Ομιλίες

Ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στα εγκαίνια της έκθεσης “η Αθήνα τον 20ο αιώνα”

Τετάρτη, 9 Νοέ 2005

Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη και ο Πρόεδρος του Δ.Σ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε Χρήστος Παναγόπουλος εγκαινίασαν χθες στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων την έκθεση «η Αθήνα τον 20ο αιώνα»

Ακολουθεί η ομιλία της Δημάρχου Αθηναίων:

«Η αποψινή βραδιά σηματοδοτεί την έναρξη μιας από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες εκθέσεις που έχει φιλοξενήσει ποτέ η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Ελληνική Ραδιοφωνία- Τηλεόραση. Και αυτό γιατί έχει ως θέμα την ίδια την πόλη μας.

Η πρωτοβουλία μας όμως αυτή δε θα μπορούσε να είχε το αποτέλεσμα που επιθυμούσαμε, αν η Εμπορική Τράπεζα δεν στεκόταν πολύτιμος αρωγός της προσπάθειας, αναλαμβάνοντας εξ’ ολοκλήρου το κόστος για την υλοποίησή της.

Η έκθεση «Η Αθήνα τον 20ο Αιώνα – οι Μεγάλες Αλλαγές», ανοίγει σήμερα τις πύλες της. Για να γίνει όμως αυτό χρειάστηκε πολύμηνη και συστηματική εργασία μιας μεγάλης επιστημονικής ομάδας, η οποία ξεχώρισε μέσα από πληθώρα υλικού, όπως παραδείγματος χάριν από το τεράστιο αρχείο της ΕΡΤ, όλα εκείνα που τώρα μπορείτε να θαυμάσετε. Ιστορικές φωτογραφίες, σπάνια έγγραφα και δημοσιεύματα, αλλά και μοναδικά κινηματογραφικά και ραδιοτηλεοπτικά ντοκουμέντα έχουν χωριστεί όλα σε 5 χρονικές ενότητες και καλύπτουν ολόκληρο τον 20ο αιώνα.

Η Αθήνα μας έχει περάσει πολλά και έχει αλλάξει δραματικά κατά τον αιώνα αυτό. Οι πολεμικές συρράξεις, η εισροή μεταναστών, οι πολιτικές αναταραχές, και τόσα άλλα γεγονότα, αποτυπώθηκαν στην πόλη και στη ζωή των πολιτών της.

Ο 20ος αιώνας ξεκίνησε με την όμορφη, νεοκλασσική πόλη του Όθωνα και του Γεωργίου του Α’. Ήταν η περίοδος που μας κληροδότησε τα θαυμάσια νεοκλασσικά μας μνημεία, αλλά και τις υπέροχες, με ανθρώπινο μέτρο, νεοκλασσικές κατοικίες. Μας κληροδότησε όμως και υπέροχους χώρους πρασίνου, όπως τον Εθνικό Κήπο και το Τατόι. Όλα άρχισαν να αλλάζουν μετά το Κίνημα στο Γουδή το 1909.

Η πολιτική σταθερότητα αντικαταστάθηκε από μια μακρά περίοδο πολιτικής αστάθειας, που ουσιαστικά τελείωσε μόλις το 1974. Αυτό δεν σημαίνει ότι κατά την περίοδο αυτή δεν υπήρξαν μακρά διαστήματα κοινοβουλευτισμού.

Όμως ο 20ος αιώνας ήταν για την Αθήνα περίοδος κοσμογονικών αλλαγών. Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, η Μικρασιατική Καταστροφή, το τεράστιο κύμα των προσφύγων, η οικονομική κρίση του ’30, οι δικτατορίες κ.λ.π άρχισαν να αλλάζουν ριζικά την μορφή και τον τρόπο ζωής της πόλης. Νέου είδους αρχιτεκτονική, νέα ρεύματα, νέοι κάτοικοι και νέες βιοτικές ανάγκες άλλαξαν ριζικά την Αθήνα.

Οι αλλαγές ήταν ακόμα πιο δραματικές μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο: εκτεταμένη αστυφιλία, οικονομική ανάπτυξη, αντιπαροχή και καταστροφή – κατά μεγάλο μέρος – της παλιάς νεοκλασσικής Αθήνας. Ταυτόχρονα όμως, περισσότερος πλούτος, μεγαλύτερες ανέσεις και αυξημένες βιοτικές απαιτήσεις.

Για δεκαετίες, μάλιστα, ενώ ο πληθυσμός και οι ανάγκες της πόλεως αυξάνονταν, δεν υπήρχαν αντίστοιχες δημόσιες παρεμβάσεις για την βελτίωση της αισθητικής και της λειτουργικότητας της πόλεως. Μόλις από το 1990 και μετά άρχισαν και πάλι μεγάλες παρεμβάσεις, με αποκορύφωμα τα έργα και τις δράσεις που έγιναν με αφορμή του Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο αιώνας έκλεισε με μία Αθήνα που βρισκόταν και πάλι σε μετασχηματισμό.

Σκοπός της Έκθεσης αυτής είναι να ρίξει φως στις εξελίξεις που ανέφερα και στην επίδραση που είχαν πάνω στους Αθηναίους. Το κυριότερο όμως είναι ότι η έκθεση αυτή θα ενισχύσει την ιστορική, αστική, μνήμη, όχι μόνο των κατοίκων της πόλεώς μας, αλλά, καθώς αυτή αποτελεί και την πρωτεύουσα της Ελλάδας, και όλων των Ελλήνων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους όσους εργάστηκαν για τη διοργάνωση και την επιτυχία της έκθεσης αυτής και συγκεκριμένα, τον κύριο Χρήστο Παναγόπουλο, τον Πρόεδρο της ΕΡΤ, που συνέλαβε τη θαυμάσια ιδέα αυτής της έκθεσης.

Τον κύριο Πάνο Λουκάκο, Δημοτικό μας Σύμβουλο και Ειδικό Σύμβουλο της ΕΡΤ, ο οποίος, μαζί με τον Πρόεδρό της, είχε την ευθύνη για τον γενικό συντονισμό.

Τέλος, θα ήθελα όμως να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους δημοσιογράφους Κώστα Ιορδανίδη και Μιχάλη Κατσίγερα. Τον κινηματογραφιστή κύριο Λαμπρινό. Τον Γιώργο Παπαστεφάνου για την μουσική του επιμέλεια. Τον καθηγητή κύριο Γιαννουλόπουλο και τον βοηθό του κύριο Σακελλαρόπουλο.

Τους ευχαριστούμε όλους για την εξαίρετη δουλειά και το μεράκι τους. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα, το οποίο σε λίγο θα απολαύσουμε όλοι, τους δικαιώνει απόλυτα. Αυτή, όπως είπα και στην αρχή, είναι μία σπουδαία έκθεση. Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία.»

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο