Ομιλία της Δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη
Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, βράβευσε χθες, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο, Ιδρύματα και τους Φορείς που πρόσφεραν σημαντικό έργο στην πόλη των Αθηνών, από την ίδρυσή τους (1834 – 1899) μέχρι σήμερα.
Ακολουθεί η ομιλία της Δημάρχου Αθηναίων.
«Το 2004 αποτελεί για την Αθήνα μία ημερομηνία ορόσημο. Φέτος γιορτάσαμε μαζί με ολόκληρο τον κόσμο την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην πατρίδα τους. Αλλά γιορτάσαμε και την δυναμική είσοδο της πόλης μας στον 21ο αιώνα. Ο συμβολισμός γίνεται ακόμα πιο ισχυρός καθώς φέτος η Αθήνα γιορτάζει και τα εκατόν εβδομήντα χρόνια της ως πρωτεύουσας της Ελλάδος. Με το ιστορικό διάταγμα που όριζε την πόλη μας ως «Βασιλική Καθέδρα και Πρωτεύουσα», χωρίς να θέλω να φανεί ότι μεροληπτώ, ήρθε η δικαίωση της Αθήνας ως κέντρου ολόκληρου του Ελληνισμού. Η επιρροή που έχει ασκήσει η πόλη μας τόσο στον Ελληνισμό, όσο και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, είναι, πιστεύω, γνωστή σε όλους τους Έλληνες, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Η επιρροή όμως αυτή δεν βασίζεται μόνο στις ιστορικές συγκυρίες. Σε όλες τις ιστορικές περιόδους, ακόμα και στην Τουρκοκρατία, έχουμε ιστορικές μαρτυρίες που αναφέρουν ότι η Αθήνα, αν και είχε χάσει την παλιά της αίγλη και δύναμη, παρέμενε ωστόσο ένα σημαντικό πνευματικό κέντρο στον ελλαδικό χώρο. Η ιστορική αυτή συνέχεια ανάμεσα στην Αθήνα του Περικλή και την απελευθερωμένη πλέον από την οθωμανική κυριαρχία είναι εμφανής μέσα από τα ιστορικά μνημεία της πόλης μας ανάμεσα στα οποία ζει, εργάζεται, και δημιουργεί ο κάθε Αθηναίος.
Η «ζώσα» αυτή ιστορία μέσα στην οποία κάθε Αθηναίος διάγει τον βίο του, «προικίζει» κάθε άνθρωπό που ζει και εργάζεται στην Αθήνα με μια ξεχωριστή αίσθηση. Μια αίσθηση ότι ο κάθε Αθηναίος αποτελεί και ένα κομμάτι της συνεχούς και μακράς ιστορίας της πόλης μας. Μίας πόλης που έχει συνδεθεί, ιστορικά, άρρηκτα με ολόκληρο τον Ελληνισμό, όπως άλλωστε και με τον πανανθρώπινο πολιτισμό.
Η μακρά ιστορία και το υψηλό πολιτισμικό επίπεδο της Αθήνας δρα καταλυτικά στους πολίτες της. Αφενός τους γεμίζει με μια αίσθηση υπερηφάνειας, αφετέρου, και αυτό είναι κατά τη γνώμη μου η πραγματική δύναμη της Αθήνας, τους ενώνει κάτω από το λαμπρό φως της μακράς της ιστορίας. Με αυτόν τον τρόπο έχει αναπτυχθεί στην πόλη μας μια συνεχής πνευματική ανησυχία από τη μια και από την άλλη ένα ισχυρό αίσθημα αλληλεγγύης ανάμεσα στους Αθηναίους. Το μεγαλείο μιας πρωτεύουσας δεν είναι – και δεν θα πρέπει – να είναι ούτε αυταπόδεικτό, ούτε αυτονόητο. Βασίζεται, πιστεύω, στις πολιτισμικές, κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις μιας πόλης. Δυνάμεις που συνεργάζονται, βελτιώνοντας συνεχώς το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της.
Από την καθιέρωση της Αθήνας ως πρωτεύουσας έχουν λειτουργήσει και έχουν συνεισφέρει στην πόλη μας, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, διάφοροι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, προσφέροντας ποικιλοτρόπως το ευαγές έργο τους. Η προσφορά τους έχει αναδείξει ακόμα περισσότερο την πόλη μας ως μεγάλο ανθρωπιστικό και πνευματικό κέντρο του ελληνισμού, αντάξιο της μακράς ιστορίας της πόλης.
Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μια περίτρανη απόδειξη ότι η κοινωνική ευαισθησία και η αλληλεγγύη είναι συνεχώς ζωντανές στην πόλη μας. Φιλανθρωπικά Ιδρύματα, όπως το Άσυλο Ανιάτων, το Αμαλίειον Οικοτροφείο Θηλέων, Εκδοτικοί Οίκοι, όπως οι Εκδόσεις «Αστήρ», και το βιβλιοπωλείον της Εστίας, Πνευματικοί Φορείς, όπως η Βρετανική Σχολή των Αθηνών, η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, αλλά και Εκπαιδευτήρια, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οι Σχολές Φιλοσοφίας, Θεολογίας, Νομικής και Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι ένα μικρό μόνο μέρος των κοινωνικών δυνάμεων που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και την άνοδο της πόλης μας, των πολιτών της, αλλά και των Ελλήνων όλης της χώρας. Σήμερα τιμούμε αυτήν την πολύπλευρη και πολυμερή πνευματική και ανθρωπιστική πρόσφορά τους και ευχόμαστε να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και άλλοι.
Σήμερα δίνουμε όμως και μια υπόσχεση στον εαυτό μας: ως Δήμος Αθηναίων θα πράξουμε τα μέγιστα ώστε να κινητοποιήσουμε και να οργανώσουμε όλες αυτές τις δυνάμεις την αθηναϊκής κοινωνίας με στόχο τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων όσων ζουν και εργάζονται στην πρώτη πόλη της χώρας.
Μια πρωτεύουσα δεν πρέπει να περιορίζεται στον ανιαρό και μονοδιάστατο ρόλο ενός διοικητικού κέντρου. Ο ουσιαστικός της ρόλος, πιστεύω, είναι να αποτελεί πάντα το πνευματικό, κοινωνικό και οικονομικό πρότυπο ανάπτυξης για κάθε πόλη της χώρας. Στην προσπάθεια της Αθήνας να αντεπεξέλθει στο δύσκολο αυτό έργο έχει συνδράμει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεων την αθηναϊκής κοινωνίας. Σήμερα τιμούμε όλους αυτούς τους φορείς που επέλεξαν συνειδητά να βοηθήσουν την Αθήνα να είναι, όχι μόνο τυπικά, αλλά και ουσιαστικά η πρώτη πόλη της Ελλάδος. Τους ευχαριστούμε για την προσφορά τους. Τους ευχαριστούμε ολόθερμα, τόσο ως Δήμος Αθηναίων, όσο και ως Αθηναίοι πολίτες.»