Ομιλίες

“Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ. ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ” – ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ “ΕUROCITIES” ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ (EAPN)

Παρασκευή, 28 Φεβ 2003

Ομιλία της Δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου

«Η σημασία του Συνεδρίου για την Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινωνική ενσωμάτωση είναι εξαιρετική. Και αυτό για δύο κυρίως λόγους:

Πρώτον, γιατί θα προσπαθήσει να καταστήσει την Στρατηγική Κοινωνικής Ενσωμάτωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιο συνεκτική και εμφανέστερη στους πολίτες της.

Δεύτερον, γιατί θα τονίσει τον στρατηγικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι τοπικές αρχές και οι μη-κυβερνητικοί Οργανισμοί στην καταπολέμηση του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Στα ευρωπαϊκά Συμβούλια της Λισσαβόνας και της Φέϊρα, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήραν την πρωτοβουλία να καταστήσουν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, ένα από τα βασικά στοιχεία για τον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Η Ε.Ε. πιστεύει ότι η κοινωνική συνοχή αποτελεί από τα πλέον βασικά στοιχεία του στρατηγικού της στόχου, να γίνει δηλαδή η πλέον ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία στον κόσμο. Προκειμένου, όμως, να επιτύχει τον στόχο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να εξασφαλίσει πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Φαινόμενα όπως η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός αποτελούν μια μακροπρόθεσμη απειλή η οποία υπονομεύει τη σταθερότητα αυτή.

Η ρατσιστική έξαρση, που έχει παρατηρηθεί και έχει προβληματίσει τόσο τις εθνικές, όσο και τις τοπικές αρχές, σχετίζεται με το φαινόμενο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σε ποικίλους βαθμούς κάθε πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πληγεί από την μάστιγα του κοινωνικού αποκλεισμού και των συνεπειών του. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Εθνικού Κέντρου Ερευνών, ούτε και η Αθήνα καταφέρνει να διαφύγει των εξελίξεων αυτών.

Πέραν της οικονομικής υπόστασης του θέματος, προκύπτει και ένα θεμελιώδες ηθικό πρόβλημα σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προασπίζει το «ευ ζην» των πολιτών της. Ακριβώς λοιπόν γι’ αυτούς τους λόγους πρέπει η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός να καταπολεμηθούν σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Πρέπει να δοθούν στις τοπικές αρχές περισσότερες αρμοδιότητες. Οι πόλεις αποτελούν τον δημοκρατικό πυρήνα της Ένωσης, τον πυρήνα της ευρωπαϊκής διανόησης, της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και της εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού.

Ο Δήμος Αθηναίων ζητά να συμπεριληφθεί στις διαδικασίες του Κοινωνικού Διαλόγου, γνωρίζοντας τις ευθύνες του απέναντι στους Αθηναίους πολίτες, αλλά και σχεδιάζοντας μιαν Αθήνα οικονομικά και κοινωνικά εύρωστη με την αρμόζουσα δηλαδή στις Ευρωπαϊκές προσδοκίες κοινωνική συνοχή.

Στοχεύουμε στην περαιτέρω αναβάθμιση και δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, ώστε να βοηθήσουμε μια από τις πιο ευπαθείς ομάδες της αθηναϊκής κοινωνίας, την εργαζόμενη μητέρα.

Με την βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού σε θέματα μετανάστευσης, οι οικονομικοί μετανάστες μας θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν ευκολότερα στην ελληνική κοινωνία.

Με πιλοτικά προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και περαιτέρω παιδεία και επαγγελματική κατάρτιση, η ένταξη θα γίνεται όσο πιο ομαλά γίνεται.

Το πρόγραμμά μας «Δεύτερη Ευκαιρία» αισιοδοξεί να παρέχει σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες ακόμα μια ευκαιρία να ενταχθούν στην κοινωνία, μέσα από την συνεχή κατάρτιση, μέσα από προγράμματα ενημέρωσης και ψυχολογικής υποστήριξη και μέσα από την συνεργασία μας με τον ΟΑΕΔ.

Επιπλέον ο Δήμος ζητά την θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής επιλογής εργαζομένων από το πρόγραμμα αυτό στις εργολαβίες που αναθέτει, ώστε να δημιουργούνται άμεσα εργασιακές ευκαιρίες. Ο Δήμος Αθηναίων πιστεύει ότι μέσα από τα κοινωνικά του προγράμματα, την εκπαίδευση, την πληροφόρηση και τη συνεχή επαγγελματική κατάρτιση, η προσπάθεια καταπολέμησης των φαινομένων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε τοπικό επίπεδο θα πάρει μια νέα δυναμική.

Καμία πόλη δεν μπορεί να θεωρείται πολιτισμένη αν δεν έχει αναπτυγμένο το αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης. Στο λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, την Αθήνα, δεν έχουν θέση φαινόμενα όπως ο ρατσισμός, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η φτώχεια. Κάθε ενεργός παράγοντας, είτε κρατικός, είτε ιδιωτικός είτε ευρωπαϊκός, ο οποίος θα θελήσει να πάρει θέση απέναντι σε αυτά τα «φλέγοντα» κοινωνικά θέματα, θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια του Δήμου Αθηναίων, όπως και ο ίδιος ο Δήμος θα επιδιώξει να επωφεληθεί απ’ την δική τους πείρα και την δική τους συμβολή».

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο