Συνέντευξη στη Χρύσα Ταβουλάρη.
Το ΠΑΣΟΚ κυρία Μπακογιάννη ανασυντάσσεται (συνέδριο ανασχηματισμός…). Φοβάστε αλλαγή του σκηνικού ,αυτού που κατέγραψαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις?
Το ΠΑΣΟΚ κάνει την ύστατη προσπάθεια να πείσει ή, καλύτερα, να δώσει την εντύπωση, ότι τα δομικά στοιχεία που προκαλούσαν τα προβλήματα έχουν αλλάξει. Στην πραγματικότητα –και αυτό καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις- το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πολιτική απομόνωση. έχει ουσιαστικό πρόβλημα σε επίπεδο κοινωνίας. Οι οπαδοί που νοιώθουν κοντά του είναι το 56% από το 100% των περσινών ψηφοφόρων. Το 40% εγκαταλείπει και το 75% αυτών που το εγκαταλείπουν πιστεύουν ότι θα κερδίσει η ΝΔ.
Πάντως εμφανίζεται ότι προσπαθεί να ανασυντάξει να επανασυσπειρώσει τον χώρο του….
Βεβαίως. Μπροστά στο κίνδυνο της απώλειας της εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί τη συσπείρωση. Ποιων ανθρώπων όμως; Θεωρείτε τυχαίο ότι το 50% των συνέδρων ήταν άνθρωποι οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εμπλέκονται με το δημόσιο; Γεγονός είναι όμως ότι η ΝΔ καταγράφει όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις αλλά και στην αντίληψη του κόσμου ,της κοινής γνώμης ,μια ισχυρή δυναμική. Το ΠΑΣΟΚ έχει φτάσει να πανηγυρίζει γιατί η ΝΔ προηγείται 7 μονάδες….
Θεωρείτε λοιπόν ότι η ΝΔ έχει πλέον κεκτημένα ποσοστά…
Θεωρώ ότι η ΝΔ έχει δυναμική και υπεροχή που σταθεροποιείται και το ΠΑΣΟΚ απώλειες που μονιμοποιούνται. Τη δυναμική αυτή οφείλει να την ενδυναμώσει, να τη διευρύνει στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό.
Το ερώτημα είναι πώς ενδυναμώνεται αυτή η δυναμική ή ακόμα πώς παγιώνεται δύο -τρία χρόνια πριν τις εκλογές;
Η δυναμική υπέρ της ΝΔ θα πάρει τον χαρακτήρα μόνιμου νικητήριου ρεύματος όταν παρουσιάζουμε την εναλλακτική της πρόταση διακυβέρνησης. Μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας και προβάλλοντας, αποτελεσματικές λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών, πολλά θα αλλάξουν στη ζωή τους. Η ΝΔ είναι κόμμα εξουσίας και ως κόμμα εξουσίας πρέπει να συμπεριφέρεται. Θα συνεχίσουμε τη δριμεία πολιτική μας κριτική προς την κυβέρνηση για το ελλιπές ή λανθασμένο κυβερνητικό έργο. Θα στηρίζουμε την Ελλάδα στους εθνικούς της στόχους, γιατί αυτό έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, χωρίς να παρασυρθούμε από τις εύκολες δημαγωγικές ή λαϊκίστικες τάσεις όπως έκανε πάντοτε το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, μέσα από τον προγραμματικό μας λόγο θα οικοδομήσουμε συμμαχίες με τις κοινωνικές ομάδες που μέχρι τώρα δεν ήταν κοντά στην ΝΔ.
Πάντως, το ΠΑΣΟΚ περνά στην αντεπίθεση και αυτό φάνηκε από την επίθεση κατά του Κ. Μητσοτάκη, του πρωθυπουργού μιας κυβέρνησης ΝΔ και δεν είναι τυχαίο αφού για τον πρώην πρωθυπουργό η ΝΔ δεν μπορεί να μην απαντήσει ή ακόμα να τηρήσει χαμηλούς τόνους…
Για κανένα στέλεχος της η ΝΔ δεν μπορεί να τηρήσει χαμηλούς τόνους. Ο κ. Λαλιώτης, κατά την προσφιλή του μέθοδο, λασπολογεί εναντίον του Κ. Μητσοτάκη, τριών βουλευτών της ΝΔ, του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ και επιχειρεί υβρίζοντας, να πετύχει την πόλωση που επιδιώκει. Ο στόχος του είναι απλός: να συγκαλύψει τις ευθύνες του. Η κυβέρνηση έχει φτάσει σε ένα σημείο, ειδικά δε ο κ. Λαλιώτης, που πρέπει να κάνουν τον απολογισμό τους. Είναι υποχρεωμένοι να αξιολογήσουν το έργο τους και να δεχθούν και την κριτική. Ο δε κ. Λαλιώτης παρέμεινε για ένα ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα στο ΠΕΧΩΔΕ και διαχειρίστηκε τρισεκατομμύρια. Σημειώστε ότι είναι ο μόνος υπουργός που κρίθηκε από την ΕΕ ακατάλληλος να διαχειριστεί το μεγαλύτερο εθνικό έργο. Το Κτηματολόγιο. Είναι ακόμα το στέλεχος εκείνο που χάλκευσε τη σκευωρία του ΄85 η οποία αποκαλύφθηκε με εντυπωσιακό τρόπο με το ρεπορτάζ του Mega για τη Στάζι, αυτός που κατασκεύασε την εκστρατεία σπίλωσης του ΄93 όταν κατηγορούσε τον Κ. Μητσοτάκη ως αρχαιοκάπηλο, αυτόν που δώρισε την συλλογή του στο Μουσείο Χανίων, παρουσία δύο υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Τώρα, ο κ. Λαλιώτης επαναλαμβάνει τον εαυτό του, στήνει μια νέα σκευωρία. Αλλά αυτό δεν περνά στην κοινή γνώμη. Όσο για το ΠΑΣΟΚ θα το οδηγήσει στη συντριβή.
Αναφέρετε συνεχώς τον Κ.Λαλιώτη αλλά η κυβέρνηση όχι απλώς κάλυψε τον υπουργό αλλά είπε ότι είχε καθήκον να διαφυλάξει το δημόσιο συμφέρον.
Από τη στάση της κυβέρνησης είναι φανερό ότι ο κ. Σημίτης ταυτίζεται με τη σκευωρία Λαλιώτη. Αποτελεί λοιπόν μέρος της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτή είναι η ύστατη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης Σημίτη. Ο κ. Σημίτης φαίνεται ότι αναγνωρίζει ότι η ήττα του είναι αναπόφευκτη και προσπαθεί απλώς να συντηρήσει τον στενό εκλογικό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται ότι η επιλογή αυτή που εκφράζει το «δόγμα Δολιανών» είναι η πολιτική της ρήξης ,της όξυνσης και της χάλκευσης νέων διαχωριστικών γραμμών. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει συνειδητοποιήσει ότι χάνει τις εκλογές. Αυτό που ετοιμάζει τώρα απλώς είναι η επόμενη μέρα. Ετοιμάζει τη διαδοχή του κ. Σημίτη που θα γίνει σε συνθήκες ήττας και μέσα από την πόλωση επιχειρεί να κρατήσει ένα ποσοστό που θα του επιτρέψει να αποφύγει την πλήρη συντριβή.
Παντού κυριαρχεί ο φόβος του πολέμου, των τρομοκρατικών επιθέσεων, του άνθρακα, των βιολογικών επιθέσεων. Μπαίνουμε στην εποχή του παραλόγου ,του ανεξέλεγκτου;
Μπαίνουμε σε μια καινούργια φάση. Αρνητικές δυνατότητες, όπως η επέκταση της τρομοκρατίας, έγιναν πραγματικότητας. Δεν μπαίνουμε σε περίοδο ανεξέλεγκτων καταστάσεων. Πληρώνουμε το τίμημα μιας πολιτικής που ακολουθήθηκε στο παρελθόν. Δεν έχει νόημα να παρακολουθήσει κανείς το κλίμα της έντασης και υπερβολής που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες. Απαιτείται ψυχραιμία. Ας γνωρίζουμε ότι τα σύγχρονα κράτη και οι δημοκρατίες διαθέτουν άμυνα, έχουν ισχύ και μέσα για να αντιδράσουν απέναντι στις αρνητικές αυτές εξελίξεις.
Είπατε «πληρώνουμε λάθος πολιτικές». Ποιες είναι αυτές;
Πληρώνουμε τη λογική του ψυχρού πολέμου. Τις εποχές που η ανθρωπότητα προετοιμαζόταν για πόλεμο με τη νοοτροπία της σύγκρουσης δύο κόσμων, δύο αντιπάλων στρατοπέδων. Τότε παρασκευάστηκαν αυτά τα απεχθή μέσα, τα βιολογικά όπλα.
Διάβαζα προχθές ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μ. Κλίντον έκανε αυτοκριτική για τις μεγάλες ανισότητες για την μη ισόρροπη ανάπτυξη έθεσε ακόμα και τα περιβαντολογικά προβλήματα.
Οφείλουμε να περάσουμε σε περίοδο αυτοκριτικής, ορθής ανάλυσης και σε βάθος μελέτης πολλών διαστάσεων του προβλήματος. Δεν πρέπει όμως να κάνουμε το λάθος να πιστέψουμε ότι οι Μπιν Λάντεν αυτού του κόσμου εκφράζουν ή εκπροσωπούν τους φτωχούς και τους κατατρεγμένους. Τα προβλήματα του πλανήτη δεν επιλύονται επειδή υπάρχει ο κίνδυνος της τρομοκρατίας. Το να δώσουμε αυτή την εντύπωση θα ήταν το μεγαλύτερο, ουσιαστικό, αλλά και στρατηγικό λάθος. Με ψυχραιμία και νηφαλιότητα πρέπει να αναλύουμε τις καταστάσεις και να βρίσκουμε λύσεις επειδή πρέπει να βρούμε λύσεις. Η ισόρροπη ανάπτυξη και η επίλυση των περιφερειακών κρίσεων ευνοεί και ωφελεί και τον ανεπτυγμένο κόσμο. Δεν υποστηρίζω ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες. Ήδη έχουμε πράξεις τρομοκρατίας και στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη που επιδεινώνουν την κατάσταση.
Με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη εκτιμάτε ότι υπάρχουν ακόμα εκείνες οι ελπίδες που είχαν διαφανεί για επίλυση του προβλήματος;
Ναι, εκτιμώ ότι η προοπτική λύσης του Παλαιστινιακού είναι ισχυρή. Πιστεύω δε ότι η ηθική απάντηση σε κάθε Μπιν Λάντεν και σε κάθε οπαδό του που τον ακολουθεί με τυφλό φανατισμό, είναι η επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος, με ταυτόχρονη δήλωση σεβασμού και αναγνώρισης και του κράτους του Ισραήλ. Αλλά θα ήταν μέγα λάθος να δοθεί η εντύπωση ότι αυτό συμβαίνει επειδή φοβηθήκαμε λόγω χτυπήματος. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι όλα αυτά είναι προβλήματα που, έτσι κι αλλιώς, οφείλουν να βρουν τη λύση τους.
Απ’ την άλλη πλευρά αφήνουν τα Βαλκάνια στην τύχη τους …
Δεν νομίζω ότι η δύση αδιαφορεί. Θα ήταν πάντως μεγάλο λάθος εάν η ΕΕ αφήσει τις περιφερειακές κρίσεις στην τύχη τους. Η παρουσία της πρέπει να είναι ισχυρή. Στα Βαλκάνια συγκεκριμένα, παλιά προβλήματα τα οποία, εν μέρει, ανέχθηκε η διεθνής κοινότητα, σήμερα πρέπει να τα αντιμετωπίσει με σταθερή και ξεκάθαρη πολιτική που να στοχεύει στο κλείσιμο κάθε πηγής έντασης.
Η ΝΔ ο Κ. Καραμανλής εσείς ως αρμοδία επί των εξωτερικών, μιλάτε για την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη πρωταγωνιστικό ρόλο στην χάραξη πολιτικών αντιμετώπισης της κρίσης ,μιλάτε και για την ανάγκη να αποκτήσει η Ελλάδα αναβαθμισμένο ρόλο. Πόσο ρεαλιστικά είναι όλα αυτά δεδομένων των συνθηκών…;
Σήμερα η ΕΕ έχει δύο δρόμους να επιλέξει. Είτε το κάθε κράτος θα ακολουθήσει κατά προτεραιότητα τη δική του εθνική εξωτερική πολιτική, είτε θα αποφασίσει οριστικά η Ε.Ε. να χαράξει και να ακολουθήσει μια ενιαία εξωτερική πολιτική. Θεωρώ ότι η δεύτερη επιλογή δημιουργεί πολύ μεγαλύτερη ισχύ. Σήμερα όμως, βλέπουμε να ακολουθούνται ακόμα εθνικές δράσεις. Μια δράση πχ είναι του Τ. Μπλερ. Η Ελλάδα κατ΄ αρχήν θα μπορούσε να πείσει και να πιέσει μαζί με άλλες χώρες που έχουν την ίδια θέση στην κατεύθυνση της ενίσχυσης μιας κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Δεύτερον θα μπορούσε να παίξει ρόλο στον ευαίσθητο χώρο της Μ. Ανατολής . Για έναν πολύ απλό λόγο: Η Ελλάδα είχε παραδοσιακά καλές σχέσεις με τις αραβικές χώρες και επί κυβερνήσεως ΝΔ αναγνωρίστηκε και το Ισραήλ.
Πώς σχολιάζετε τις εκτιμήσεις ότι η Δύση έχει εγκλωβιστεί σε έναν κύκλο συγκρούσεων. Αφγανιστάν, Ιράκ μετά τι;
Το ερώτημα είναι άλλο: μετά την 11η Σεπτεμβρίου είχε άλλη απάντηση η Δύση; Αυτό που κατά την γνώμη μου πρέπει τώρα να ενισχυθεί είναι η πολιτική συσπείρωση. Η ευρύτερη διπλωματική συνεργασία, με την Ρωσία και με τις χώρες οι οποίες στην ψυχροπολεμική εποχή, ανήκαν σε άλλους συνασπισμούς. Το δεύτερο βήμα είναι ένας πιο αποτελεσματικός και ουσιαστικός οικονομικός έλεγχος των πόρων, των δικτύων και των μέσων που χρησιμοποιεί η διεθνής τρομοκρατία. Γιατί η οικονομική διάσταση στην εποχή της παγκοσμιοποίησης είναι εκτός ελέγχου. Είχαμε ήδη αρχίσει να πληρώνουμε το μεγάλο κόστος της ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποίησης με την απόλυτη ελευθερία στην μεταφορά κεφαλαίων και τα στραβά μάτια στο ξέπλυμα του «μαύρου χρήματος». Τα τελευταία γεγονότα αποκάλυψαν το εύρος του προβλήματος.
Οι οικονομίες ειδικά των μικρών χωρών όπως η Ελλάδα νομίζεται ότι μπορούν να αντέξουν έναν δεκαετή πόλεμο ή έστω διετή όπως προχθές είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ;
Το ζητούμενο είναι αν μπορεί να αντέξει η ευρωπαϊκή οικονομία, ως ενιαίος οικονομικός χώρος. Τα δείγματα μέχρι στιγμής -γιατί κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις- είναι ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπει σε προσωρινή περίοδο ύφεσης. Ίσως να μην έχει το βάθος που κάποιοι προβλέπουν. Μέσα σ΄ αυτό το περιβάλλον πρέπει να δούμε τι θα κάνει η ελληνική οικονομία. Εμείς είχαμε εγγενείς αδυναμίες και πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, και τα σημάδια της ύφεσης προϋπήρχαν γιατί δεν είχαν προχωρήσει οι διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτή είναι η ουσία. Πάντα σε αυτές τις καταστάσεις ο αδύνατος κρίκος είναι εκείνος που έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ευτυχώς, η Ελλάδα θα έχει τεράστια εισροή κεφαλαίων από την ΕΕ η οποία μάλιστα δικαιολογεί την προοπτική ανάπτυξης που παρουσιάζουν οι αριθμοί. Ελπίζω ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν, τουλάχιστον με την ίδια ένταση.
Πολιτική παρουσία στους μεγάλους δήμους
Σας βλέπω πολύ σίγουρη ότι η ΝΔ είναι η επόμενη κυβέρνηση,επομένως γιατί η Ντόρα Μπακογιάννη να επιλέξει -ενδεχομένως – την δημαρχία της Αθήνας από το πρώτο τη τάξει υπουργείο;
Η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Η Ντόρα Μπακογιάννη θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για τη νίκη της ΝΔ. Το ξέρετε ότι είμαι μια πολιτικός που δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Συγκρούομαι για τα πιστεύω μου. Για τη δημαρχία της Αθήνας, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, ισχύουν όσα έχω πει μέχρι τώρα: θα εκτιμήσω μαζί με το κόμμα, την πολιτική κατάσταση και τη συγκυρία. Θα συνεκτιμήσουμε τόσο την πρόκληση και το συμφέρον της Αθήνας και της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και το συμφέρον και τους πολιτικούς στόχους της φιλελεύθερης παράταξης. Ακόμη δεν ήρθε η ώρα των αποφάσεων.
Θα δοθεί λοιπόν μια μετωπική πολιτική μάχη στις δημοτικές εκλογές η οποία θα κρίνει ενδεχομένως και την μάχη των εθνικών εκλογών;
Η μάχη στην Αθήνα και στους μεγάλους δήμους είναι μείζονος σημασίας πολιτική μάχη. Θα σας έλεγα δε ότι, έτσι όπως φαίνεται το κλίμα τις τελευταίες ημέρες στις επόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης θα υπάρξει μεγάλη πολιτικοποίηση. Αυτά όμως ως εκτιμήσεις, συγκεκριμένες αποφάσεις δεν υπάρχουν. Επειδή όμως ερωτώμαι συχνά θα σας πω ένα μόνο πράγμα: Θεωρούμαι ή τουλάχιστον έτσι καταγράφεται από τις δημοσκοπήσεις, ως μια από τις αιχμές του δόρατος της ΝΔ. Πιστέψτε με: Έτσι και θα παραμείνω.
Δε νομίζετε πάντως ότι θα έπρεπε να επισπεύσετε την απόφαση σας με δεδομένο ότι υπάρχουν ζυμώσεις, συζητήσεις, διεργασίες που μπορεί και να ξεκινούν πολλές από αυτές από την εκδήλωση του δικού σας ενδιαφέροντος;
Όχι. Αν το θεωρούσα θα το έκανα.
Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που σας προβληματίζουν και ως εκ τούτου δεν έχετε πάρει ή δεν θέλετε να ανακοινώσετε την απόφαση σας; Κάποιοι εκτιμούν ότι περιμένετε τις δημοσκοπήσεις του Δεκεμβρίου.
Δεν περιμένω καμιά δημοσκόπηση. Δεν έχω λόγο να βιάζομαι. Έχετε ακούσει κανένα κόμμα να έχει ανακοινώσει υποψήφιο; Στη φάση αυτή υπάρχουν οι εκτιμήσεις των κομμάτων και στην ώρα τους θα ληφθούν οι αποφάσεις. δεν έχουμε λόγο να βιαστούμε περισσότερο εμείς, στην ΝΔ και μάλιστα όταν έχουμε το πολιτικό και εκλογικό πλεονέκτημα στον δήμο της Αθήνας.
Λέτε, «είμαστε κυρίαρχοι στον Δήμο της Αθήνας». Θα βάζατε υποψηφιότητα όποιος κι αν ήταν ο υποψήφιος απέναντι σας;
Το κριτήριο δεν είναι ο αντίπαλος. Το κριτήριο είναι οι ευρύτερες ανάγκες της ΝΔ.
Κάποια σενάρια θέλουν τον κ. Αβραμόπουλο να σκέπτεται να διεκδικήσει και πάλι τον Δήμο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επηρέαζε τη δική σας απόφαση;
Ξέρετε σέβομαι τα λόγια των άλλων πολιτικών. Οι δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου είναι σαφείς. Είπε ότι θα κατέβει με το κόμμα του στις εθνικές εκλογές και θα διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού. Το να απαντήσω σε σενάρια μειώνει και εμένα και τον κ. Αβραμόπουλο.
Το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ στο οποίο μετέχετε αποφάσισε προχθές ότι η μάχη στους τρεις μεγάλους δήμους και της νομαρχίες θα είναι πολιτική. Τι σημαίνει αυτό; Σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ σε ζητήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής; Σημαίνει άλλη λογική στην επιλογή των υποψηφίων;
Στους μικρούς δήμους η μάχη δίνεται με τοπικά και όχι ευρέως πολιτικά κριτήρια. Στις νομαρχίες η μάχη είναι σίγουρα και πολιτική. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες ,η ανισότητα η οποία καταγράφεται, η έλλειψη πόρων ,όλα αυτά είναι θέματα της περιφέρειας που αφορούν και την κεντρική πολιτική σκηνή. Το ίδιο ισχύει και για τους τρεις μεγάλους δήμους. Όποιος πει ότι ψηφίστηκαν ποτέ δήμαρχοι στους τρεις μεγάλους δήμους που δεν είχαν και πολιτική παρουσία, δεν θυμάται καλά τα πράγματα.
Πολιτική μάχη σημαίνει και πολιτικό-κομματικό στέλεχος, υποψήφιος; Υποψήφιος-α με πολιτική παρουσία;
Υπάρχει διαφορά μεταξύ πολιτικής και κομματικής μάχης. Θέλω να είμαι πολύ προσεκτική σε αυτό. Όταν σας μιλάω για πολιτική μάχη εννοώ «πολιτική». Η έκφραση δηλαδή πολλών διαφορετικών δυνάμεων που διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική. Αυτό είναι πολιτική μάχη.
Θα μπορούσε λοιπόν να είναι μια προσωπικότητα διακομματική ή μια προσωπικότητα μακράν της πολιτικής, ένα μη στέλεχος της ΝΔ. Μπορούν να δοθούν τέτοιες μάχες από υποψηφίους που δεν έχουν δώσει πολλές άλλες μικρές ή μεγάλες πολιτικές μάχες;
Εγώ είπα ότι θα πρέπει υποψήφια να είναι μια προσωπικότητα που θα δώσει πολιτική μάχη . Πολιτική μάχη σημαίνει έχεις αντίπαλο και τον αντιμετωπίζεις για τα προβλήματα, τα λάθη που έκανε. Τέτοιος αντίπαλος είναι το ΠΑΣΟΚ .
Ευθέως γιατί αυτή ήταν η συζήτηση στο κόμμα σας. Πολιτική μάχη πολιτική προσωπικότητα σημαίνει κομματική προσωπικότητα, κομματικό στέλεχος;
Οποιοσδήποτε είναι ικανός και αποφασίσει ανοικτά να στρατευθεί σε έναν αγώνα που θα υπηρετεί ιδέες, θα ταυτίζεται με προγραμματικές θέσεις, θα αντιτίθεται σε συγκεκριμένες επιλογές. Όποιος νιώθει ότι μπορεί να σηκώσει τη σημαία της φιλελεύθερης παράταξης και είναι αποφασισμένος να δώσει πολιτική μάχη και νίκη γι΄ αυτήν.