Η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη παρουσίασε σήμερα στον Αγ. Παντελεήμονα, Αχαρνών τις προγραμματικές προτάσεις του συνδυασμού «Αθήνα αύριο» για το κυκλοφοριακό και τους χώρους στάθμευσης στην Αθήνα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
«Κυρίες και κύριοι,
Mε ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα στον Άγιο Παντελεήμονα,
Κάθε μέρα που περνάει διαπιστώνω πόσο έντονα είναι τα προβλήματα που έχει η πόλη μας , πόσο πολύ αυτή η πόλη πληγώνει τους κατοίκους της,
H κατάσταση στην Αθήνα δεν πάει άλλο, η ζωή του πολίτη είναι δύσκολη η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στο κέντρο και τις γειτονιές σχηματίζουν μια γκρίζα πραγματικότητα , που δεν ταιριάζει στην Αθήνα και στους κατοίκους της.
Συζητώντας με κατοίκους της γειτονιάς σας , με φορείς της περιοχή σας έχω καταλάβει πόσο έντονη είναι η υποβάθμιση και πόσο η καθημερινότητα σας δυσκολεύεται από μεγάλα και σημαντικά προβλήματα.
Γνωρίζω ότι ζείτε σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Αθηνάς που τα κυκλοφοριακό και η στάθμευση είναι καθημερινός βραχνάς , που η έλλειψη πρασίνου και οργανωμένων χώρων άθλησης περιορίζει το παιχνίδι των παιδιών σας , που εγκληματικότητα και η ανασφάλεια υπονομεύει την ανεκτικότητα και την ανθρωπιά σας.
Για κάθε Έλληνα πολιτικό που έχει εμπειρία από τον τρόπο που είναι οργανωμένες οι πόλεις στο εξωτερικό , η κατάσταση αυτή δεν μπορεί παρά να προκαλεί θλίψη και προβληματισμό.
Θέλω να επαναλάβω από εδώ από το Άγιο Παντελεήμονα και από το 6ο Δημοτικό διαμέρισμα ότι εκείνο που λείπει, είναι η προληπτική παρουσία της αστυνομίας.
Και εκείνο που μπορεί να δώσει τη λύση, είναι ακριβώς η παρουσία της δημοτικής αστυνομίας.
Μιας δημοτικής αστυνομίας που θα κυκλοφορεί νύχτα και μέρα στους δρόμους. Η γενικότερη αντίληψή μας για την πρόληψη της εγκληματικότητας στηρίζεται σε τρείς πυλώνες :
Στον έλεγχο των μικρών αδικημάτων από τους νέους που αντιμετωπίζουν προβλήματα και πειραματίζονται με την παραβατικότητα.
-Στην αναβάθμιση των περιοχών που εμφανίζουν εικόνα εγκατάλειψης και υποβάθμισης.
-Στην ενεργοποίηση των κατοίκων της κάθε γειτονιάς, τόσο μέσω των θεσμικών εκπροσώπων τους, όσο και μέσω εθελοντικών ομάδων.
Και φυσικά, δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι η καθιέρωση ενός καθεστώτος ασφάλειας, περνά και μέσα από την αρμονική ενσωμάτωση των οικονομικών μεταναστών στην τοπική κοινωνία. Τέτοιες πρωτοβουλίες, σχετικές με την εκπαίδευση και την ενημέρωση των μεταναστών αναλαμβάνουμε και στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου.
Η καθαριότητα είναι, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι, η ελάχιστη αξίωση κάθε δημότη έναντι της δημοτικής αρχής.
Η καθαριότητα σε κάθε σύγχρονη πόλη αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση κάθε άλλης δραστηριότητας. Αποτελεί δείγμα πολιτισμού.
Λίγο πριν υποδεχτούμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες λοιπόν:
-Εισάγουμε την ανακύκλωση στο σύνολο του δήμου παράλληλα με μια σχετική ενημερωτική προσπάθεια με στόχο την ευαισθητοποίηση και τη μαζική συμμετοχή των Αθηναίων.
-Προωθούμε την κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων.
-Εκσυγχρονίζουμε την οργάνωση και το μηχανολογικό εξοπλισμό στην αποκομιδή των απορριμμάτων και στην καθαριότητα δρόμων, πεζοδρομίων και πλατειών.
Φίλες και φίλοι
Καμιά πόλη δεν μπορεί να θεωρείται ανεπτυγμένη αν δεν έχει ανεπτυγμένο το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο Δήμος πρέπει να δραστηριοποιείται κατά προτεραιότητα σε τομείς όπου η τοπική εμπειρία και γνώση αποτελούν σοβαρό πλεονέκτημα σε τομείς που εμφανίζουν ιδιαίτερη οξύτητα τοπικά και δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς από το κράτος. Με αυτή την πεποίθηση αναβαθμίζουμε τους υπάρχοντες βρεφονηπιακούς σταθμούς, διευρύνουμε το ωράριο λειτουργίας τους και κυρίως δημιουργούμε νέους. και φροντίζουμε για την ορθή κατανομή τους στο χώρο, έτσι ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα μη λειτουργικής υπερσυγκέντρωσης.
Για τη σημερινή Αθήνα, την πρωτεύουσα με το λιγότερο πράσινο στην Ευρώπη, η αύξηση της επιφάνειας, του όγκου και της ποιότητας του πρασίνου αποτελεί όρο επιβίωσης και όχι απλά παρέμβαση αισθητικής.
Βασική προϋπόθεση για να μπορέσει ο Δήμος να σχεδιάσει και να εργαστεί αποτελεσματικά, είναι να περάσει στην άμεση αρμοδιότητα του η διαχείριση των μεγάλων χώρων πρασίνου όπως το Πεδίο του Άρεως.
Προτεραιότητες μας συνιστούν επίσης η αναβάθμιση του δασυλλίου της πρώην Σχολής Ευελπίδων σε πάρκο υψηλού οικολογικού ενδιαφέροντος, η ανάπλαση του λόφου Πατατσού και η ανάπλαση και αξιοποίηση του τμήματος του Αττικού Άλσους που ανήκει στο 6ο Διαμέρισμα.
Φιλές και φίλοι
Η Αθήνα χρειάζεται δυναμικές και άμεσες λύσεις για τα προβλήματα της , χρειάζεται ανθρώπους με αποφασιστικότητα για να τολμήσουν ρήξεις .
Εδώ και καιρό ο συνδυασμός Αθήνα Αύριο έχει προχωρήσει στην καταγραφή και στην αξιολόγηση όλων των προβλημάτων της καθημερινότητας που αντιμετωπίζει ο Αθηναίος στην γειτονιά του.
Δουλέψαμε πολύ πάνω σε αυτά τα προβλήματα.
Τα καταγράψαμε, σχεδιάσαμε λύσεις και προχωράμε .
Παρουσιάζουμε σήμερα σε σας, τους πολίτες της Αθήνας, τις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ για τη στάθμευση, τις δημόσιες συγκοινωνίες και το κυκλοφοριακό.
Το κυκλοφοριακό και η στάθμευση είναι δυο από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δημότης της Αθήνας. Προβλήματα το οποίο το ένα επηρεάζει το άλλο. Προβλήματα, τα οποία εξελίχθηκαν με την πάροδο του χρόνου σε πληγές της καθημερινότητάς μας.
Επιδιώκουμε, μέσα από αυτή την εκδήλωση, να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση:
Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με το κυκλοφοριακό χάος, την έλλειψη χώρων στάθμευσης, τις κοντόφθαλμες παρεμβάσεις.
Δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο τη γραφειοκρατία η οποία πνίγει, αντί να βοηθά την πόλη να ανασάνει.
Κυρίες και κύριοι,
Στην Αθήνα του σήμερα, ο μέσος χρόνος αναζήτησης θέσης στάθμευσης είναι περισσότερος από 30 λεπτά.
Ο Αθηναίος πολίτης χάνει δυο ώρες καθημερινά, προσπαθώντας να μετακινηθεί.
Κάθε χρόνο, ο στόλος των ΙΧ αυξάνει κατά 150.000 αυτοκίνητα ενώ σε κάθε δύο κατοίκους της πόλης αντιστοιχεί ένα αυτοκίνητο.
Στην εντός δακτυλίου περιοχή της πρωτεύουσας λείπουν στις ώρες αιχμής 28 με 30 χιλιάδες θέσεις στάθμευσης.
Μια θέση στάθμευσης στην Αθήνα του σήμερα αντιστοιχεί σε 48 ΙΧ.
Ο χειρισμός του μεγάλου θέματος της στάθμευσης και της κυκλοφορίας είναι από τις μεγαλύτερες αποτυχίες των κυβερνήσεων που είχαν την ευθύνη της ανάπτυξης της Αθήνας τις τελευταίες δεκαετίες. Το λεκανοπέδιο αφέθηκε να κτιστεί ολόκληρο χωρίς να ληφθεί πρόνοια για τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης.
Για δεκαετίες δεν υπήρχε καμία σχετική πρόβλεψη για την κατασκευή θέσεων στάθμευσης στα νέα κτίρια. Θέσεις στάθμευσης δεν έγιναν και παρά τις εξαγγελίες το πρόγραμμα χώρων στάθμευσης του ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρεί με ρυθμούς χελώνας και μόνο για τέσσερις σταθμούς.
Κατασκευάστηκε το Μετρό και δεν έγινε ούτε ένας σταθμός μετεπιβίβασης. Ακόμη και σήμερα δύο χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του Μετρό οι σταθμοί αυτοί για όσους το χρησιμοποιούν είναι αντικείμενο προεκλογικών εξαγγελιών.
Είναι προφανές ότι το πρόβλημα της στάθμευσης στην Αθήνα έχει φτάσει σε επικίνδυνο σημείο. Αν δεν δοθεί άμεσα προτεραιότητα σ’ αυτό η πόλη κινδυνεύει άμεσα από κυκλοφοριακή ασφυξία.
Εσείς οι κάτοικοι του 6ου Διαμερίσματος γνωρίζετε καλύτερα από κάθε άλλον, τί σημαίνει ταλαιπωρία λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της έντονης έλλειψης χώρων στάθμευσης. Ταλαιπωρία την οποία βιώνετε καθημερινά.
Φίλες και φίλοι,
Το κυκλοφοριακό και η στάθμευση αποτελούν τις δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Το ζητούμενο είναι η ισότιμη αντιμετώπισή τους με παράλληλη δράση και στους δύο τομείς.
Αυτό που χρειάζεται, είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση με εφαρμόσιμες νέες ιδέες.
Ένα σχέδιο το οποίο μπορεί και πρέπει να υλοποιηθεί.
Είναι συγκεκριμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες που έχουν οι Αθηναίοι που κατοικούν στις γειτονιές της πόλης.
Δίνει λύσεις γι΄ αυτούς που ζούνε στα Πατήσια, στη Κυψέλη, στη Ριζούπολη, στο Παγκράτι, στη Κολιάτσου, στα Σεπόλια, στους Αμπελόκηπους, στον Άγιο Παντελεήμονα
Εδώ το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως οξυμένο. Εδώ ρίξαμε το βάρος μας. Και διαμορφώσαμε ένα σχέδιο με αποτελεσματικές λύσεις.
Το πρόγραμμά για το κυκλοφοριακό και τη στάθμευση έχει δύο ισότιμους και ισχυρούς άξονες:
-Ο πρώτος άξονας αφορά στη διεκδίκηση από την κεντρική εξουσία των αρμοδιοτήτων εκείνων, που θα μας επιτρέψουν να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το πρόβλημα της στάθμευσης.
Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε τη συνεργασία με την πολιτεία, προκειμένου να διαμορφώσουμε μαζί την πολιτική για την κυκλοφορία στην Αθήνα.
-Ο δεύτερος άξονας αφορά στις δικές μας πρωτοβουλίες και δράσεις. Τις πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων, που άμεσα θα υλοποιήσουμε, προκειμένου να αναβαθμίσουμε συγκοινωνιακά την πρωτεύουσα.
Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η κεντρική εξουσία, οι καθυστερήσεις και ο κακός προγραμματισμός στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων που έχουν να κάνουν με τη στάθμευση, μας υποχρεώνουν να διεκδικήσουμε αρμοδιότητες και δεσμεύσεις.
Ειδικότερα, διεκδικούμε από την πολιτεία:
-Τη σαφή δέσμευση ότι κάθε χρόνο θα κατασκευάζονται περισσότερες θέσεις στάθμευσης από τις αντίστοιχες ανάγκες που δημιουργούνται στην πόλη.
-Την εκχώρηση της αρμοδιότητας στο Δήμο για τη δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης εντός των ορίων του.
-Την επιδότηση των ιδιοκτητών ακινήτων που δημιουργούν νέες θέσεις στάθμευσης σε υφιστάμενα κτίρια.
-Την πραγματοποίηση συνολικής μελέτης και την αποτύπωση του προβλήματος της στάθμευσης στην Αθήνα, προκειμένου να χαραχθεί ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την επόμενη δεκαετία.
Ταυτόχρονα όμως προβλέψαμε παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα. Με την ανάληψη των καθηκόντων μας, όταν με τη ψήφο των Αθηναίων, αναλάβουμε τη δημοτική αρχή, θα βάλουμε μπροστά συγκεκριμένα προγράμματα.
–Ξεκινάμε την κατασκευή νέων θέσεων στάθμευσης σε υπόγειους σταθμούς κάτω από πλατείες και άλλους χώρους της πόλης.
–Επιδιώκουμε τη δημιουργία, με το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης, σταθμών στάθμευσης στις γειτονιές, για να ανακουφιστούν οι κάτοικοι των πυκνοκατοικημένων περιοχών.
Οι σταθμοί αυτοί θα σχεδιαστούν με τρόπο που να παρέχεται η δυνατότητα ανάπτυξης υψηλού πρασίνου πάνω από αυτούς .
–Σκοπεύουμε να λύσουμε το πρόβλημα της στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων με τη δημιουργία μεγάλου υπόγειου σταθμού στο χώρο του Ζαππείου. Προβλέπουμε επίσης θέσεις στάθμευσης για τα τουριστικά λεωφορεία στην οδό Πατησίων, στο σταθμό της Πλατείας Αιγύπτου.
–Μελετούμε και εφαρμόζουμε σχέδιο οργανωμένης στάθμευσης μέσα στην Αθήνα, που θα σέβεται και θα τηρεί την τάξη και τους νόμους του κράτους.
–Δίνουμε προτεραιότητα στα δικαιώματα των μόνιμων κατοίκων για τη στάθμευση των αυτοκινήτων τους κοντά στο σπίτι τους.
–Δημιουργούμε ειδικές θέσεις για τη στάθμευση των δικύκλων.
–Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της αντικοινωνικής και παράνομης στάθμευσης με έμφαση στη διευκόλυνση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
–Οργανώνουμε σωστά τη φορτοεκφόρτωση των εμπορευμάτων για να διευκολύνεται.
Φίλες και Φίλοι,
Με την πολιτική αυτή δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να υπάρξει μέσα στα επόμενα χρόνια η λύση στο θέμα της στάθμευσης. Δεν έχουμε αυταπάτες. Το πρόβλημα του παρκαρίσματος δεν λύνεται με μαγικό τρόπο. Και δεν λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη.
Πρέπει όμως να ξεκινήσουμε. Και η πολιτική που σας παρουσίασα βάζει γερές βάσεις.
Η συνεπής εφαρμογή της δίνει μια ρεαλιστική προοπτική για την αντιμετώπιση αυτής της ανοικτής πληγής για την πόλη. Είναι μια πολιτική που δεν στοχεύει μόνο στη βιτρίνα, αλλά δίνει έμφαση στις γειτονιές.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος της στάθμευσης επηρεάζει άμεσα το άλλο μεγάλο ζήτημα: το κυκλοφοριακό.
Ο χαμένος χρόνος, το άγχος και το τεράστιο οικονομικό κόστος των μετακινήσεων είναι ο εφιάλτης όσων ζουν και μετακινούνται στην Αθήνα και ευρύτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
Το πρόβλημα αναμένεται να αυξηθεί δραματικά το καλοκαίρι του 2004, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν στην πόλη θα φιλοξενούνται δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών.
Όλοι αναγνωρίζουν ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Είμαστε σε οριακό σημείο. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο. Ήρθε η ώρα να δώσουμε ολοκληρωμένες και σύγχρονες λύσεις!
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα ταλαιπωρεί τους Αθηναίους και αδικεί την πόλη.
Τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα δεν φρόντισαν να εφοδιάσουν την Αθήνα του 21ου αιώνα με συγκοινωνιακές ρυθμίσεις και μέσα ικανά να ομαλοποιήσουν την κατάσταση.
Δυστυχώς όμως, οι προσπάθειες των τελευταίων ετών για το κυκλοφοριακό, έχουν αποτύχει , παρά τα τεράστια ποσά που έχουν δαπανηθεί.
Τα μεγάλα έργα που υλοποιήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια (ΜΕΤΡΟ, Αεροδρόμιο, ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ) έδωσαν στους Αθηναίους την ψευδαίσθηση ότι το κυκλοφοριακό μπορεί να βελτιωθεί.
Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το κυκλοφοριακό βελτιώνεται.
Αποτελεί πεποίθησή μου, ότι ο κάτοικος της Αθήνας πληρώνει περισσότερο από κάθε άλλον το κυκλοφοριακό αδιέξοδο.
Αφού εμείς πληρώνουμε περισσότερο από κάθε άλλον, επιδιώκουμε να έχουμε λόγο στην διαμόρφωση της πολιτικής για την κυκλοφορία στην Αθήνα.
Γι’ αυτόν τον λόγο σε συνεργασία με την πολιτεία προτείνουμε:
–Δημιουργία υπόγειου δικτύου συγκοινωνιακών έργων.
–Συνέχιση με έντονους ρυθμούς της κατασκευής των μεγάλων κυκλοφοριακών έργων και μετά το 2004.
Αποτελεί έγκλημα ότι σημαντικά έργα υποδομής, όπως οι ανισόπεδοι κόμβοι που σχεδιάζονταν με αφορμή τους αγώνες, εγκαταλείφθηκαν με πρόσχημα τα χρονοδιαγράμματα.
–Βελτίωση της εξυπηρέτησης που παρέχουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, έτσι ώστε να αποτελούν καλύτερη εναλλακτική λύση από το Ι.Χ. Καλύτερες συγκοινωνίες σημαίνει λιγότερα αυτοκίνητα στον δρόμο. Τα διάφορα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, μετρό, ηλεκτρικός) πρέπει να γίνουν ελκυστικά για τον Αθηναίο παρέχοντας υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες. Mικρά αλλά ευέλικτα κυκλοφοριακά έργα που θα δώσουν σημαντική ανακούφιση στους κατοίκους της πόλης, ιδίως ενόψει του 2004 όπως είναι:
–Προώθηση και υποστήριξη της κατασκευής γραμμής τραμ για την εξυπηρέτηση της περιοχής ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων.
–Άμεση υλοποίηση ε έμφαση στους νέους εκστρατείας ενημέρωσης με θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική συμπεριφορά στην πόλη.
Δημιουργία ενιαίου φορέα συγκοινωνιών και κυκλοφορίας της πρωτεύουσας.
Επίσης με δικές μας πρωτοβουλίες:
-Δρομολογούμε μικρά οικολογικά λεωφορεία σε κυκλικές γραμμές στο εσωτερικό του Δήμου.
Εφαρμόζουμε μέτρα διευκόλυνσης της μετακίνησης των κατοίκων στα πεζοδρόμια δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στους συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες.
Φίλες και φίλοι ,
Το όραμά μου για την Αθήνα του αύριο, για την Αθήνα των επερχομένων γενεών, δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει ολοκληρωμένες δράσεις και παρεμβάσεις πάνω στο πρόβλημα που όλοι οι Αθηναίοι ονομάζουν ειρωνικά «καθημερινή κυκλοφοριακή τρέλα».
Για όλους εμάς τους ανθρώπους του «Αθήνα αύριο», αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί.
Οι προτάσεις, που σας παρουσίασα είναι ρεαλιστικές και θαρραλέες. Προτείνουμε λύσεις οι οποίες μπορούν να ανακουφίσουν την πόλη από τα κυκλοφοριακά της αδιέξοδα. Μπορούν να βοηθήσουν τους κατοίκους να βρίσκουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα χώρο στάθμευσης για το αυτοκίνητο τους.
Δεν είναι μέτρα εντυπωσιασμού. Δεν είναι αποσπασματικές εξαγγελίες. Είναι ένα καλά μελετημένο ενιαίο σύνολο παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών.
Είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την Αθήνα. Για καλύτερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες στην κυκλοφορία και στη στάθμευση.
Δεσμευόμαστε για δύο στόχους:
-Πιο εύκολη κυκλοφορία στο κέντρο και τις γειτονιές.
-Περισσότεροι χώροι στάθμευσης για αυτοκίνητα και δίκυκλα.
Όσο δύσκολες κι αν φαντάζουν οι μεγάλες παρεμβάσεις που προτείνουμε, οφείλουμε να τις πραγματώσουμε έτσι ώστε να ξανακάνουμε την Αθήνα ιδανική πόλη για να ζει κανείς, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ιστορική συνέχειά της.
Είμαστε ρεαλιστές. Φιλοδοξία μου είναι να πετύχω. Και να συνδέσω την παρουσία μου στο Δήμο της Αθήνας με αλλαγές που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών.
Εγώ και οι συνεργάτες μου είμαστε αποφασισμένοι. Γνωρίζουμε ότι η Αθήνα χρειάζεται πολύ δουλειά. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε σκληρά.
Και μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Από τη δική μου μεριά, δεσμεύομαι ότι θα βάλω τα δυνατά μου!
Θα βάλω τα δυνατά μου για να δημιουργήσουμε μια Αθήνα που θα αγαπάμε.
Μια Αθήνα με οικονομικό σφρίγος, κοινωνική συνοχή και πολιτιστική λάμψη.
Σ΄ αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε τη δική σας στήριξη. Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή σας.
Καμιά τεχνοκρατική λύση , όσο τεχνικά άρτια και εάν είναι δεν αποτελεί σωτηρία από μόνη της . Απαιτείται η ενεργός συμμετοχή των πολιτών σε αυτό που ονομάζουμε εικόνα της πρωτεύουσας, όσο και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Με τη ψήφο σας στις εκλογές του Οκτωβρίου μπορείτε να κάνετε το πρώτο βήμα. Να δώσετε δύναμη στις δυνάμεις που είναι αποφασισμένες να κάνουν την Αθήνα, Πόλη του αύριο».