Ομιλίες

Ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη σε συνέδριο της «Microsoft»

Τρίτη, 10 Δεκ 2002

Η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε σε συνέδριο της «Microsoft» με θέμα «αξιοποιώντας τις δυνατότητες της e-Πολιτείας». Ακολουθούν σημεία της ομιλίας της Ντόρας Μπακογιάννη:

«Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι το μέσο το οποίο μπορεί να πραγματώσει τη νέα σχέση πολίτη – πολιτείας. Μέσω των διευκολύνσεων που η τεχνολογία παρέχει, μπορούμε να βελτιώσουμε το επίπεδο της δημοκρατίας μας. Να αναπτύξουμε μια νέα σχέση πολίτη και δημόσιας διοίκησης. Να αποκαταστήσουμε μια ανοικτή και αμφίδρομη επικοινωνία κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης και ατόμου. Κυρίως όμως, μπορούμε να βελτιώσουμε στο έπακρο την ποιότητα, τους ρυθμούς, και το επίπεδο εξυπηρέτησης και ενημέρωσης του πολίτη.

Στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Δήμου Αθηναίων η υλοποίηση όλων αυτών απαιτεί ένα σχεδιασμό ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του τις απαιτήσεις των πολιτών και τις δυνατότητες του Δήμου. Σχεδιασμός ο οποίος θα λειτουργεί ανατροφοδοτικά, μεταδίδοντας πληροφορίες από το κέντρο προς τους δημότες και το αντίθετο. Στόχος μιας τέτοιας πολιτικής είναι η καλύτερη, η ταχύτερη, και πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη. Με μικρότερο κόστος και με καλύτερη ποιότητα για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Φιλοδοξία μου είναι από την αρχή, χωρίς καθυστερήσεις στο Δήμο Αθηναίων να ξεκινήσει η εφαρμογή ενός σχεδίου που εναρμονίζει την επέκταση και χρήση των νέων τεχνολογιών με ταυτόχρονη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει ο Δήμος Αθηναίων.

Το πρόγραμμα αυτό έχει αναπτυχθεί για να υποστηρίξει τέσσερα ουσιώδη αντικείμενα:

1ον: Την παρουσίαση ενός ενοποιημένου ηλεκτρονικού προσώπου των υπηρεσιών που προσφέρει ο Δήμος, το οποίο να έχει διαμερισματική και αποκεντρωμένη δομή.

2ον: Την εφαρμογή ενός μοντέλου συνεργασίας με τους υπόλοιπους δήμους της ευρύτερης περιφέρειας του λεκανοπεδίου.

3ον: Την διάθεση των οφελών της τεχνολογίας σε όλους τους πολίτες, ευθύς εξ’ αρχής.

4ον: Τη χρησιμοποίηση της τεχνολογίας αιχμής για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών της Αθήνας στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Όλες τις παραπάνω στρατηγικές επιλογές τις εξειδικεύουμε στις ακόλουθες επιμέρους πολιτικές:

-Αναβαθμισμένη λειτουργία της διαδικτυακής πύλης της πόλης.

-Καθοδήγηση της διαδικτυακής πύλης από τις δημοτικές αρχές και υποστήριξη και παροχή υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, στα πλαίσια ενός επιχειρηματικού μοντέλου.

-Παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών στον τομέα του τουρισμού, σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

-Διασύνδεση όλων των γραφείων εξυπηρέτησης πολιτών του δήμου με στόχο να «διακινείται το έγγραφο και όχι ο πολίτη ς».

-Δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος εξυπηρέτησης πολιτών.

Για όλα αυτά ο πολίτης θα έχει πρόσβαση μέσα από τρία κανάλια επαφής:

-Από Γραφεία εξυπηρέτησης του πολίτη

-Από Τηλεφωνικό κέντρο

-Από Internet ή IVR, δηλαδή η επικοινωνία και η διεκπεραίωση ζητημάτων μέσω συστήματος αυτοεξυπηρέτησης του πολίτη.

Η υπόθεση του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και της ευρύτατης υιοθέτησης των δομών που απαιτεί η τεχνολογία της πληροφορικής, δεν είναι μόνο θέμα προσαρμογής στα καινούργια δεδομένα της επιχειρηματικής και οικονομικής δράσης. Έχει και μια άλλη διάσταση, που πιθανόν οι περισσότεροι από εσάς να την υποβαθμίζετε, αλλά εγώ ως πολιτικός τη θεωρώ πρωτεύουσας σημασίας και εξέχουσας αξίας.

Η εφαρμογή τέτοιων πληροφοριακών συστημάτων είναι το μεγαλύτερο ανάχωμα στη διαφθορά και στη συναλλαγή κάτω από το τραπέζι. Η εφαρμογή των κανόνων που απαιτεί ένα σύγχρονο σχέδιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, επιβάλλει ελέγχους και διαδικασίες, οι οποίες ως ένα βαθμό θα απαλλάξουν τον πολίτη από το άγος της παράνομης συναλλαγής, του «γρηγορόσημου» ή του λαδώματος.

Η τεχνολογία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ηθική και τη συνείδηση, αλλά μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό και στον έλεγχο των φαινομένων διαφθοράς. Αυτό για το οποίο εγώ μπορώ να δεσμευτώ είναι ότι θα αξιοποιήσω με κάθε τρόπο τις δυνατότητες που μου παρέχονται μέσα από την τεχνολογία προς όφελος των πολιτών της Αθήνας.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένη θα σας περιγράψω τις άμεσες προτεραιότητες μου για το Δήμο της Αθήνας.

Θα αποφασίσω τον ανασχεδιασμό της υφιστάμενης ιστοσελίδας του Δήμου, το γνωστό www.cityofathens.gr.

Φιλοδοξία μας είναι σταδιακά, σε μεγάλο βαθμό, ο πολίτης από το σπίτι του ή από την επιχείρηση του να διεκπεραιώνει τις συναλλαγές του με το Δήμο άμεσα και αποτελεσματικά .

Παράλληλα, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που θα υπάρξουν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο Δήμος θα δημιουργήσει ειδικό ξενόγλωσσο δικτυακό τόπο που θα ενημερώνει τους επισκέπτες για την ιστορία της πόλης, τους Ολυμπιακούς αγώνες, τις περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, τα πολιτιστικά δρώμενα και την Αθηναϊκή αγορά.

Δεύτερο βήμα η αναβάθμιση της υποδομής της πόλης. Έργο μεγάλο, έργο πολυδάπανο, αλλά αναγκαίο αν θέλουμε η πόλη μας, ως επιχειρηματικό κέντρο να λειτουργήσει με όρους ανταγωνισμού.

Η Αθήνα σήμερα και ιδιαίτερα η περιοχή του Δήμου Αθηναίων, είναι το οικονομικό κέντρο της χώρας ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών. Ο Δήμος συγκεντρώνει κυρίως δραστηριότητες διοίκησης, επιχειρηματικής δράσης, εμπορίου, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (τράπεζες, ασφάλειες, χρηματιστήριο), μεταφορών, τουρισμού και αναψυχής, κοινωνικών υπηρεσιών (υγεία, πρόνοια και κοινωνική ασφάλιση), εκπαίδευσης και πολιτισμού.

Για να τονωθεί η ελκυστικότητα της Αθήνας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων υψηλής αξίας απαιτούνται νέες τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Οι ειδικοί προτείνουν τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών και τη δημιουργία υποδομής ασύρματης πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους – wireless LAN hotspots που θα διατίθενται στους σημερινούς και μελλοντικούς χρήστες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Για μένα, αυτό το σχέδιο αποτελεί ένα έργο πνοής, το οποίο μπορεί να αλλάξει τη θέση της πόλης. Έχω συναίσθηση των δυσκολιών και των εμποδίων. Ο Δήμος θα πιέσει, θα κυνηγήσει την υπόθεση αυτή, και θα έχει το ρόλο του καταλύτη, αναζητώντας συνεργάτες και συνεταίρους στον ιδιωτικό τομέα, με σχετική τεχνογνωσία και διαθέσιμα κεφάλαια.

Επιζητούμε τη συνεργασία όλων των επιχειρήσεων οι οποίες υποστηρίζουν, διαχειρίζονται κι σχεδιάζουν την πληροφοριακή τεχνογνωσία, έτσι ώστε να γίνει εφικτή η αποτελεσματική ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Το όραμα για την Αθήνα είναι εκείνο που οι πολίτες της, οι επισκέπτες της και οι επιχειρήσεις της μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ή να υποβάλλουν αιτήματα για υπηρεσίες σε χρονικές στιγμές που τους χρειάζονται, κάτι το οποίο σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, με εύκολες μεθόδους πρόσβασης και μέσα από ένα εύρος σημείων πρόσβασης, χωρίς να υπάρχει ανάγκη κατανόησης του τρόπου με τον οποίο οι υπηρεσίες του Δήμου λειτουργούν.

Οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να είναι επικεντρωμένες στον πολίτη και κατανεμημένες αρμονικά ανά δημοτικό διαμέρισμα, προσφέροντας πληροφορίες κατανοητές, πολυγλωσσικές, και με ευθύνη για το περιεχόμενό τους. Φανταστείτε μια συνδεδεμένη και χωρίς δυσκολίες προσβάσιμη πόλη: την Αθήνα. Αυτό είναι το όραμά μου».

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο