Νεα

Προτάσεις της Ντόρας Μπακογιάννη για καταστατικές αλλαγές

Τρίτη, 13 Φεβ 2001

Συγκεκριμένα σημεία που κατέθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη στην Οργανωτική Επιτροπή του Ε’ Συνεδρίου για την οργανωτική αναδιάρθρωση και τις καταστατικές αλλαγές του Κόμματος.

ΓΕΝΙΚΑ

«Το Ε΄ Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία.

Μέσα από την ανοικτή διαδικασία του Συνεδρίου οφείλουμε να διαμορφώσουμε τις νέες πολιτικές απαντήσεις για τα προβλήματα του μέλλοντος, της καινούργιας εποχής που τα έχουμε μπροστά μας. Και παράλληλα με τις αποφάσεις μας να συγκροτήσουμε μια νέα μορφή οργάνωσης, που να στηρίζεται στη συμμετοχή και να δίνει ρόλο και λόγο στα μέλη. Να διατυπώσουμε έναν καινούργιο και ανανεωμένο καταστατικό χάρτη, με προοπτική τον οποίο δεν θα χρειάζεται να παρακάμπτουμε κάθε τόσο για να ικανοποιούμε με εξωθεσμικές λύσεις τις κομματικές ανάγκες του σήμερα.

Αν θέλουμε να αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, στο επίπεδο των απαιτήσεων του λαού, να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της νέας εποχής και να προσφέρουμε εμείς το νέο που ζητούν οι πολίτες πρέπει τώρα να τολμήσουμε. Η αντίδραση μας δεν μπορεί να είναι ο συμβιβασμός με τις υπάρχουσες προβληματικές καταστάσεις, δεν μπορεί να είναι η συνέχιση της ίδιας πορείας.

Πολλά χρόνια κάναμε το λάθος να θεωρούμε ότι τα προβλήματα του κόμματος θα λύνονταν αλλάζοντας απλώς και μόνο τον εκάστοτε αρχηγό. Το κόμμα από το 1980 μέχρι σήμερα έχει αλλάξει πέντε αρχηγούς, έχει κυβερνήσει μια μόλις τριετία και φαίνεται να ταλανίζεται διαρκώς από εσωτερικές διαμάχες. Δεν αντιμετωπίσαμε όμως, ας είμαστε ειλικρινείς, τις αδυναμίες και τις ανεπάρκειες μας τόσο στην πολιτική μας δράση όσο και στην οργανωτική μας δομή. Το αποτέλεσμα ήταν να πληγεί η συλλογικότητα μας, τα πολιτικά όργανα να μην έχουν τη βαρύτητα που απαιτείται και η οργάνωση μας να χάσει την πολιτική της δυναμική.

Στο Συνέδριο πρέπει να προχωρήσουμε σε ριζοσπαστικές αποφάσεις οι οποίες με πολιτικούς όρους να δώσουν νέα πνοή στην οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Το πλαίσιο των αποφάσεων αυτών πρέπει να στηρίζεται σε τρεις αρχές:

1. Ενισχύεται ο ρόλος των νεοδημοκρατών και της βάσης στη λειτουργία του κόμματος δίνοντας περισσότερες και πιο ουσιαστικές δυνατότητες αποφασιστικής συμμετοχής στις κρίσιμες επιλογές του κόμματος.

2. Στη διασφάλιση ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων για όλα τα στελέχη εξασφαλίζοντας ισότιμους όρους για τη συμμετοχή τους στα όργανα του κόμματος.

3. Τα όργανα του κόμματος για να αναβαθμιστούν πρέπει να έχουν διακριτούς ρόλους. Με συγκεκριμένα όρια ευθύνης και αρμοδιότητες. Είναι σαφές ότι άλλος είναι ο πολιτικός ρόλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και εντελώς διαφορετικό είναι το πλαίσιο δρά-σης των αιρετών οργάνων που προκύπτουν από εσωκομματικές δημοκρατικές διαδικασίες. Γι΄ αυτό η ένωση των οργάνων σε ένα κοινό σχήμα, αντί να τα ενισχύει και να αυξάνει το κύρος τους, οδηγεί στην αδρανοποίηση, στην ισοπέδωση και στην ακύρωση του ρόλου τους.

Οι προτάσεις αυτές θα δημιουργήσουν ένα άλλο κόμμα. Ένα σύγχρονο κόμμα. Το οποίο θα είναι πολύ πιο δημοκρατικά οργανωμένο σε σύγκριση τόσο με την σημερινή κατάσταση, όσο και με οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο παρελθόν. Και δίνω εδώ έμφαση στη δημοκρατία όχι με την ηθική της διάσταση, αλλά με την διάσταση της αποτελεσματικότητας, αφού η δημοκρατία είναι χρήσιμη προπαντός ως μηχανισμός ελέγχου, αξιολόγησης και σύνθεσης διαφορετικών απόψεων. Η διαδικασία που προτείνω, δίνει σε όλους ίσες ευκαιρίες να προωθήσουν τις απόψεις τους και να εκδηλώσουν τις όποιες φιλοδοξίες τους με τρόπο που θα ωφελεί το κόμμα και όχι βλάπτοντάς το, θα μας κάνει καλύτερους και αποτελεσματικότερους.

Το Συνέδριο αυτό προσφέρει τη δυνατότητα να αλλάξουμε στην ουσία. Να χαράξουμε μια νέα πολιτική, με νέα, αλλά σαφώς φιλελεύθερη προγραμματική πρόταση, με ανανεωμένες και σύγχρονες δομές, που θα εξασφαλίζουν τη δυναμική νίκης για την ανανεωμένη και σύγχρονη Νέα Δημοκρατία.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

1. Καθιερώνεται θητεία για τον πρόεδρο και για όλα τα αιρετά όργανα όπως είναι αυτονόητο για κάθε δημοκρατική οργάνωση. Ο πρόεδρος εκλέγεται σε κάθε Συνέδριο του κόμματος. (Απαιτούνται αλλαγές και προσθήκες στα άρθρα 12- 13 – 14)

2. Θέσπιση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Κ.Ε., ο οποίος συμμετέχει στο Πολιτικό Συμβούλιο και ο οποίος εξασφαλίζει το συντονισμό της πολιτικής μας δράσης. Όταν η Νέα Δημοκρατία είναι στην κυβέρνηση η θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Κ.Ε. είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του υπουργού και με τη συμμετοχή σε θέσεις κρατικής ευθύνης. (Νέο άρθρο)

3. Θεσπίζεται αιρετό και ισχυρό πολιτικό όργανο, το Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή. Το Πολιτικό Συμβούλιο θα αντικαταστήσει τη σημερινή Εκτελεστική Επιτροπή τόσο ως προς την εποπτεία της κομματικής δράσης όσο και ως προς τη χάραξη της πολιτικής και της στρατηγικής του κόμματος.
Συγκροτείται από:
 Τον Πρόεδρο του κόμματος
 Τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής
 Τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
 Τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο
 Τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ
 12 αιρετά μέλη που εκλέγονται από την Κεντρική Επιτροπή.
Υποψήφιοι για τις θέσεις των αιρετών μελών μπορεί να είναι όλα τα μέλη της Κ.Ε. καθώς και βουλευτές ή ευρωβουλευτές, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην Κ.Ε.
Όταν η Νέα Δημοκρατία ασκεί κυβερνητική εξουσία τουλάχιστον το 1/3 των αιρετών μελών, τα οποία εκλέγονται από την Κεντρική Επιτροπή, δεν πρέπει να έχουν κατέχουν παράλληλα υπουργικά καθήκοντα και σε ανώτατες κρατικές θέσεις. (Κατάργη-ση και επαναδιατύπωση των άρθρων 18 και 19)

4. Η Κεντρική Επιτροπή ενισχύεται και εκλέγεται με ενιαία λίστα από το Συνέδριο.
Η Κ.Ε. συγκροτείται από:
 Τον Πρόεδρο του κόμματος
 Τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής
 Τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
 Τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο
 Τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ
 Από 120 μέλη που εκλέγονται από το Συνέδριο με ενιαίο ψηφοδέλτιο
 Από τους 13 Γραμματείς του Περιφερειακού Συμβουλίου
 Από 10 Προέδρους ΝΟΔΕ που εκλέγονται από το Συμβούλιο των Προέδρων
 Από 13 εκπροσώπους της ΟΝΝΕΔ
Στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής ισχύει η ποσόστωση του 20% για τη συμμετοχή των γυναικών. (Επαναδιατύπωση του άρθρου 16)

5. Η Κεντρική Επιτροπή εκλέγει τα πρόσωπα, τα οποία πρέπει να είναι μέλη της, που αναλαμβάνουν επικεφαλής των γραμματειών του κόμματος. (Προσθήκη στα άρθρο 17)

6. Το Συνέδριο συγκροτείται από συνέδρους οι οποίοι εκλέγονται με απευθείας εκλογή από τα μέλη του κόμματος. Η βάση πρέπει να έχει τη δύναμη.
Το Συνέδριο είναι το ανώτατο και κυρίαρχο όργανο του Κόμματος και συγκροτείται από:
 Τον Πρόεδρο του Κόμματος
 Τους πρώην Προέδρους του Κόμματος
 Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος (μέλη του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου)
 Τους Νομάρχες και τους Δημάρχους που είναι μέλη του κόμματος
 Τα μέλη της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής
 Τους πρώην Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, μέλη του Κόμματος
 Τους πολιτευτές των τελευταίων εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών
 1800 αντιπροσώπους της Οργάνωσης που εκλέγονται με απευθείας εκλογή από το σύνολο των μελών των Τ.Ο. του κόμματος. Ο αριθμός των εκπροσώπων κάθε νομού κατανέμονται αναλογικά με βάση την κατανομή των εδρών του Εθνικού Κοινοβουλίου.
 Τους αιρετούς αντιπροσώπους των ειδικών οργανώσεων οι οποίοι εκλέγονται κατά νομό σε αριθμό ίσο με τον αριθμό των βουλευτικών εδρών κάθε νομού

Οι ειδικές οργανώσεις είναι:

I. Του Αυτοδιοικητικού Τομέα οι οποίοι εκλέγονται κατά εκλογική περιφέρεια από το σύνολο των Νομαρχών, Νομαρχιακών Συμβούλων, Δημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Προέδρων Κοινοτήτων που εκλέγονται σε φορείς της εκλογικής περιφέρειας (σύνολο 300 αντιπρόσωποι κατανεμημένοι κατά νομό ανάλογα με τις βουλευτικές έδρες).

II. Του Συνδικαλιστικού Τομέα οι οποίοι εκλέγονται από τα εγγεγραμμένα μέλη όλων των οργανώσεων των ΔΑΚΕ του κάθε νομού. Οι έδρες κάθε εκλογικής περιφέρειας εκλέγονται κατά 50% από τη ΔΑΚΕ Δημόσιου Τομέα της εκλογικής περιφέρειας και κατά 50% από τη ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα (σύνολο 300 αντιπρόσωποι κατανεμημένοι κατά νομό ανάλογα με τις βουλευτικές έδρες).

III. Του Αγροτικού Τομέα που εκλέγονται από τα εγγεγραμμένα μέλη όλων των οργανώσεων του αγροτικού συνδικαλισμού κάθε εκλογικής περιφέρειας (σύνολο 300 αντιπρόσωποι κατανεμημένοι κατά νομό ανάλογα με τις βουλευτικές έδρες).

IV. Του Επιστημονικού Τομέα που εκλέγονται από το σύνολο των μελών του κόμματος που συμμετέχουν στα Δ.Σ. και στις Περιφερειακές Αντιπροσωπείες σε κάθε νομό των επιστημονικών Συλλόγων (Δικηγορικών, Ιατρικών, Οδοντιατρικών, Φαρμακευτικών, Τεχνικών, Οικονομικών και Γεωτεχνικών Επιμελητηρίων) (σύνολο 300 αντιπρόσωποι κατανεμημένοι κατά νομό ανάλογα με τις βουλευτικές έδρες).

V. Του Επαγγελματικού Τομέα που εκλέγονται από το σύνολο των μελών του κόμματος που συμμετέχουν στις Διοικούσες Επιτροπές και Δ.Σ. των εμπορικών και επαγγελματικών επιμελητηρίων και συλλόγων κάθε νομού (εμπορικών, μικρομεσαίων, επαγγελματικών, ΔΑΚ-ΜΜΕ κλπ) (σύνολο 300 αντιπρόσωποι κατανεμημένοι κατά νομό ανάλογα με τις βουλευτικές έ-δρες).

VI. Του Τμήματος Γυναικών με αντιπροσώπους ίσους με το μισό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας που για κάθε νομό από το σύνολο των μελών του κόμματος.

VII. Των 200 αντιπροσώπων της ΟΝΝΕΔ

VIII. Των 50 αντιπροσώπων του Εξωτερικού, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής.

IX. Των 50 αντιπρόσωπων των Οργανώσεων Ετεροδημοτών, σύμφωνα με τις α-ποφάσεις της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής. (Επαναδιατύπωση του άρθρου 10)

7. Εκλογή όλων των αιρετών οργάνων του Συνεδρίου με αναλογικό σύστημα (μέγιστος αριθμός σταυρών ίσον με το 30% των θέσεων εκλογής) έτσι ώστε να διασφαλίζεται ο πολυσυλλεκτικός χαρακτήρας του κόμματος και να δίνεται έκφραση σε όλες τις τάσεις και τις απόψεις σ’ αυτό. (Προσθήκη νέου άρθρου).

8. Οι υποψήφιοι βουλευτές εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία από το σύνολο των εγγεγραμμένων μελών του κόμματος σε κάθε νομό. Οι εν ενεργεία βουλευτές είναι υποψήφιοι αυτοδικαίως. Δίνεται η δυνατότητα μόνο στο Πολιτικό Συμβούλιο, μετά από έγκριση της Κ.Ε. και σε ένα ποσοστό της τάξης του 10% συνολικά στους συνδυασμούς όλης της επικράτειας να παρέμβει, για να προωθήσει συγκεκριμένες επι-λογές που υπηρετούν τη στρατηγική του κόμματος. (Επαναδιατύπωση του άρθρου 21).

9. Η Νέα Δημοκρατία δεν δίνει κομματικό χρίσμα για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μπορεί όμως με ανάλογη διαδικασία η κομματική οργάνωση να εκφράσει γνώμη για τους υποψήφιους νομάρχες και τους υποψήφιους δήμαρχους, στην οποία ψηφίζουν το σύνολο των μελών του κόμματος σε επίπεδο νομού ή δήμου. (Νέο άρθρο).

10. Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές εκλέγονται από τα μέλη της Εθνικής Συνδιάσκεψης. (Επαναδιατύπωση του άρθρου 21)

11. Η Κομματική οργάνωση διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα:

I. Το Περιφερειακό Συμβούλιο στο πλαίσιο κάθε μιας από τις δεκατρείς διοικητικές περιφέρειες της χώρας.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο συγκροτείται από τους βουλευτές, τους νομάρχες, τους δημάρχους, τα μέλη των ΝΟΔΕ της Περιφέρειας. Του Περιφερειακού Συμβουλίου προΐσταται η Επιτροπή της Περιφέρειας στην οποία προεδρεύει ο Γραμματέας και συμμετέχουν οι Πρόεδροι των Νομαρχιακών Οργανώσεων. Ο γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης εκλέγεται από το σύνολο των εγγεγραμμένων μελών του κόμματος σε κάθε περιφέρεια, παράλληλα με τις εκλογές των Προέδρων των ΝΟΔΕ.

II. Τη Νομαρχιακή Οργάνωση στα όρια κάθε εκλογικής περιφέρειας. Στη Νομαρχιακή Οργάνωση προΐσταται ο Πρόεδρος και τα μέλη της ΝΟΔΕ που εκλέγονται από το σύνολο των εγγεγραμμένων μελών στη Νομαρχιακή Οργάνωση του κόμματος.

III. Την Τοπική Επιτροπή στο πλαίσιο κάθε Δήμου. Στην Τοπική Επιτροπή προΐσταται ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. που εκλέγονται από το σύνολο των μελών της κάθε Τοπικής Επιτροπής του κόμματος. Στους μεγάλους Δήμους η Τοπική Οργάνωση συγκροτείται σε επίπεδο Δημοτικού Διαμερίσματος.

Η νέα δομή στοχεύει σε μια λειτουργία για τις τοπικές οργανώσεις με αξιολογήσιμους και προσμετρήσιμους στόχους για όλες τις τοπικές και κλαδικές οργανώσεις που να εξασφαλίζει τη συνεχή αύξηση της επιρροής της Νέας Δημοκρατίας. (Επαναδιατύπωση των άρθρων 27, 28, 29, 30,31,32,33)

12. Για τα αιρετά όργανα της Κομματικής Οργάνωσης και τους αντιπροσώπους του Συνεδρίου για τη διασφάλιση της αναλογικής εκπροσώπησης καθιερώνεται ως σύστημα σταυροδοσίας, η μονοσταυρία. (Επαναδιατύπωση των άρθρων 27, 28, 29, 30,31,32,33)

13. Θεσπίζεται αιρετό Συμβούλιο Δεοντολογίας το οποίο εκλέγεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Κεντρική Επιτροπή.

14. Στη θέση του Γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής και των Προέδρων ΝΟΔΕ και Τοπικής Επιτροπής το ίδιο πρόσωπο μπορεί να εκλεγεί μόνο για δύο συνεχόμενες θητείες. (Επαναδιατύπωση των άρθρων 27, 28, 29, 30,31,32,33)

15. Καθιερώνεται η οικονομική διαφάνεια και δημοσιοποίηση των πόρων του κόμματος.»

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο