Συνεντεύξεις

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΝΤΕΝΝΑ

Τρίτη, 12 Νοέ 2002

Συνέντευξη της βουλευτού της Ν.Δ. και νεοεκλεγείσας Δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη στο δημοσιογράφο Δημήτρη Καμπουράκη

Η βουλευτής της Ν.Δ. και νεοεκλεγείσα Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, στην εκπομπή του Δ. Καμπουράκη.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

«Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή η Δήμαρχος Αθηναίων πια η κα Ντόρα Μπακογιάννη, που είναι υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα στη Νέα Δημοκρατία, ακόμα τουλάχιστον. Καλημέρα κ. Μπακογιάννη.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλημέρα κ. Καμπουράκη.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ: Ως Δήμαρχο δε σας έχω ξαναβγάλει.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ωραία, είναι η πρώτη φορά.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ: Ως Δήμαρχο λέω. Να πούμε για το κυπριακό κα Μπακογιάννη. Εγώ έχω την εντύπωση ότι υπάρχει βαθύς προβληματισμός στην ελληνική κοινωνία και στο μέσο άνθρωπο, που δεν τα ξέρει καλά τα πράγματα. Και αναρωτιέται.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι λογικό να υπάρχει προβληματισμός. Υπάρχει προβληματισμός σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Μετά από 25 χρόνια έρχεται πλέον ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο επίλυσης του κυπριακού, ένα σχέδιο το οποίο βεβαίως οδηγεί σε ένα συμβιβασμό.

Το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι πόσο επώδυνος είναι αυτός ο συμβιβασμός, δηλαδή πόσο θα δυσκολέψει τη σωστή λειτουργία του κυπριακού κράτους αύριο. Για μας είναι δύσκολο να τοποθετηθούμε επί της ουσίας διότι δυστυχώς…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ: Δεν έχετε κείμενο ακόμα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν έχουμε κείμενο, δε μας ενημέρωσε η Κυβέρνηση και άρα ό,τι πληροφορίες έχουμε τις έχουμε από τον τουρκικό τύπο, από τον ξένο τύπο και από τον ελληνικό τύπο, πράγμα το οποίο πιστεύω ότι ήταν μια εξαιρετικά ατυχής απόφαση του κ. Σημίτη.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ: Έπρεπε να τα είχε δώσει, βέβαια.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι πάρα πολύ δυσάρεστο, όλοι να γνωρίζουν το περιεχόμενο του σχεδίου Ανάν, το οποίο στο κάτω – κάτω της γραφής δεν είναι και κρυφό, πλην των ελληνικών κομμάτων. Εν πάση περιπτώσει.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ: Εν πάση περιπτώσει ναι, δίκιο έχετε έπ’ αυτού δηλαδή.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Νομίζω ότι υπάρχουν δύο θέματα. Το ένα είναι το διαδικαστικό και το λέω το διαδικαστικό, διότι καταλήγει σε ουσιαστικό. Αν δηλαδή το χρονοδιάγραμμα το οποίο τίθεται είναι τόσο πολύ ασφυκτικό και οδηγεί εκ των πραγμάτων σε ταύτιση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την επίλυση του προβλήματος του πολιτικού της Κύπρου, αυτό είναι το ένα θέμα.

Το δεύτερο θέμα είναι το ουσιαστικό, το οποίο ουσιαστικό σημαίνει το περιεχόμενο της λύσης να είναι πράγματι σύμφωνο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να είναι πράγματι μια λειτουργική λύση, δηλαδή μια λύση η οποία θα επιτρέψει σε αυτό το κράτος, το αυριανό, στην ενωμένη Κύπρο, να λειτουργήσει αποτελεσματικά, αυτό είναι το ζητούμενο.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ: Διότι υπάρχει φόβος, δηλαδή λέτε, ότι αν δεν είναι λειτουργικό να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα πάει να λύσει, έτσι;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακριβώς. Διότι αν πρόκειται η λειτουργία του κράτους αυτού να οδηγεί σε παράλυση και αδυναμία λήψης οποιασδήποτε απόφασης ή ένα κράτος το οποίο θα έχει έναν Πρωθυπουργό ή Πρόεδρο -δεν έχω καταλάβει απολύτως τι επιλέγουμε- ο οποίος θα αλλάζει κάθε 10 μήνες, για φανταστείτε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος αλλάζει κάθε 10 μήνες…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ: Αυτό είναι περίεργο πολύ.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σε ποιο κράτος του κόσμου υπάρχει αυτή η πρωτοτυπία.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ: Πουθενά, αυτό λέτε δηλαδή ότι δε γίνεται να το δεχτεί η Ελλάδα. Αν και είναι αποσπασματικό ακόμα, είναι όμως πολύ σοβαρό.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι πολύ πρόωρο να πούμε τι μπορεί να δεχτεί και τι δεν μπορεί να δεχτεί η Ελλάδα. Κύριος διαπραγματευτής και εξαιρετικά καλός και έχει την υποστήριξη όλων των δυνάμεων στην Ελλάδα, είναι ο κ. Κληρίδης.

Άρα ο κ. Κληρίδης έχει το βάρος της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης. Θέλω όμως εδώ να προσθέσω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να δώσει μάχη στη διαπραγμάτευση.

Εδώ κ. Καμπουράκη πρέπει να σας πω ότι η εικόνα την οποία είχαμε χτες, ήταν ενός συγκρατημένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας του κ. Κληρίδη, ο οποίος είπε ότι σε συμφωνία με το Εθνικό Συμβούλιο θα προχωρήσει πλέον στις όποιες αποφάσεις και ενός Έλληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος έδειξε μια υπέρμετρη αισιοδοξία.

Όταν προσέρχεσαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν προσέρχεσαι, έχοντας περίπου πει ότι είναι καλή η πρόταση την οποία έχεις στο τραπέζι.

Για να μπορέσεις να διαπραγματευτείς σκληρά, ως έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, προς όφελος του κυπριακού λαού και του ελληνισμού γενικότερα, θα πρέπει να είσαι αποφασισμένος να δώσεις σκληρή μάχη.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ: Ο κ. Καραμανλής ζήτησε και ο κ. Κωνσταντόπουλος, το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Προσωπική μου άποψη είναι ότι πολύ δύσκολα θα το κάνει η Κυβέρνηση, εσείς όμως το θεωρείται εκ των ουκ άνευ, ως εξαιρετικά σημαντικό αυτό;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως κ. Καμπουράκη. Είναι το μεγαλύτερο εθνικό θέμα. Το κυπριακό είναι ένα θέμα το οποίο έχει ταλανίσει γενιές Ελλήνων, το οποίο έρχεται προς επίλυση. Αν σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύσει η συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε δε βλέπω σε ποια περίπτωση το όργανο αυτό θα έπρεπε να συγκληθεί.

Είναι το σοβαρότερο θέμα το οποίο έχει απασχολήσει την ελληνική εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια. Άρα θεωρώ ότι είναι αυτονόητο ότι θα συγκληθεί.

Επειδή ακούω διάφορα σχόλια, οι πολιτικοί Αρχηγοί οι οποίοι συζητούν υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχουν ευθύνη απέναντι στο λαό και ευθύνη απέναντι στην ιστορία. Ό,τι λένε καταγράφεται σε πρακτικά, για την ιστορία, για τις γενιές που θα ακολουθήσουν.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ: Ναι, δεν μπορούμε να λέμε ότι θα πάνε και θα λειτουργήσουν ανεύθυνα εκεί, δεν έχει νόημα αυτό.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι αδιανόητο να λέγεται αυτό για τους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Τότε έπρεπε να αμφισβητήσουμε το σύνολο της λειτουργίας της δημοκρατίας μας. Αλίμονο κ Καμπουράκη.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ: Να σας πω, ομολογώ ότι δεν το ξέρω, αυτό είναι ευθύνη και πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού ή του Προέδρου;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος οφείλει να το κάνει κατά τη γνώμη μου και βεβαίως συνήθως γίνεται αυτό με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού.

Εγώ θυμάμαι, όταν είχαμε το θέμα των Σκοπίων, όταν ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο K. Καραμανλής, και Πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, έγιναν 3 τέτοια Συμβούλια.

Τα οποία σήμερα είναι πηγή, αν θέλετε και ιστορικής έρευνας για τους ιστορικούς του μέλλοντος. Πώς πάρθηκαν αυτές οι αποφάσεις; Με ποια επιχειρηματολογία πάρθηκαν;

Οι πολιτικοί αρχηγοί όταν μαζεύονται και επιτρέψτε μου, εγώ αυτή την εμπειρία έχω, εκείνης της εποχής, η τοποθέτησή τους στα Συμβούλια αυτά, ήταν πάντα εξαιρετικά υπεύθυνη και σοβαρή, όλων των αρχηγών ανεξαιρέτως.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ: Να σας ρωτήσω κάτι τελευταίο. Εγώ υποθέτω, απ’ ότι ξέρω μάλιστα, ότι και στα δυο μεγάλα κόμματα και στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία, θα υπάρξουν και φωνές που ζητούν την πλήρη απόρριψη του σχεδίου. Εσείς το θεωρείτε λάθος αυτό;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν μπορώ να τοποθετηθώ κ. Καμπουράκη, αν δεν έχω τα στοιχεία. Εγώ σας είπα ποια είναι τα κριτήρια, τα οποία για μένα πρέπει να ισχύσουν.

Το ζητούμενο απέναντι στις νέες γενιές της Κύπρου, είναι να έχουν ένα κράτος το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει. Να έχουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.

Να μπορούν να μετακινηθούν, να έχουν οικονομική δραστηριότητα, να έχουν περιουσία, αυτός είναι ο στόχος. Βεβαίως αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, σε όλα τα θέματα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ: Ναι, αλλά όχι και 20 χρόνια όμως, που έχουν βάλει.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αλλά το 20 χρόνια π.χ. που ακούγεται, είναι ένας χρονικός ορίζοντας ο οποίος ουδέποτε, από τη δική μου εμπειρία και μιλάω για μια εμπειρία σχεδόν 10 ετών, δεν ετέθη από τουρκικής πλευράς, ουδέπότε. Δεν είχε ακουστεί ένας τέτοιος χρονικός ορίζοντας. 20 χρόνια σημαίνει ότι οι πρόσφυγες του ’74 δε θα επιτρέψουν ποτέ.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ: Θα έχουν πεθάνει αυτοί, βέβαια. Τα παιδιά τους και αν. Κυρία Μπακογιάννη ευχαριστώ πολύ, είναι μακρά συζήτηση, θα την ξανακάνουμε υποθέτω, διότι είναι κρίσιμα τα πράγματα. Ευχαριστώ πολύ, καλημέρα».

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο