδοση της εγχώριας οικονομίας, που δεν είναι άλλοι από τους δείκτες της καταναλωτικής και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Μετά από μια δεκαετία στασιμότητας και μιζέριας, ένας αέρας προόδου και ανάκαμψης πνέει στην ελληνική οικονομία.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πλέον ως ένας αξιόπιστος εταίρος στο εξωτερικό, αλλά και ως ένας δυναμικός επενδυτικός προορισμός, και αυτό ας μην ξεχνάμε, σε μια κρίσιμη διεθνή και περιφερειακή συγκυρία για την χώρα μας. 

Οι συμφωνίες για νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα που διαρκώς προκύπτουν από τις επαφές του Πρωθυπουργού, συνιστούν απόδειξη της δημιουργικής ανάτασης που βιώνει η ελληνική οικονομία. 

Όπως γνωρίζετε, η χώρα μας δανείστηκε πριν λίγους μήνες με επιτόκιο για 10ετές ομόλογο, μόλις στο 1,5%, όταν τον Μάρτιο του 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δανειζόταν με επιτόκιο 3,9%.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ελληνική Δημοκρατία εξέδωσε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο, ενώ μόλις πριν μερικές εβδομάδες, η χώρα μας κατάφερε να ξαναβγεί στις αγορές με 15ετές ομόλογο!

Τα θετικά αυτά πρώτα βήματα της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν αισιοδοξία και ελπίδα.  Δημιουργούν όμως και υψηλές προσδοκίες στις οποίες οφείλουμε να ανταποκριθούμε.

Και για αυτό η Νέα Δημοκρατία κινείται με υπευθυνότητα, σταθερότητα και σοβαρότητα, δίνοντας έμφαση στον ‘Ελληνα επιχειρηματία, στον έλληνα παραγωγό, σε κάθε πολίτη που θέλει να δημιουργήσει, να παράξει.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πράττει το αυτονόητο: υλοποιεί δηλαδή και συνεχίζει να πραγματοποιεί όλα εκείνα για τα οποία είχε δεσμευτεί προεκλογικά, όλα εκείνα για τα οποία την εμπιστευθήκατε. Και κάθε πολιτική της έχει αποδέκτη όλους τους Έλληνες. Μείωσε αμέσως κατά 22% μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ για να ανακουφίσει τα νοικοκυριά παντού στην Ελλάδα και να τονώσει ταυτόχρονα την αγορά ακινήτων.

O φορολογικός συντελεστής για τα χαμηλά εισοδήματα πέφτει από το 22% στο 9%. Στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% και στα μερίσματα από το 10% στο 5%.

Και φυσικά, όλες  οι πολιτικές δεν γίνονται χωρίς θετικό κοινωνικό αποτύπωμα, χωρίς θετικό κοινωνικό πρόσημο. Ήδη το σχέδιο της ΝΔ περιλαμβάνει προτάσεις να ενσωματωθούν οι δήμοι στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενώ παράλληλα προωθούνται μέτρα σε κυβερνητικό επίπεδο για τους συνανθρώπους μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Να θυμίσω το επίδομα γέννας 2000 ευρώ, πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας, που έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση κατέθεσε νομοθετική πρωτοβουλία που προβλέπει την υπαγωγή των φαρμάκων για καρκινοπαθείς στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6%, από 24% και 13% που ήταν μέχρι σήμερα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για εμάς εδώ τους Χανιώτες, για τον τόπο μας, για το νησί μας; Σημαίνουν ότι η ανάπτυξη, οι φορολογικές και κοινωνικές ελαφρύνσεις, η βελτίωση της ποιότητας και των υποδομών του τουρισμού, των μετακινήσεων, όλα αυτά θα έχουν αντίκτυπο στην δική σας καθημερινότητα, στην ποιότητα ζωής σας, στην ποιότητα των πόλεων μας. 

Το σαββατοκύριακο που πέρασε ο Πρωθυπουργός έβαλε την Κρήτη στην καρδιά του αναπτυξιακού σχεδιασμού. Φάνηκε πραγματικά τι σημαίνει να έχουμε ένα Πρωθυπουργό που ξέρει τα θέματα του νησιού, του νομού μας. 

Είτε μιλήσουμε για το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, είτε για την αναβάθμιση του δικού μας αεροδρομίου εδώ στα Χανιά με το ραντάρ, την διασύνδεση Καστέλι-Χανιά, την παραχώρηση και αξιοποίηση των παλιών Ιταλικών στρατώνων στο δήμο για τη δημιουργία νέου Δημαρχείου, που τόσο έχει ανάγκη η πόλη μας, την στελέχωση υπηρεσιών του δήμου – όλα αυτά είναι δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας που μία-μία γίνονται πράξη. 

Και φυσικά ο ΒΟΑΚ, που γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι πέρα από θέμα υποδομών και αναπτυξιακής ανάγκης, είναι και θέμα ασφάλειας, θέμα διαφύλαξης ζωής. 

Δεν θέλω να πω πολλά για ένα θέμα που χρόνια τώρα ταλαιπωρεί το νησί, και που η Νέα Δημοκρατία έχει αναλάβει το ποσοστό εκείνο ευθύνης που της αναλογεί. 

Θα πω μονάχα ότι είπε ο πρωθυπουργός: Εντός 6 μηνών οι μελέτες – οι ανύπαρκτες αυτές μελέτες που ο ΣΥΡΙΖΑ ψευδώς διατυμπάνιζε επί 4 χρόνια- θα ολοκληρωθούν, το έργο θα περάσει άμεσα στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και εντός του 2021 θα προκηρυχθεί. 

Το έργο θα γίνει. Για την ανάπτυξη του νησιού, για την ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης θα ξεκινήσει και θα γίνει. Μέσα σε ρεαλιστικά πλαίσια, με σύγχρονους όρους. 

Και φυσικά αγαπητοί φίλες και φίλοι, η εσωτερική σταθερότητα και η αναπτυξιακή δυναμική που έχει κερδίσει τους τελευταίους μήνες η χώρα μας είναι κρίσιμη προϋπόθεση για την θωράκιση και την ενδυνάμωση της Ελλάδας και στο διεθνή στίβο.

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις τόσο σε περιφερειακό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η προκλητική στάση της Τουρκίας  στην περιοχή της Μεσόγειου και η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Ευρώπη που θα αναδειχθεί μετά το Brexit και οι η ανάγκη για μια ενιαία ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική είναι μερικά από τα ζητήματα που θα διαμορφώσουν καθοριστικά την εξωτερική μας πολιτική την επόμενη δεκαετία.

Ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κρήτης στην στρατιωτική υπεροχή της Ελλάδας και των συμμάχων μας είναι αναμφισβήτητος.

Δεν είμαστε λοιπόν αδύναμοι απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις. Θέλω να το πω αυτό, και θέλω να το τονίσω, μιας και ο δημόσιος λόγος τον τελευταίο καιρό μονοπωλείται από ακραία ρητορεία. Η Ελλάδα είναι μια σταθερή και αξιόπιστη Ευρωπαϊκή χώρα με ικανά διπλωματικά και στρατιωτικά όπλα και ισχυρές συμμαχίες. 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είμαστε ικανοί να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας, την ελευθερία μας, την ακεραιότητα μας. Από εκεί και πέρα, αυτό που χρειάζεται για να ανταπεξέλθουμε επιτυχημένα και με οφέλη στις προκλήσεις αυτές που προκύπτουν είναι στρατηγικός σχεδιασμός, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. 

Φίλες και φίλοι,

Όλα αυτά στα οποία αναφέρθηκα δεν αποτελούν απλά λόγια, δεν είναι συνιστώσες ενός αφηρημένου σχεδίου που υλοποιείται στον αυτόματο πιλότο. Αποτελούν εφαρμογή όσων πιστεύουμε πως έχουν ανάγκη η Ελλάδα και οι Έλληνες.

Και είναι πράξεις με παραλήπτες όλους τους έλληνες ισότιμα και κυρίως την μεσαία τάξη που είχε πληγεί περισσότερο από όλους.

Το 2020 θα βρει την Ελλάδα ισχυρή, και όπως έχει δηλώσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέχρι το τέλος του φιλοδοξούμε η εικόνα της χώρας μας να είναι ακόμη πιο δυναμική κι αισιόδοξη: Η οικονομία να προχωρά με ακόμα υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Καινούργιες επενδύσεις να προσθέτουν νέες θέσεις απασχόλησης με καλύτερες απολαβές, αλλά και να αφαιρούν ακόμα περισσότερους φόρους από την πλάτη των Ελλήνων.

Το αίσθημα ασφάλειας να κυριαρχεί σε πόλεις και χωριά. Τώρα είναι όλα ρόδινα και εύκολα; Και βεβαία όχι. 

Και τα θέματα στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής είναι πολύ δύσκολα,  σε μια περιοχή με μεγάλη αναστάτωση και με μια Τουρκία που ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης καθημερινά, και το θέμα του μεταναστευτικού θα χρειαστεί όλες τις συντονισμένες δυνάμεις της κυβέρνησης αλλά και την αλληλεγγύη της κοινωνίας για την αντιμετώπισή του. 

Η χώρα σήμερα χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, πολιτική μακριά από λαϊκισμούς και πατριδοκαπηλείες για να αντιμετωπίσει αυτά τα μεγάλα θέματα. 

Φίλες και φίλοι,

Πριν από οκτώ μήνες βάλαμε τον πήχη ψηλά για τα Χανιά. Αποφασίσαμε μαζί να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. 

Οι στόχοι μας είναι μεγάλοι και στον τομέα των υποδομών και στον τομέα της ανάπτυξης. Ξεκινήσαμε καλά αλλά δεν επαναπαυόμαστε. Μαζί θα συνεχίσουμε για τα Χανιά που ονειρευόμαστε. 

Καλή χρονιά και σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας.

#DoraBakoyannis
#Chania
#DoraChania

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο