Συνεντεύξεις

Συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στον ραδιοφωνικό σταθμό FLASH

Τετάρτη, 11 Ιούν 2003

Συνέντευξη στον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ήδη υπάρχουν πολλά ερωτήματα από ακροατές, από χθες που ανοίξαμε το θέμα και θα ήθελα να προσπαθήσουμε να βάλουμε μια τάξη για το τι έγινε και για το τι πρόκειται να γίνει. Καταρχήν, η ρύθμιση αυτή ισχύει για όλα τα χρέη, είτε είναι 12ετίας, είτε είναι 4ετίας – γιατί υπάρχουν και τέτοια – ή ισχύει μόνο για τα πρόστιμα και τις κλήσεις μετά το 1996-1997;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Ισχύει για τα χρέη προς το Δήμο, για τις κλήσεις και για τα πρόστιμα, τα οποία δεν έχουν εξοφληθεί και τα οποία είχαν φτάσει σε εξωφρενικά σημεία. Δηλαδή, είχαμε χρέη, τα οποία λόγω των προσαυξήσεων και κυρίως στα μαγαζιά όπου έμπαιναν πρόστιμα και τα πρόστιμα αυτά είχαν πολλαπλασιαστεί αυτά τα χρόνια και είχαν φτάσει σε ένα απίστευτο ύψος, τα οποία δεν μπορούσαν οι δημότες να τα πληρώσουν . Υπήρχε λοιπόν μια τρομερή καθυστέρηση, υπήρχε και μία, αν θέλετε, ελλειμματική διαχείριση, διότι δικαιούται το Δημοτικό Συμβούλιο να κατεβάσει αυτά τα πρόστιμα αλλά θα μπορούσε να κατηγορηθεί για επιλεκτική προτίμηση. Κατόπιν τούτου, υπήρξε μια νομοθετική ρύθμιση, πριν λίγους μήνες, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να διαγράψουν και να ρυθμίσουν αυτά τα χρέη. Δηλαδή να διαγράψουν τις προσαυξήσεις και ταυτόχρονα να ρυθμίσουν τα χρέη, ώστε οι δημότες να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Και αυτό κάναμε. Ακολουθήσαμε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, εξαντλήσαμε τα περιθώρια, διαγράψαμε όλα τα πρόστιμα και δώσαμε την δυνατότητα ρύθμισης σε 24 δόσεις για τις όποιες οφειλές έχει ο πολίτης προς το Δήμο. Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα. Τα προβλήματα για να το πω ανοιχτά, ήταν ουσιαστικά δύο. Το πρώτο ήταν ότι στο Δήμο δεν υπήρχε μηχανογράφηση μέχρι το 1997. Άρα ενδεχομένως να υπάρχουν λάθη…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Να το κάνουμε λίγο πιο πρακτικό κυρία Μπακογιάννη. Απ΄ ότι γνωρίζω, ο Δήμος δεν είναι σε θέση να ξέρει, ποιος είχε πληρώσει και ποιος δεν είχε πληρώσει.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Α, όχι. Είπαμε ότι κάνουμε λάθη, αλλά όχι και τέτοια. Εάν βεβαίως έχει πληρώσει, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Εάν όμως ο δημότης δεν έχει κρατήσει την απόδειξη πληρωμής, έχει ο δήμος τα πιστοποιητικά ότι όντως έχει πληρώσει;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Ναι. Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει. Δηλαδή, αν έρθει να το ψάξει, είναι βέβαιο ότι θα βρει την αλήθεια. Απλώς μπορεί από λάθος, επειδή σας είπα δεν υπήρχε τότε μηχανογράφηση , να έχετε εσείς το χαρτί της χρέωσης και εγώ το χαρτί της εξόφλησης και να έχει γίνει εκεί ένα λάθος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ξέρετε όμως ότι αυτός τώρα είναι ένας μαραθώνιος.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Είναι πράγματι ένας μαραθώνιος, έχουμε κάνει τα πάντα όμως. Βάλαμε στο 195 το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων, 35 γραμμές και από σήμερα είναι ήδη 50! Έχουμε ανθρώπους που εάν τους τηλεφωνήσετε και τους πείτε το πρόβλημα, θα καταγράψουν τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε εμείς, ως Δήμος της Αθήνας, μαζί σας και θα σας πούμε χωρίς να χρειάζεται να έρθετε, ότι αυτό βρήκαμε, ψάξαμε την υπόθεσή σας, είναι αυτό το ποσό, χρωστάτε τόσα, έχετε τις τάδε δυνατότητες να το αποπληρώσετε κλπ. Έχουμε αυξήσει τους υπαλλήλους στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων μας, δουλεύουμε και απόγευμα και ήθελα όποιος με ακούει να ξέρει ότι μπορεί να προσέλθει απόγευμα, ώστε να μην ταλαιπωρηθεί το πρωί . Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα να απευθυνθούν οι πολίτες στην ιστοσελίδα του Δήμου www.cityofathens.gr και αφού στείλουν με mail τα στοιχεία τους,ο Δήμος να τους απαντήσει με ηλεκτρονικό τρόπο και με λεπτομέρειες για τις οφειλές τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Αυτό είναι σωστό, γιατί αλλιώς, ο δημότης για να βγάλει άκρη, πρέπει να πάρει άδεια από τη δουλειά του και να χάσει μια μέρα τουλάχιστον.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Μας αδικείτε κύριε Παπαπαναγιώτου, γιατί γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια…..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Καθόλου δεν σας αδικώ. Εάν δείτε τον τεράστιο αριθμό των ανθρώπων που μας παίρνουν τηλέφωνο και προσπαθούν να βγάλουν άκρη….

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Οι άνθρωποι που ήρθανε θα πάρουν απάντηση. Δηλαδή, μπορεί να μην έβγαλαν άκρη την πρώτη στιγμή , και είναι λογικό, εάν πάρετε στο 195, δεν μπορούν να ξέρουν για 300.000 οφειλέτες, ποια είναι η κατάσταση, χρειάζεται κάποιο χρόνο. Βάλαμε λοιπόν ολόκληρο επιτελείο, το οποίο, κάθε περίπτωση που καταγράφεται στο 195 την ψάχνει και παίρνουμε εμείς τον δημότη στο τηλέφωνο, και του λέμε ότι αυτή είναι η κατάσταση, αυτό υπάρχει. Αλλά μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι αυτή όλη η προσπάθεια η οποία γίνεται έχει φτάσει στα όριά μας και στις δυνατότητές μας. Διότι είναι 20 χρόνων κακοδιαχείριση κύριε Παπαπαναγιώτου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είκοσι χρόνια κακοδιαχείριση από την πλευρά τίνος, κυρία Μπακογιάννη ;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Από όλους και θα σας πω γιατί. Ο μεν Δήμος δεν είχε τη δυνατότητα να το κάνει. Δεν μπορούσε να προχωρήσει πλέον από την ώρα που δεν είχε τις ρυθμίσεις. Η νομοθετική ρύθμιση ήρθε τώρα. Προβλέπει ένα συγκεκριμένο χρόνο. Δεν μας δίνει το χρόνο να πούμε ότι 6 μήνες έχουμε περιθώριο, όπου σε 6 μήνες θα μπορούσαμε σταδιακά να το κάνουμε. Πρέπει να το κάνουμε μέχρι τις 3 Ιουνίου. Θα ζητήσουμε όμως παράταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Αυτό σκόπευα να ρωτήσω, θα ζητήσετε παράταση;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Θα τη ζητήσουμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε βέβαιοι ότι θα την πάρουμε αυτή την παράταση. Είναι μια ρύθμιση που βάζει τα πράγματα σε τάξη, βάζει τα οικονομικά και τις σχέσεις μας με τους δημότες μας σε τάξη. Δεν θα έχει ο δημότης την αίσθηση ότι χρωστάει – και μιλάμε για τα πρόστιμα των μαγαζιών – και ότι αδικείται, διότι πράγματι τα πρόστιμα ήταν τρομακτικά και ο δημότης αδικείτο κατάφωρα . Και αυτό ήταν το πρώτο πράγμα το οποίο μας είπα οι πολίτες κατά κόρον, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Θα μπει λοιπόν μια τάξη. Τώρα, από πλευράς οργάνωσης, κάνουμε ότι είναι δυνατόν, μέσα στα περιθώρια που κάθε δημόσια υπηρεσία έχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Να σας ρωτήσω και κάτι άλλο. Νομίζω ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από ένα σημείο και μετά και από τα ειδοποιητήρια, τα οποία πήγαν ακόμα και σε ανθρώπους που είχαν πεθάνει. Αυτό που οφείλεται ;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ :Στην έλλειψη μηχανοργάνωσης. Η έλλειψη μηχανοργάνωσης η οποία υπάρχει, δεν επιτρέπει την διασταύρωση στοιχείων. Μου λέει ας πούμε κάποιος : μα εγώ, το αυτοκίνητό μου το πούλησα. Δεν έχω πια αυτοκίνητο. Ναι, δεν έχεις αυτοκίνητο, αλλά οι κλήσεις που είχες πάρει κατά τη διάρκεια που το είχες το αυτοκίνητο αυτό, έχουν γίνει. Μπορεί το αυτοκίνητο να το πούλησε αλλά παλαιότερα το είχε. Υπάρχει άρα μια εκκρεμότητα. Θέλω να πω, ότι χρειάζονται εξηγήσεις στους ανθρώπους για το τι ακριβώς έγινε. Διότι αυτές οι κλήσεις δίνονται από την Τροχαία όπως ξέρετε. Από την Τροχαία στέλνονται στο Δήμο….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Εκτός από την Τροχαία, κλήσεις δίνει και η Δημοτική Αστυνομία νομίζω.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Ελάχιστες. Από τις κλήσεις που έχουμε οι περισσότερες είναι της Τροχαίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Να σας δώσω ένα παράδειγμα ακόμα. Θυμάστε παλαιότερα που ο Flash ήταν στην Πλάκα. Όλος ο σταθμός είναι γεμάτος από κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, από την περίοδο του 1990 του 1991…

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Δεν θέλετε να σας απαντήσω. Είχατε την αίσθηση πολλοί ότι οι κλήσεις διαγράφονται. Η πραγματικότητα είναι ότι καμία κλήση δεν διεγράφη ποτέ. Δεν έσβησε ποτέ κανείς καμία κλήση. Εάν οι άνθρωποι είχαν την αίσθηση ότι σβήστηκαν οι κλήσεις, ήταν ψευδής. Θα είμαι σαφέστατη σ΄ αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Είστε σαφής. Αυτό αφορά και την προηγούμενη δημοτική αρχή, να είμαστε συγκεκριμένοι.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Εγώ δεν είπα ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή, ισχυριζόταν ότι έσβηνε κλήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ :Καλά, μην το λέτε αυτό….

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Όχι. Εγώ δεν το είπα. Ξέρετε πολύ καλά ότι άμα θέλω να πω κάτι το λέω ευθέως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Τώρα γι΄ αυτά τα αδικήματα, ας πούμε τις κλήσεις, εδώ υπάρχουν δύο προσεγγίσεις νομικές. Η μία λέει ότι επειδή είναι πταίσματα και πλημμελήματα παραγράφονται και η άλλη λέει ότι επειδή είναι διοικητικές παραβάσεις παραγράφονται στην 20ετία. Τι ισχύει από τα δύο;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ :Ισχύει η 20ετία. Είναι μια εκκρεμότητα την οποία έχουνε οι δημότες και καλό είναι να την τακτοποιήσουνε. Τα χρέη γενικώς από δημόσιες υπηρεσίες όπως ξέρετε, το κράτος προσπαθεί να τα εισπράξει, με διάφορους τρόπους, είτε νομοθετικούς, είτε άλλους, ώστε να μπει μια τάξη. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένας από τους πόρους από τους οποίους η Τοπική Αυτοδιοίκηση ζει. Είναι ένας σημαντικός πόρος. Ταυτόχρονα δε αυξάνει και την ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο να υπάρχει μια τάξη σ΄ αυτό το κυκλοφοριακό χάος της Αθήνας, πράγμα το οποίο και αυτό δεν είναι αυτονόητο. Δεν είναι ευχάριστο, πρέπει όμως να μπει μια τάξη. Και σας λέω ξανά, ότι εμείς εξαντλήσαμε όλα μας τα περιθώρια. Ότι μπορέσαμε να σβήσουμε, χωρίς να παρανομήσουμε το σβήσαμε. Διότι δεν θα παρανομήσουμε στο Δήμο της Αθήνας. Ότι μπορέσαμε να κάνουμε, μέσα στα όρια τα οποία ο νόμος μας επέτρεπε, το κάναμε. Θα διευκολύνουμε τους δημότες μας, όσο παραπάνω μπορούμε με τις ρυθμίσεις, για να μην τους έρθει ένας υπέρογκος λογαριασμός εκεί που δεν το περιμένανε, για να μπορέσουν να το ρυθμίσουν και να είναι απολύτως εντάξει και εκείνοι και εμείς. Αυτή τη σχέση, μεταξύ δημότη και δήμου, μεταξύ πολίτη και δήμου, γι΄ αυτό θα ακούσετε διάφορα τα οποία θα αναγγελθούν περίπου στα μέσα Ιουνίου – θέλουμε να καλλιεργήσουμε.

Θα σας πω ένα μικρό παράδειγμα. Παραλάβαμε το 195 με δύο γραμμές, όπου ο κόσμος μας έλεγε ότι είναι αδύνατον να μπορέσω να σας πιάσω, το φτάσαμε σήμερα στις 50 γραμμές, ο στόχος μας είναι να φτάσουμε πολύ περισσότερες, ώστε και τηλεφωνικώς να έχει μία απάντηση ο δημότης μας. Να ξέρει ότι και νοιαζόμαστε για τον ίδιο και για την κατάστασή του και θέλουμε, στο βαθμό που περνάει από το χέρι μας, να του διευκολύνουμε τη ζωή. Διότι όλα αυτά είναι κληρονομιές κύριε Παπαπαναγιώτου. Κληρονομήσαμε μια κατάσταση ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Είναι προφανές ότι υπάρχει αυτή η διάσταση. Και νομίζω κυρία Μπακογιάννη, ότι μια δίμηνη παράταση και μια ενημέρωση του κόσμου, λίγο πιο συγκεκριμένη για το τι πρέπει να κάνει και για το ποιες είναι οι υποχρεώσεις του, μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση της κατάστασης, διότι από ένα σημείο και μετά πιέζει ο χρόνος.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Απλώς να ξέρουν, ότι αυτό δεν εξαρτάται από εμάς. Είναι θέμα του Υπουργείου Εσωτερικών, εμείς θα ζητήσουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών αυτή την παράταση. Εμείς μέχρι τις 3 Ιουνίου δουλεύουμε υπερωριακά, οι εργαζόμενοι στο Δήμο Αθηναίων, η Ταμειακή Υπηρεσία , οι οποίοι πήραν και συγχαρητήρια από την Περιφέρεια χθες, κάνουμε πραγματικά μια τεράστια προσπάθεια. Δηλαδή, ότι περνούσε από το χέρι μας, για να διευκολύνουμε τους δημότες μας, το έχουμε κάνει. Από κει και πέρα, είναι μια παλιά κατάσταση, την κληρονομήσαμε, υπήρχε κόσμος που νόμιζε ότι δεν είχε καμία εκκρεμότητα και το καταλαβαίνω απολύτως, καταλαβαίνω αυτή την αρνητική έκπληξη που είχανε.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο