Ομιλίες

Ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη σε εκδήλωση του Ελληνο-Γαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

Τρίτη, 17 Ιούν 2003

Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, μίλησε σήμερα σε εκδήλωση του Ελληνο-Γαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία της Δημάρχου Αθηναίων.

«Το ελληνογαλλικό επιμελητήριο είναι από τα αρχαιότερα και από τα πλέον δραστήρια, ενώ οι γαλλικής μητρότητας εταιρίες έχουν εξαιρετικό παρελθόν άμεσων – και μάλιστα σημαντικών – επενδύσεων στον τόπο μας, απ’ τη δεκαετία του εξήντα ακόμα. Αυτές τις άμεσες επενδύσεις για τις οποίες σήμερα πολύ συζητάμε αλλά όλο και λιγότερο βλέπουμε, καθώς η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας πέφτει κάθε χρόνο κατά μερικές θέσεις, την ίδια στιγμή που μερικοί μιλάνε για «ισχυρή Ελλάδα». Ευτυχώς, επί του παρόντος, εκτελούνται ακόμα μεγάλα έργα υποδομής, συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που κρατούν ψηλά τους αναπτυξιακούς ρυθμούς και περιορίζουν κάπως την ανεργία.

Σ’ αυτά τα έργα, με μεγαλύτερο φυσικά το Μετρό, είχαν σημαντικό μερίδιο και γαλλικές εταιρίες.

Πέρα απ’ την κατάσταση της οικονομίας, πέρα απ’ την «φιλικότητα» και την μη περιπλοκότητα των διαδικασιών της γραφειοκρατίας και πέρα απ’ τα φορολογικά κίνητρα εγκατάστασης, σημαντικό ρόλο για την πραγματοποίηση μιας επένδυσης παίζει το εν γένει περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να εργασθεί μια εταιρία. Στην πρόσφατη διεθνή κατάταξη της Ελλάδος στον τομέα της ανταγωνιστικότητας, απ’ την αρμόδια υπηρεσία οικονομικής ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η χώρα μας βρίσκεται σε μια θέση εξαιρετικά χαμηλή, στην εκατοστή δέκατη τέταρτη, ενώ στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι η άμεση δυνατότητά της είναι να βρίσκεται στην τριακοστή τέταρτη! Βρισκόμαστε δηλαδή… εξ’ αμελείας ογδόντα θέσεις πιο χαμηλά από τη θέση που θα μπορούσαμε να είμαστε!

Σημειώνω ότι η τριακοστή τέταρτη θέση δεν θεωρείται χαμηλή διότι υπάρχουν σήμερα διακόσια περίπου κράτη, πολλά απ’ τα οποία έχουν υψηλό δείκτη ανταγωνιστικότητας, απλώς λόγω του εξαιρετικά χαμηλού κόστους του εργατικού τους δυναμικού. Στις αναπτυγμένες χώρες η ανταγωνιστικότητα πλέον: Επιδιώκεται κυρίως η ανάπτυξη των υπηρεσιών και η προσέλκυση επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας με βάση την ύπαρξη καταρτισμένου εργατικού δυναμικού αλλά και πολλών άλλων παραμέτρων ποιότητας, που εξαρτώνται και από τον χώρο εγκατάστασης.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η νέα Δημοτική Αρχή της Αθήνας θεωρεί ότι η συνολική αναβάθμιση της πόλεως, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα και δράσεις – και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 – μπορεί να δώσει την αναγκαία ώθηση στην πόλη ώστε να καταστεί, πέραν των άλλων, και πόλος προσέλκυσης νέων, φιλικών προς το περιβάλλον, επενδύσεων.

Η εκτεταμένη διεθνής δυσφήμιση των Αθηνών κατά τις τελευταίες δεκαετίες, για την χαμηλή ποιότητα του αστικού και περιαστικού της περιβάλλοντος, είμαι βεβαία ότι είχε σοβαρό αντίκτυπο και στην οικονομική ζωή της πόλεως. Μη διαθέτοντας αποθετικούς δείκτες («ποιοι θα επένδυαν αν») μπορούμε μόνο να εικάσουμε. Στον τομέα του τουρισμού πάντως τα αποτελέσματα ήταν ορατά: Κλείσιμο πολλών ιστορικών ξενοδοχείων του κέντρου και ολιγοήμερη μόνον παραμονή των ξένων μας, καθ’ οδόν προς τα νησιά. Αντίστοιχη πτώση παρουσιάζει και η εμπορική ζωή της πόλης – ιδίως του κέντρου.

Ο Δήμος Αθηναίων, με πλήρη συνείδηση των ιστορικών ευκαιριών που μας προσφέρει το 2004, αλλά και η ανάγκη να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη μετά το 2004, ξεκίνησε ήδη, όπως ακριβώς το υποσχέθηκε στον Αθηναϊκό λαό, το μεγαλύτερο, στην ιστορία της πόλης πρόγραμμα για την αναβάθμισή της. Επιτρέψτε μου μα σας αναφέρω, τηλεγραφικώς, τα κυριότερα απ’ όσα ήδη ξεκινήσαμε: -Πραγματοποιήθηκε ριζική εξυγίανση των οικονομικών μας, λογιστικός έλεγχος παντού και εισαγωγή του διπλογραφικού συστήματος. -Διαμορφώθηκε το Σχέδιο Ολυμπιακής Δράσης του Δήμου και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή του, ύψους εκατόν δώδεκα εκατομμυρίων ευρώ. Η νέα Δημοτική Αρχή έπεισε την κυβέρνηση, με το σχεδιασμό, τις προτάσεις και την τεκμηρίωσή της, να διαθέσει στην Αθήνα άμεσα, εντός του έτους, πενήντα εννέα εκατομμύρια ευρώ, κάτι που δεν έγινε ποτέ άλλοτε για το Δήμο της Αθήνας. Άλλα τόσα επενδύουμε εμείς και έτσι ξεκίνησε ήδη το μεγαλύτερο στην ιστορία της πόλης πρόγραμμα ανακατασκευής οδών και πεζοδρομίων. Το 65% των προβληματικών επιφανειών θα αντικατασταθεί μέσα σ’ ένα χρόνο. -Προχωράμε επίσης το έργο για την αναβάθμιση των προσόψεων των κτιρίων της Αθήνας. Από το τέλος του μήνα Μαΐου ξεκινά η υλοποίησή του σε τρεις κεντρικές πλατείες του 2ου, 5ου και 7ου δημοτικού διαμερίσματος – τις πλατείες Πλαστήρα, Κολιάτσου και Μαβίλη. Συγκροτήθηκε και αρχίζει την λειτουργία της ειδική κοινοπραξία για τη νέα εικόνα της Αθήνας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων. Έτσι θα συντονιστεί το έργο με τους ιδιοκτήτες των πολυκατοικιών, παρέχοντάς τους τεχνική, οικονομική και επιστημονική κάλυψη. -Δώσαμε οριστική λύση για την ανάπλαση και φροντίδα του λόφου του Λυκαβηττού, ως βασικού πνεύμονα και χώρου αναψυχής της πόλης. Μετά από εκατόν πενήντα χρόνια αντιμετωπίστηκε το ιδιοκτησιακό πρόβλημα του Λόφου. Η ιδιοκτησία του περιήλθε στο Δήμο και εξασφαλίστηκαν οι πόροι για μια συνολική ανάπλαση του Λόφου. Μέσα στον επόμενο χρόνο θα διατεθούν 2.000.000 ευρώ για την ανακατασκευή των υποδομών του. Επίσης τριακόσιες χιλιάδες ευρώ ετησίως, για τη συντήρηση του. Έτσι προχωράμε σε δενδροφύτευση, ηλεκτροφωτισμό, πυρασφάλεια, συντήρηση των μονοπατιών περιπάτου, του θεάτρου κλπ. Ο Λυκαβηττός θα γίνει επάξια το πράσινο κέντρο της Αθήνας. -Πέντε ακόμα μεγάλα έργα υποδομής ξεκινούν στην πόλη της Αθήνας, έργα που ήταν πολλά χρόνια σε εκκρεμότητα: όΗ συνολική διαμόρφωση της Βαρβακείου πλατείας, απέναντι απ’ την αγορά. όΗ αναμόρφωση της Βαρβακείου αγοράς. όΗ μετατροπή του παλιού εργοστασίου στο Μεταξουργείο σε πολιτιστικό κέντρο. όΗ ολοκλήρωση των μελετών για τον χώρο της λαχαναγοράς. Δημιουργούμε νέες υποδομές και σημεία ανάδειξής της. όΟ εκσυγχρονισμός του κτιρίου Δ12 στο Γκάζι και η επέκταση των εκθεσιακών χώρων της «Τεχνόπολης».

Είμαι περήφανη για το έργο του οποίου τα θεμέλια θέσαμε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να σας αναφέρω ακόμα ότι: §Ξεκίνησε η δημιουργία επτά Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη – ένα σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα – για την άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των Αθηναίων. §Έχουν βρεθεί οι χώροι, ξεκινά η αναβάθμιση του 195, αλλά και η θεσμοθέτηση του Συνηγόρου του Δημότη. §Μπαίνει σε εφαρμογή το μεγαλύτερο ποτέ πρόγραμμα επενδύσεων για την καθαριότητα: Αγορά πενήντα τουλάχιστον ακόμα σύγχρονων απορριμματοφόρων και κυρίως προμήθεια σύγχρονων μηχανημάτων καθαρισμού των πεζοδρομίων και των πλατειών. Εξασφαλίστηκε από το Δήμο Αθηναίων ότι το 1/3 του ημερήσιου όγκου των απορριμμάτων του Δήμου θα διοχετεύεται στο σταθμό μεταφόρτωσης του Σχιστού. Έτσι γίνεται πιο αποδοτική η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και του τεχνολογικού εξοπλισμού, παρέχοντας καλύτερες δυνατότητες για την καθαριότητα της πόλης. §Αρχίσαμε το πρόγραμμα φύτευσης των δέκα χιλιάδων μεγάλων δένδρων. Φυτεύτηκαν ήδη 4.000 δένδρα και παράλληλα, χιλιάδες θάμνοι και εκατόν σαράντα χιλιάδες λουλούδια που φυτεύονται θα δώσουν χρώμα στην πόλη. §Υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα για οκτώ εκατομμύρια ευρώ, που έχουν ως στόχο την ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη στις γειτονιές (στην περιοχή Κολοκυνθούς, για παράδειγμα), τις ενέργειες υποστήριξης κοινωνικών ομάδων στα επτά διαμερίσματα, την προώθηση της νέας τεχνολογίας στις υπηρεσίες του Δήμου κ.ο.κ. §Συγκροτούμε μια σύγχρονη Δημοτική Αστυνομία με επτακόσιους νέους αστυνομικούς, οκτάμηνης εκπαίδευσης. Θα μπει τάξη στην πόλη. §Θέτουμε κανόνες ελέγχου για τη λειτουργία των καταστημάτων. Προωθούμε συνολική ρύθμιση των παλαιών χρεών προς το Δήμο, με διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή σε δόσεις. §Εκσυγχρονίζουμε τη λειτουργία των δημοτικών ιατρείων ως συμβουλευτικών σταθμών και προσαρμόζουμε τους χώρους όλων των παιδικών χαρών στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Παραδίδονται ήδη στα παιδιά, στα τέλη Ιουλίου, πέντε σύγχρονες παιδικές χαρές και μέχρι το τέλος του έτους παραδίδουμε άλλες δώδεκα, μεταξύ των οποίων και δύο για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Μέσα στον επόμενο χρόνο θα γίνει το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναμόρφωσης 52 παιδικών χαρών έτσι ώστε να λειτουργούν με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που προστατεύουν τα παιδιά που παίζουν. §Σχεδιάζουμε μέσα από την ίδρυση του Ταμείου Ελεύθερων Χώρων το πιο σημαντικό πρόγραμμα που έγινε στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια, με σκοπό την απαλλοτρίωση χώρων που έχουν χαρακτηριστεί ως χώροι πρασίνου. Ως πρώτο βήμα, η νέα Δημοτική Αρχή προχωρά στην απαλλοτρίωση του χώρου του παλιού εργοστασίου της Θερμίδας, στο 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα. §Προχωρούμε στη σύσταση εταιρείας, που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, για την προβολή και την ανάπτυξη της πόλης. δη στους Times του Λονδίνου τοποθετήσαμε διαφήμιση των Αθηνών ως ελκυστικής πόλης για τουρισμό και επενδύσεις και προχωρούμε με τοποθετήσεις σε ανάλογα υψηλού κύρους έντυπα σ’ όλο τον κόσμο, όπως το γαλλικό “Le Point” και άλλα. §Σημαντικότατη είναι η παρέμβασή μας και στον πολιτισμό: όΔιεκδικήσαμε – και πετύχαμε – συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου σ’ όλους τους φορείς (φεστιβάλ, ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων κλπ). όΕπανιδρύουμε, πάνω σε ολότελα νέες βάσεις, τη συμφωνική ορχήστρα και την μικτή χορωδία του Δήμου Αθηναίων και τοποθετήσαμε επικεφαλής δύο λαμπρούς αρχιμουσικούς, τον Νίκο Χριστοδούλου, που ανέδειξε διεθνώς τον μεγαλύτερο Έλληνα συνθέτη, τον Νίκο Σκαλκώτα, και τον Αντώνη Κοντογεωργίου, τον κατά κοινή ομολογία αξιολογότερο διευθυντή χορωδίας στην Ελλάδα, που ήταν ως τώρα διευθυντής της χορωδίας της ΕΡΤ.

Σε μερικούς μήνες η Αθήνα θα εκπροσωπείται διεθνώς με υψηλού επιπέδου μουσικά σύνολα.

Παρεμπιπτόντως, αυτό το Σάββατο, πεντακόσιοι καλλιτέχνες σε τριάντα συναυλίες σ’ όλη την πόλη γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, γεγονός πρωτόγνωρο σε έκταση για την Αθήνα. Το 2004, όμως, η Αθήνα θα δώσει ακόμα πιο έντονα το καλλιτεχνικό της παρόν.»

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο