Νεα

Συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης από τον διεθνή οίκο Moody’s

Τετάρτη, 7 Σεπ 2005

Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε σήμερα στους οικονομικούς συντάκτες με αφορμή την πρόσφατη αξιολόγηση του Δήμου Αθηναίων από τον διεθνή οίκο Moody´s Investor Service. Ακολουθεί η ομιλία της Δημάρχου Αθηναίων.

«Σας καλέσαμε σήμερα στο Δημαρχείο με αφορμή την ανακοίνωση για την αξιολόγηση της οικονομικής φερεγγυότητας του Δήμου Αθηναίων, από την Moody’s.

Η αξιολόγηση με Α2 αποτελεί μια αντικειμενική καταγραφή του σημείου στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα και μια επισης αντικειμενική ένδειξη και δικαίωση της προσπάθειας που έχουμε ως τώρα καταβάλλει.

Η υψηλή αυτή αξιολόγηση ανοίγει μια νέα περίοδο για το Δήμο Αθηναίων αλλά και για τα οικονομικά της Τοπικής αυτοδιοίκησης γενικότερα. Ο Δήμος Αθηναίων έχει μια πλεονεκτική θέση και μπορεί να σχεδιάζει την αναπτυξιακή και επενδυτική προοπτική της πόλης, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς να υποθηκεύει τα έσοδά του και τα τέλη που καταβάλλουν οι δημότες. Η αξιολόγηση αυτή αποτυπώνει μια θέση ισχύος, ανοίγει νέες δυνατότητες και καινούργιες ευκαιρίες τόσο για το Δήμο Αθηναίων όσο και για το σύνολο της αυτοδιοίκησης.

Είναι σημαντικό και το αντιλαμβάνεστε, ότι ο Δήμος Αθηναίων πέτυχε μια ανάλογου επιπέδου αξιολόγηση φερεγγυότητας με αυτή που έχουν άλλοι τέσσερις μεγάλοι δημόσιοι οργανισμοί στη χώρα, ένας εκ των οποίων είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.

Έχει λοιπόν πλέον τη δυνατότητα από πλευράς πιστοληπτικής ικανότητας, να προσφεύγει στη διεθνή αγορά ομολόγων και να επιτύχει χαμηλότερα επιτόκια για τον υφιστάμενο δανεισμό του. Εκτιμούμε δηλαδή ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη αν αποφασίσει ο Δήμος αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων του, με αξιοποίηση του πιστοποιητικού που λάβαμε σήμερα, θα είναι της τάξεως των 7 εκατομμύρια ευρώ Ο Δήμος αποτελεί πια ένα εξαιρετικά φερέγγυο εταίρο σε οποιοδήποτε εγχείρημα αυτοχρηματοδότησης και συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο των συμπράξεων δημοσίου – ιδιωτικού τομέα.

Πως οδηγηθήκαμε στη σημερινή οικονομική θέση του Δήμου.

Ο στόχος, ο Δήμος Αθηναίων να ενταχθεί στους οργανισμούς που θα έχουν μια αντικειμενική και ανεξάρτητη αξιολόγηση από διεθνή και έγκυρο φορέα δεν ήταν για εμάς μια συγκυριακή απόφαση. Ούτε υπαγορεύτηκε από σκοπιμότητες ή επιδιώξεις της στιγμής.

Είναι μια πολιτική απόφαση που ελήφθη από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την ευθύνη του Δήμου Αθηναίων. Σχεδιάσαμε τότε, και πήραμε ένα δάνειο από τη Διεθνή Τραπεζική αγορά για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού μας προγράμματος. Επιδιώξαμε και πετύχαμε εκείνη τη στιγμή, να μην δεσμεύσουμε τα τέλη και τα έσοδα του Δήμου και να μειώσουμε σημαντικά το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού.

Πρέπει να τονίσω ότι ο Δήμος Αθηναίων είναι ένας μεγάλος και ιστορικός οργανισμός, με σημαντική περιουσία και μεγάλες οικονομικές δυνατότητες. Το κλειδί για την αναβάθμισή του ήταν η σωστή αξιοποιηση αυτών των δυνατοτήτων. Για το σκοπό αυτό, εφαρμόσαμε μια ολοκληρωμένη πολιτική στα οικονομικά του Δήμου, που στηρίχθηκε στους εξής άξονες:

Η αναλυτική και αντικειμενική καταγραφή της πραγματικότητας. Για μας δεν υπάρχουν πλέον εκπλήξεις. Δεν υπάρχουν άσπρες ή μαύρες τρύπες. Ήταν βασικό να γνωρίζουμε όλοι ποια ήταν η πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου, την δε γνώση αυτή την έχει το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου. Από την πρώτη στιγμή, δώσαμε στην αντιπολίτευση όλα τα στοιχεία, για να έχει πλήρη εικόνα της οικονομικής κατάστασης του Δήμου.

Αποφασιστικότητα για την είσπραξη των εσόδων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Πετύχαμε το 2003 και το 2004 μια ετήσια αύξηση του 15% των εσόδων μας, ενώ αναπροσαρμόσαμε τα τέλη κάτω από τον πληθωρισμό.

Το πρώτο μήνυμα που στείλαμε στους πολίτες είναι ότι πρέπει να πληρώνουν τις κλήσεις τους. Θα θυμάστε ότι εκείνη την εποχή είχε γίνει πολύ συζήτηση γι΄ αυτό. Σήμερα πλέον είναι συνείδηση στους πολίτες της Αθήνας, ότι πληρώνονται οι κλήσεις οι οποίες δίνονται είτε από την Τροχαία, είτε από τη Δημοτική Αστυνομία. Και το τηρήσαμε αυτό με συνέπεια, παρά τις όποιες αντιδράσεις είχαμε.

Διαφανής και ορθολογική διαχείριση. Δε χρειάζεται να σας πω πολλά εκεί, είναι το αυτονόητο.

Αναχρηματοδότηση των παλαιών χρεών με πολύ σοβαρή μείωση των επιτοκίων. Αυτό, το οποίο πετύχαμε είναι η μέση επιβάρυνση από 5,5% το 2002, να πέσει στο 2,6% σήμερα και επίσης πετύχαμε τη μετατροπή των δανείων σε μακροπρόθεσμα, με την προσφυγή – αυτό που σας έλεγα πριν – με διαγωνιστική διαδικασία στη διεθνή Τραπεζική Αγορά.

Έλεγχος και παρακολούθηση των καταναλωτικών δαπανών. Είμαστε πολύ αυστηροί στο θέμα των καταναλωτικών δαπανών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να μαζέψουμε αυτές τις δαπάνες και να μην επιβαρύνουν περαιτέρω το Δήμο.

Μηχανοργάνωση και εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος και στροφή στις επενδύσεις. Υλοποιούμε ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα, που το 2003 και το 2004 έφτασε τα 112 εκ Ευρώ.

Ποια είναι η Ωφέλεια.

Την πολιτική αυτή δεν την ακολουθήσαμε για να βελτιώσουμε απλώς τους δείκτες ή τους οικονομικούς στόχους.

Ακολουθούμε μια οικονομική πολιτική η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να ασκούμε δράσεις που στηρίζουν τους δημότες και ενισχύουν την κοινωνική παρέμβαση του Δήμου.

Το ότι διεκδικήσαμε τα έσοδα του Δήμου, από τις κλήσεις, από τη φοροδιαφυγή, από νέες δράσεις, μας επιτρέπει τώρα, να πάρουμε αποφάσεις που είναι προς όφελος των πολιτών.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η απόφαση μου να εισηγηθώ στο δημοτικό συμβούλιο, να μειώσουμε κατά 50% τα δημοτικά τέλη στις πολύτεκνες οικογένειες έτσι ώστε σε ένα δύσκολο χειμώνα, με αυξήσεις στο πετρέλαιο και στο ηλεκτρικό, να μπορεί ο Δήμος να στηρίξει μια ειδική κοινωνική ομάδα που έχει ανάγκη, που χρειάζεται βοήθεια. Πρέπει να βοηθήσουμε τον οικογενειακό προϋπολογισμό της πολύτεκνης οικογένειας.

Θα βοηθήσει επισης η φερεγγυότητα που έχει ο Δήμος, στη σύναψη των σχέσεων που έχει με την Εθνική Τράπεζα για το μεγάλο εγχείρημα της διπλής ανάπλασης του Βοτανικού και της Λ. Αλεξάνδρας.

Επιτρέψτε μου κλείνοντας να μιλήσω λίγο γι΄ αυτό.

Η απόφαση να προχωρήσουμε στο εγχείρημα και στο μεγάλο επενδυτικό σχέδιο του Βοτανικού και της Λ. Αλεξάνδρας είναι μια απόφαση την οποία πήραμε για δύο κυρίως λόγους.

Ο πρώτος, ο κύριος και μεγαλύτερος είναι ότι γίνεται για πρώτη φορά τέτοιου είδους επένδυση στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας που είναι ο Βοτανικός. Αν δείτε το Λεκανοπέδιο θα δείτε ότι εκεί στην περιοχή του Ελαιώνα υπάρχει μια «μαύρη τρύπα». Μια πολεοδομική «μαύρη τρύπα» η οποία είναι όμως στην πιο προνομιούχο περιοχή της Αθήνας. Μια περιοχή που απέχει 2000 μέτρα από την Ομόνοια, μια περιοχή στην οποία σήμερα οι κάτοικοι της νιώθουν ότι είναι ξεχασμένοι από το θεό. Αυτό θα αλλάξει ριζικά .

Το εγχείρημα αυτό θα γίνει με μια σύμπραξη όπως ξέρετε, ήδη, την οποία θα κάνει ο Δήμος Αθηναίων, με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Προσφέρουμε γη και οι μεν και οι δε. Μια γη η οποία, μέχρι τώρα, για την Εθνική Τράπεζα είχε σχεδόν μηδενική αξία, όπως και για μας, επίσης. Κάνουμε μια εταιρεία η οποία βγαίνει πλέον με συγκεκριμένο project, με πολύ συγκεκριμένο business plan και η οποία θα ζητήσει τη χρηματοδότηση για να γίνει το αθλητικό κέντρο του Παναθηναϊκού, ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο 50 χιλιάδων τετραγωνικών, συν όλες τις υπόλοιπες υποδομές, διότι αυτό θα είναι αθλητικό και πολιτιστικό κέντρο μαζί.

Αυτό όμως το εγχείρημα δουλεύει ως ατμομηχανή για τον Ελαιώνα, δουλεύει δηλαδή πραγματικά ως η αιτία για να κινηθεί πλέον η διαδικασία ανάπλασης του Ελαιώνα. Οι περισσότεροι από σας, είστε πιο μικροί στην ηλικία από εμένα, δεν έχετε ζήσει την διαρκή συζήτηση για το τι θα γίνει στον Ελαιώνα. Ο Ελαιώνας παραμένει στην ίδια κατάσταση την οποία είχε όταν γύρισα στην Ελλάδα ως φοιτήτρια. Δεν έχει γίνει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια. Ταυτόχρονα όμως, το κράτος, το ελληνικό κράτος, έχει δώσει χρήματα.»

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο