Συνέντευξη στον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Καλή σας μέρα κυρία Μπακογιάννη.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Καλημέρα κύριε Παπαπαναγιώτου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Εσείς καταρχήν συμφωνείτε με την προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος ;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Κοιτάξτε, βεβαίως δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να προσφύγει κανένας στη Δικαιοσύνη, αλλά το θέμα είναι γιατί έχουμε φτάσει μέχρι εκεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Εδώ λοιπόν είναι ένα μπαλάκι ευθυνών και ένα γνωστό πινγκ – πονγκ που το βλέπουμε κάθε φορά.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Όχι κύριε Παπαπαναγιώτου. Δεν πρόκειται για ένα μπαλάκι ευθυνών, τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Στην Ελλάδα έχουμε ένα περίπλοκο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο εξαιρεί τους Δήμους από την διαπραγμάτευση με τους εργαζόμενούς τους, είτε για θέματα θεσμικά, είτε για θέματα οικονομικά. Για να καταλάβετε, οι δημότες του Δήμου της Αθήνας, καλούνται να πληρώσουν τέλη καθαριότητος ανταποδοτικά τα οποία διαχειρίζεται ο Δήμος για λογαριασμό τους και από αυτά τα τέλη, μπορεί να αποφασιστεί αν θα πάρουν αύξηση οι εργαζόμενοι. Στην Ελλάδα σήμερα, την διαπραγμάτευση αυτή την κάνει ο Υπουργός Εσωτερικών. Δεν την κάνουν οι Δήμαρχοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Εκκρεμεί όμως να θεσμοθετηθεί η τριμερής συμμετοχή.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι καθόλου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Με τον καινούργιο νόμο που θα έρθει κυρία Μπακογιάννη….
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ :Αφήστε τον καινούργιο νόμο που δεν έχει έρθει ακόμα. Μιλάμε για τον ισχύοντα νόμο. Ο ισχύων νόμος αναφέρει τον Υπουργό Εσωτερικών και τους εργαζόμενους. Είναι διμερής δηλαδή η συμφωνία, ή η διαπραγμάτευση. Και εδώ παρεμβαίνω τώρα εγώ και λέω : Τουλάχιστον, αφού η ΚΕΔΚΕ, η ΤΕΔΚΝΑ, οι Δήμαρχοι, επισήμως δεν ερωτώνται, τουλάχιστον ο Υπουργός Εσωτερικών ας δει τους εργαζόμενους να τους πει τι έχει να τους πει, για να δούμε εάν οδηγούμαστε σε αδιέξοδο, ή εάν υπάρχει τρόπος συμφωνίας. Και αυτό δεν γίνεται, και αυτό είναι το πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Υπάρχει αυτή η πλευρά γιατί είμαστε και σε ένα κενό θα έλεγε κανείς, σε μια μεταβατική περίοδο, γιατί όπως γνωρίζετε…. Και χθες μας τα έλεγε και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Κουκουλόπουλος…..
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Δεν υπάρχει κενό στη νομοθεσία ποτέ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Υπό την έννοια ότι είναι υπό αλλαγή. Με την έννοια ότι επίκειται η αλλαγή του.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Μπορεί να επίκειται η αλλαγή του, αλλά σήμερα αυτό πολύ λίγο ενδιαφέρει το δημότη που πνίγεται στο σκουπίδι. Το ουσιαστικό είναι ότι οι πόλεις μας σήμερα σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι πνιγμένες στα σκουπίδια. Και καταλαβαίνετε την αδυναμία των Δημάρχων οι οποίοι βρίσκονται μπροστά στην εξωφρενική αυτή κατάσταση, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν και χωρίς να έχουν και καμία ευθύνη αφού δεν απεργούν οι υπάλληλοί τους. Διότι σε μας το φοβερό είναι ότι δεν απεργούν οι εργαζόμενοι του Δήμου Αθηναίων, ή απεργεί ένας πολύ μικρός αριθμός. Και βρισκόμαστε σε απόλυτο αδιέξοδο, διότι είναι κλειστή η χωματερή. Από την πρώτη μέρα που έχω γίνει Δήμαρχος, έχω πει ότι η Αθήνα είναι όμηρος της μίας και μοναδικής χωματερής και η οποία πότε κλείνει γιατί έχει κατολίσθηση, πότε γιατί καίγεται, σήμερα κλείνει κατά τρόπο απαράδεκτο – γιατί δεν θα έπρεπε ποτέ μα ποτέ να κλείνει η χωματερή – διότι απεργούν οι εργαζόμενοι. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κατά τη γνώμη σας, έχοντας εμπλακεί εκ των πραγμάτων, στο θέμα και στην υπόθεση, ποιος φταίει τελικά ; Υπάρχει διένεξη μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Οικονομικών;ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Εγώ δεν είμαι ρυθμιστής των ενδοκυβερνητικών προβλημάτων. Εάν το Υπουργείο Εσωτερικών έχει πρόβλημα με το Υπουργείο Οικονομικών ή το αντίθετο, ας το λύσει η κυβέρνηση. Έλεος! Δεν είναι δουλειά των Δημάρχων να το λύσουμε. Οι Δήμαρχοι αυτό το οποίο επιθυμούν είναι αξιόπιστους συνομιλητές, οι οποίοι εκφράζουν την κυβερνητική γραμμή. Αυτό είναι το ένα πράγμα το οποίο περιμένουμε και είναι το ελάχιστο που μπορεί να απαιτήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση από μια κυβέρνηση. Από κει και πέρα τώρα εάν το Υπουργείο Εσωτερικών δεν μπορεί να συνεννοηθεί με το Υπουργείο Οικονομικών, εντάξει υπάρχει πρωθυπουργός σ΄ αυτή τη χώρα. Ας το λύσει το θέμα. Εμάς αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σ΄ αυτή την κατάσταση. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η Αθήνα σήμερα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, όταν μάλιστα έχουμε κάνει τέτοια επένδυση στο θέμα της καθαριότητας, όταν έχουμε δώσει τέτοια μάχη για το θέμα της καθαριότητας, μέχρι που κατηγορηθήκαμε χθες από μερικούς συναδέλφους σας, ότι καθαρίσαμε τους βασικούς άξονες της πρωτεύουσας
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Η κριτική κυρία Μπακογιάννη, ήταν ότι καθαρίστηκε όλως τυχαίως το Κολωνάκι και κάποιες περιοχές οι οποίες ήταν έξω από γραφεία κλπ.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Εσείς κυκλοφορήσατε στο Κολωνάκι. Η πραγματικότητα είναι ότι καθαρίστηκαν όλοι οι κεντρικοί άξονες, από την Πατησίων, τη Λεωφ. Αλεξάνδρας, την Βασ. Σοφίας, τη Σταδίου κτλ, όλοι οι βασικοί άξονες καθαρίστηκαν, με την ελπίδα ότι κάπως θα διορθώσουμε την εικόνα του κέντρου της πόλης. Σας θυμίζω ότι βρίσκονται στην Αθήνα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αλλά και άλλοι ξένοι επίσημοι. Και ακόμα ότι πρέπει στο μέτρο του δυνατού να προφυλαχθεί και η εμπορική κίνηση της Αθήνας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Έχετε καμιά εκτίμηση για την εξέλιξη της απεργίας από δω και πέρα;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε δεν έχω εκτίμηση, προσπαθώ με όσες δυνάμεις διαθέτω, να πείσω τις δύο πλευρές, ότι δεν μπορεί να υπάρξει αδιέξοδο σ΄ αυτή την κατάσταση. Προσπάθησα και χθες πρέπει να σας πω και δεν σας κρύβω ότι χθες είχα την αίσθηση, ότι εάν υπήρχε μια συνάντηση τα πράγματα θα είχαν εκτονωθεί και δεν θα φτάναμε στο δεύτερο διήμερο. Διότι δεν αντέχει η πόλη. Δεν ξέρω εάν οι Υπουργοί το αντιλαμβάνονται, όσο το αντιλαμβάνονται οι Δήμαρχοι. Οι Δήμαρχοι όμως σήμερα, σε ολόκληρη την Ελλάδα, βρίσκονται σε απελπισία, διότι ξέρουν, ότι για να διορθωθεί αυτή η εικόνα, χρειάζεται μια εβδομάδα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Και η δημόσια υγεία απειλείται και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και όποιο Δήμαρχο και να φωνάξετε θα σας πει το ίδιο πράγμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Με τους ψεκασμούς τι θα γίνει; Έχετε εσείς εικόνα; Και τελικά πόσο αποτελεσματικοί μπορεί να είναι όσο είναι στους δρόμους αυτοί οι λόφοι σκουπιδιών ;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Η Νομαρχία Αθηνών, έχει δύο συνεργεία ψεκασμού. Είναι δουλειά της Νομαρχίας Αθηνών. Κι εμείς από την πλευρά μας πάντως ψεκάζουμε, με ειδικό απολυμαντικό χρησιμοποιώντας 7 βυτιοφόρα επί εικοσιτετραώρου βάσεως, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όσο γίνεται το πρόβλημα. Ωστόσο θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα έτσι. Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί από την ώρα που θα μαζέψουμε τα σκουπίδια. Και για να τα μαζέψουμε πρέπει να ανοίξει τώρα – και όταν λέω τώρα, εννοώ τώρα – η χωματερή. Εμείς στο Δήμο της Αθήνας – και πιστεύω ότι εκφράζω και όλους τους Δήμους του λεκανοπεδίου – δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε όμηροι αυτής της χωματερής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Είστε σαφής σ΄ αυτό. Να εκμεταλλευτώ όμως τη συνομιλία μας για να ρωτήσω για κάτι που απασχολεί την επικαιρότητα έντονα τον τελευταίο καιρό. Τη διένεξη μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελλαδικής Εκκλησίας ; Είναι ένα θέμα που έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις; Πρέπει να υπάρξει παρέμβαση, ή πρέπει να λυθεί ενδοεκκλησιαστικά;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Το θέμα δεν είναι οι πολιτικές του προεκτάσεις. Ούτε πρέπει, ούτε έχει πολιτικές προεκτάσεις, όπως μερικοί προσπαθούν να το παρουσιάσουν. Έχει όμως αναμφισβήτητα εθνικές προεκτάσεις και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή αυτή η υπόθεση. Και με πολλή νηφαλιότητα και πολλή σοβαρότητα και με το σεβασμό που της πρέπει της Εκκλησίας, θα πρέπει να καταλαγιάσει το πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Έβερτ, σε αντίθεση θα έλεγε κανείς, με τη γραμμή της Ν.Δ. τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ του κ. Χριστόδουλου.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Μην το απλοποιείτε τόσο πολύ κύριε Παπαπαναγιώτου. Διότι εγώ άκουσα και τους δύο. Και οι δύο αναφέρθηκαν στα θέματα τα διοικητικά. Το διοικητικό θέμα είναι διαφορετικό από το ευρύτερο εκκλησιαστικό. Στο διοικητικό θέμα, νομίζω ότι ούτως η άλλως, δεν υπάρχει άλλη άποψη εκτός από αυτή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Άρα συντάσσεστε με αυτή την άποψη.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: «Συντάσσομαι» λέω συνήθως, όταν βαφτίζω παιδιά. Είναι πολύ σοβαρή υπόθεση αυτή, δεν μπορούμε να την αντιμετωπίζουμε με τέτοιους όρους. Έχει μεγάλη σημασία να κάνουμε μια προσπάθεια, όχι ως κόμματα, αλλά ως προσωπικότητες να βρούμε την λύση εκείνη η οποία δεν θα μειώσει το κύρος της Ορθοδοξίας και δεν θα βλάψει την εικόνα της Εκκλησίας.