Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη εγκαινίασε χθες το βράδυ στην Τεχνόπολη, τέσσερις εκθέσεις, αφιερωμένες στους Ολυμπιακούς Αγώνες («Αγώνων Πόλις», «Αθήνα, μεταξύ Ουρανού και Θάλασσας», «Ολυμπιακοί Αγώνες 1896» και «Πνεύμα εν κινήσει») Οι εκθέσεις άνοιξαν τις πύλες τους ταυτόχρονα, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία ανάδειξης της εικαστικής ταυτότητας της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά και μια γνωριμία με την αναβίωση της πρώτης παγκόσμιας αθλητικής γιορτής, τις Παραολυμπιάδες των οκτώ τελευταίων χρόνων, καθώς και μιας διαφορετικής όψης της Αθήνας, με πανοραμικό τρόπο.
Είναι ένα ξεχωριστό εικαστικό γεγονός με γενικό τίτλο «4 εκθέσεις Αυγούστου» που πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100), η οποία μετατρέπεται πλέον σ΄ένα από τα μεγαλύτερα πολυδύναμα πολιτιστικά κέντρα της χώρας, συνολικής έκτασης 30 στρεμμάτων, μετά την επισκευή και αποκατάσταση και των υπόλοιπων κτιρίων του συγκροτήματος.
Ακολουθεί η ομιλία της Δημάρχου Αθηναίων:
«Ο Δήμος Αθηναίων, στις παραμονές των ολυμπιακών Αγώνων, είναι διπλά υπερήφανος. Αισθάνεται βαθιά ικανοποίηση από το γεγονός ότι κατάφερε, με εκατοντάδες έργα και παρεμβάσεις, να προετοιμάσει, σε βαθμό που ξεπέρασε ακόμα και τις προσδοκίες μας, την πόλη της Αθήνας για την ιστορική στιγμή που έρχεται. Αλλά θα πω τούτο: το έργο μας θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά αισθανόμαστε υπερήφανοι, φίλες και φίλοι, και για το γεγονός ότι, ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ετοιμάσαμε και ένα πολιτιστικό πρόγραμμα χωρίς προηγούμενο σε οποιαδήποτε Ολυμπιάδα! Εξακόσιες τριάντα εκδηλώσεις όλων των ειδών -και δεκάδες εκθέσεις- βάζουν την Αθήνα μας στη θέση του Ολυμπιονίκη στον Πολιτιστικό τομέα. Σήμερα παρουσιάζουμε, εδώ στην Τεχνόπολη, τέσσερις σημαντικότατες εκθέσεις, με τον γενικό τίτλο «4 Εκθέσεις Αυγούστου». Αναμφίβολα, η πιο σημαντική απ’ όλες είναι η έκθεση «Αγώνων Πόλις». Πρόκειται για μια τεράστια ως προς το εύρος της περιπλάνηση στις διαδρομές που διανύει η σύγχρονη ελληνική ζωγραφική τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Η πρόσκλησή μας προς τους ζωγράφους μας ήταν ανοικτή, η δε ανταπόκριση εκπληκτική. 77 απ΄ τους γνωστότερους ζωγράφους μας συμμετέχουν! Τα έργα χωρίζονται σε 20 ομάδες, ανάλογα με τις τεχνοτροπικές τους συγγένειες, τις αισθητικές αναζητήσεις κλπ. Θα ήταν ανάρμοστο να επιλέξω να αναφέρω ονόματα. Θα τα βρείτε όλα στον κατάλογό μας. Αυτό που αρμόζει, αυτό που από καρδιάς αισθάνομαι ότι πρέπει να κάνω, είναι να πω ένα μεγάλο, ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, σε όλους τους θαυμάσιους εικαστικούς μας που μας τίμησαν με τα έργα τους. Θα ήθελα επίσης να αποτίσω τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον μεγάλο απόντα, τον Νίκο Κεσσανλή, που κάνει τη διαφορά ανάμεσα στον αριθμό 78 και 77 να εκφράζει ένα πελώριο κενό. Το κενό που αφήνει πίσω του η απουσία του.
Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τις ολόψυχες ευχαριστίες μου στην καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη γνωστή κριτικό και ιστορικό τέχνης κυρία Αθηνά Σχινά, που είχε την επιμέλεια αυτής της έκθεσης, καθώς και τα θερμά μου συγχαρητήρια στην ακούραστη κυρία Αλεξάνδρα Σουγιουντζόγλου, που συνέβαλε αποφασιστικά στον συντονισμό και την οργάνωση της έκθεσης και του συνοδευτικού – συλλεκτικού της καταλόγου.
Η δεύτερη έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε είναι συνάμα έκθεση φωτογραφίας και παρουσίαση βιβλίου. Ο Philip Plisson είναι ναυτικός – φωτογράφος και έχει διακριθεί σε θέματα που αφορούν στη θάλασσα, στην οποία και έχει αφιερώσει 32 βιβλία! Η ματιά του προσεγγίζει την Αθήνα, τον Πειραιά και τα περίχωρά της κάτω από μια νέα οπτική γωνία, είτε αγκαλιάζει τα αθηναϊκά πανοράματα είτε τις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής της πόλης μας. Το βιβλίο εκδίδεται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Για την ωραία όμως αυτή έκθεση, που την συνδιοργανώνει η Τεχνόπολη κι ο εκδοτικός οίκος «La Lucarne», είχαμε και την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, που τους ευχαριστούμε θερμά.
Η τρίτη έκθεση είναι και αυτή έκθεση φωτογραφίας και αφορά στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896. Η έκθεση βασίζεται στο αναμνηστικό λεύκωμα, που εξέδωσε ο πρώτος φωτορεπόρτερ Ολυμπιακής διοργάνωσης, ο Albert Meyer, με σκοπό να δωριθεί σε βασιλικούς οίκους της Ευρώπης, καθώς και σε ιθύνοντες της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων. Η έκθεση αυτή θα ήταν αδύνατη χωρίς την πολύτιμη συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη.
Η τέταρτη, τέλος, έκθεση που παρουσιάζουμε απόψε, φίλες και φίλοι, έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς ο Βέλγος φωτογράφος Lieven Coudenys, επίσημος φωτογράφος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, έχει αποθανατίσει ξεχωριστά στιγμιότυπα από θερινούς και χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Η Έκθεση έχει τον τίτλο «Πνεύμα εν Κινήσει». Μ’ αυτήν απονέμουμε την οφειλόμενη τιμή στους αθλητές που το πνεύμα τους είχε – και έχει – τη δύναμη να κατισχύσει των δυσχερειών του σώματος.
Αλλά, κυρίες και κύριοι, πέραν των τεσσάρων εκθέσεων, απόψε γιορτάζουμε κι ένα άλλο σημαντικό γεγονός: την επέκταση και τον εμπλουτισμό της Τεχνόπολης. Παραδίδουμε 5 κτίρια, απ’ τα οποία το μεγαλύτερο μας προσφέρει 800τ.μ. πολλαπλής χρήσης για συνέδρια, εκθέσεις κλπ. Συντηρήσαμε όμως και το τρίτο αεριοφυλάκιο, το οποίο θα διαμορφωθεί ως χώρος τέχνης στο μέλλον. Και μια υπόσχεση προς τους καλλιτέχνες που είναι σήμερα μαζί μας, αλλά και προς το αθηναϊκό κοινό: αυτοί οι μαγικοί χώροι δε θα μείνουν αδρανείς. Η Τεχνόπολις θα αποτελέσει έναν χώρο στον οποίο η ελληνική εικαστική -και όχι μόνο- δημιουργικότητα θα προσφέρεται με συστηματικότητα και απλοχεριά στους πολίτες της Αθήνας που διψούν να ζήσουν, να μάθουν και να απολαύσουν την τέχνη της πατρίδας τους.
Θέλω τώρα να ευχαριστήσω από καρδιάς και τους εκλεκτούς μουσικούς μας: τον Νότη Μαυρουδή, τον Παναγιώτη Μάργαρη, τη Μόρφω Τσαϊρέλη και τον Ηρακλή Βαβάτσικα, που θα μας προσφέρουν τη μουσική τους συμβολή σ’ αυτήν την ξεχωριστή βραδιά εικαστικής και φωτογραφικής πανδαισίας των εγκαινίων τεσσάρων τόσο σημαντικών εκθέσεων.»