Νεα

Έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας το έργο της διπλής ανάπλασης της περιοχής του Βοτανικού

Δευτέρα, 14 Νοέ 2005

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ενέκρινε σήμερα το έργο της διπλής ανάπλασης της περιοχής του Βοτανικού και της Λεωφ. Αλεξάνδρας που αποτελεί το μεγαλύτερο επενδυτικό έργο στην μεταολυμπιακή Αθήνα. Στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η σύσταση της Εταιρίας Ειδικού Σκοπού (ΕΕΣ) που θα αναλάβει την διπλή ανάπλαση και εγκρίθηκαν οι συμφωνίες του Δήμου με τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την Εθνική Τράπεζα.

Με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου η Αθήνα αποκτά ένα πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου εκτάσεως 120 στρεμμάτων σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από την Ομόνοια και μια δεύτερη όαση πρασίνου εκτάσεως 17 στρεμμάτων στην σημερινή θέση του γηπέδου της Λεωφ. Αλεξάνδρας. Δημιουργούνται νέες υποδομές που θα μετατρέψουν σε παραγωγικές δύο προβληματικές περιοχές ενώ κατασκευάζεται ένα αθλητικό κέντρο διεθνών προδιαγραφών που θα στεγάσει την ΠΑΕ και το ερασιτέχνη Παναθηναϊκό.

Ακολουθεί η ομιλία της Δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη στη συνεδρίαση του Δ.Σ. και αναλυτικά στοιχεία για το έργο της διπλής ανάπλασης.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Και είναι μια ιστορική ημέρα για ένα Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο μέσα σ΄ αυτά τα 3 χρόνια κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλά, επείγοντα αλλά και εξαιρετικής σημασίας θέματα. Σ΄ αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, έλαχε ο κλήρος να διαχειριστεί την Ολυμπιάδα της Αθήνας, την εικόνα της Ολυμπιακής Αθήνας, ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο έγινε στην πόλη μας από το Δήμο της Αθήνας, τις προσπάθειες τις οποίες κάναμε για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της πόλης μας.

Σήμερα, το θέμα που θα συζητήσουμε είναι η μεγαλύτερη πολεοδομική, αναπτυξιακή, κοινωνική παρέμβαση την οποία ποτέ έχει επιχειρήσει ένας οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα. Και γιατί το λέω αυτό; Διότι το σχέδιο το οποίο παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή μπροστά σας και που το πρώτο του στάδιο είναι η έγκρισή σας για τις συμφωνίες οι οποίες έχουν επέλθει, είναι ένα σχέδιο το οποίο παρεμβαίνει στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή της πόλεως των Αθηνών, δηλαδή στο Βοτανικό και στον Ελαιώνα.

Ο Ελαιώνας αποτελεί το μελανό σημείο του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Το μελανό σημείο το οποίο δεν μπόρεσε κανείς μέχρι τώρα- παρά τις πολλές εξαγγελίες-να το αγγίξει με ουσιαστικό τρόπο . Ο Δήμος της Αθήνας, έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά και έφερε μια πρόταση η οποία δίνει λύση σε ουσιαστικά 3 θέματα. Πρώτον δίνει ελπίδα για οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη αυτή την περιοχή. Δεύτερον πολλαπλασιάζει το πράσινο σ΄ αυτή την περιοχή. Και τρίτον, δίνει λύση στο μεγάλο πρόβλημα στέγης της ομάδας της Αθήνας, του ιστορικού Σωματείου του Παναθηναϊκού.

Αυτό δεν ήταν μια εύκολη προσπάθεια. Αντικειμενικά, είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση η οποία έχει γίνει στην Αθήνα σε επίπεδο αστικού περιβάλλοντος μετά την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας. Είναι μια πολύ σύνθετη και πάρα δύσκολη υπόθεση. Θέλω, πριν μπω στις λεπτομέρειες, να τονίσω τη συμβολή όλων των παρατάξεων και βεβαίως, κυρίως, της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, δηλαδή της μεγαλύτερης παράταξης της αντιπολίτευσης του Δήμου της Αθήνας Η Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας, ήταν το ξεκίνημα για μια διαφορετική Αθήνα στο ιστορικό κέντρο. Αυτό για το οποίο μιλάμε σήμερα είναι μια νοητή συνέχεια της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, σε ένα τελείως όμως διαφορετικό μέρος όπως είναι ο Βοτανικός.

Ποια είναι η κατάσταση του Βοτανικού σήμερα; Ο Βοτανικός σήμερα είναι μια τενεκεδούπολη. Το πράσινο το οποίο θεωρητικώς υπάρχει στα χαρτιά και το οποίο έπρεπε να καλύπτει το 46% της περιοχής, είναι μόνο πράσινοι τενεκέδες, αλλά δεν υπάρχει πλέον τίποτε άλλο. Ο Βοτανικός δεν έχει αυτή τη στιγμή ούτε καν κάποια υποδομή κοινής ωφέλειας. Δεν έχει αποχέτευση, δεν έχει δρόμους, δεν έχει διαχείριση ρεύματος, δεν έχει απολύτως τίποτα. Είναι δηλαδή πραγματικά ένα στίγμα για την πρωτεύουσα και για το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας.

Από την άλλη μεριά το σχέδιο το οποίο σας παρουσιάζουμε έχει δύο όψεις. Ο Βοτανικός και η Λ. Αλεξάνδρας. Τι βρίσκεται στην Λ. Αλεξάνδρας το ξέρετε. Υπάρχει εκεί ένα γήπεδο το οποίο όμως δεν πληροί καμία προϋπόθεση ενός σύγχρονου γηπέδου. Είναι σε μια εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας, βεβαρημένη περιβαλλοντικά και με σημαντική έλλειψη πρασίνου. Άρα, το σχέδιο το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, λέγεται «Εγχείρημα για την Αναβάθμιση του Μητροπολιτικού Συγκροτήματος της Αθήνας – Διπλή ανάπλαση Βοτανικός – Λ.Αλεξάνδρας». Αν θέλαμε να μπούμε σε ευρύτερες λογικές, θα σας έλεγα ότι μιλάμε για τριπλή ανάπλαση. Ο τρίτος πόλος τον οποίο δεν αναφέρουμε εδώ γιατί δεν είναι κομμάτι του συγκεκριμένου σχεδίου είναι το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή.

Χάρη στη δική μας παρέμβαση, απελευθερώθηκε από οποιεσδήποτε διεκδικήσεις το πάρκο στο Γουδή και άρα σήμερα είναι ελεύθερη η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση της δέσμευσής της,να περάσει και νομοθετικά το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή. Άρα, μιλάμε για τρεις βασικά πόλους πρασίνου: Βοτανικός, Λ. Αλεξάνδρας και Γουδή.

Η συμφωνία την οποία φέρνουμε σήμερα προς ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, είναι τρεις ουσιαστικά συμφωνίες και είναι πάρα πολύ σύνθετες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο χρειάστηκαν πάρα πολλές ώρες δουλειάς για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο να σας παρουσιάσουμε σήμερα αυτή την ανάπλαση. Και θέλω εδώ να ευχαριστήσω όλη την ομάδα των ανθρώπων που δούλεψε κατά τη διάρκεια όλων των διαπραγματεύσεων. Υπήρχε εκπρόσωπος και της αντιπολίτευσης και δουλέψανε πάρα πολύ σκληρά και τεχνοκρατικά για να φτάσουμε σήμερα εδώ.

Όποιος ξέρει από development και γενικότερη αστική ανάπτυξη, ξέρει ότι το πρώτο πράγμα που είναι κυρίαρχο για να πετύχει ένα εγχείρημα είναι το μέρος και οι συγκοινωνίες.

Αν δηλαδή το χωράφι αυτό για να το πω σε απλά ελληνικά, βρίσκεται σε προνομιούχο θέση σε σχέση με τους συγκοινωνιακούς κόμβους. Αυτό λοιπόν το κομμάτι του Βοτανικού για το οποίο μιλάμε, βρίσκεται σε κατ΄ εξοχήν προνομιούχο θέση. Και βρίσκεται σε προνομιούχο θέση για έναν πολύ απλό λόγο. Διότι όπως βλέπετε, έχουμε όλους τους μεγάλους δρόμους της Αθήνας, Εθνική Οδό, Πέτρου Ράλλη, Ιερά Οδός, είναι δηλαδή σε ένα σταυροδρόμι, το οποίο επιτρέπει πολύ άνετη πρόσβαση.

Δεύτερον, οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν επενδύσει ήδη δια των κυβερνήσεών τους, σ΄ αυτή την περιοχή και έχει προχωρήσει το Μετρό, το οποίο θα πάει προς το Αιγάλεω, Έχουμε εδώ τον σταθμό του Αγ. Σάββα, έναν σταθμό ο οποίος θα είχε μηδενική πελατεία, εάν δεν είχαμε αποφασίσει εμείς να κάνουμε αυτή την προσπάθεια της ανάπλασης ,για έναν πολύ απλό λόγο. Διότι δεν υπάρχει τίποτα στην περιοχή. Επιχειρήσεις δεν υπάρχουν, κατοικίες δεν υπάρχουν, άρα ο σταθμός αυτός του Μετρό, θα ήταν μια επένδυση η οποία δεν θα είχε αντίκρισμα στη φάση αυτή. Δίπλα δε από το σταθμό του Μετρό, υπάρχει ο σταθμός των Υπεραστικών Λεωφορείων, άρα και από εκεί ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων περνάει και κινείται προς αυτή την μεριά.

Έχουμε υπολογίσει ότι από οποιοδήποτε μέρος του Λεκανοπεδίου και να βρίσκεται κανείς, σε περίπου 30 λεπτά, θα μπορεί να φτάνει στο Βοτανικό. Δηλαδή αλλάζοντας μία φορά, είτε Μετρό, είτε Προαστιακό, είτε οτιδήποτε θα βρίσκεται στην περιοχή του Βοτανικού, είτε από τον Πειραιά έλθει, είτε από τα Βόρεια προάστια έλθει, είτε από οποιαδήποτε περιοχή έλθει. Αυτό λοιπόν από μόνο του είναι μια σημαντική πρόσθετη αξία σ΄ αυτό το εγχείρημα.

Και γιατί δίνει πρόσθετη αξία; Γιατί αυτό το εγχείρημα που σας είπα, έχει τρεις στόχους. Πρώτον, το βασικό που συζητείται και έχει και τη μεγαλύτερη δημοσιότητα, είναι το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Όμως όχι μόνο το γήπεδο αλλά και όλες οι εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, διότι ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός έχει ανάγκη από εγκαταστάσεις για τα ερασιτεχνικά του σωματεία. Δεύτερον γίνεται ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο. Ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο το οποίο θα αποτελέσει και τον οικονομικό τροφοδότη του εγχειρήματος αυτού, το οποίο βρίσκεται στην ίδια περιοχή .Και τρίτον βεβαίως, την αναβάθμιση σε πράσινο ολόκληρης της περιοχής..

Η ουσία είναι ότι σε αντίθεση με τους Εγγλέζους οι οποίοι για να κάνουν τη συμφωνία για το Γουέμπλευ, χρειάστηκαν 3 χρόνια με την ομοσπονδία τους και μετά άλλα 2 χρόνια για να στήσουν το μηχανισμό, εμείς σήμερα θέτουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας προς ψήφιση και τη συμφωνία με την ΠΑΕ ,τη συμφωνία με τον ερασιτέχνη και ταυτόχρονα τη συμφωνία η οποία έχει γίνει με την Εθνική Τράπεζα, έτσι ώστε να μπορέσει να μπει μπροστά αυτή η Εταιρεία Ειδικού Σκοπού, η οποία από κει και πέρα θα προχωρήσει για να υλοποιήσει όλα τα επόμενα στάδια.

Κλείνοντας θέλω να πω, ότι νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια, για το ότι σήμερα ένας Δήμος τολμάει να κάνει την πρώτη παρέμβασή του για την αστική ανάπλαση μιας συγκεκριμένης περιοχής, σε αυτό το εύρος και σε αυτό τα επίπεδο. Για τους ανθρώπους της περιοχής, είναι το μεγάλο όνειρο. Προσφέρουμε μέσα από αυτό το εγχείρημα, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου, 4500 θέσεις εργασίας και μετά μόνιμες 2500 θέσεις εργασίας, του έργου, χωρίς να συνυπολογίσουμε την δυναμική την οποία το ίδιο το έργο θα έχει για την ευρύτερη περιοχή, για την οποία σήμερα πραγματικά, όπως είπα και πριν μόνο περήφανοι δεν μπορούμε να είμαστε

Ταυτόχρονα για τους Ρομά που είναι οι μόνοι άνθρωποι που κατοικούν σήμερα εκεί, και είναι περίπου 150 οικογένειες, αφού καταγραφούν και γνωρίζουμε ακριβώς για τι μιλάμε, ο Δήμος θα πάρει την πρωτοβουλία, μέσα στο νέο νομοθετικό πλαίσιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης να βρει, να οργανώσει και να φτιάξει εκείνες τις κατοικίες, οι οποίες θα επιτρέψουν τη μεταστέγαση τους . Έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι που σήμερα ζουν σε άθλιες συνθήκες αύριο να έχουν τη δυνατότητα μιας στέγης πάνω από το κεφάλι τους η οποία βεβαίως καμία σχέση δεν θα έχει με τη σημερινή τους κατάσταση.

Πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία είναι κέρδος για όλους, όσο περίεργο και να ακούγεται στον σημερινό κόσμο. Είναι μία προσπάθεια η οποία γίνεται και από την οποία θα βγουν όλοι κερδισμένοι. Και οι δημότες της Αθήνας και βεβαίως οι κάτοικοι της περιοχής και ο Παναθηναϊκός και ο ερασιτέχνης και η ΠΑΕ,

Δεν θέλω να σας παρουσιάσω τα πράγματα όλα ρόδινα. Θα χρειαστεί πάρα πολύ δουλειά. Θα χρειαστεί πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια. Νομοθετικές ρυθμίσεις, κυνήγι από την αρχή μέχρι το τέλος, οικονομικά τα οποία θα πρέπει σε κάθε φάση να είναι απολύτως ελεγμένα, διότι όπως ξέρετε η βασική αρχή του Δήμου Αθηναίων είναι η απόλυτη διαφάνεια. Θα έχετε ενημέρωση στάδιο- στάδιο, πώς ακριβώς προχωράει αυτό το εγχείρημα. Είμαι όμως πάρα πολύ αισιόδοξη για το αποτέλεσμα. Εγώ πιστεύω ότι θα το κάνουμε. Και θα το κάνουμε και θα θυμάται ο κόσμος και οι δημότες της Αθήνας, ότι αυτό το συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο, έβαλε τον πήχη ψηλά, έκανε την αναβάθμισή του και έδωσε και ένα παράδειγμα πώς μπορεί ένας Δήμος να πετύχει το στόχο του μέσα από καλό προγραμματισμό, καλό στρατηγικό σχέδιο και τελικώς να εκπληρώσει τη βούληση των πολιτών του.

ΓΗΠΕΔΟ ΛΕΩΦ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ – ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ •Συνολική έκταση ανάπτυξης: 19 στρεμμάτων περίπου περιλαμβάνει: •Κατεδάφιση υφισταμένων εγκαταστάσεων •Κατασκευή υπογείου parking 900 θέσεων με τη μέθοδο ΒΟΤ •Δημιουργία κοινοχρήστου πάρκου 17 στρεμμάτων. •Κτίριο πολιτιστικών, εμπορικών χρήσεων, αναψυχής, μουσείο ΠΑΟ, συνολικής επιφανείας 2.000τ.μ. •Απαιτούμενες υποδομές •

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ – ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ •Συνολική έκταση ανάπτυξης: 200 στρεμμάτων περίπου περιλαμβάνει: •Γήπεδο ποδοσφαίρου προδιαγραφών fifa-uefa 4 αστέρων χωρητικότητας 35.000 – 40.000 θέσεων περίπου. •Εγκαταστάσεις ερασιτεχνικών τμημάτων ΠΑΟ κάτω από τις κερκίδες. •Υπαίθριο parking 1.500 θέσεων περίπου. •Εμπορικό κέντρο 40.000 τ.μ. μισθουμενων επιφανειών (51.000 τ.μ. μικτά). •Διαμόρφωση κοινόχρηστων χωρών πράσινου περίπου 120 στρεμμάτων. •Απαιτούμενες υποδομές. •Κλειστό γήπεδο πολλαπλών χρήσεων 6-8.000 θέσεων (β’ φάση). •Κλειστή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων (β’ φάση). •Επιπλέον 1.000 θέσεις parking (β’ φάση).

ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ •Αρίστη πρόσβαση από το σύνολο των κατοίκων του λεκανοπεδίου αττικής με τη χρήση Ι.Χ ή χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς. •εκτιμώμενος μέσος χρόνος βάσει μελέτης, 30 λεπτά. •Δυνατότητα συνάθροισης και διαχείρισης κοινού χωρίς να διαταράσσεται η λειτουργία της πόλης. •Εύκολη πρόσβαση από το κεντρικό λιμάνι Πειραιά και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». •Εύκολη πρόσβαση από μελλοντικούς επισκέπτες εκτός λεκανοπεδίου αττικής.

ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΔΙΠΛΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ •ΘΑ ΕΙΣΦΕΡΕΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ ΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 40 εκ. € (ΦΠΑ). •ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ 4.500 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ) ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.500 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΒΑΣΗ. •ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΘΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΕΡΟ PARKING (PARK & RIDE) ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗ ΛΕΩΦ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ. •ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΚΤΑΣΗΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 137 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΚΑΛΥΜΜΕΝΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ. •ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΕΜΜΕΣΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΘΩΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ. •ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. •ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ (ΔΙΚΤΥΟ ΟΜΒΡΙΩΝ, ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ, ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΟΔΩΝ ΚΛΠ.). •ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΕΡΙΟΧΩΝ.

ΟΦΕΛΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ & ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ •Έναρξη της ανάπλασης του Ελαιώνα μετά από 15 χρονιά εξαγγελιών και ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά έργα ανάπλασης (regeneration) εντός πόλης. •Καταλύτης ενεργοποίησης του ιδιωτικού τομές για επενδύσεις στον Ελαιώνα. •Ευκαιρία για προσέλκυση ξένων επενδυτών. •Λύση του προβλήματος στέγασης της «οικογένειας» του παναθηναϊκού με τον πιο σύγχρονο τρόπο, που αφορά άμεσα και έχει αντίκτυπο σε πάνω από 2 εκ. Υποστηρικτές του πανελληνίως. •Ένα μεγάλο έργο αστικής ανάπλασης υποβαθμισμένων περιοχών στον αναπτυξιακό νομό. •Τριπλός πόλος δυναμικής ανάπτυξης Βοτανικός – Αλεξάνδρας –Γουδή.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΗΜΟΥ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΠΑΟ •Ο ερασιτέχνης θα επιστρέψει τα δικαιώματα χρήσης της έκτασης στη Λεωφ. Αλεξάνδρας. έναντι αυτού, ο ερασιτέχνης λαμβάνει: •Αντίστοιχα δικαιώματα χρήσης για 99 έτη στο 50% του γηπέδου Βοτανικού και σε 40 στρέμματα οικοπέδου •Δημιουργία νέων εγκαταστάσεων κάτω από τις κερκίδες του νέου γηπέδου για την κάλυψη αναγκών τμημάτων του. •Χώρο μουσείου /εντευκτηρίου στη Λ. Αλεξάνδρας •Ο ερασιτέχνης παραχωρεί στην ΕΕΣ τα δικαιώματα επί του 15% των ακαθαρίστων εισπράξεων εισιτηρίων στη Λ. Αλεξάνδρας. Έναντι αυτής της παραχώρησης, ο ερασιτέχνης λαμβάνει: •Από την αποχώρηση του από τη Λ. Αλεξάνδρας και μέχρι την έναρξη λειτουργίας του νέου γηπέδου € 300.000 ετησίως πλέον των διαφυγόντων εσόδων του γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας του προηγουμένου έτους. •Μέχρι την αποπληρωμή του νέου γηπέδου € 600.000 ετησίως με αναπροσαρμογή 4,5% τον χρόνο. •Μετά την αποπληρωμή του νέου γηπέδου το 7,5% επί των ακαθαρίστων εισπράξεων εισιτηρίων

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΗΜΟΥ – ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ •Αποκλειστική παραχώρηση χρήσης γηπέδου Βοτανικού στην ΠΑΕ για 49 έτη με δέσμευση της ΠΑΕ ότι θα χρησιμοποιεί το γήπεδο για όλους αγώνες της. •Δωρεάν παραχώρηση 200 θέσεων στάθμευσης τις καθημερινές ημέρες. •Δωρεάν παραχώρηση του 20% των θέσεων στάθμευσης τις ημέρες αγώνων. •Η ΠΑΕ αναλαμβάνει την διοίκηση και διαχείριση του γηπέδου. •Η ΠΑΕ αναλαμβάνει το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του γηπέδου. •Χρόνος έναρξης κατασκευές του νέου γηπέδου ορίζεται η 1.10.2006 •Χρόνος αποπεράτωσης του έργου προβλέπεται η 30.6.2008.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΗΜΟΥ – ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ •Η ΠΑΕ καταβάλει στην ΕΕΣ: •Ελάχιστο ετήσιο εγγυημένο αντάλλαγμα € 3.300.000 •(για 20 έτη και με τραπεζικές εγγυήσεις)

Ή εφόσον είναι υψηλότερο •Το 15% επί των εισπράξεων εισιτηρίων και διαφημίσεων αγωνιστικού χώρου και •το 10% επί των εισπράξεων από την παραχώρηση σουιτών & την εκμετάλλευση χωρών εστίασης •Η ΕΕΣ έχει το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης από την ονομασία του γηπέδου και των διαφημιστικών χωρών στο εξωτερικό του γηπέδου. •Η ΕΕΣ έχει δικαίωμα χρήσης του γηπέδου για (5) εκδηλώσεις ετησίως μετά των σχετικών εσόδων.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΗΜΟΥ – ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ •Ο Δήμος και η ΕΤΕ ιδρύουν ΕΕΣ (ΑΕ) με αρχικό μετοχικό κεφαλαίο € 800.000 σε μετρητά και ποσοστά συμμετοχής 50%-50%. •Το Δ.Σ. της ΕΕΣ είναι 7μελες (6 μέλη ορίζονται από το δήμο – 1 μέλος από την ετε) •Ο Δήμος αγοράζει τα ακίνητα του ομίλου ΕΤΕ με πιστουμενο τίμημα 5 ετών € 20.300.000 πλέον τόκων. •Ο Δήμος εισφέρει στην ΕΕΣ όλα τα δικαιώματα χρήσης γης των ακινήτων στο Βοτανικό και τη λ. Αλεξάνδρας για 99 έτη. •Η ΕΤΕ συμμετέχει στο μετοχικό κεφαλαίο της ΕΕΣ με € 3.000.000 σε μετρητά. •Η ΕΤΕ έχει δικαίωμα πώλησης των μετοχών της στο δήμο μετά την παρέλευση 5 ετών έναντι ανταλλάγματος € 3.400.000 πλέον τόκων. •Ο δήμος έχει δικαίωμα αγοράς των μετοχών της ΕΤΕ μετά την παρέλευση 5 ετών έναντι ανταλλάγματος € 3.400.000 πλέον τόκων. •Μετά την παρέλευση των 5 ετών ο δήμος έχει δικαίωμα πρώτης άρνησης για την αγορά μετοχών που ενδεχομένως επιθυμεί να πώληση η ΕΤΕ σε τρίτους.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΕΕΣ •Επωνυμία: «διπλή ανάπλαση βοτανικός – Λεωφόρος Αλεξάνδρας ανώνυμη εταιρεία» •Διακριτικός τίτλος: «διπλή ανάπλαση Α.Ε.» •Σκοπός: ανάπτυξη δραστηριοτήτων για την οικιστική & περιβαλλοντική ανάπλαση και αναβάθμιση της ποιότητας ζώνης των περιοχών του Bοτανικου και της Λ. Αλεξάνδρας •Έδρα: Δήμος Αθηναίων •Διάρκεια: 105 έτη •Μετοχικό κεφαλαίο: € 800.000 σε μετρητά •Τύπος μετοχών: ονομαστικές ονομαστικής αξίας € 100 εκάστης •Αριθμός μετοχών: 8.000 •Διοικητικό συμβούλιο: 7μελες •Εκλογή μελών: 6 μέλη εκλέγονται από τη Γ.Σ. και 1 μέλος από την ΕΤΕ •Εταιρική χρήση: 1.1-31.12 •Μεταβατικές διατάξεις:θητεία 1ου Δ.Σ. έως 30.6.2007 •εκλογή 6 μελών από το δήμο και 1 από την ΕΤΕ

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο