Ομιλίες

Ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στη παρουσίαση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων

Τετάρτη, 4 Σεπ 2002

Κυρίες και Κύριοι,

Τις μεγάλες αλλαγές στη ζωή τις κάνουν οι άνθρωποι. Άνθρωποι με ιδέες, κέφι και ενθουσιασμό. Άνθρωποι με ικανότητες και με διάθεση για προσφορά. Άνθρωποι με αγάπη για τον διπλανό τους και για τον τόπο τους. Χαίρομαι , λοιπόν, που ολοκληρώνοντας σήμερα την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του συνδυασμού ¨Αθήνα αύριο¨, τέτοιους ανθρώπους έχω δίπλα μου.

Τόσο οι σημερινοί δημοτικοί σύμβουλοι που θα είναι ξανά υποψήφιοι, όσο και αυτοί που για πρώτη φορά δίνουν τη μάχη στο στίβο της αυτοδιοίκησης έχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά: Είναι πολίτες που νοιάζονται για την Αθήνα.

Είναι προσωπικότητες που διαθέτουν την επιστημονική επάρκεια, την εμπειρία και την τεχνογνωσία για τον αγώνα που θα δώσουμε . Είναι συμπολίτες μας , διαφόρων ηλικιών, που είναι όμως όλοι, νέοι σε ιδέες. Συνδυάζουμε, πιστεύω, δημιουργικά την συνέχεια με την ανανέωση και φτιάχνουμε αυτό που από την αρχή ήταν η φιλοδοξία μου:

Μία ομάδα δουλειάς. Ένα ψηφοδέλτιο δουλειάς. Ένα σύνολο υποψηφίων, που ως δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν να παράγουν έργο το οποίο θα αλλάξει σημαντικά την Αθήνα. Γι΄ αυτό, όποιοι και να εκλεγούν , εγώ για ένα είμαι σίγουρη: Ότι θα έχω δίπλα μου συνεργάτες που μπορώ να στηριχθώ. ¨Ότι έχω δίπλα μου, ανθρώπους που δεν μένουν στα λόγια. Αλλά ανθρώπους που παλεύουν, δουλεύουν και νικάνε.

Κυρίες και Κύριοι,

Ίσως έχετε προσέξει ότι επιμένω πολύ στην ανάγκη για δουλειά. Στην ανάγκη για την δυναμική παρέμβαση που χρειάζεται για να αλλάξει αυτή η πόλη. Στην ανάγκη για να κάνουμε τα λόγια , έργο. Δεν το κάνω καθόλου τυχαία. Το κάνω γιατί πιστεύω, ότι το δύσκολο δεν είναι να εντοπίσουμε τα προβλήματα. Το δύσκολο δεν είναι να οραματιστούμε μια καλύτερη Αθήνα.

Το δύσκολο είναι το αποτέλεσμα. Οι ορατές αλλαγές και οι ουσιαστικές παρεμβάσεις. Η διαπίστωση των προβλημάτων και οι κοινότοποι οραματισμοί δεν φτάνουν. Χρειαζόμαστε δράση για την Αθήνα. Δράση με δύναμη και σαφή κατεύθυνση. Δράση με στόχο το αποτέλεσμα και τη χειροπιαστή αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής.

Γι΄ αυτό και στόχος μου είναι να εκλεγώ δήμαρχος στηριγμένη σ΄ ένα Σχέδιο για την Αθήνα. Ένα σχέδιο φιλόδοξο, αλλά και εφαρμόσιμο. Ένα σχέδιο ξεκάθαρο, και με μετρήσιμους στόχους. Ένα σχέδιο που θα αφορά όλους τους πολίτες και θα επηρεάζει καθοριστικά τη φυσιογνωμία της πόλης.

Στο τέλος της τετραετίας, θέλω οι συνεργάτες μου και εγώ να κριθούμε ακριβώς από αυτό: Από τη δουλειά μας και από την εφαρμογή των προτεραιοτήτων του σχεδίου μας. Προσωπικός μου στόχος δεν είναι μόνο η εκλογική νίκη. Είναι κυρίως η εφαρμογή ενός νέου μοντέλου διοίκησης. Ενός μοντέλου που θα αποσκοπεί στις δυναμικές λύσεις και στο χειροπιαστό αποτέλεσμα.

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι γνωστό, ότι η γενική εικόνα της Αθήνας από το βράχο της Ακρόπολης είναι μία θάλασσα πολυκατοικιών. Μέσα σ΄ αυτή τη θάλασσα του τσιμέντου επιζούν , ως νησίδες πλέον, τα υπολείμματα του λαμπρού της παρελθόντος.

Όταν ο Καβάφης έφτασε στην Αθήνα στις αρχές του περασμένου αιώνα, την περιέγραψε επί λέξει ως ¨ωραιότατη πόλη, γαλλικού και ιταλικού τύπου, εντελώς ευρωπαϊκή¨. Ήταν η περίοδος που η πρωτεύουσα έχαιρε αισθητικής ενότητας σ΄ όλα τα επίπεδα και , επιπλέον, είχε αρχίσει να εκσυγχρονίζεται: Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, εκτεταμένο δίκτυο τραμ κλπ.

Εκατό χρόνια μετά, η ¨ωραιότατη¨ αυτή και ¨εντελώς ευρωπαϊκή¨ πόλη συνήθως περιγράφεται από τους ίδιους της τους κατοίκους – ως ¨τσιμεντένιο τέρας¨ και ως ¨πόλη τριτοκοσμική¨. Οι λόγοι για αυτή την κατάσταση είναι επίσης γνωστοί: Οι δύο πελώριες πληθυσμιακές μετακινήσεις, δηλαδή , το κύμα των προσφύγων, το 1923, και η εσωτερική μετανάστευση, κυρίως μετά το 1950.

Η απουσία σεβασμού για το πρόσφατο παρελθόν, όχι μόνο από τους αρμοδίους, στους οποίους συνηθίζουμε να τα ρίχνουμε όλα, αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες. Και, φυσικά, η απουσία πολεοδομικού σχεδιασμού και διορατικότητας. Πρώτα οικοδομούσαμε, μετά πολεοδομούσαμε ή ψάχναμε να βρούμε που θα βάλουμε τα αυτοκίνητα!!

Πρώτα χτίσαμε και μετά ανακαλύψαμε πόσο σπουδαία ήταν αυτά που γκρεμίσαμε!! Με αυτό που συνέβη μετά το πόλεμο, όχι μόνο χάθηκε η αισθητική ενότητα της πόλης, αλλά και η ποιότητα της ζωής. Χάθηκε – το πιο τραγικό από όλα – η αγάπη για την πόλη. Μόνο ένας στους τρεις Αθηναίους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα αγαπά την Αθήνα. Αντίθετα, σχεδόν όλοι οι Θεσσαλονικείς, αγαπούν την δική τους πόλη.

Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας: Ν΄ αρχίσουμε με ευαισθησία και ρεαλισμό την προσπάθεια για να δημιουργήσουμε μία πόλη φιλική στους κατοίκους της. Με ζωντανές τις γειτονιές της. Με χρώμα και ταυτότητα. Με σεβασμό στο αστικό και φυσικό περιβάλλον.

Με λιγότερα προβλήματα στις μετακινήσεις. Με περισσότερο πράσινο. Μια πόλη ασφαλή για όλους. Μια πόλη με περισσότερες επιλογές στη διασκέδαση, στην ψυχαγωγία, στην ανθρώπινη επικοινωνία. Πρωτεύουσα του πολιτισμού. Σταυροδρόμι ιδεών και δημιουργίας. Κέντρο φροντίδας για τους ηλικιωμένους, τις εργαζόμενες μητέρες, τους οικονομικά αδύνατους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Και μαζί με αυτά : Η Αθήνα πρέπει να βοηθήσει τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για δουλειά και προκοπή. Να ξαναγίνει τουριστικός προορισμός και όχι απλώς , τόπος διερχόμενων τουριστών. Και να αντιμετωπίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες όχι ως την κατάληξη μιας πορείας , αλλά ως αφετηρία για μια καινούργια εποχή. Εποχή με περισσότερη λάμψη, με περισσότερη ζωντάνια, με περισσότερη ζωή σ΄ αυτή την πόλη.

Έτσι ονειρευόμαστε την «Αθήνα αύριο». Αυτή είναι, νομίζω , και η επιδίωξη της μεγάλης πλειοψηφίας των συμπολιτών μας. Τα οράματα , όμως, όσο αναγκαία και αν είναι, δεν είναι από μόνα τους επαρκή. Αυτό που πάνω από όλα χρειάζεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την υλοποίηση των οραμάτων – δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω – είναι ένα σαφές, σύγχρονο και πραγματοποιήσιμο σχέδιο. Και φυσικά, οι άνθρωποι που θα το κάνουν πράξη.

Όταν πήρα την απόφαση να είμαι υποψήφια για την θέση του Δημάρχου Αθηναίων, προσωπική μου φιλοδοξία ήταν πάνω από όλα αυτή: Ν΄ αγωνιστώ και να ταυτιστώ με τις σημαντικές αλλαγές που έχει ανάγκη αυτή η πόλη. Ν΄ αποδείξω ότι πολιτική και αποτελεσματικότητα είναι έννοιες απολύτως συμβατές. Και να ανατρέψω την εικόνα ότι σ΄ αυτόν τον τόπο υπάρχει περίσσευμα λόγων και έλλειμμα έργων.

Ξέρω ότι υπάρχουν τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την υποβάθμιση της ζωής των Αθηναίων. Επιδίωξή μου όμως, δεν είναι να επιμερίσω ευθύνες. Επιδίωξή μου είναι να πιέσω την σημερινή και αυριανή κυβέρνηση, ώστε να βοηθήσουν ουσιαστικά την προσπάθεια του Δήμου. Ξέρω επίσης , ότι μέχρι τώρα έχει γίνει σημαντική προσπάθεια στο Δήμο Αθηναίων.

Πιστεύω , ωστόσο, ότι δεν πρέπει να αρκούμαστε σ΄ αυτά που έχουμε. Αξίζουμε περισσότερα. Μπορούμε να τα διεκδικήσουμε. Και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Από τη δική μου μεριά, δεσμεύομαι ότι θα βάλω τα δυνατά μου! Θα βάλω τα δυνατά μου για να δημιουργήσουμε μια Αθήνα που θα αγαπάμε. Μια Αθήνα με οικονομικό σφρίγος, κοινωνική συνοχή και πολιτιστική λάμψη. Μια Αθήνα Πόλη του Αύριο!

Κυρίες και Κύριοι,

Έχει ήδη ξεκινήσει η τμηματική ανακοίνωση του προγράμματός μας. Η παρουσίασή του θα ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες. Το πρόγραμμά μας, το σχέδιο μας για το Αύριο, χαρακτηρίζεται από δύο στοιχεία: Πρώτον, από το διάλογο που προηγήθηκε με τους πολίτες σ΄ όλες τις γειτονιές και στην καταγραφή των θέσεων και των προτάσεων τους. Και δεύτερον, στην πολύμηνη δουλειά – από τον Απρίλιο – μιας ομάδας 100 περίπου, ειδικών επιστημόνων, που στόχο είχαν να καταλήξουν σ΄ ένα πρόγραμμα καινοτόμο, αλλά και ρεαλιστικό.

Σήμερα, δεν πρόκειται να αναφερθώ στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Θα σταθώ, όμως, σε μερικούς , βασικούς άξονες δράσης του ¨Αθήνα Αύριο¨. Στις κατευθυντήριες γραμμές που εμπνέουν το πρόγραμμά μας και καθοδηγούν το σχεδιασμό μας για την Αθήνα.

Πρώτον: Οι εξαγγελίες μας θα είναι συγκεκριμένες, εφαρμόσιμες και κοστολογημένες. Ξέρω πολύ καλά, ότι όπως έλεγαν οι Λατίνοι, ¨το τέλος στεφανώνει το έργο¨. Θέλω επομένως, ό,τι υποσχεθούμε να μπορούμε να το κάνουμε.

Δεύτερον: Ο δήμος πρέπει να λειτουργήσει περισσότερο αποτελεσματικά. Να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες. Θα υπάρξει επομένως ειδικό πρόγραμμα για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων και την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Τρίτον: Θα αγωνιστούμε για την διοικητική ανασύνταξη της Αθήνας. Το απίστευτο κομφούζιο και η σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμου, Νομαρχίας, Περιφέρειας, Οργανισμών και Υπουργείων δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και αυτό θέλω να είναι ένα σαφές μήνυμα, τόσο για τη σημερινή κυβέρνηση, όσο και γι΄ αυτή που θα προκύψει από τις εκλογές.

Τέταρτον: Θα διεκδικήσουμε δυναμικά από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής, πόρους από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ταμείο Συνοχής. Είναι ντροπή της κεντρικής διοίκησης, ο μεγαλύτερος δήμος της Χώρας να αγνοείται στην κατανομή κοινοτικών κονδυλίων.

Πέμπτον: Θέλουμε να εισάγουμε στην Ελλάδα, αυτό που ισχύει σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Τη συνεργασία δηλαδή, του δήμου με τον ιδιωτικό τομέα. Η συμπληρωματική δράση, αλλά και η συνεκτέλεση έργων κοινού ενδιαφέροντος και την τοπική οικονομία βοηθά και τον προϋπολογισμό του δήμου ελαφρύνει.

Έκτον: Βασική μας προτεραιότητα είναι μια οικολογική διακυβέρνηση της Αθήνας. Δραστική αύξηση του πρασίνου με μεράκι και φαντασία. Προώθηση της ανακύκλωσης. Μέτρα για πιο γρήγορες μετακινήσεις στο κέντρο της πόλης.

Έβδομον: Θέλουμε να κινητοποιήσουμε τους πολίτες για την αισθητική της πόλης. Έχουμε ειδικό πρόγραμμα με συγκεκριμένα κίνητρα για τις προσόψεις των πολυκατοικιών. Και ετοιμάζουμε μια σειρά παρεμβάσεων για δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, ανάδειξη μνημείων και αξιοποίηση πάρκων, που θα δώσουν χρώμα και ζωή στην Αθήνα και κυρίως στις γειτονιές της.

Όγδοον: Οι Αθηναίοι δικαιούνται να αισθάνονται πιο ασφαλείς. Και αυτός είναι ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας. Το πρόγραμμά μας για ασφαλείς γειτονιές, σήμερα που η εγκληματικότητα αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, είναι κομβικής σημασίας στο σχεδιασμό που κάνουμε.

΄Ενατον: Πιστεύουμε ότι ο δήμος πρέπει να δείξει μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία. Οι εργαζόμενες μητέρες πρέπει να στέλνουν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς που με το ωράριό τους θα καλύπτουν αποτελεσματικά τις ανάγκες. Οι ηλικιωμένοι μπορούν να επωφεληθούν από χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα, για φροντίδα στο σπίτι. Και τα άτομα με ειδικές ανάγκες χρειάζονται πιο ουσιαστική στήριξη στις μετακινήσεις τους και στην εξυπηρέτησή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Δέκατον: Θεωρούμε ότι το λαμπρό παρελθόν της πόλης, αλλά και η σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία μπορούν να επιτρέψουν στην Αθήνα να καταστεί πρωτεύουσα του πολιτισμού. Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, έργο που δυστυχώς περιορίστηκε , σε σχέση με αυτό που εγώ είχα σχεδιάσει όταν ήμουν Υπουργός Πολιτισμού, δεν επαρκεί. Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι μπορεί ο δήμος να συμβάλει στην διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και στη διάχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στα διαμερίσματα και τις γειτονιές της πόλης, δημιουργώντας μια πιο στενή σχέση με τους ανθρώπους της δημιουργίας και της τέχνης.

Ενδέκατον: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η μεγάλη ευκαιρία της Αθήνας στην επόμενη τετραετία. Ο Δήμος Αθηναίων θα είναι όπως πρέπει και δικαιούται παρών. Για να ελέγχει την εκτέλεση των αναγκαίων έργων. Για να βοηθήσει με τις δικές του δυνάμεις την αρτιότερη διοργάνωση. Και , κυρίως, για να συμβάλει ώστε, η Αθήνα με τη διοργάνωση των αγώνων να γίνει την επόμενη ημέρα μια πόλη περισσότερο ελκυστική και δυναμική.

Δωδέκατον: αλλά ίσως και περισσότερο σημαντικό… Η Αθήνα αύριο για μας είναι η Αθήνα που μας ενώνει. Όλοι έχουμε την κομματική μας προέλευση, ωστόσο η Αθήνα είναι μεγάλη και μας χωράει όλους. Μας χωράει με την ποικιλία των εμπειριών μας και τη διαφορετικότητα των πολιτικών μας προτιμήσεων. Ερχόμαστε για να ενώσουμε . Για να θέσουμε σε προτεραιότητα το μέλλον. Για να δώσουμε τα χέρια ο ένας στον άλλο και να δημιουργήσουμε μαζί την Αθήνα που αξίζουμε.

Κυρίες και Κύριοι,

Αυτοί είναι οι κατευθυντήριοι άξονες της δράσης μας. Δράση που, όπως είπα, θέλω να στηρίζεται σε συγκεκριμένο σχέδιο και να έχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η Αθήνα έχει ανάγκη από πολλή δουλειά. Δουλειά που θα την κάνουμε μαζί. Με σχέδιο , ευαισθησία και αγάπη.

Το προσωπικό μου στοίχημα, όπως και το στοίχημα των συνεργατών μου, είναι στο τέλος του δρόμου, στο τέλος δηλαδή της τετραετίας, οι υποσχέσεις μας να έχουν γίνει πράξεις. Να ταυτιστούμε με μια τετραετία αλλαγών. Με μία περίοδο έργου και δημιουργίας. Το χρωστάμε στον εαυτό μας. Το χρωστάμε στον κόσμο που δυσπιστεί απέναντί στην πολιτική. Το χρωστάμε στο μέλλον αυτού του τόπου. Το χρωστάμε στην Αθήνα.

Στην Αθήνα που είχε σίγουρα το πιο λαμπρό χθες. Στην Αθήνα που με τη δουλειά όλων μπορεί να έχει το πιο λαμπρό αύριο!!!

Σας ευχαριστώ

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο