Συνέντευξη στη Χρύσα Ταβουλάρη
Χ. Ταβουλάρη: Κυρία Μπακογιάννη ακούμε πάλι προεκλογικές εξαγγελίες γι΄ αυτά που θα γίνουν στην Αθήνα γι αυτά που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν. Το ερώτημα είναι τι περιθώρια υπάρχουν να βελτιωθεί η Αθήνα του τσιμέντου, του νέφους ,της πλημμύρας;
Ντ. Μπακογιάννη: Πράγματι στην Αθήνα δεν μπορούν να γίνουν θαύματα. Και δεν πρέπει να παραπλανούμε τους πολίτες, δημιουργώντας ψεύτικες προσδοκίες. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες βελτίωσης και ότι δεν μπορεί να γίνουν πολλά. Εγώ, μαζί με τους συνεργάτές μου δουλέψαμε σκληρά, πέντε μήνες τώρα και διαμορφώσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για το αύριο της Αθήνας. Έχω σχέδιο για την Αθήνα. Το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί. Έργα κοστολογημένα για τα οποία υπάρχουν χρονοδιαγράμματα. Αυτή είναι η δέσμευση μου: όποια έργα αρχίσουν από το Δήμο της Αθήνας θα τελειώσουν σε ορισμένο χρόνο.
Χ. Ταβουλάρη: Μπορεί ν αλλάξει η όψη της Αθήνας;
Ντ. Μπακογιάννη: Άμεσα και ριζικά όχι. Βήμα-βήμα όμως μπορεί. Μπορούν όμως, να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις, να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των Αθηναίων. Αυτό δεν είναι αμελητέο. Αυτός είναι ο πρώτος μας στόχος. Θα διαβεβαιώνω ότι είναι ένας απόλυτα ρεαλιστικός στόχος. Επειδή πολύ νομίζουν ότι γίνονται θαύματα ή ότι όλα αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, θα σας έλεγα ότι είναι καλό να είμαστε πραγματιστές. Τι βλέπετε γύρω σας; Πολυκατοικίες της δεκαετίας του ‘ 60. Η Αθήνα είναι μια κυρία 50 ετών. Το πρώτο που θέλει είναι περιποίηση και συντήρηση. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η πρόταση μας να βάλουμε χρώμα στις προσόψεις και να διώξουμε το δάσος των κεραιών από τις ταράστες. Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και το σχέδιο μας για θέσεις στάθμευσης για τα αυτοκίνητα και τα δίκυκλα, αφού το μεγαλύτερο πρόβλημα των Αθηναίων είναι ο χαμένος χρόνος για να παρκάρουν. Πιστεύω ότι μπορούμε να δώσουμε νέα πνοή στα πάρκα και τους λόφους. Να κάνουμε την πόλη πιο πράσινη και πιο καθαρή. Όλα αυτά γίνονται. Και από εκεί και πέρα, πρέπει να κοιτάξουμε μακρυά. Να σχεδιάσουμε για είκοσι χρόνια μετά. Να βάλουμε τις βάσεις για την Αθήνα της επόμενης γενιάς, που πρέπει να είναι καλύτερη από αυτή που εμείς κληρονομήσαμε.
Χ. Ταβουλάρη: Την εβδομάδα που πέρασε πήγατε στις Βρυξέλλες μιλήσατε για κονδύλια που μπορεί να πάρει η Αθήνα από το Γ΄ΚΠΣ .Είναι εφικτό αυτό τώρα χωρίς να έχουν κατατεθεί και εγκριθεί προγράμματα και προτάσεις;
Ντ. Μπακογιάννη: Είναι εφικτό, αλλά είμαστε στο όριο. Η τελευταία ευκαιρία που έχει η Αθήνα είναι να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αναθεώρησης του Γ΄ ΚΠΣ το 2003.Τοτε η Αθήνα πρέπει να είναι έτοιμη με συγκεκριμένους φακέλους, με όλες τις προβλεπόμενες μελέτες, για τα μεγάλα έργα υποδομής. Από τους χώρους στάθμευσης μέχρι την ανακύκλωση και τη διαχείριση των σκουπιδιών, και από προγράμματα ανάπλάσης και αναβάθμισης υποβαθμισμένων περιοχών μέχρι τα προγράμματα στήριξης των κοινωνικών ομάδων. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να υποβάλλουμε τους σχετικούς φακέλους. Η Αθήνα δικαιούται να πάρει ένα μερίδιο από τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι απαράδεκτο να ο Δήμος της Αθήνας να έχει, σχεδόν, μηδενικό μερίδιο στα διαρθρωτικά προγράμματα.
Χ. Ταβουλάρη: Θέλετε να πείτε ότι ο Δ.Αθηναίων είναι εκτός Γ ΚΠΣ? Ποιος ευθύνεται;
Ντ. Μπακογιάννη: Λέω ότι ο Δήμος Αθηναίων μπορεί να πάρει χρήματα από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν τα έχει πάρει. Δεν είναι δική μου δουλειά να επιμερίσω ευθύνες. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν προγράμματα και πόροι που ο Δήμος μπορεί να τα διεκδικήσει. Και μάλιστα προγράμματα που είναι ανεξάρτητα, εκτός του κοινοτικού πλαισίου. Για παράδειγμα δράσεις για προώθηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, για να ηλεκτροφωτίσουμε την πόλη, για να ενισχύσουμε ολόκληρες περιοχές, για τα μικρά οικολογικά λεωφορεία που πρέπει να κινούνται στο κέντρο της Αθήνας. Μέσα από αυτά μπορούμε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας και κοινής δράσης με τον ιδιωτικό τομέα. Όλα αυτά μπορούμε να τα διεκδικήσουμε. Θα κάνω μια σκληρή διαπραγμάτευση, αλλά θα υπάρχει αποτέλεσμα.
Χ. Ταβουλάρη: Μπορούν κι άλλοι δήμοι να διεκδικήσουν τώρα κονδύλια;
Ντ. Μπακογιάννη: Βεβαίως και στόχος μας είναι στο πλαίσιο των μητροπολιτικών δράσεων να συνεργαστούμε με τους δήμους του Λεκανοπεδίου ώστε το όποιο όφελος υπάρξει να είναι κοινό. Επίσης και οι άλλοι δήμοι σ όλη την Ελλάδα πρέπει να κινητοποιηθούν γιατί σίγουρα μέσα στο 2003 το πρόγραμμα θα αναθεωρηθεί και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε .
Χ. Ταβουλάρη: κ.Μπακογιάννη θα παρατηρούσα ότι κάνετε μια προεκλογική καμπάνια χαμηλών τόνων και θα έλεγα ότι αποφεύγετε να πολιτικοποιήσετε την αναμέτρηση…
Ντ. Μπακογιάννη: Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι πολιτική αναμέτρηση. Στόχος μου όμως δεν είναι οι εντυπώσεις. Είναι να συγκροτήσω από τώρα, από την προεκλογική περίοδο, ένα ευρύ μέτωπο για να αντιμετωπίσω τα προβλήματα της Αθήνας.
Χ. Ταβουλάρη: Μήπως εκτός από τα προβλήματα της Αθήνας αποφεύγετε μια πόλωση που θα σας απομακρύνει από ψηφοφόρους πέραν των ορίων της ΝΔ;
Ντ. Μπακογιάννη: Κοιτάξτε και αυτό μπορεί να υπολογίζεται, αλλά η αναμέτρηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Άλλωστε ο συνδυασμός μας είναι πολυσυλλεκτικός. Και θα έλεγα ότι όλοι οι συνδυασμοί μοιραζόμαστε πάρα πολλά ,πολλές αγωνίες και τη θέληση για την λύση των προβλημάτων .Γι΄ αυτό ο στόχος μου , όπως και ο στόχος κάθε δημάρχου είναι η συνεργασία με όλους .Και χαίρομαι γιατί σήμερα ο προεκλογικός αγώνας μέχρι σήμερα εκφράζει τον πολιτικό πολιτισμό της Αθήνας. Εσείς την ονομάσατε καμπάνια χαμηλών τόνων, εγώ την έχω επιλέξει και την ονομάζω μεγάλων προσδοκιών. Επιλέξαμε την άμεση και συχνή επαφή με τους Αθηναίους, το διάλογο και προσδοκούμε πολλά. Θέλουμε τους Αθηναίους πρωταγωνιστές. Προσδοκούμε την συμμετοχή, προσδοκούμε αργότερα τον εθελοντισμό των δημοτών και την ενεργό συμμετοχή στα προγράμματα του δήμου. Θα σημειώσω ότι εμείς, ο συνδυασμός «Αθήνα αύριο» είμαστε ο μόνος συνδυασμός που σχεδόν αποκλειστικά ,καθημερινά , κάνει ανοικτές συγκεντρώσεις και ενημερώνει τους πολίτες.
Χ. Ταβουλάρη: Πάντως θα πρέπει να παραδεχθείτε ότι η μάχη της Αθήνας –κυρίως γιατί και στον κόσμο είναι δεδομένη η εκλογή σας-δεν είναι η καθοριστική μάχη όπως άλλες εποχές. Το κέντρο του πολιτικού βάρους έχει μάλλον μετατοπιστεί στη υπερνομαρχία
Ντ. Μπακογιάννη: Δεν υπάρχει καμιά εκλογική αναμέτρηση στην οποία να υπάρχουν δεδομένα. Τίποτε δεν είναι δεδομένο, ούτε σε αυτή τη μάχη της Αθήνας. Γι΄ αυτό βάζουμε τα δυνατά μας σε όλους τους τομείς. Από κει και πέρα η υπερνομαρχία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Όλες οι μάχες είναι πολιτικές και κρίνονται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Χ. Ταβουλάρη: Να κάνω την κλασσική ερώτηση…Ποιο είναι το ζήτημα ,το πρόβλημα που θα σπεύσετε να αντιμετωπίσετε μόλις πατήσετε στην πλατειά Κοτζιά;
Ντ. Μπακογιάννη: Όλα, δεν έχω την πολυτέλεια της επιλογής. Όλα είναι επείγοντα και σημαντικά. Υπάρχουν πέντε βασικά θέματα. Το πρώτο η διεκδίκηση του μεριδίου της Αθήνας στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεύτερον το πρόγραμμα λειτουργίας της πόλης τους επόμενους δεκαοκτώ μήνες μέχρι τους Ολυμπιακούς του 2004. Τρίτον τα μέτρα στήριξης των ομάδων που έχουν ανάγκη, με έμφαση στη στήριξη της εργαζόμενης γυναίκας και μητέρας. Τέταρτον, τα έργα υποδομής με έμφαση στο σχέδιο της οργανωμένης στάθμευσης. Πέμπτον, το σχέδιο για την καθαριότητα, για να γίνει η πόλη πιο καθαρή. Αυτές είναι οι πέντε άμεσες προτεραιότητες. Δεν έχουμε περιθώρια να αφήσουμε χρόνο να περάσει .Και μην ξεχνάτε ότι εμείς θα κριθούμε το 2004 σε πρώτη φάση.
Χ. Ταβουλάρη: Κυρία Μπακογιάννη θα σας αναφέρω ένα γεγονός. Η κόρη μου που άρχισε τώρα να κυκλοφορεί μόνη της στην Αθήνα γύρισε προχθές μάλλον φοβισμένη γιατί λέει στην στάση στην Σταδίου ήταν αυτή και 5-6 ξένοι. Προσπάθησα να την πείσω ότι η Αθήνα είναι ασφαλής πόλη και οι ξένοι ήταν εργαζόμενοι κι αυτοί που γύριζαν στο σπίτι τους της μίλησα για την πολυπολιτισμική Αθήνα .Όμως είμαι σίγουρη ότι δεν την έπεισα.Η Αθήνα είναι ασφαλής πόλη αλλά κάτι πρέπει να γίνει ώστε να αισθάνονται και οι Αθηναίοι ασφαλείς .
Ντ. Μπακογιάννη: Η Αθήνα είναι μια πολυπολιτισμική πρωτεύουσα. Και πρέπει να είναι μια ασφαλής πόλη. Ας μην ξεχνάτε ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε υπάρξει μετανάστες. Εγώ που σας μιλώ έχω υπάρξει κοινωνική λειτουργός, με πλήρωνε η γερμανική εκκλησία, για να φροντίζω τα παιδιά των ελλήνων μεταναστών στην Γερμανία. Η Αθήνα είναι μια πολυπολιτισμική πρωτεύουσα και πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε συγκεκριμένα προγράμματα δράσης, ώστε να μην επιτρέψει να δημιουργούνται αισθήματα ξενοφοβίας και ρατσισμού. Γι΄ αυτό εμείς προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα «δεύτερης ευκαιρίας» τόσο στο τομέα της μάθησης της ελληνικής γλώσσας. όσο και της κατάρτισης.
Χ. Ταβουλάρη: Υπάρχουν όμως αισθήματα ανασφάλειας….
Ντ. Μπακογιάννη: Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσεις το φόβο είναι να εμπνεύσεις αίσθημα ασφάλειας. Αυτό γίνεται τόσο με την πολιτική της «δεύτερης ευκαιρίας» όσο και με μια πολιτική αντιμετώπισης της παραβατικότητας και της μικρής εγκληματικότητας. Εμείς εγκαίρως προτείναμε μια πολιτική που στηρίζεται στην ενίσχυση του ρόλου και της αποστολής της δημοτικής αστυνομίας. Μια πολιτική ασφάλειας, με καθημερινές πεζές περιπολίες, με συνεχή παρουσία των δημοτικών αστυνομικών, όλες τις ώρες, τη μέρα και το βράδυ, έτσι ώστε κανένα νέο παιδί που στέκεται στη στάση να μην νιώθει φόβο. Στόχος μας είναι να αποκτήσει η γειτονιά τον αστυνομικό της ,σωστά εκπαιδευμένο, που και στο αίσθημα ασφάλειας θα συμβάλλει και κάθε βοήθεια που θα χρειαστεί θα την προσφέρει. Πάνω από όλα θα σας έλεγα ότι έχει σημασία η φύλαξη των σχολείων, για τα οποία η δημοτική αστυνομία έχει σημαντικό ρόλο. Σας λέω ένα μόνο λόγο για τον οποίο πρέπει κοντά, γύρω από τα σχολειά να βρίσκεται ο δημοτικός αστυνομικός: την αντιμετώπιση του εμπορίου ναρκωτικών.
Χ. Ταβουλάρη: Να έρθουμε στο θέμα των εξελίξεων στο μέτωπο της τρομοκρατίας. Το κόμμα σας ειδικά το τελευταίο διάστημα, επαναλαμβάνει σε υψηλούς τόνους ότι η έρευνα πρέπει να προχωρήσει, να φτάσει στον ηγετικό πυρήνα, να αποκαλυφθούν χρηματοδότες πληροφοριοδότες… H συνεχής αυτή σημείωση δίνει την αίσθηση ότι η ΝΔ υποψιάζεται ή φοβάται ότι κάπου θα σταματήσει η έρευνα…
Ντ. Μπακογιάννη: Η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης, η διαλεύκανση όλων των σκοτεινών πτυχών, είναι αίτημα του συνόλου της κοινωνίας. Το ζητεί η Νέα Δημοκρατία, αλλά αυτό εξήγγειλε και ο κ.Σημίτης στην πρώτη του δήλωση. Δεν είναι θέμα υποψιών, αλλά μόνο όταν μπουν όλα τα κομμάτια του παζλ, αποκαλυφθούν τα πάντα, θα κλείσει οριστικώς το κεφάλαιο της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει πίεση, χρειάζεται υπομονή, αντοχή, αλλά συνέπεια και συνέχεια στη δουλειά που άρχισε να γίνεται. Είναι βέβαιο ότι αυτά που ξέρουμε σήμερα είναι η αρχή του κουβαριού. Σημαντική αρχή, αλλά είναι η αρχή. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη «ουρά» που απαιτεί συστηματική και σκληρή προσπάθεια και των διωκτικών αρχών και της δικαιοσύνης.
Χ. Ταβουλάρη: Από τις δημοσκοπήσεις έγινε φανερό ότι οι εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας δεν βελτίωσαν την εικόνα της κυβέρνησης και τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος όπως ήλπιζε το ΠΑΣΟΚ και φοβόταν η ΝΔ .Όμως η κυβέρνηση έχει μπροστά τα μεγάλα έργα ,την προεδρεία της ΕΕ ,την ένταξη της Κύπρου και ποντάρει σ αυτά .Μπορούν τα ζητήματα αυτά να δώσουν νέα περιθώρια στην κυβέρνηση Σημίτη;
Ντ. Μπακογιάννη: Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βεβαιότητα και δεδομένη από τις αποφάσεις για τη διεύρυνση, δεν είναι ενδεχόμενο. Αυτό που είναι ανοιχτό ως προς την Κύπρο είναι αν θα υπάρξει πολιτική λύση ή όχι πριν από την ένταξη. Αλλά θα σας έλεγα ότι η κυβέρνηση έχει την κακή εικόνα που έχει σήμερα, όχι γιατί πέτυχε ή απέτυχε στο θέμα της τρομοκρατίας. Αλλά γιατί δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών. Για παράδειγμα απέτυχε στη λειτουργία της οικονομίας και στα θέματα των διαρθρωτικών αλλαγών.
Χ. Ταβουλάρη: Σας άκουσα προημερών να μιλάτε για δύσκολο –δυσβάστακτο χειμώνα για τα νοικοκυριά. Δεν ήταν πολύ κινδυνολογικό;
Ντ. Μπακογιάννη: Δεν συνηθίζω να κινδυνολογώ. Όταν λέω κάποια πράγματα τα λέω με στοιχεία .Και το στοιχείο της ακρίβειας είναι ένα μη αμφισβητούμενο στοιχείο. Το ζούνε όλοι καθημερινά, αποτυπώνεται στους λογαριασμούς και αυτό δημιουργεί έντονο συναίσθημα ανασφάλειας στα ελληνικά νοικοκυριά. Όταν οι τιμές των προϊόντων ανεβαίνουν, όταν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ανεβαίνουν με διψήφια ποσοστά, όταν ακριβαίνουν τα δίδακτρα και ανεβαίνουν τα τέλη κυκλοφορίας, όλα αυτά δημιουργούν ανασφάλεια. Γιατί ο καθένας συνειδητοποιεί ότι μειώνεται το εισόδημα των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, στο επίπεδο παροχής υπηρεσιών, αν και υπάρχει αύξηση των τιμολογίων δεν υπάρχει βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι εκρήξεις οργής των πολιτών στα νοσοκομεία δεν είναι τυχαίες. Τα μεγάλα έργα υποδομής, από «ατού» της κυβερνήσεως, όπως για παράδειγμα τα έργα στον Κηφισό, γίνονται μπούμερανγκ…
Χ. Ταβουλάρη: Προβλέπετε δηλαδή και έναν θερμό πολιτικά χειμώνα;
Ντ. Μπακογιάννη: Προβλέπω έναν δύσκολο χειμώνα για τον κόσμο. Πάρτε παράδειγμα την κατάσταση που βρίσκονται οι αγρότες. Είναι αντικειμενικά δύσκολη.
Χ. Ταβουλάρη: Ένας δύσκολος οικονομικά χειμώνας που αν προστεθούν οι διεθνείς εξελίξεις μια επίθεση π.χ. στο Ιράκ θα είναι ακόμα δυσκολότερος. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σχολιάζατε την ομιλία Μπους την 11ης Σεπτεμβρίου. Μια ομιλία που έμοιαζε ως προετοιμασία εδάφους για την επίθεση…
Ντ. Μπακογιάννη: Είναι βέβαιο ότι στην Αμερική υπάρχει σήμερα ένας εντονότατος διάλογος ο οποίος ουσιαστικά καταλήγει στην επίθεση στο Ιράκ. Το ζήτημα που θα ανοίξει είναι, το υπό ποιους όρους και πώς έχει σκοπό η αμερικανική πολιτική να κάνει αυτή την επίθεση. Για να το πω ποιο απλά .Θα φροντίσει να κρατήσει το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου που ήταν κλίμα συμπόρευσης ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας ενάντια στη τρομοκρατίας και το οποίο, κατά τη γνώμη μου είναι επιβεβλημένο να γίνει, ή θα προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις. Αυτά είναι ζητήματα που δεν έχουν λυθεί. Είναι μια συζήτηση που θα ανοίξει εντονότατα και στην Ευρώπη τον μήνα που έρχεται. Η απουσία της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν απαράδεκτη… Και αισθάνομαι εδώ την ανάγκη να το πω. Το καλοκαίρι η διεθνής σκηνή φλεγόταν και η Ευρώπη έκανε διακοπές. Αυτή είναι πλέον η συζήτηση που γίνεται έντονα σε όλους τους ευρωπαϊκούς κύκλους σήμερα..
Χ. Ταβουλάρη: Που αποδίδετε αυτή την αποχή;
Ντ. Μπακογιάννη: Οφείλεται στο ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν καταλάβει πως ο πρώτος στόχος τους σήμερα είναι να χτίσουν κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Κι αν αυτό δεν έχει γίνει συνείδηση, η αδράνεια τους οδηγεί στην ακύρωση της όποιας πολιτικής παρέμβασης θα μπορούσαν να κάνουν.