Ομιλίες

Ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ

Πέμπτη, 14 Οκτ 2004

Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε σήμερα στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ. Ακολουθεί η ομιλία της Δημάρχου Αθηναίων.

«Κύριοι Υπουργοί, κύριε Γενικέ Γραμματέα, κύριοι Βουλευτές, κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων, κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΚΕ, κύριε Πρόεδρε της ΤΕΔΚΝΑ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι Δήμαρχοι, με χαρά σας καλωσορίζω εκ μέρους της πόλης των Αθηνών στο τακτικό Συνέδριο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αττικής. Τα ετήσια τακτικά Συνέδρια της Αυτοδιοίκησης, τόσο της ΤΕΔΚΝΑ όσο και της ΚΕΔΚΕ σε μία εβδομάδα, διεξάγονται σε μία κρίσιμη περίοδο για το μέλλον και την προοπτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι τα πρώτα Συνέδρια της Αυτοδιοίκησης που συγκαλούνται μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, με την ανάληψη της ευθύνης της διακυβέρνησης από την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Η νέα κυβέρνηση που έχει δείξει με τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, την βούληση να στηρίξει και να ενισχύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γίνονται επίσης μετά την άψογη, απολύτως επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας και σημασίας, που δημιούργησε για την Αθήνα και το λεκανοπέδιο της Αττικής, για την Ελλάδα ολόκληρη, μία σημαντική Ολυμπιακή υπεραξία.

Αποδείξαμε ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε, να δημιουργήσουμε και να υλοποιήσουμε με επιτυχία μεγάλα γεγονότα και έργα. Δείξαμε σε όλον τον κόσμο την καλύτερη εικόνα της Αθήνας. Αυτό είναι έργο όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων και των συντελεστών της διοργάνωσης. Είναι και έργο του Δήμου Αθηναίων, αλλά και έργο όλων των Δήμων του λεκανοπεδίου που συνέβαλλαν με όλες τις δυνάμεις τους σε αυτήν την εθνική επιτυχία. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων οι Δήμαρχοι, οι Δημοτικές Αρχές στο σύνολό τους, οι εργαζόμενοι στους Δήμους του λεκανοπεδίου, οι οποίοι ξεπέρασαν τις δυνάμεις τους και αν και είχαν ελάχιστα μέσα στην διάθεσή τους, πέτυχαν το έργο τους. Μπορεί οι υπόλοιποι Δήμου του λεκανοπεδίου εκτός του Δήμου Αθηναίων να ήταν αφανείς ήρωες της Ολυμπιακής περιόδου, η προσφορά τους όμως είναι σημαντική και για αυτό εκ μέρους της Αθήνας σας ευχαριστώ όλους θερμά.

Κυρίες και κύριοι, βρισκόμαστε πλέον στο μέσο της θητείας αυτής της Δημοτικής περιόδου και η διαπίστωση που κάνουμε όλοι είναι ότι η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε μία στάσιμη κατάσταση. Τα προβλήματα σωρεύτηκαν, οι διαπιστώσεις γίνονται πλέον κοινότυπες και τώρα είναι πλέον η ώρα των έργων και των αποφάσεων. Η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται λύσεις. Λύσεις αυτονόητες και αποτελεσματικές. Αυτό είναι το αίτημα του κόσμου της Αυτοδιοίκησης προς την νέα κυβέρνηση. Άμεση αντιμετώπιση των θεμάτων της Αυτοδιοίκησης με ρεαλισμό, με συνέπεια, με συνέχεια. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς σε πολιτικές που να δημιουργούν νέα δυναμική για τους Δήμους και τις Κοινότητες της χώρας.

Στην πρώτη γραμμή των θεμάτων που ζητούν λύση, είναι οι οικονομικοί πόροι της Αυτοδιοίκησης. Η οικονομική αυτονομία και ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης δεν είναι συντεχνιακό ζήτημα. Δεν είναι αίτημα ρουσφετολογικού χαρακτήρα ή οικονομίστικου περιεχομένου. Είναι πολιτική επιλογή που καθορίζει την θεσμική και διοικητική διάρθρωση της χώρας. Η αποκέντρωση, η πάταξη της γραφειοκρατίας, η άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη, η αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, για να μην είναι απλώς συνθήματα επιβάλλουν και ισχυρούς Δήμους. Αυτό προϋποθέτει οικονομικά ανεξάρτητη και αυτόνομη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιβάλλεται η συνεχής εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής για την μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων. Δεν μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση να μεταφέρει αρμοδιότητες και δράσεις που είτε το κράτος απέτυχε να ασκήσει, είτε έχουν μεγάλο κόστος, χωρίς όμως να αποδίδει στους Δήμους και τις Κοινότητες τους αντίστοιχους πόρους για τη λειτουργία τους.

Δεν μπορεί αυτό να γίνεται με τους σχολικούς φύλακες που ακόμα εκκρεμεί το θέμα, με τους παιδικούς σταθμούς, με τις κοινωνικές δράσεις, με τα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι, με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Ταυτόχρονα με την απόδοση των οφειλόμενων πόρων για τις αρμοδιότητες που έχουν ήδη μεταφερθεί επιβάλλεται να υπάρξει ένας νέος σχεδιασμός οριζόντιων δράσεων για την αντιμετώπιση των νέων μεγάλων προβλημάτων που εμφανίζονται με ένταση στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα της χώρας, στους Δήμους του Λεκανοπεδίου, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, τη Πάτρα και το Ηράκλειο. Ένα πλαίσιο επιδοτούμενων πολιτικών που θα στηρίζεται και στο πληθυσμιακό κριτήριο και την ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων, με στόχο να στηριχτούν δράσεις που θα καλύπτουν δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, στήριξης μεταναστών, προστασίας του περιβάλλοντος. Θυμίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι με τη χθεσινή έκθεση που δημοσιεύτηκε το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα υπάρχει μέσα στο μεγάλο πολεοδομικό συγκρότημα της Αττικής. Είναι εδώ, δίπλα μας, μέσα στην ΑΘήνα. Για πολλά χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ακολούθησαν τακτική που αύξησε τις δαπάνες για τους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η νοοτροπία αυτή πρέπει να αλλάξει.

Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό με θετικό τρόπο για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και είναι σημαντικό, κύριε Υπουργέ των Εσωτερικών, να υπάρξει από τώρα συγκεκριμένη και σαφής ρύθμιση που θα καθορίζει την απόδοση των πόρων της Αυτοδιοίκησης σε ένα χρονικό ορίζοντα μιας πενταετίας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της εθνικής οικονομίας.

Όπως επίσης θα πρέπει επιτέλους να κλείσει η κυβέρνηση και το κεφάλαιο των οικονομικών υποχρεώσεων απέναντι στους εργαζόμενους της Αυτοδιοίκησης. Πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσει οριστικά η κακή νοοτροπία που ταλαιπώρησε όλους τους Δημάρχους στο παρελθόν, η εκάστοτε κυβέρνηση να δίνει αυξήσεις στη μέση του χρόνου χωρίς να ερωτώνται οι Δήμαρχοι και να τινάζει τους προϋπολογισμούς στον αέρα. Δεν μπορεί η κεντρική εξουσία να αυξάνει τα μισθολόγια κόστους των Δήμων εν αγνοία των αιρετών Δημάρχων για μικροπολιτικούς λόγους.

Δεν μπορεί όμως να αφήσει και εκκρεμότητες και αναφέρομαι στην υπόθεση του πριμ παραγωγικότητας της περιόδου ’90-’93. Οφείλει η Πολιτεία να κλείσει αυτή την ιστορία που ταλάνισε την Αυτοδιοίκηση και να πάρει μια γενναία απόφαση να καλύψει το 50% αυτής της περιόδου ’90-’93. Όλοι έχουμε συνείδηση της συγκυρίας και των δυσκολιών και των οικονομικών συνθηκών, οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε ότι είμαστε πάνω στο ίδιο κλαδί.

Για αυτό πιστεύω ότι κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση μπορούμε πλέον να αναζητήσουμε σύγχρονους τρόπους για να καλυφθεί ένα μέρος των υποχρεώσεων του κράτους προς την Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να δεσμεύεται οριστικώς η Πολιτεία, ταυτοχρόνως όμως να διευκολύνεται άμεσα η Αυτοδιοίκηση στη χρηματοδότηση δράσεών της από την ελεύθερη τραπεζική αγορά. Υπάρχουν νέες λύσεις, αρκεί να υπάρχει η βούληση να τις υιοθετήσουμε.

Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να ανοίξουμε για την Αυτοδιοίκηση ένα παράθυρο ευκαιρίας για την οικονομική της αυτοτέλεια. Η αναθεώρηση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων πρέπει να οδηγήσει σε ένα νέο μοντέλο χρηματοοικονομικής διαχείρισης των Δήμων. Δεν αρκεί να καλύψουμε τις αδυναμίες ή τις ανεπάρκειες του παρελθόντος, θέλουμε μια μεγάλη τομή, μια ριζική αλλαγή, ένα νέο διοικητικό μοντέλο λειτουργίας των Δήμων και των Δημοτικών Νομικών Προσώπων που θα στηρίζεται στη προοπτική της τοπικής φορολογίας η οποία πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένο περιεχόμενο, στη χρήση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης από τους Δήμους ιδίως για την υλοποίηση επενδυτικών δράσεων, στην δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με ειδικότερο την υλοποίηση αυτοχρηματοδοτούμενων έργων.

Η δυνατότητα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Δήμων, ενίοτε εξαιρετικά υψηλής, μέσα από τις συμπράξεις δημοσίου, ιδιωτών και τραπεζικού συστήματος, όπως αυτό συνέβη σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Η καθιέρωση ενός νέου τύπου δημοσιονομικού προγραμματισμού εσόδων και εξόδων.

Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε πλέον τα περιθώρια να προχωρούμε σε μπαλώματα, σε διαδικασίες και επιλογές της δεκαετίας του ’80 ή του ’90. Χρειάζεται να παρακολουθήσουμε την δυναμική της εποχής, να υιοθετήσουμε δράσεις που υπάρχουν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να κάνουμε το άλμα που θα μας φέρει και θα μας οδηγήσει πιο γρήγορα στην προσαρμογή και στο μοντέλο μίας σύγχρονης, αποτελεσματικής, αυτόνομης, ισχυρής ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης.

Πιστεύω ότι αυτή η αλλαγή αποτελεί μία μεγάλη τομή στον τρόπο οργάνωσης της Αυτοδιοίκησης. Το νέο μοντέλο οικονομικής διοίκησης που προτείνω, πρέπει να αποτελέσει τον ευρύτερο μηχανισμό ανάπτυξης για την Ελλάδα. Η λειτουργία και η οικονομική διαχείριση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να θωρακιστεί με διαδικασίες που να διευερύνουν και να ενισχύουν την διαφάνεια και την χρηστή δημοσιονομική διαχείριση. Υπάρχει όμως ένα θέμα επικαιρότητας για το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την ευθύνη των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο έλεγχος είναι κυρίες και κύριοι σύνεδροι, αποδεκτός και επιβεβλημένος. Δεν μπορεί όμως να καταστεί βρόγχος για την Δημοτική Αρχή. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι απειλή που να υπονομεύει την λαϊκή εντολή.

Το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα, αλλά και αυτό που ψηφίστηκε πριν από μερικές μέρες από την Βουλή και θα ισχύσει σε λίγο, δεν καλύπτει τους Δημάρχους, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αιρετών της Δημοτικής Αρχής. Ήταν εξαιρετικά κακό το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ισχύει ακόμα αυτή τη στιγμή γιατί ο νέος νόμος δεν έχει δημοσιευτεί.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι πρέπει να είμαστε σαφείς και εγώ θέλω να είμαι όσο πιο σαφής μπορώ. Είναι βέβαιο ότι Δήμαρχος που παρανομεί, Δήμαρχος που βλάπτει το δημόσιο χρήμα, Δήμαρχος ο οποίος έχει για τον οποιονδήποτε λόγο οδηγηθεί στο να προχωρήσει σε πράξεις για ίδιο όφελος πρέπει να καταδικαστεί άμεσα και παραδειγματικά. Είναι όμως εξαιρετικά επικίνδυνο και μπορεί να καταλήξει στο να καούν τα χλωρά μαζί με τα ξερά αν απλές παρατυπίες οδηγήσουν σε παύση Δημάρχων.

Θέλω εδώ να παρακαλέσω τον παριστάμενο Υπουργό Εσωτερικών να αντιμετωπίσει με τη γνωστή του νομική κατάρτιση και την ευαισθησία του το θέμα αυτό μέσα στο προσεχές μέλλον. Γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναδρομικότητα, αλλά ξέρουμε ότι για τη τιμή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυτό το θέμα πρέπει να ξεκαθαριστεί πλήρως. Χρειάζεται τώρα μια τροπολογία που θα κατηγοριοποιεί τις ποινές, έτσι ώστε να μη φτάσουμε στα ακραία φαινόμενα όπως αυτά των τελευταίων ημερών.

Το δεύτερο κρίσιμο θέμα αφορά τους Δήμους του Λεκανοπεδίου, είναι η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων. Όλοι γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε στο όριο της αντοχής του συστήματος, δεν έχουμε πλέον άλλα περιθώρια να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ο Ενιαίος Σύνδεσμος, οι δομές, οι διαδικασίες που επιβάλλει η πολιτική που ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν παντελώς αποτύχει. Στοιχίζουν πολύ ακριβά στους Δήμους και στους δημότες, χωρίς να προσφέρουν ασφάλεια, αντίθετα προσφέρουν κακής ποιότητας υπηρεσίες. Χωρίς διάρκεια, χωρίς ασφάλεια, χωρίς εγγυήσεις.

Ο Δήμος Αθηναίων θεωρεί ότι στο τομέα αυτό χρειάζονται μεγάλες θεσμικές αλλαγές προς δύο κατευθύνσεις: πρώτη, επιβάλλεται νέο πλαίσιο για το φορέα Συνδέσμου και τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, καινούργιες βάσεις, νέα λειτουργία, διαφορετική αντίληψη που θα στηρίζεται στη συμμετοχή ανάλογα με την οικονομική επιβάρυνση και τον όγκο παραγωγής αστικών απορριμμάτων. Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, σας λέω ειλικρινά ότι δεν μπορεί ο Δήμος Αθηναίων να καταβάλλει περισσότερο από 12.000.000 €, δεν μπορεί να έχει σε ημερήσια βάση τον μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών και να μην έχει παροχή υπηρεσιών ανάλογες με το μέγεθος και την οικονομική τους συμμετοχή. Αυτό πρέπει να αλλάξει και πρέπει να αλλάξει οριστικά.

Δεύτερη προϋπόθεση: επιβάλλεται να αναζητήσουμε με συγκροτημένο τρόπο νέες λύσεις και εναλλακτικές μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων που εγγυώνται τη προστασία του περιβάλλοντος. Χρειάζεται να δείξουμε θάρρος, να ανοίξουμε νέους δρόμους και να δώσουμε καινούργιες λύσεις. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη τεχνογνωσία που υπάρχει στο εξωτερικό, τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργώντας σύγχρονες αποτελεσματικές υποδομές, φιλικές προς το περιβάλλον, έτσι ώστε Αυτοδιοίκηση και Πολιτεία να δώσουμε λύσεις μακράς πνοής.

Κυρίες και κύριοι για όλη την Αττική αποτελεί κρίσιμο και επίκαιρο θέμα το πρόβλημα της αξιοποίησης των μεταολυμπιακών χρήσεων των υποδομών και των εγκαταστάσεων, των κτιρίων που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο ελληνικός λαός δαπάνησε εκατοντάδες εκατομμύρια € για αυτές τις εγκαταστάσεις, οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν. Αξιοποίηση η οποία πρέπει να σχεδιαστεί αναμφισβήτητα από τη Πολιτεία, με τη συμμετοχή όμως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα.

Ούτε η εκποίηση είναι λύση, ούτε η εκχώρηση στους Δήμους ή σε δημόσιους φορείς κατά τα πρότυπα της δεκαετίας του ’80 εγγυώνται ωφέλεια για τους πολίτες. Τα κόστη συντήρησης, τα κόστη ασφάλειας, τα κόστη λειτουργίας είναι μεγάλα και ξεπερνούν τις δυνατότητες όλων. Χρειάζεται ένα επενδυτικό σχέδιο για κάθε χώρο, για κάθε εγκατάσταση, η οποία με συνέργιες και συνεργασίες θα δώσει καινοτόμες λύσεις. Μόνο που αυτό πρέπει να γίνει άμεσα.

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα θα επαναλάβω τη πρόταση που έχω κάνει για τον τρόπο αξιοποίησης του χώρου του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού. Η δημιουργία ενός μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου, πιθανόν του μεγαλύτερου που θα υπάρχει στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με ένα μοντέλο πολεοδόμησης με υψηλούς όρους προστασίας του περιβάλλοντος, πολεοδόμηση που μπορεί να αποφέρει σημαντικούς πόρους οι οποίοι θα επιτρέψουν σε όλο το Λεκανοπέδιο σε υποβαθμισμένες περιοχές να δημιουργηθούν με απαλλοτριώσεις σημαντικοί ελεύθεροι χώροι πρασίνου.

Στο παλιό αεροδρόμιο υπάρχουν συσσωρευμένα περίπου 9.000 στρέμματα ελεύθερης έκτασης, οφείλουμε μέσα στην επόμενη δεκαετία να δημιουργήσουμε σε όλο το Λεκανοπέδιο, στο Ελληνικό, στο Περιστέρι, στον Πειραιά, στη Κυψέλη, στη Δυτική Αθήνα 9.000 στρέμματα πρασίνου, αναβαθμίζοντας τη ποιότητα ζωής για όλους τους δημότες του Λεκανοπεδίου. Είναι μια πρόταση που μπορεί να μελετηθεί και να σχεδιαστεί, είναι μια πρόταση που αναμφισβήτητα ανοίγει νέους ορίζοντες για την Αττική. Θα συμπληρώσω και κάτι ακόμα: πέρα από τις μεγάλες υποδομές υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός κινητού εξοπλισμού, ο οποίος πρέπει με προτεραιότητα να δοθεί στους Καποδιστριακούς Δήμους, στους μικρούς Δήμους και στις Κοινότητες. Με αυτό το πνεύμα, χωρίς φανατισμούς και δογματισμούς, πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις για τις μεταολυμπιακές χρήσεις που θα παράγουν ωφέλεια στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Θα κλείσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με ένα σαφές συμπέρασμα: η εμπειρία και η τεχνογνωσία από τα τελευταία χρόνια της Ολυμπιακής προετοιμασίας σε όλο το Λεκανοπέδιο, αλλά και η καθημερινή επαφή με τα μεγάλα προβλήματα που σας ανέφερα και μια σειρά από μικρότερα θέματα της καθημερινότητας, οδηγούν ως μονόδρομος σε μια επιλογή: η Αθήνα, το Λεκανοπέδιο, η Αττική απαιτούν άμεσα να ανοίξουμε το κεφάλαιο της μητροπολιτικής δομής.

Πρώτο βήμα η οργάνωση μητροπολιτικών δράσεων, διαχείριση απορριμμάτων, πολεοδομικός σχεδιασμός, μεταφορές, ανάπτυξη δικτύων, Δημοτική Αστυνομία και ασφάλεια, είναι μια σειρά από δράσεις που πρέπει πλέον να αντιμετωπιστούν με ενιαίο και συγκροτημένο σχεδιασμό πολιτικής στο επίπεδο μητροπολιτικής δομής. Για παράδειγμα τώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις πρώτες βροχές και τις πλημμύρες, πέρα από τη κωμικοτραγική ιστορία του ποιος έχει την αρμοδιότητα καθαρισμού των φρεατίων, το πιο τραγικό και απαράδεκτο είναι ότι στο Λεκανοπέδιο περισσότερο από μισοί από τους μισούς Δήμους, δηλαδή περίπου το 60% της έκτασης του Λεκανοπεδίου δεν έχει σήμερα δίκτυο αποχέτευσης και απορροής υδάτων, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και είμαστε στο 2004.

Θέλω να σας διαβάσω εδώ ένα χαρτί το οποίο αποδεικνύει περίτρανα το λόγο για τον οποίο η Ελλάδα καταδυναστεύεται από το φαινόμενο της γραφειοκρατίας και του αναποτελεσματικού Δημοσίου. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στην Αττική μόνο αρμόδιοι για την Αττική είναι όλα τα Υπουργεία, μία Διοικητική Περιφέρεια που συμβάλλει στον εθνικό σχεδιασμό, ένας Γενικός Γραμματέας που κατέχει θέση μετακλητού υπαλλήλου και υλοποιεί τις αποφάσεις της κυβέρνησης, το Περιφερειακό Συμβούλιο, τρεις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις που έχουν αρμοδιότητα διοίκησης τοπικών υποθέσεων νομαρχιακού επιπέδου, μια ενιαία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που με κόπο και μόχθο καταφέραμε να της δώσουμε το Πεδίο του Άρεως για να έχει μια αρμοδιότητα, 88 Δήμοι, 66 Κοινότητες και όλοι οι φορείς και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ΟΑΣΑ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ, ΕΘΕΛ, ΚΤΕΛ, ΤΡΑΜ ΑΘΗΝΩΝ, ΑΕΡΙΟ και τα λοιπά, συν βεβαίως το ρυθμιστικό της Αθήνας που είναι αρμόδιο για τα θέματα πολεοδόμησης.

Αν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή η κατάσταση συνεχίσει να υπάρχει το τέρας της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ μα ποτέ να εξαλειφθεί. Εδώ χρειάζονται τομές, αποφάσεις, θάρρος, πολιτικό θάρρος, το οποίο πρέπει να πω ότι προς τιμήν αυτής της κυβερνήσεως ο παριστάμενος Υπουργός και Υφυπουργός Εσωτερικών το έχουν πολλάκις επιδείξει μέχρι σήμερα και θα πρέπει να συνεχίσουν με την αντίληψη ότι για να μπορέσουμε να πατάξουμε το τέρας της γραφειοκρατίας πρέπει να μπούμε στη λογική μιας πολύ απλής αρχής στην Ελλάδα: δεν μπορούμε να προσθέτουμε αρμοδιότητες, δεν μπορούμε να προσθέτουμε Οργανισμούς, δεν μπορούμε να προσθέτουμε θεσμούς, να προσθέτουμε φορείς και να μην καταργούμε κανέναν, να μην ενοποιούμε κανέναν και απλώς να δημιουργούμε πολλαπλάσια προβλήματα στους δημότες μας και στους πολίτες μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η μητροπολιτική δομή για την Αθήνα είναι η νέα εποχή κατά τη γνώμη μου για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Βήμα-βήμα μπορούμε και πρέπει να υιοθετήσουμε ένα σύγχρονο μοντέλο, που θα είναι αποτελεσματικό, παραγωγικό για τους πολίτες, για τη κοινωνία και για το τόπο.

Φίλες και φίλοι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη συνείδηση πολλών το τελευταίο διάστημα έχει απαξιωθεί. Δεν αξίζει στο θεσμό αυτή η εικόνα. Σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν ότι η Αυτοδιοίκηση είναι η πιο αποτελεσματική μορφή εξουσίας, αυτή που βρίσκεται πράγματι κοντά στο πολίτη. Έχει τεράστιες δυνατότητες και τεράστιες ευκαιρίες. Υποχρέωση όλων μας από αυτά τα Συνέδρια που έχουμε μπροστά μας είναι να προκύψουν ξεκάθαροι στόχοι, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, σαφείς δεσμεύσεις υλοποίησης και ταυτόχρονα ενισχυμένη η αυτοπεποίθησή μας. Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να πετύχει στην αποστολή της για την ανάπτυξη, τη συνοχή και την αλληλεγγύη για την ελληνική κοινωνία.

Επιτρέψτε μου εδώ να κλείσω με μια προσωπική αναφορά. Όπως ξέρετε εγώ έδωσα μάχη για τη κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, πιστεύω ότι αυτούς τους μήνες που είναι στη κυβέρνηση το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει σημαντικά δείγματα γραφής. Αποφάσεις οι οποίες καθυστερούσαν πολλούς μήνες και πολλά χρόνια υλοποιήθηκαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για τους καταλογισμούς και άλλα και δημιουργήθηκε και αυτό το νέο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, το οποίο δίνει πραγματικά και έμπρακτα ελπίδες για τη βέβαιη χρηματοδότηση από τα Υπουργεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι βήματα σημαντικά και οφείλουμε εδώ από το Συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ να τα αναγνωρίσουμε και να τα εξάρουμε. Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο και με τη βοήθεια της πολιτικής ηγεσίας και της κυβέρνησης αυτής η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορέσει να κάνει τα άλματα που όλοι περιμένουμε.»

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο