Η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη σήμερα το πρωί και έκανε την ακόλουθη δήλωση.
-«Επισκέφθηκα τον κύριο Σκανδαλίδη για να του θέσω μια σειρά από θέματα τα οποία απασχολούν τον συνδυασμό «Αθήνα Αύριο», με πρώτο θέμα αυτό της εκλογικής διαδικασίας την ημέρα των εκλογών. Ο συνδυασμός μας ανησυχεί πάρα πολύ για την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται. Θα σας δώσουμε τα συγκεκριμένα στοιχεία Υπάρχουν πάνω από 200 χιλιάδες πολίτες στην Αθήνα, δημότες οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί τυχαία στα εκλογικά διαμερίσματα, έχουμε 25 χιλιάδες διπλοεγγεγραμμένους και έχουμε και 20 χιλιάδες ανθρώπους που δεν υπάρχουν σήμερα σε κανένα εκλογικό κατάλογο, διότι έχουν γραφτεί παλαιότερα σε άλλου είδους δημοτολόγια (στα μητρώα αρρένων). Πιστεύω ότι η κυβέρνηση πρέπει να ρίξει ιδιαίτερο βάρος για να μπορέσουμε να πετύχουμε μία σωστή εκλογή. Συζητήσαμε με τον κύριο Σκανδαλίδη και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες πρέπει να υπάρξουν ώστε να διευκολυνθούν οι δημότες, έτσι ώστε να δουλέψουμε όλοι από κοινού -και πιστεύω ότι θα το κάνουν όλοι οι συνδυασμοί – για να μην υπάρξει την ημέρα των εκλογών το απόλυτο χάος μέσα στην Αθήνα. Αυτό είναι το πρώτο θέμα. Συζητήσαμε επίσης τα θέματα αρμοδιότητος του Δήμου Αθηναίων. Έθεσα στον κύριο υπουργό για άλλη μια φορά το θέμα του πρασίνου στην Αθήνα.
Ο πολυκερματισμός που υπάρχει στην αρμοδιότητα του πρασίνου, όπου αρμόδιοι για το πράσινο είναι πάρα πολλοί φορείς και τελικώς ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει τη δυνατότητα να έχει μια συνολική και αποτελεσματική πολιτική πρασίνου. Τα υπόλοιπα θέματα τα οποία κουβεντιάσαμε ήταν τα ζητήματα των σχολείων, των παιδικών σταθμών, της στήριξης της οποίας χρειάζεται αυτή τη στιγμή έτσι ώστε η καινούργια σχολική χρονιά και με το θέμα των σχολικών φυλάκων ,να ξεκινήσει με καλύτερες προδιαγραφές απ’ ότι παλαιότερα. Συζητήσαμε επίσης και το θέμα το οποίο απασχολεί πάρα πολύ τον εμπορικό κόσμο της Αθήνας, το θέμα των προστίμων. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει μια παλαιότερη πρόταση του Δήμου Αθηναίων για την ρύθμιση αυτή, για την οποία έχει δεσμευτεί ο υπουργός Εσωτερικών ότι θα φέρει για το θέμα των προστίμων και των χρεών στη Βουλή για να μπορέσει να ρυθμιστεί αυτό το θέμα. Η δική μας θέση, η θέση του συνδυασμού «Αθήνα Αύριο» , είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του. Χρειάζεται δηλαδή αλλαγή του Προεδρικού διατάγματος για τις χρήσεις γης στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, έτσι ώστε να μπορούμε να προσαρμοστούμε στην πραγματικότητα και να μην κινδυνεύουν αυτοί οι επαγγελματίες από νέα πρόστιμα τα οποία θα ακολουθήσουν την ρύθμιση που υπάρχει σήμερα».
Eπισυνάπτoνται και τα στοιχεία που αφορούν τους εκλογικούς καταλόγους και δόθηκαν στους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες.
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ
Η κατάσταση των εκλογικών καταλόγου του Δήμου Αθηναίων είναι τουλάχιστον ανησυχητική.
ΤΥΧΑΙΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΣΤΑ 58 ΝΕΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
Κατά την ημέρα της ψηφοφορίας μεγάλος αριθμός δημοτών, πάνω από 200.000, θα ταλαιπωρηθεί για να ψηφίσει μετακινούμενος από τον τόπο κατοικίας του ή από το συνήθη τόπο που ασκούσε το εκλογικό του δικαίωμα (π.χ. από το Παγκράτι στο Βοτανικό ή από τα Πετράλωνα στους Αμπελοκήπους κλπ). Ο αριθμός αυτός προκύπτει από το γεγονός ότι:
123.000 δημότες κατατάχθηκαν τυχαία γιατί δεν υπήρχε διεύθυνση κατοικίας στη Διεύθυνση Δημοτολογίου,
115.000 κατατάχθηκαν επίσης τυχαία, διότι στους δημότες, που η εκλογική τους μερίδα ήταν με αύξοντα αριθμό 1-115.000, δεν υπήρχαν διευθύνσεις κατοικίας, αφού οι εγγραφές τους έγιναν από τα παλαιά στα νέα δημοτολόγια (1965) οίκοθεν χωρίς δήλωση κατοικίας από τους δημότες.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΠΑΡΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ.
Κατά την ημέρα της ψηφοφορίας μεγάλος αριθμός δημοτών δεν θα βρει το όνομά του στους νέους εκλογικούς καταλόγους. Ο αριθμός αυτός, μετά τις αναθεωρήσεις θα ανέλθει στις 20.000 και οφείλετο στο γεγονός ότι οι δημότες αυτοί είχαν εκδώσει ταυτότητες και εκλογικό βιβλιάριο με εγγραφή στο μητρώο αρρένων ή με άλλες διαδικασίες.
ΔΙΠΛΟ ή ΠΟΛΥΕΓΓΡΑΜΜΕΝΟΙ.
Υπολογίζεται ότι οι στο Δήμο της Αθήνας, μετά και την Γ’ αναθεώρηση, θα υπάρξουν περίπου 25.000 διπλό ή πολυεγγεγραμμένοι. Δηλαδή, παρ΄ όλες τις συνεχείς συγκρίσεις ΤΕΛΙΚΩΣ προκύπτει ότι θα υπάρξουν διπλό ή πολυεγγεγραμμένοι ψηφοφόροι.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Α) Νομοθετική ρύθμιση για τη συνέχιση της αναθεώρησης.
Β) Έγκαιρος προσδιορισμός των εκλογικών τμημάτων και κατανομή σε αυτά των ψηφοφόρων με βάση κύρια, των παλαιών εκλογικών καταλόγων.
Γ) Καθορισμός φορέα και διαδικασίας για την αντιμετώπιση των πάση φύσεως προβλημάτων κατά την ημέρα της ψηφοφορίας (π.χ. τι θα γίνει με τους μη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους που θα έχουν εκλογικό βιβλιάριο).