«Θα ήθελα να χαιρετίσω τη σημερινή συνάντηση όλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης της Αττικής. Ο Δήμος Αθηναίων είναι η διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Σε άλλους δέκα περίπου, φορείς της αυτοδιοίκησης εντός του λεκανοπεδίου έχουν προγραμματιστεί συγκεκριμένες και μεμονωμένες ολυμπιακές δράσεις.
Η σημερινή συνάντηση γίνεται πάνω στην πιο κρίσιμη καμπή, τώρα που ο χρόνος άρχισε πια να μετρά όχι σε χρόνια, αλλά σε μήνες, εβδομάδες και μέρες. Είναι βέβαιο πλέον, ότι κανείς μας δεν έχει την πολυτέλεια για καθυστερήσεις, για αδράνεια, για παλινωδίες. Το πρόβλημα του χρόνου είναι πιεστικό. Όπως και όλοι πρέπει να έχουμε επίγνωση των περιορισμένων αρμοδιοτήτων και της σύγχυσης που υπάρχει σε αυτές μεταξύ των διαφόρων φορέων, γεγονός που πολλαπλασιάζει τα εμπόδια. Οφείλουμε όμως να έχουμε σαφή αντίληψη των υψηλών, των υψηλότατων απαιτήσεων που έχουν από μας οι δημότες της Αθήνας, οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου, όλοι οι Έλληνες. Και κανείς, μα κανείς, δεν έχει το δικαίωμα να τους απογοητεύσει. Απογοήτευσή τους θα’ ναι ταπείνωση για την Αθήνα, αλλά και υποβάθμιση για την Ελλάδα.
Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά στη μεγάλη πρόκληση. Όταν τα φώτα θα σβήσουν η Αθήνα, η Ελλάδα, ο Ελληνισμός στο σύνολο του πρέπει να έχουν κερδίσει. Έχω πει πολλές φορές ότι για να κερδίσουμε, για να πετύχει η Ολυμπιακή προετοιμασία, για να έχουμε, γιατί μπορούμε και θα έχουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν αρκεί να επιτύχει μόνο η αθλητική διοργάνωση των αγώνων, πρέπει να επιτύχει και η Αθήνα ως διοργανώτρια πόλη.
Το βέβαιον είναι ότι η δομή, η ανάπτυξη και η πολυπλοκότητα της λειτουργίας του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος του λεκανοπεδίου, επιβάλλει ως στοιχειώδη προϋπόθεση επιτυχίας οποιουδήποτε σχεδίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τη συνεχή, τη συστηματική, την οργανωμένη συνεργασία όλων των φορέων. Και αυτό πρέπει να το κατακτήσουμε.
Η συνεργασία όλων των φορέων, της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης, της οργανωτικής επιτροπής, δεν επιβάλλεται δια νόμου, δεν θεσμοθετείται με αποφάσεις, δεν πετυχαίνεται με εξαγγελίες και μελέτες. Η συνεργασία για τη σημερινή Αθήνα, απαιτεί σχέδιο, σαφείς προτεραιότητες, συγκεκριμένο πλαίσιο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, κοινή συμφωνία σε χρονοδιαγράμματα και δεσμεύσεις. Για να πετύχουμε τη συνεργασία χρειάζεται να δουλέψουμε σκληρά και συστηματικά πάνω στα γνωστά, στα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν σε όλους τους δήμους της Αττικής. Οφείλουμε λοιπόν εγκαίρως να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους.
Πριν από ένα μήνα περίπου, στις 18 Φεβρουαρίου, μιλώντας σε μια αντίστοιχη εκδήλωση του ΥΠΕΧΩΔΕ που παρουσιάζονταν τα σχέδια των αναπλάσεων για το λεκανοπέδιο, έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου, εκφράζοντας τη μεγαλύτερη μου ανησυχία για την Αθήνα. Είχα πει ότι φοβάμαι τη στιγμή που θα βρεθεί η Αθήνα, το λεκανοπέδιο όμηρος από ένα ΧΥΤΑ. Είχα πει τότε ότι αν κάποιο ατύχημα κλείσει το ΧΥΤΑ τις ημέρες των ολυμπιακών αγώνων τότε με τα σημερινά δεδομένα είμαστε ακάλυπτοι και είναι αδύνατον να μαζευτούν τα σκουπίδια από τους δρόμους του λεκανοπεδίου. Θα έλεγα ευτυχώς, ο μεγαλύτερος φόβος μου, δεν συνέβη τις μέρες των αγώνων, συνέβη χθες. Από μια κατολίσθηση, ο ΧΥΤΑ έχει κλείσει και η Αθήνα, και σχεδόν όλοι οι δήμοι του λεκανοπεδίου βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με το χειρότερο ενδεχόμενο που μπορεί να υπάρξει για τις μέρες των αγώνων στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας της πόλης. Υπάρχει πλήρης αδυναμία να μεταφερθούν τα σκουπίδια, που μπορούν να μαζέψουν οι υπηρεσίες καθαριότητας από τους δρόμους, στο ΧΥΤΑ στα Λιόσια. Η κατάσταση είναι δύσκολη και εξόχως προβληματική. Και δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε ή να την υποβαθμίσουμε. Οφείλαμε, ως πολιτισμένη κοινωνία, που σέβεται το περιβάλλον, που θέλουμε να έχουμε μια ποιότητα ζωής, να το είχαμε ήδη λύσει. Δεν το πράξαμε, και κακώς δεν το πράξαμε γιατί όλοι, κυβερνήσεις, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, εμπλεκόμενοι φορείς, φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος. Σήμερα πλέον, με την πρόκληση της ευθύνης των Ολυμπιακών Αγώνων δεν έχουμε τα περιθώρια για περαιτέρω παιχνίδια, αναβολές και ανεύθυνες επιλογές. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, πρέπει να τολμήσουμε και να υιοθετήσουμε σύγχρονες λύσεις και αποτελεσματικές διεξόδους.
Άρα, θέλω να κάνω μια έκκληση εδώ: Χρειάζεται τώρα να δώσουμε στο θέμα των σκουπιδιών εναλλακτική λύση. Να υπάρξουν νέες, σύγχρονες υποδομές υποδοχής και διαχείρισης των απορριμμάτων των πόλεων. Και ταυτόχρονα να ξεκινήσει η υλοποίηση σχεδίων και λύσεων που συζητούνται χωρίς αποτέλεσμα εδώ και πολλά χρόνια .Να προχωρήσει ο σταθμός μεταφόρτωσης, ο οποίος θα μας επιτρέψει να έχουμε μια αποτελεσματικότερη αποκομιδή των σκουπιδιών. Εδώ και πολλά χρόνια, συζητούμε γι΄ αυτά τα θέματα, χωρίς να τολμούμε να δώσουμε λύσεις. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων και η ώρα για κοινή δράση. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται συνεργασία. Στενή, συστηματική και αποτελεσματική συνεργασία.
Ένα άλλο θέμα στο οποίο η συνεργασία και κυρίως η εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα έφερνε πολύ θετικά αποτελέσματα είναι ο εθελοντισμός.
Γίνεται πολύ συζήτηση για τον εθελοντισμό, όλοι είμαστε ικανοποιημένοι από την προσφορά που εκδηλώνεται, και ανακοινώνονται και μέτρα στήριξης και επιδότησης όπως αυτά που ανακοινώθηκαν χθες για τη χορήγηση επιπλέον ημερών αδείας στους δημοσίους υπαλλήλους. Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει σε αυτόν τον τομέα να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις. Όλοι γνωρίζουμε ότι στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών υπάρχουν ενεργοί σύλλογοι, ζωντανοί φορείς, άνθρωποι που προσφέρουν με τη ψυχή τους, αφιλοκερδώς και δημιουργούν σημαντικό έργο. Είναι έτοιμοι και είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν και να συμβάλλουν στη μεγάλη υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Αρκεί να τους δοθεί η δυνατότητα. Η τοπική αυτοδιοίκηση, οι δήμοι, μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτό το πολύτιμο δυναμικό και να δώσουν το έναυσμα αυτής της κινητοποίησης. Θα προσέθετα δε, ότι η υπόθεση του εθελοντισμού, δεν είναι μια απλή υπόθεση που μπορεί να διεκπεραιωθεί με διοικητικές πράξεις. Και δεν έχει αξία αν έχει το χαρακτήρα «μιας χρήσης». Ο εθελοντισμός είναι μια συνολική στάση ζωής, εκφράζει μια κουλτούρα για τα κοινωνικά πράγματα. Από την υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων με την ενεργοποίηση της εθελοντικής προσφοράς η ελληνική κοινωνία μπορεί να κερδίσει, εμπειρίες και ανθρώπους, που θα συνεχίσουν να προσφέρουν σε κρίσιμους και ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς, που η εθελοντική προσφορά είναι πολύτιμη. Γι΄ αυτό και η εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι μεγάλη. Για να μπορέσει στη συνέχεια, μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες, να πιάσει αυτό το νήμα και να συνεχίσει την ανάπτυξη του εθελοντισμού.
Θα ήθελα να κλείσω τέλος με μια ουσιαστική επισήμανση για τις διαδημοτικές συνεργασίες. Υπάρχουν μια σειρά από θέματα που δεν αρκεί να εξαγγέλλονται μέτρα και πολιτικές λύσεις. Χρειάζεται να υπάρξουν και σχέδια υλοποίησης και φορείς που να αναλάβουν την υλοποίηση για αυτά τα έργα. Για παράδειγμα, όλοι συμφωνούμε ότι το θέμα των απροστάτευτων ζώων είναι ένα θέμα ουσίας και για τη λειτουργία των πόλεων, αλλά και για τη διεθνή εικόνα της χώρας. Για να αντιμετωπιστεί δεν αρκεί ένας δήμος να δράσει. Χρειάζεται μια οργανωμένη προσπάθεια και ένας κοινός συντονισμός.
Μέχρι σήμερα, παρότι είμαστε στο παραπέντε δεν έχουμε καταλήξει σε κρίσιμες αποφάσεις, όπως για παράδειγμα ποιος θα είναι ο φορέας που θα υλοποιήσει την πολιτική μας για τα αδέσποτα. Θα είναι η ΤΕΔΚΝΑ, θα είναι άλλος διαδημοτικός οργανισμός, πότε θα ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο από την πλευρά της κυβέρνησης και μια σειρά από εκκρεμή θέματα, τα οποία πρέπει να αποφασιστούν.
Πρέπει όμως να αποφασιστούν τώρα και να αποφασιστούν με τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων. Αντίστοιχα θέματα υπάρχουν πολλά που εμπλέκονται με τη λειτουργία και τη διαχείριση της πόλης και τη διοργάνωση των αγώνων. Από το πράσινο , όπου το περιαστικό πράσινο συνεχίζει να είναι ορφανό, μέχρι τη λειτουργία των συγκοινωνιών και τη διευθέτηση της κυκλοφορίας.
Από το μεγάλο ζήτημα της προσβασιμότητας των πεζοδρομίων για να γίνουν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, μέχρι την ανανέωση του αστικού εξοπλισμού των πόλεων.
Καμιά απόφαση ή επιλογή δεν μπορεί για όλα αυτά τα θέματα να έρθει από τα πάνω. Καμιά δεν μπορεί να μπει καπέλο, γιατί όλες αυτές οι αποφάσεις αφορούν τις συνήθειες και τη ζωή των ανθρώπων. Αν δεν γίνουν με τη συμμετοχή των φορέων που μπορούν να τις υλοποιήσουν, με την εμπλοκή των δυνάμεων που έχουν τη δυνατότητα να τις εφαρμόσουν και να τις υποστηρίξουν, μπορεί στα χαρτιά να φτιάξουμε ένα ιδανικό πρόγραμμα, το οποίο όμως στην ουσία να βρίσκεται στον αέρα. Γι΄ αυτό εγώ πιστεύω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση σ΄ αυτή την υπόθεση είναι πολύτιμος σύμμαχος. Οι δήμοι, που βρίσκονται κοντά στους πολίτες, είναι αποτελεσματικό εργαλείο για την υλοποίηση της πολιτικής που θα χαραχθεί. Αρκεί να υπάρξουν εγκαίρως οι αποφάσεις, τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και οι σαφείς πόροι για τη χρηματοδότηση. Θα επισημάνω τέλος ότι υπάρχει ένα ακόμη μεγάλο κέρδος από την πιο ενεργή και συστηματική εμπλοκή της αυτοδιοίκησης στην προετοιμασία και στη διοργάνωση των αγώνων. Η αυτοδιοίκηση μπορεί να φέρει την υπόθεση των αγώνων πιο κοντά στους πολίτες. Να δώσει στους κατοίκους της πόλης αυτής, τη δυνατότητα να δράσουν, να ευαισθητοποιηθούν, να συμμετάσχουν και οι ίδιοι.
Η υπόθεση των αγώνων δεν είναι μια προσωπική υπόθεση κάποιων ανθρώπων, δεν είναι ένα πρόγραμμα μιας διοικητικής μηχανής.
Είναι υπόθεση της κοινωνίας μας.
Είναι υπόθεση της Ελλάδας.
Μας αφορά όλους και σε αυτήν έχουμε μερίδιο, έχουμε ρόλο, έχουμε λόγο όλοι.
Η συμμετοχή είναι το κλειδί της επιτυχίας.
Και αυτήν πρέπει να την προσφέρουμε και πρέπει να την κατακτήσουμε.
Κυρίες και κύριοι,
εγώ θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω για τη σημερινή εκδήλωση.
Τη θεωρώ σημαντική για την επιτυχία όλων μας. Θα είναι η συνεργασία μακριά από εγωισμούς, μακριά από προσωπικές πολιτικές, μακριά από οποιεσδήποτε άλλες σκέψεις. Μία μόνο σκέψη να κυριαρχήσει: να ενώσουμε πάρα πολύ αποτελεσματικά τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε το στόχο. Και ο στόχος είναι να νιώσουμε περήφανοι την ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά κυρίως να έχουμε κερδίσει κάτι από αυτούς. Και στη συγκεκριμένη πόλη των Αθηνών, η διεθνής προβολή να αφήσει μία σημαντική αύξηση στον τουρισμό αυτής της πόλης.