Ομιλίες

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗ ΣΑΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Δευτέρα, 1 Μαρ 2004

Αποσπάσματα από τις ομιλίες της Ντόρας Μπακογιάννη

H Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη θα μιλήσει σήμερα σε εκδηλώσεις της ΝΔ στη Σάμο και την Καβάλα, ενώ την Τρίτη 2 Μαρτίου στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά. Ακολουθούν αποσπάσματα από τις ομιλίες της Ντόρας Μπακογιάννη στην Σάμο και την Καβάλα:

«Για μένα το να μιλήσω στη Σάμο είναι μεγάλη ευχαρίστηση, αλλά βέβαια, είναι και μεγάλη τιμή. Το πανέμορφο αυτό νησί έχει μια απ’ τις πιο ένδοξες ιστορίες σ’ ολόκληρη τη Μεσόγειο. Η ιστορία του, αρχαία και σύγχρονη, έχει σημασία που υπερβαίνει κατά πολύ το μέγεθός του. Η Σάμος ήδη πριν απ’ την ελληνική επανάσταση, αλλά και για πολλές δεκαετίες μετά, ως αυτόνομη περιοχή, ήταν απ’ τα πιο πλούσια νησιά του κόσμου. Το περίφημο κρασί της ήταν γνωστό στα πέρατα της γης. Αλλά παράλληλα ανθούσε το εμπόριο και η βιομηχανία. Και είναι τραγική ειρωνεία ότι σήμερα, στην αυγή του εικοστού πρώτου αιώνα, το ιστορικό αυτό νησί δεν κατέχει πια την υψηλή εκείνη θέση που κατείχε για τόσους αιώνες. Πριν τρία χρόνια μάλιστα την βρήκε μια απίστευτων διαστάσεων συμφορά. Πάνω από διακόσιες χιλιάδες στρέμματα καταπράσινων δασών, αυτών των δασών που δημιουργούν την μοναδική ομορφιά αυτού του νησιού, καταστράφηκαν. Είναι ανύπαρκτες ουσιαστικά οι αναδασώσεις, που αν γίνονταν συστηματικά, θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα στους κατοίκους του νησιού. Η αναβάθμιση όλης της ορεινής ζώνης της Σάμου, άλλωστε, πρέπει να είναι ένα από τα κύρια καθήκοντα της νέας κυβέρνησης. Σε λιγότερο από μια εβδομάδα η Νέα Δημοκρατία θα είναι κυβέρνηση και ο Κώστας Καραμανλής πρωθυπουργός. Σας μεταφέρω το αγωνιστικό μήνυμα νίκης του αυριανού πρωθυπουργού και ολόκληρης της φιλελεύθερης παράταξης.

Η Σάμος είναι ένα από τα σπουδαιότερα νησιά της πατρίδας μας. Κι όμως, παραμελημένη απ’ την κυβέρνηση, χορτασμένη από υποσχέσεις και ταλαιπωρημένη από τις ανακολουθίες, την ανάγκασαν – όπως είπα – να μπει στον εικοστό πρώτο αιώνα χωρίς να κατέχει τη θέση εκείνη που από παλιά είχε, την θέση που της αξίζει.

Την καταστροφή απ’ την πυρκαγιά την έμαθε όλη η Ελλάδα. Αυτό που δεν ξέρει όλη η υπόλοιπη Ελλάδα είναι ότι σήμερα, εν έτει 2004, χρειάζονται μερικές φορές μέχρι και δεκαέξι ώρες για να φτάσει κανείς σ’ αυτό το πανέμορφο νησί. Όσο δηλαδή χρειαζόταν και πριν σαράντα χρόνια. Αυτό που δεν ξέρει η υπόλοιπη Ελλάδα είναι ότι, όπως δεν υπάρχουν σύγχρονα πλοία, έτσι και δεν έχουν κατασκευαστεί και μεγάλες τουριστικές μονάδες, μονάδες που θα μπορούσαν να τραβήξουν προς τα πάνω, όπως λέμε, ολόκληρο τον τουρισμό του νησιού, από τις ταβέρνες και τα καταλύματα, μέχρι τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων και τον θαλάσσιο τουρισμό. Ούτε όμως στις λοιπές υποδομές έκανε πολλά πράγματα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η επέκταση του αεροδρομίου είναι ίσως το μοναδικό μεγάλο έργο που έχει να επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια. Η μαρίνα στο Πυθαγόρειο ξεκίνησε απ’ την κυβέρνηση του Κώστα Μητσοτάκη και χρειάστηκε εννιά ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος. Στον τομέα της διαχείρισης του περιβάλλοντος, πέρα από τις ανύπαρκτες αναδασώσεις, καθυστερούν συνολικά οι απαραίτητοι βιολογικοί καθαρισμοί και δεν γίνεται διαχείριση των λυμάτων. Το Βαθύ ακόμα δεν έχει χρηματοδοτηθεί όπως θα έπρεπε για τον βιολογικό καθαρισμό, ενώ σε σημαντικές τουριστικές περιοχές, όπως ο Μαραθόκαμπος, δεν υπάρχει καν σύγχρονη αποχέτευση. Διαχείριση των απορριμμάτων επίσης δεν υπάρχει – και τα σκουπίδια αφήνονται να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού.

Η Σάμος, φίλες και φίλοι, είναι περίφημη για το κρασί της. Όταν ο Κώστας Μητσοτάκης κατέβηκε εδώ το 1993 τόσο εντυπωσιάστηκε από τον περίφημο συνεταιρισμό του νησιού, που έδωσε ένα bonus εκατό εκατομμυρίων δραχμών, αρκετά λεφτά εκείνη την εποχή, παρόλο που ο συνεταιρισμός δεν παρουσίαζε ιδιαίτερα προβλήματα. Τον συνεταιρισμό, όπως και ολόκληρη τη γεωργία, τον τουρισμό, και όλη την οικονομία της Σάμου, θα τον στηρίξουμε και πάλι αύριο δυναμικά, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή. Η γεωργία της Σάμου, και όχι μόνον ο τουρισμός της, μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο. Βιολογικές καλλιέργειες, με γερή επιδότηση, μπορούν να εξυπηρετήσουν με τρόφιμα τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού αντί να εισάγονται απ’ την Αθήνα. Μπορούν να μειώσουν το κόστος και να παράσχουν υψηλού επιπέδου τοπικά προϊόντα τόσο στους ντόπιους όσο και στους τουρίστες καταναλωτές.

Ο Κώστας Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία και θέλουν και μπορούν να ξεκινήσουν μια νέα πορεία. Μια νέα πορεία τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τη Σάμο ειδικότερα.

Η ψήφος σας εδώ στη Σάμο έχει καθοριστική σημασία. Η Σάμος, όπως και όλες οι άλλες μονοεδρικές περιφέρειες, ψηφίζοντας την Νέα Δημοκρατία θα βάλει στέρεες βάσεις για την μεγάλη, για την καθοριστική πολιτική αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος.

Η Σάμος, η Ελλάδα ολόκληρη, δεν πρόκειται να παρασυρθούν από μιαν απλή αλλαγή αρχηγού, μιαν αλλαγή στην κορυφή, όσο κι αν η αλλαγή αυτή είναι ευχάριστη για μερικούς καλοθελητές, όσο κι αν είναι «επικοινωνιακή».
Η Σάμος είναι αποφασισμένη να τους δείξει ότι το ποτάμι δεν γυρνάει πίσω.
Η Σάμος δικαιούται μια νέα πορεία, την πρόοδο και την ευημερία.»
Ακολουθούν αποσπάσματα της ομιλίας της Δημάρχου Αθηναίων στην Καβάλα:

«Για μένα, ως Δήμαρχο Αθηναίων, η επιλογή μου να μιλήσω στην Καβάλα έχει μεγάλη συμβολική σημασία. Από τα πιο αρχαία χρόνια η περιοχή του Νομού Καβάλας υπήρξε τόπος εγκατάστασης των Αθηναίων, όπως μαρτυρεί η γειτονική μας Αμφίπολη. Σήμερα η Καβάλα είναι η κυριότερη μητρόπολη της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Και γι’ αυτό είναι ντροπή για την κυβέρνηση το να μην έχει δώσει στην πόλη αυτή τη σημασία που αξίζει και δικαιούται.

Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Καβάλα είναι η ανεργία. Δεν υπάρχουν αρκετές δουλειές και οι νέοι, γεμάτοι μελαγχολία, ατενίζουν το μέλλον με απαισιοδοξία. Για να υπάρχουν δουλειές, για να υπάρχει πρόοδος και ευημερία, μια χώρα πρέπει να είναι ανταγωνιστική. Να έχει επενδύσεις. Αλλά για να δούμε πόσο είμαστε ανταγωνιστικοί: Η ανεργία στην χώρα μας, που το 1981 ήταν μόλις 3%, είναι σήμερα στο 12%, ενώ η ανεργία των νέων μας αγγίζει το 30%! Ακόμα μεγαλύτερη είναι σε περιοχές όπως η Ελευσίνα. Αλλά πώς να μην έχουμε ανεργία, πώς να μην ζουν τα ελληνόπουλα με την αγωνία να βρουν δουλειά, όταν – όπως είπα – δεν υπάρχουν ξένες επενδύσεις; Ας δούμε την περσινή χρονιά, την τελευταία για την οποία έχουμε στοιχεία: Οι άμεσες ξένες επενδύσεις τη χρονιά αυτή στην Ελλάδα ήταν μόλις 53 εκατομμύρια δολάρια. Την ίδια αυτή χρονιά η Πορτογαλία προσήλκυσε όχι μία, όχι δύο, όχι τρεις, ούτε δεκατρείς φορές περισσότερες επενδύσεις. Στην Πορτογαλία έγιναν 85 φορές περισσότερες επενδύσεις. Στην Ιρλανδία, μια χώρα τριάμισι εκατομμυρίων κατοίκων, έγιναν 380 φορές πιο πολλές επενδύσεις και στην Ισπανία 424 φορές περισσότερες. Μακάρι να σταμάταγαν εδώ τα αρνητικά για τη χώρα μας στοιχεία. Αλλά δεν είναι μόνον αυτά. Ακούστε λίγα ακόμα, αλλά τόσο χαρακτηριστικά:

Πολλές ελληνικές Περιφέρειες, βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της ανάπτυξης, μαζί με ορισμένες πρώην γαλλικές αποικίες! Το 22% των Ελλήνων βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας! Και εδώ, στην Καβάλα, τα ποσοστά ανεργίας είναι ανησυχητικά. Οι επιχειρήσεις κλείνουν ή μεταφέρονται σε γειτονικές χώρες. Το δημόσιο χρέος μας είναι πάνω από το 102% του εθνικού μας εισοδήματος! Είμαστε τελευταίοι στην έρευνα, στις νέες τεχνολογίες.

Και κάτι άλλο: Παίρνουμε τόσα λεφτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα χρησιμοποιούμε καλά;

Δυστυχώς όχι: Κάθε ευρώ που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξάνει τον πλούτο μας κατά ένα ακόμα ευρώ, ενώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία, αυξάνει τον πλούτο κατά άλλα δυόμισι ευρώ το καθένα. Αλλά μήπως το ΠΑΣΟΚ διαθέτει την κοινωνική ευαισθησία που τόσο διαφημίζει ότι διαθέτει;

Ακούστε, φίλες και φίλοι: Από το 1993 μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ αύξησε τους φόρους των μισθωτών κατά 347%, των συνταξιούχων κατά 158% και των εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών κατά 450%, για να κάνει δήθεν «κοινωνική πολιτική». Παράλληλα εισέπραξε εκατοντάδες δισεκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον ίδιο σκοπό.

Και τι πέτυχε; Ενώ με την πολιτική του κατά της φτώχειας το Βέλγιο μείωσε το ποσοστό φτώχειας από το 25% στο 13% και η Σουηδία από το 28% στο 9%, για να αναφέρω δυο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντελώς τυχαία, η Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ, που μοιράζει κάθε χρόνο «κοινωνικά πακέτα» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, κατέβασε τη φτώχεια από το 22% στο 21%! Αυτή είναι η κοινωνική τους ευαισθησία και η κοινωνική τους αποτελεσματικότητα!

Πού πάνε τα λεφτά; Τι αποδίδουν αυτά τα λεφτά; Εσείς το γνωρίζετε καλά: Πάνε σε έργα καθυστερημένα, σε έργα κακότεχνα και ακριβά, σε έργα λειψά.

Ας ρίξουμε μια ματιά στην κατάσταση της περιοχής της Καβάλας. Τι βλέπουμε: – Βλέπουμε υψηλά ποσοστά ανεργίας, κυρίως των νέων και των γυναικών. – Ανυπαρξία νέων επενδύσεων, όπως και σε όλη την Ελλάδα, και μετεγκατάσταση πολλών επιχειρήσεων είτε στους όμορους νομούς της Θράκης, είτε στη Βουλγαρία. Είναι προφανές ότι χρειάζεται μια νέα αντιμετώπιση του Νομού στον τομέα των επενδύσεων και των κινήτρων. – Θέλουμε επενδύσεις, αλλά ανασταλτικός παράγοντας για την έλευσή τους είναι η ελλιπέστατη υποδομή της βιομηχανικής περιοχής Καβάλας, που στερείται ακόμα και των απαραίτητων εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού! – Το Εκθεσιακό Κέντρο, που το ΠΑΣΟΚ έταξε από το 2000, έχει μείνει μισό και τώρα ζητούν από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να βάλει το 50% των χρημάτων για να τελειώσει. – Καμία πρόοδος δεν έχει γίνει στην ανάπτυξη της περιοχής της Αλάνας στην Νέα Ηρακλείτσα, που θα έδινε άλλον αέρα στην τουριστική εξέλιξη της περιοχής. – Δύο μεγάλα τμήματα της Εγνατίας, το τμήμα Στρυμόνας – Άγιος Ανδρέας και το τμήμα Διασταύρωση Χρυσούπολης – Ποταμός Νέστος, δεν έχουν ακόμα κατασκευασθεί. – Το νέο νοσοκομείο του Νομού θεμελιώθηκε μόλις πριν λίγες μέρες, ύστερα από χρόνια αγώνων των φορέων της Καβάλας. Αλλά για να ολοκληρωθεί, τα 40 από τα 62 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται πρέπει να καταβληθούν από εθνικούς πόρους! – Η μεγάλη επένδυση γυαλιού της Glaverbel, που θα ήταν μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα, εξελίχθηκε σε φιάσκο. – Το νέο λιμάνι, που θα έδινε άλλη πνοή στην περιοχή, έχει μείνει στο επίπεδο κατασκευής του 1993, ενώ η αναγκαία σιδηροδρομική σύνδεσή του εγκαταλείφθηκε ήδη από τον ΟΣΕ.

Ούτε στη γεωργία του Νομού Καβάλας δόθηκε απ’ την κυβέρνηση η απαραίτητη προσοχή.

Υποσχέθηκαν τα φράγματα Μαρμαρά και Ελευθερών, λιμνοδεξαμενές σε διάφορες περιοχές της Θάσου, εκσυγχρονισμό των δικτύων επιφανείας άρδευσης στη Χρυσούπολη, αξιοποίηση των Τεναγών Φιλίππων και άλλα πολλά.

Τίποτα απ’ αυτά δεν έγινε – και τα λίγα που έγιναν τα έκανε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ακόμα και στο Πολυδύναμο Ινστιτούτο Αμπελοκαλλιέργειας και Οπωροκηπευτικών, στη Χρυσούπολη, τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια έχουν σταματήσει οι εργασίες κατασκευής.

Οι επιδοτήσεις για τα σχέδια βελτίωσης που υλοποιούνται στη γεωργία δεν καλύπτονται σχεδόν ποτέ έγκαιρα.

Στον τομέα του περιβάλλοντος, ελάχιστες αναδασώσεις εκτελούνται πια, τόσο στη Θάσο όσο και στον υπόλοιπο Νομό, μετά την σύντομη περίοδο ανάκαμψης της δασικής υπηρεσίας τα χρόνια 1990-1993. Ακόμα και τα λιγοστά ηρωικά παιδιά, τους Καβαλιώτες δασοκομάντος, που δεκατρείς συνάδελφοί τους πλήρωσαν με τη ζωή τους την πίστη τους στο καθήκον, από εγκληματική αμέλεια των υπευθύνων του ΠΑΣΟΚ, δεν καταδέχεται να τους διορίσει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Την ίδια στιγμή επιχειρούν, με διάφορα νομοθετικά τερτίπια, να αποχαρακτηρίσουν μια βασική για την προστασία των οικοσυστημάτων περιοχή και να την μετατρέψουν σε αποθήκες υγρών καυσίμων.

Η Νέα Δημοκρατία, όλα αυτά τα χρόνια, ποτέ δεν περιορίστηκε σε μια στείρα κριτική. Καταθέταμε συνεχώς προτάσεις και σχέδια νόμων. Καταρτίζαμε τα προγράμματά μας χωρίς βιασύνη, χωρίς δημαγωγία, αλλά με μεθοδικότητα, τόλμη και επιμονή.

Ούτε μια στιγμή δεν ξέφυγε από το μυαλό μας, η συνειδητοποίηση του γεγονότος, ότι η χώρα μας χρειάζεται μιαν εντελώς καινούργια προοπτική.

Μια νέα προοπτική στην οικονομία. Κατεύθυνση φιλελεύθερη και συνάμα κοινωνική. Με περιορισμό του κράτους στον αναγκαίο ρόλο του αυστηρού ελέγχου και της άτεγκτης τήρησης των όρων του υγιούς ανταγωνισμού. Με επενδύσεις, ώστε να βρίσκουν οι νέοι μας δουλειά.
Με το κράτος συμπαραστάτη και αρωγό, όχι επιχειρηματία και τιμωρό.

Με ολόπλευρη στήριξη της παραγωγικότητας του Έλληνα, για να διαπρέψει και εδώ, όπως διαπρέπει παντού στο εξωτερικό.

Στα πλαίσια αυτά: · Μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους εργαζομένους. · Κάνουμε την διαδικασία ενίσχυσης των επιχειρήσεων πιο ορθολογική. · Απλοποιούμε τη γραφειοκρατία για την προσέλκυση επενδύσεων, ιδίως ξένων επενδύσεων, που μόνον αυτές θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα.Προχωράμε επίσης ριζοσπαστικά σε όλους τους τομείς που αφορούν στην κοινωνική προστασία. · Ήδη δημοσιεύσαμε το πρόγραμμά μας για την Υγεία. Πρόγραμμα τολμηρό, καινοτόμο, αποτελεσματικό. Οικογενειακός γιατρός για όλους, γενικευμένη πολιτική πρόληψης και ποτέ πάνω από 4 κλίνες θαλάμων στα νοσοκομεία. · Ανάλογη τόλμη και πρωτοτυπία υπάρχει και στο πρόγραμμά μας για την Παιδεία, που οι νέοι το έχουν ήδη αρχίσει να το κάνουν κτήμα τους. · Αλλάζουμε ριζικά την κατάσταση στη Δημόσια Διοίκηση. Πάταξη της διαφθοράς, εξοικονόμηση πόρων, αξιοκρατία. Αυτή είναι η επανίδρυση του κράτους στην οποία τόσο κατηγορηματικά αναφερόμαστε.»

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο