Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου με θέμα το πιλοτικό πρόγραμμα Ανακύκλωσης που ξεκινά στο Δήμο Αθηναίων.
Ακολουθεί η ομιλία της Δημάρχου Αθηναίων.
«Παρουσιάζουμε σήμερα μια σημαντική πολιτική δράση του Δήμου Αθηναίων για την προστασία του περιβάλλοντος της πρωτεύουσας, αλλά και την ποιότητα ζωής των Αθηναίων πολιτών. Πρόκειται για την εφαρμογή από τον Δήμο Αθηναίων ενός ολοκληρωμένου πρότυπου προγράμματος ανακύκλωσης, που σε πρώτη φάση θα αφορά τα απόβλητα συσκευασίας και το έντυπο χαρτί.
Για την δημοτική αρχή αλλά και για εμένα προσωπικά, η ανακύκλωση δεν είναι μια ακόμη περιβαλλοντική πολιτική. Είναι στάση ζωής πολλαπλά χρήσιμη για όλους μας. Μα πάνω απ’ όλα είναι χρήσιμη για το περιβάλλον καθώς έτσι εξοικονομούμε φυσικούς πόρους και ενέργεια. Δύο – τρία και μόνο παραδείγματα είναι ενδεικτικά για την αξία και τη χρησιμότητα του προγράμματος: για κάθε τόνο πλαστικού που ανακυκλώνουμε εξοικονομούμε 700 έως 800 κιλά πετρέλαιο, ενώ με λιγότερα από 700 κουτάκια αλουμινίου κατασκευάζουμε ένα καινούργιο ποδήλατο.
Τέλος, για κάθε τόνο ανακυκλωμένων χάρτινων συσκευασιών, εξοικονομούμε δύο τόνους ξύλου. Στη φιλόδοξη λοιπόν αυτή προσπάθεια, αναζητούμε συμμάχους. Καλούμε τις Αθηναίες και τους Αθηναίους να γίνουν σύμμαχοι στην πολιτική του Δήμου Αθηναίων για την προώθηση της ανακύκλωσης.
Θέλουμε τους δημότες δίπλα μας, γιατί η προστασία του περιβάλλοντος είναι συλλογική υπόθεση και μας αφορά όλους.
Ο Δήμος Αθηναίων επιδιώκει την όσο το δυνατό πιο ενεργή συμμετοχή των Αθηναίων πολιτών στο πρόγραμμα και στις έντεκα γειτονιές της πόλης που αρχικά θα εφαρμοστεί σε πιλοτική βάση. Ταυτόχρονα προσδοκούμε και στη δική σας βοήθεια, που ως διαμορφωτές γνώμης, μπορείτε να συνεισφέρετε ουσιαστικά στη διάδοση της πρωτοβουλίας και των ωφελημάτων της. Από την πλευρά του, ο Δήμος Αθηναίων έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις και το πλέον πρόσφορο πλαίσιο λειτουργίας για να καταστεί η πρωτοβουλία, ανοικτή, βιώσιμη και ωφέλιμη για την πόλη από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής.
Το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκινά άμεσα μέσα στον Ιούνιο. Η 5η Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, αποτελεί την ιδανική και την πλέον πρόσφορη ημέρα έναρξης του προγράμματος. Η αρχική πιλοτική του μορφή αποσκοπεί στην προσπάθεια να διαφανεί η καλύτερη μεθοδολογία και η βιωσιμότητα των προτεινόμενων λύσεων. Επιδιώκεται να καταγραφούν οι δυσκολίες υιοθέτησης του θεσμού σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας της πόλης, και να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες σφάλματος.
Τέλος βασική επιδίωξη είναι, να προσεγγίσει ο Δήμος Αθηναίων το θέμα της ανακύκλωσης ολοκληρωμένα, καθώς και να εξασφαλίσει τις καλύτερες προϋποθέσεις επιτυχίας ενός ευρείας κλίμακας προγράμματος ανακύκλωσης.
Οι περιοχές που επελέγησαν για την πιλοτική εφαρμογή που ξεκινά στις 5 Ιουνίου είναι: το Σύνταγμα, η περιοχή της Φωκίωνος Νέγρη – Δροσοπούλου, το Παγκράτι, η Πλατεία Κοραή, τα Κάτω Πατήσια, η Πλατεία Βικτωρίας, η περιοχή της Πλατείας Ομονοίας – Αθηνάς, η περιοχή της Πανόρμου, η Λεωφόρος Αλεξάνδρας, η γειτονιά του Μοναστηρακίου-Ερμού και η περιοχή του Μακρυγιάννη συμπληρώνουν τις έντεκα περιοχές παρέμβασης.
Τρεις εταιρείες θα εφαρμόσουν τη δική τους πρόταση και ύστερα από την παρέλευση τετραμήνου θα γίνει η οριστική αξιολόγηση των τεχνικών λύσεων που προτείνονται. Η διαδικασία που ακολούθησε ο Δήμος Αθηναίων ήταν η πλέον αξιοκρατική, αφού εκλήθησαν να υποβάλλουν προτάσεις όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και εταιρείες που ασχολούνται με την ανακύκλωση.
Την φάση της δημόσιας πρόσκλησης ενδιαφέροντος, ακολούθησε αυτή της αξιολόγησης των προτάσεων σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αθηναίων. Από τις τέσσερις εταιρείες που εκλήθησαν να συμμετάσχουν, ανταποκρίθηκαν τελικά τρεις, οι οποίες και θα “τρέξουν” το συγκεκριμένο πρόγραμμα στην Αθήνα.
Πρόκειται για τις εταιρείες Lobbe Tzilalis, Recycling Center και Recycling Solutions. Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με το εγκεκριμένο συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών (Σ.Σ.Ε.Δ-Ανακύκλωση) ώστε να καταλήξουμε στο πιο πρόσφορο μοντέλο συνεργασίας. Επί τέσσερις μήνες (Ιούνιος – Σεπτέμβριος) οι εταιρείες θα εφαρμόσουν με δικά τους έξοδα τις τεχνικές λύσεις που προτείνουν, θα αναλάβουν να ενημερώσουν τους πολίτες για το πρόγραμμα, όπως επίσης και να αποτυπώσουν την ανταπόκριση που θα συναντήσουν στις διάφορες γειτονιές της Αθήνας. Όταν ολοκληρωθεί η φάση αυτή, στο τέλος Σεπτεμβρίου, θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του εγχειρήματος και η παρουσίασή του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια θα συνταχθεί η τελική πρόταση της δημοτικής αρχής, για να ακολουθήσει η εισαγωγή του τελικού συστήματος ανακύκλωσης σε ολόκληρο το Δήμο Αθηναίων.
Η ανάπτυξη ενός επιτυχούς προγράμματος διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης, ειδικά σε ένα μεγάλο, αστικό και πυκνοδομημένο Δήμο όπως αυτός της Αθήνας, αποτελεί πρόκληση ακόμη και για χώρες με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία και διαθέσιμα στοιχεία από την Ελλάδα.
Η έλλειψη ανάλογων στοιχείων για προγράμματα ανακύκλωσης στη πατρίδα μας, υποχρεώνει τους αρμόδιους φορείς σε μια διερευνητική πρώτη προσέγγιση που θα βασιστεί στην απόκτηση εμπειρίας μέσα από την ανάπτυξη πιλοτικών προγραμμάτων. Αυτή την μέθοδο αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε και στο Δήμο Αθηναίων.
Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους συνεισέφεραν στην επιτυχή ολοκλήρωση του πραγματικά δύσκολου προπαρασκευαστικού σταδίου. Διαμόρφωσαν, με απόλυτο επαγγελματισμό και μέσα από διαφανείς διαδικασίες, το καλύτερο δυνατό πλαίσιο εισαγωγής και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ανακύκλωσης στο Δήμο Αθηναίων. Είμαστε όλοι περήφανοι, γιατί κατορθώσαμε να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να αποκτήσει επιτέλους η πρωτεύουσα ένα αξιόπιστο και καθ’ όλα λειτουργικό σύστημα ανακύκλωσης μ’ ευεργετικά αποτελέσματα στην πόλη και τους κατοίκους της.»
Η Δήμαρχος Αθηναίων απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πρώτη ερώτηση είναι εάν ένα από τα επιλεγόμενα συστήματα, ένα από αυτά που θα εφαρμόσουν οι εταιρείες – μιλάμε για την ανακύκλωση στην πηγή, αν θα υπάρχει κάποιος κάδος σε κάθε σπίτι και σε ποιες περιοχές θα εφαρμοστεί αυτό. Η δεύτερη ερώτηση είναι γιατί είναι εκτός η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης που ήδη συνεργάζεται με πάρα πολλούς δήμους της χώρας, και το τρίτο είναι τι μέλλει γενέσθαι με τη χωματερή που παραμένει για δεύτερη μέρα κλειστή.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ:Σας είπα ότι υπάρχουν τρία διαφορετικά συστήματα. Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι θα υπάρχει μία επιλογή. Π.χ. συλλογή χαρτιών στο σπίτι. Δηλαδή μαζεύεις τις εφημερίδες σου και τις πας στον κάδο ανακύκλωσης. Τώρα, υπάρχουν τρία διαφορετικά συστήματα. Αυτά δοκιμάζουμε για να δούμε σε ποιο θα ανταποκριθούν οι Αθηναίοι καλύτερα. Με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, σας το διάβασα πριν, αλλά σας το διάβασα με το τεχνικό της όνομα, είμαστε σε επαφή για τη συνεργασία μας, η οποία ούτως η άλλως θα υπάρξει. Οι άλλες είναι εταιρείες με τεχνογνωσία, δηλαδή, την τεχνική θα επιλέξουμε από αυτά τα πιλοτικά προγράμματα. Σε ό,τι αφορά το θέμα της χωματερής των Άνω Λιοσίων, θέλω να επαναλάβω την πάγια θέση του Δήμου Αθηναίων. Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα και τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες οι οποίες υπάρχουν. Σέβομαι δε και τις αντιδράσεις όλων των πολιτών οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν μια επιβάρυνση από την οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για την οποία μιλάμε τώρα, η λάσπη όπως ξέρετε της Ψυτάλλειας, με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, πηγαίνει ήδη στο ΧΥΤΑ. Με τις νέες αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται θα πηγαίνει αποξηραμένη, δηλαδή με μιας μορφής αποξήρανση. Άρα είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν πριν. Εν πάση περιπτώσει αυτό είναι ένα θέμα το οποίο χειρίζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς. Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι αδιανόητο για τον οποιονδήποτε λόγο, να τίθενται σε ομηρία 4 εκατομμύρια κάτοικοι του λεκανοπεδίου Αττικής. Και θέλω να επαναλάβω ότι η Αθήνα θα έχει κατά πάσα πιθανότητα 30 βαθμούς το Σαββατοκύριακο. Η Αθήνα διανύει ήδη τουριστική περίοδο. Επενδύουμε ως κράτος, ως χώρα, ως πόλη και ως κοινωνία πάρα πολύ στην ανάπτυξη του τουρισμού μας. Είναι αδιανόητο μία τεράστια προσπάθεια η οποία έχει γίνει για να είναι η πόλη καθαρή, να τινάζεται στον αέρα και να απειλείται η υγεία των κατοίκων, από τέτοιου είδους αποφάσεις. Το κοινωνικό σύνολο έχει προτεραιότητα σε όλες μας τις αποφάσεις. Και δε νομίζω ότι διευκολύνεται κανείς και δεν εξυπηρετείται κανείς, με το να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε 4 εκατομμύρια ανθρώπους, αφήνοντας τα σκουπίδια στους δρόμους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάνω σ΄ αυτό ήθελα να σας ρωτήσω. Θα ζητήσετε ή θα λάβετε κάποια μέτρα για την κατάσταση στη χωματερή ;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Όπως ξέρετε δεν έχω τη δυνατότητα να λάβω μέτρα ως Δήμος Αθηναίων. Έχω τη δυνατότητα να κάνω έκκληση, θα υπάρξει μια συνάντησή μου σήμερα με τον Πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ έτσι ώστε από κοινού οι Δήμαρχοι όλων των περιοχών να έχουν μία κοινή στάση. Επαναλαμβάνω ότι για μας είναι θέμα αρχής. Με έχετε ακούσει πολλές φορές να μιλάω. Δεν θεωρώ ότι έχει κανένας πχ συνδικαλιστής έχει το δικαίωμα να κατεβάσει το διακόπτη του ηλεκτρικού στη χώρα . Με την ίδια λογική, δεν μπορεί να κλείνει, ούτε για 5 ώρες, η χωματερή. Είναι θέμα υγείας των κατοίκων, είναι θέμα οικονομίας της πόλης, είναι θέμα εικόνας της πόλης. Επιτέλους οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε ένα καθαρό περιβάλλον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, εάν όλα πάνε καλά με το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα της ανακύκλωσης που το ευχόμαστε όλοι, και κάποια από αυτές τις 3 εταιρείες το αναλάβει με την τεχνική που θα επιλεγεί βάση των αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος, την ανακύκλωση, ο Δήμος θα έχει κάποια έσοδα από αυτό;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Ο στόχος είναι να έχει κάποια έσοδα. Αλλά στη φάση αυτή ας μην έχουμε αυταπάτες. Ο πρώτος στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι το περιβάλλον. Και είναι και η περιβαλλοντική συνείδηση. Δηλαδή, η εκπαίδευση των Αθηναίων δημοτών σε θέματα περιβαλλοντικής παιδείας. Είναι πάρα πολύ βασικό. Ενδεχομένως κάποια στιγμή θα υπάρχουν και κάποια έσοδα. Αυτό θα το δούμε με την τελική διακήρυξη, αφού γίνουν οι μελέτες και η διαπραγμάτευση και όλα αυτά και βεβαίως θα ενημερωθείτε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Πάντως ο πρώτος στόχος είναι, η τελευταία πρωτεύουσα της Ευρώπης – και δε νομίζω ότι είναι τίτλος τιμής για μας – να μπει κι αυτή στη λογική της ανακύκλωσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνηση δρομολογεί κάποιες λύσεις και κάποιες προτάσεις σε ότι αφορά στα ασφαλιστικά ζητήματα των εργαζομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρήσει να ανοίξει στο προσεχές μέλλον το ασφαλιστικό των τραπεζών. Πως βλέπετε εσείς τους χειρισμούς αυτούς, γενικά για το ασφαλιστικό, της κυβέρνησης και εάν είναι σωστός ο τρόπος και ο χρόνος που το διαχειρίζεται η κυβέρνηση.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Αυτό το οποίο έγινε με τον ΟΤΕ, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό και την επιβίωση του ΟΤΕ. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες και το κόστος και το πώς θα επιμεριστεί. Θεωρώ ότι η πορεία αυτή αναμφισβήτητα είναι θετική. Ως προς τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις τις οποίες επιδιώκει να κάνει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουμε – και όταν λέω όλοι, εννοώ το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας – πως αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως απαραίτητες. Δεν μπορεί να συνεχίσει, ούτε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά ούτε και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας με τη λογική την οποία προχωρούσε μέχρι τώρα. Πληρώνουμε σπασμένα πολλών ετών αναμφισβήτητα, αλλά έφτασε η ώρα να εξυγιανθεί ο ευρύτερος δημόσιος τομέας. Από κει και πέρα, αυτό το οποίο είπα, είναι ότι πρέπει να έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας- με τις αποφάσεις οι οποίες έρχονται, -ότι υπάρχουν προνομιούχοι υπάλληλοι σ΄ αυτό τον τόπο, οι οποίοι έγιναν προνομιούχοι επί πάρα πολλά χρόνια. Υπάλληλοι οι οποίοι έχουν μεγάλες αμοιβές και έχουν συντεχνιακά πολλές δυνατότητες στα χέρια τους. Υπάρχουν όμως και πάρα πολλοί απλοί Έλληνες φορολογούμενοι οι οποίοι κινδυνεύουν για 50 ή 60 μεροκάματα να μην έχουν τη σύνταξή τους. Και αυτό εννοούσα όταν μίλησα για τα ρετιρέ.