Η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9.84 και στον δημοσιογράφο B. Πάικο αναφέρθηκε στην πρόταση του συνδυασμού «Αθήνα αύριο» για τον Συνήγορο του Δημότη.
«Ο Συνήγορος του Δημότη θα είναι μία υπηρεσία η οποία θα παρακολουθεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων του δήμου και ταυτόχρονα θα συλλέγει τις καταγγελίες για οτιδήποτε δεν λειτουργεί σωστά, έτσι ώστε ο πολίτης να καταλάβει ότι ο Δήμος είναι δίπλα του, είναι φίλος του και είναι ειλικρινής και αποτελεσματικός στην υπηρεσία του. Το χειρότερο που συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα, και το λέω αυτό και για το κράτος και για την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι η παντελής έλλειψη σεβασμού στον πολίτη, όπου κανείς δεν ενδιαφέρεται να δώσει μια απάντηση. Και για να καταλήξει ο Συνήγορος του Πολίτη να έχει αυτές τις εκατοντάδες χιλιάδες καταγγελίες σημαίνει ότι κάτι είναι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας».
Σε ερώτηση για το αν ο Συνήγορος του Δημότη καλύπτεται από το θεσμό του Συνηγόρου του Πολίτη η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε: «Σήμερα ο Συνήγορος του Δημότη, έτσι όπως τον σκεπτόμαστε, καλύπτεται από τον Συνήγορο του Πολίτη και θα συνεχίσει να καλύπτεται. Όμως ο Συνήγορος του Δημότη θα βοηθήσει τη δική μας καλύτερη εσωτερική λειτουργία. Σήμερα ο Συνήγορος του Πολίτη εντοπίζει μέγιστες αδυναμίες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δε νομίζω ότι είναι προς τιμήν της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι τόσες πολλές αδυναμίες αντιμετωπίζονται από το Συνήγορο του Πολίτη. Άρα εμείς με τον Συνήγορο του Δημότη αρχίζουμε από τα του οίκου μας.»
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η εξέλιξη που σημειώθηκε στη Σύνοδο της Σεβίλλης στο ζήτημα του ευρωστρατού ήταν θετική, η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε:
«Καλή σίγουρα δεν ήταν. Ήταν μία εξέλιξη η οποία μεταφέρει το ζήτημα του προβλήματος του ευρωστρατού στην ελληνική προεδρία, πράγμα το οποίο δεν μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει θετικό. Αναμφισβήτητα και η Ελλάδα, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτιμούσαν να λυθεί το πρόβλημα αυτό κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας. Ουσιαστικά φτάσαμε σε ένα σημείο για το οποίο πανηγυρίζουμε, το οποίο, θα μου επιτρέψετε να πω, όφειλε να είναι σημείο εκκίνησης. Σήμερα χαρακτηρίζουμε ως θετικό το αυτονόητο. Δηλαδή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να πάρει αυτήν την απόφαση ότι εξωθεσμικά όργανα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, ότι εξωθεσμικές παρεμβάσεις στο επίπεδο της Ε.Ε. δεν νοούνται, αυτά είναι αυτονόητες αρχές.»