Συνεντεύξεις

Ντόρα Μπακογιάννη «Μπροστά στην τουρκική απειλή οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις αντιδρούν ως τώρα με υπευθυνότητα».

Πέμπτη, 30 Ιούλ 2020

«Πιστεύω ότι βαίνουμε πλέον προς μια περίοδο όπου οι σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας πρέπει να ξεκαθαρίσουν», δηλώνει η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ επισημαίνει πως δεν την ανησυχεί το ενδεχόμενο ανόδου της ακροδεξιάς στη χώρα.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να αδιαφορεί για τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας», τονίζει η Ντόρα Μπακογιάννη, εκτιμώντας παράλληλα πως «βαίνουμε πλέον προς μια περίοδο όπου οι σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας πρέπει να ξεκαθαρίσουν».

«Με την ουσιαστική απουσία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή, πρωτοβουλίες στο όνομα του συνόλου της Ευρώπης από τη γερμανική προεδρία είναι προς την θετική κατεύθυνση», εκτιμά η πρώην υπουργός Εξωτερικών, με τη συνέντευξη που παραχωρεί στο iEidiseis, ενώ για το θέμα της εθνικής συνεννόησης σημειώνει με νόημα: «Μπροστά σε έναν πραγματικό κίνδυνο που είναι η Τουρκία, οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις αντιδρούν ως τώρα με υπευθυνότητα. Η δε κυβέρνηση δεν φείδεται προσπαθειών προς αυτή την κατεύθυνση».

Αυτή τη φορά το θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο δείχνει να αποφεύχθηκε. Θα θέλατε να μας αναλύσετε λίγο την πρότασή σας για τη διέξοδο;

«Έχω πει πολλές φορές ότι η Ευρώπη οφείλει να δραστηριοποιηθεί έντονα και να ξεκαθαρίσει την σχέση της με την Τουρκία. Αυτό πρωτίστως απαιτεί μια κοινή ευρωπαϊκή θέση απέναντι στην Τουρκία. Για να το πω καθαρά η Ευρώπη δεν μπορεί να αδιαφορεί για τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας. Έχει ήδη γίνει συνείδηση ότι τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι ευρωτουρκικά σύνορα, πράγμα το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Διανύσαμε μια περίοδο από την εποχή του Έβρου μέχρι σήμερα, στη διάρκεια της οποίας οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις αντιλήφθηκαν το πρόβλημα και έχουν πάρει θέση. Άρα πιστεύω ότι βαίνουμε πλέον προς μια περίοδο όπου οι σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας πρέπει να ξεκαθαρίσουν».

Η πρωτοβουλία της γερμανικής πρωτοβουλίας υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να έχει ένα αίσιο αποτέλεσμα;

«Η Γερμανία έχει σήμερα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέση εξαιρετικά σημαντική όταν την έχει μια χώρα με το ιδιαίτερο πολιτικό βάρος που έχει η Γερμανία. Με την ουσιαστική απουσία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή, πρωτοβουλίες στο όνομα του συνόλου της Ευρώπης από τη γερμανική προεδρία είναι προς την θετική κατεύθυνση».

Πολλοί ισχυρίζονται πως η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε διάλογο, γιατί θα υπολογίσει τις αντιδράσεις της δεξιάς της πτέρυγας-ήδη ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποίησε πως διάλογο με πειρατές δεν μπορεί κανείς να κάνει…

«Διάλογος υπό στρατιωτική απειλή δεν μπορεί βεβαίως να γίνει. Προϋπόθεση για την έναρξη του διαλόγου είναι η μείωση των εντάσεων στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή».

Κρίσιμη παράμετρος για τις εξελίξεις είναι ασφαλώς και το Κυπριακό. Θεωρείτε πως πρέπει να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα και πάνω σε ποια βάση; Το ρωτώ και γιατί, έστω και υπογείως ακόμα, κάποιοι φέρονται να προωθούν ως λύση τη διχοτόμηση…

«Προσωπικά ποτέ δεν θα υποστηρίξω την διχοτόμηση. Η βάση πάνω στην οποία γίνονται οι συζητήσεις για την επίλυση του κυπριακού είναι ειρηνευτική διαδικασία του ΟΗΕ. Βεβαίως μετά τις τουρκοκυπριακές εκλογές πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων».

Επειδή οι κρίσιμες εξελίξεις απαιτούν εθνική συνεννόηση, θα συμφωνείτε φαντάζομαι πως την κύρια ευθύνη για την προώθησή της την φέρει η εκάστοτε κυβέρνηση. Και δεν ξέρω αν συμφωνείτε μαζί μου, πως στον ένα χρόνο κυβέρνησης Μητσοτάκη, η αντιπολίτευση λειτουργεί υπεύθυνα σε αυτόν τον τομέα…

«Συμφωνώ μαζί σας ότι μπροστά σε έναν πραγματικό κίνδυνο που είναι η Τουρκία, οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις αντιδρούν ως τώρα με υπευθυνότητα. Η δε κυβέρνηση δεν φείδεται προσπαθειών προς αυτή την κατεύθυνση. Οι πρόσφατες συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρχηγούς των κομμάτων επιβεβαιώνουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η εθνική συνεννόηση και η δημιουργία εθνικού μετώπου».

Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο ανόδου της ακροδεξιάς, με αφορμή τις προκλήσεις του Ερντογάν και την τυχόν διεξαγωγή διαλόγου; Πολύ περισσότερο καθώς σε ένα διάλογο γίνονται και συμβιβασμοί…

«Εάν κρίνω από την εμπιστοσύνη την οποία δείχνει ο ελληνικός λαός, με βάση τις δημοσκοπήσεις, στον πρωθυπουργό δεν με ανησυχεί τέτοιο είδους ενδεχόμενο. Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με κάθε τρόπο. Λέει ναι στο διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο, για την επίλυση του μοναδικού θέματος που έχουμε με την Τουρκία που είναι ο καθορισμός της ΑΟΖ και ταυτόχρονα είναι αποφασισμένη να προστατέψει αποτελεσματικά την ελληνική κυριαρχία, όπως άλλωστε έχει αποδείξει στην πράξη».

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο