Ομιλίες

Ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη

Σάββατο, 31 Δεκ 2005

Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,
Σας ευχαριστώ για τη μεγάλη συμμετοχή σας σ’ αυτή την εκδήλωση απόψε! Σας ευχαριστώ από καρδιάς.
Αγαπητοί φίλοι,
Για πολλά χρόνια το 2004 ήταν για όλους τους Έλληνες ένα σημείο αναφοράς.
Ήταν η χρονιά στην οποία είχαμε επενδύσει μικρότερες ή μεγαλύτερες ελπίδες για να δούμε τη χώρα μας και τη ζωή μας να αλλάζουν.
Κάποιοι περίμεναν να γίνουν επιτέλους τα μεγάλα έργα που είχε ανάγκη η χώρα μας.
Άλλοι για να δουν την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Κάποιοι άλλοι για να δουν την οικονομία να κινείται και τον τουρισμό μας να αποκτά μια νέα δυναμική.
Και οι περισσότεροι, για να δουν τη χώρα μας να αλλάζει νοοτροπία και πρακτικές.
Για μια 10ετία περίπου, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, από διαφορετικά πόστα και με διαφορετικές αφετηρίες, δουλέψαμε για ένα μεγάλο κοινό στόχο.
Να δείξει η χώρα μας το καλύτερό της πρόσωπο.
Να κάνουμε περήφανους τους συμπολίτες μας και να δείξουμε τις σύγχρονες δυνατότητες της πατρίδας μας.
Είχα τη χαρά και την τιμή, να είμαι ένας από αυτούς. Μία από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που εργάστηκαν για το σκοπό αυτό, ιδιαίτερα στην τελική ευθεία του εγχειρήματος, την κρίσιμη τελευταία διετία.
Και αν κάτι μένει απ’ αυτήν την ιστορία είναι η χαρά και η περηφάνια ότι αξιωθήκαμε να ζήσουμε μια απ’ τις πιο μεγάλες στιγμές της χώρας μας, μία απ’ τις πιο μεγάλες στιγμές της Αθήνας.
Μιας χρονιάς που όμοιά της δεν ξέρω αν θα αξιωθούμε να ξαναζήσουμε.
Δεν σας κρύβω, φίλες και φίλοι, ότι ακόμα και σήμερα, περνούν καθημερινά από το μυαλό μου οι ανησυχίες, τα άγχη, η κούραση, οι εντάσεις, αλλά και η χαρά, η ικανοποίηση και η περηφάνια, μιας ολόκληρης διετίας.
Θυμάμαι ακόμα την αγωνία να προλάβουμε να τελειώσουμε τα έργα, τις αναπλάσεις, το νέο μας πράσινο και την καθαριότητα, αλλά θυμάμαι και το χαμόγελο των Αθηναίων τη στιγμή που όλος ο κόσμος μας κοίταζε και μας καμάρωνε!
Φίλες και φίλοι,
Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς αυτές τις στιγμές. Πιθανόν δε να ακούγεται και λίγο άχαρο το να τις παρουσιάζεις με νούμερα και στατιστικές.
Γι’ αυτό σήμερα δεν θέλω να πω πολλά γι’ αυτά που κάναμε. Εξάλλου πολλά απ’ όσα κάναμε αυτή τη διετία είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας.
Όμως οφείλω να πω κάτι. Και πρέπει να το κάνω διότι, πίσω απ’ τα νούμερα κρύβεται μια απλή αλήθεια: Ότι τα θαύματα δεν γίνονται μόνα τους. Ότι οι επιτυχίες δεν έρχονται χωρίς κόπο. Και ότι για να πετύχουμε τα όσα πετύχαμε χρειάστηκε δουλειά, προγραμματισμός και μεθοδικότητα.
Πίσω από κάθε αριθμό υπάρχει ένας σχεδιασμός. Πίσω από κάθε στατιστικό στοιχείο, υπάρχει ένας μεθοδικός προγραμματισμός. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που δούλεψαν για να υλοποιηθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων. Το μεγαλύτερο πρόγραμμα επενδύσεων που έγινε ποτέ στην Αθήνα από το Δήμο.

Σήμερα η δημοτική αρχή υλοποιεί μια ακόμη δέσμευση που είχαμε αναλάβει προεκλογικά.
Δίνουμε λογαριασμό.
Παρουσιάζουμε τι κάναμε, πως το κάναμε, πόσο μας στοίχισε. Ενημερώνουμε τους δημότες και τους κατοίκους της Αθήνας, που επενδύσαμε τους πόρους του Δήμου, πως διαχειριστήκαμε τα χρήματα που μας εμπιστεύθηκαν.
Στο τέλος της σημερινής εκδήλωσης, μπορείτε να παραλάβετε έναν αναλυτικό απολογισμό. Αυτός ο απολογισμός θα αποσταλεί ταχυδρομικώς σε όλες τις Αθηναίες και τους Αθηναίους, για να γνωρίζουν οι πάντες τι έγινε με κάθε ευρώ που πλήρωσαν για το δήμο.
Είναι μια νέα αρχή που κάνει ο Δήμος Αθηναίων. Μια αρχή που διευρύνει τη σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύξαμε μεταξύ των δημοτών και του Δήμου.
Κυρίες και κύριοι
Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω το περίγραμμα της “φιλοσοφίας” μας για το πώς κινηθήκαμε αυτή τη διετία, αλλά και για το πώς σκοπεύουμε να κινηθούμε από ‘δώ και μπρος.
Ο βασικός μας στόχος, φίλες και φίλοι, ήταν να κάνουμε την Αθήνα μας πιο όμορφη και πιο ανθρώπινη πόλη.
Να αναδείξουμε τα μοναδικά πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία της. Να την κάνουμε μια πόλη πιο φιλική προς τους κατοίκους της. Αλλά κυρίως να προετοιμάσουμε την Αθήνα μας για την μεγάλη πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Όπως ήταν φυσικό η όλη προετοιμασία ήταν ένας αγώνας ταχύτητας. Ένα “σπριντ” μακράς διάρκειας. Σε όλους τους τομείς όμως βάλαμε τον πήχη ψηλά.
Η πολιτική μας, αυτή την πρώτη διετία, είχε 4 βασικούς άξονες: Ο πρώτος και βασικότερος, ήταν η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της Αθήνας. Ο στόχος αυτός περιλάμβανε μια σειρά δράσεων. Δράσεις για τα τεχνικά έργα, το πράσινο, το πρόγραμμα αναβάθμισης των προσόψεων, την καθαριότητα και τόσες ακόμα υπηρεσίες που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή των πολιτών. Ο δεύτερος ήταν η βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών. Σε μια περίοδο που οι πολίτες ζητάνε καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερο σεβασμό στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, θέλαμε να δώσουμε το δικό μας στίγμα. Ο τρίτος ήταν η ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας, τομέας στον οποίο θέλαμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη δράση του Δήμου. Και ο τέταρτος ήταν η ανάδειξη της ταυτότητας της Αθήνας. Η προβολή της πόλης, με την πολιτιστική της αναβάθμιση και την ενίσχυση της εικόνας της στο εξωτερικό. Μια προβολή που θα στήριζε την οικονομική ανάπτυξη της Αθήνας και τις δραστηριότητες των επαγγελματιών που ζουν σε αυτήν.
Ένα βασικό ερώτημα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν αν θα προχωρούσαμε σε μερικές θεαματικές επιλεγμένες παρεμβάσεις – τις “παρεμβάσεις βιτρίνας” όπως συνηθίζουμε να τις λέμε – ή αν θα σχεδιάζαμε ένα συγκροτημένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων και έργων μακράς πνοής, με στόχο την πραγματική αλλαγή της καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης μας.
Επιλέξαμε, φυσικά, το δεύτερο. Και το επιλέξαμε συνειδητά, παρά το ότι γνωρίζουμε ότι συχνά αυτού του είδους τα εγχειρήματα είναι δύσκολα, μια που σε μία πόλη όπως η Αθήνα η καθημερινότητα δεν βελτιώνεται εύκολα.
Το πρώτο βήμα που κάναμε ήταν να υιοθετήσουμε μια καινούργια αντίληψη στα οικονομικά του Δήμου Αθηναίων. Δουλέψαμε μεθοδικά, προετοιμαστήκαμε σωστά και αξιοποιήσαμε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς.
Στον οικονομικό τομέα αυτά τα δύο χρόνια, έγινε μια δουλειά νοικοκυρέματος που αποτελεί πρότυπο για την τοπική αυτοδιοίκηση. Και πετύχαμε πολλά:
Αυξήσαμε τις επενδύσεις του Δήμου με ρυθμό 505%. Το επενδυτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων αυξήθηκε από 18 εκατομμύρια Ευρώ το 2002, στα 91 εκατομμύρια Ευρώ το 2004.
Τα έσοδα του Δήμου αυξήθηκαν με υψηλούς ρυθμούς.
Τη διετία 2003-2004 τα έσοδά μας, χωρίς δάνεια, κινήθηκαν με ρυθμό ετήσιας αύξησης της τάξης του 15%. Ταυτοχρόνως πετύχαμε να μειώσουμε το ρυθμό αύξησης των δαπανών του λειτουργικού προϋπολογισμού σε ρυθμούς που είναι μικρότεροι από τον ρυθμό αύξησης των μισθολογικών δαπανών.
Αποπληρώσαμε το σύνολο των παλαιότερων δανείων που είχαν επιτόκιο 5,5%, παίρνοντας από την ελεύθερη διεθνή τραπεζική αγορά νέο δάνειο 15ετίας με κυμαινόμενο επιτόκιο 2,5%. Από αυτή την πολιτική ο Δήμος, την πρώτη διετία, κέρδισε 4 εκατομμύρια ευρώ.
Επιλέξαμε και κρατήσαμε σταθερή την απόφαση μας η αύξηση των Δημοτικών Τελών να περιορίζεται στο ύψος του πληθωρισμού, αποφεύγοντας έτσι την επιβάρυνση κάθε νοικοκυριού με πρόσθετες δαπάνες.
Πετύχαμε ο Δήμος Αθηναίων να εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Μέσα σε δύο χρόνια εγκριθήκανε στο Δήμο προγράμματα ύψους 23 εκατομμυρίων Ευρώ, όταν μέχρι το 2002 είχε εγκρίσεις μόλις 1,2 εκατομμύρια Ευρώ.
Με τους κοινοτικούς πόρους χρηματοδοτούμε έργα υποδομής και σημαντικές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και ενίσχυσης της απασχόλησης στις υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας.
Επιδιώξαμε την εντατικοποίηση των διαδικασιών είσπραξης των οφειλών προς το Δήμο, με την παρακίνηση των οφειλετών να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς αυτόν. Μπορεί αυτή η πολιτική, συγκυριακά, να είχε πολιτικό κόστος και να προκάλεσε δυσαρέσκειες ή αντιδράσεις επειδή όλοι είχαμε βολευτεί σε ένα καθεστώς αδιαφορίας και αδράνειας, ήταν όμως μια πολιτική προς όφελος του Δήμου και της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της πόλης που πληρώνουν με συνέπεια τα δημοτικά τέλη.
Ταυτόχρονα διεκδικήσαμε, με αποφασιστικότητα και συνέπεια, από όλες τις κυβερνήσεις να αποδώσει το κράτος στο Δήμο αυτά που δικαιούται.
Φίλες και φίλοι
Το έργο μας δεν θα ήταν επιτυχές, αν δεν δίναμε έμφαση στους τομείς εκείνους που σχετίζονται άμεσα με την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της Αθήνας.
Στην ποιότητα των δρόμων μας. Στην ποιότητα των πεζοδρομίων μας. Στην ανάγκη για φροντίδα όσων ανθρώπων έχουν κινητικά προβλήματα. Στον φωτισμό που έπρεπε και να ενισχυθεί και να ανανεωθεί.
Και κάναμε πολλά! Έτσι την πρώτη κιόλας διετία: Ασφαλτοστρώθηκαν 450 δρόμοι σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, με συνολικό εμβαδόν περίπου 750.000 τετραγωνικών μέτρων Ανακατασκευάστηκαν 250.000 τ.μ. πεζοδρομίων Βελτιώθηκε ο ηλεκτροφωτισμός σε περισσότερους από 200 δρόμους. Αναβαθμίστηκαν πολλές πλατείες της πόλης μας, συνολικού εμβαδού 10.000 τ.μ. Δημιουργήθηκαν περισσότερες από 1000 ράμπες για τους συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες και δεκάδες χιλιόμετρα νέων πεζοδρομίων με όδευση τυφλών.
Επίσης, έγιναν σημαντικά έργα ανάπλασης πολλά καίρια σημεία της πόλης, όπως: Η Βαρβάκειος Πλατεία και η Δημοτική Αγορά στο ιστορικό κέντρο της πόλης, που απέκτησε νέο χαρακτήρα Το πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο της Τεχνόπολης στο βιομηχανικό συγκρότημα στο Γκάζι Ο κήπος του Αρχαιολογικού Μουσείου Οι λόφοι Λυκαβηττού και Κολωνού Το Δημαρχιακό Μέγαρο
Οι παρεμβάσεις αυτές κάλυψαν το σύνολο των διαμερισμάτων της Αθήνας, μιας που εξαρχής ο στόχος μας ήταν να δράσουμε σε όλα τα σημεία της πόλης.
Καλέσαμε τους δημότες σε μια “Καθαρή Συμμαχία” για μια καθαρή Αθήνα. Και προχωρήσαμε σε ριζικές τομές στον τομέα της καθαριότητας, αλλάζοντας την εικόνα της πόλης.
Ενισχύσαμε και ανανεώσαμε τον στόλο καθαριότητας της πόλης. Διακόσια τριάντα πέντε νέα σύγχρονα μηχανήματα καθαρισμού συμβάλλουν καθημερινά στην καθαριότητα της Αθήνας.
Ψηφίσαμε νέο κανονισμό και αναδιοργανώσαμε την Υπηρεσία Καθαριότητας. Ο σύγχρονος εξοπλισμός που προμηθευτήκαμε μάς επιτρέπει σήμερα να διατηρήσουμε σταθερό το επίπεδο της καλής δουλειάς που έγινε το καλοκαίρι.
Τα 11.000 μεγάλα δένδρα, τα εκατοντάδες χιλιάδες λουλούδια και οι θάμνοι, που φυτεύτηκαν, είναι η μεγάλη αλλαγή στους δρόμους, τα πάρκα και τις πλατείες μας. Πολλά σημεία της πόλης έγιναν πιο όμορφα και πολλοί ελεύθεροι χώροι αξιοποιήθηκαν.
Πριν τις εκλογές είχαμε υποσχεθεί 10.000 δέντρα σε όλη την 4ετία και καταφέραμε να ξεπεράσουμε τον στόχο μας τώρα που βρισκόμαστε στη μέση ακόμα. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε εδώ, αλλά αντιθέτως ότι ο πήχης μπαίνει ακόμα ψηλότερα!
Μετά από πολλά χρόνια σύγχυσης και αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων πετύχαμε να ρυθμίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των σημαντικών χώρων πρασίνου της πόλης: του Εθνικού Κήπου και του Λόφου του Λυκαβητού.
Την ευθύνη έχει πλέον ο Δήμος Αθηναίων και ήδη σχεδιάζουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για να γίνουν αυτοί οι δύο ιστορικοί χώροι πραγματικά στολίδια της πόλης.
Περίπου 1600 προσόψεις πολυκατοικιών ήδη ανακαινίστηκαν, βάφτηκαν και έδωσαν χρώμα στην πόλη μας. Περιοχές ολόκληρες άλλαξαν όψη και αναπλάστηκαν μέσα από το πρόγραμμα “Προσόψεις”, ένα πρόγραμμα που συνεχίζεται και σήμερα και αγκαλιάζεται από τους Αθηναίους. Συνολικά ο αριθμός των κτιρίων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, σήμερα πλησιάζει τα 2250.
Θα ήθελα όμως να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τους χορηγούς που στήριξαν την υλοποίηση του έργου στις πλατείες της πόλης. Τα προσφυγικά στο Δουργούτι, τα κτίρια της πλατείας Κανελλοπούλου στους Αμπελόκηπους, της πλατείας Μαδρίτης στα Ιλίσια, της πλατείας Παγκρατίου, της πλατείας Βαρβακείου, της πλατείας Δεξαμενής στο Κολωνάκι, οι πολυκατοικίες σε όλες αυτές τις πλατείες της πόλης βάφτηκαν με τη συνδρομή και την οικονομική στήριξη έξι εταιρειών χορηγών τους οποίους τιμούμε σήμερα.
Ο Δήμος Αθηναίων και ο ιδιωτικός τομέας συνεργασθήκαμε άψογα και δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε και στο μέλλον με την ίδια ένταση.
Με το πρόγραμμα των αδέσποτων, τη στείρωση, την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και το πρόγραμμα υιοθεσίας, ο Δήμος Αθηναίων, μόνο αυτός, αντιμετώπισε με επιτυχή και αξιόπιστο τρόπο ένα πρόβλημα που εξέθετε την χώρα μας διεθνώς.
Το πρόγραμμα εθελοντισμού για την πόλη των Αθηνών, αποτέλεσε μια μεγάλη καινοτομία που διαφήμισε την πόλη και άνοιξε έναν καινούργιο ορίζοντα συμμετοχικής δράσης των πολιτών στα δρώμενα της πόλης.
Προωθήσαμε νέους θεσμούς για πολιτιστικές δράσεις και αναβαθμίσαμε παλαιότερους όπως η Αθηναϊκή Αποκριά, η Ευρωπαϊκή Μέρα Μουσικής, το Φεστιβάλ Τζαζ, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού.
Τελευταίως ξεκίνησαν και πάλι, σε υγιές πλαίσιο λειτουργίας, ανανεωμένα και με διακεκριμένους αρχιμουσικούς και τα μουσικά μας σύνολα, που μας δίνουν εδώ, απόψε, σύντομα αλλά εντυπωσιακά δείγματα της δουλειάς τους.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων, της πρωτοχρονιάς και της Αποκριάς, το πολιτιστικό πρόγραμμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με 515 μουσικές εκδηλώσεις, και μεγάλες εικαστικές παρεμβάσεις, όπως η έκθεση “Athina by art” με εκατοντάδες έργα που τοποθετήθηκαν στους δρόμους της πόλης, σημάδεψαν τις πολιτιστικές δράσεις της πρώτης διετίας.
Σημαντικές ήταν και οι δραστηριότητες που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία και ασφάλεια της πόλης, όπως είναι η συγκρότηση της νέας Δημοτικής Αστυνομίας, με 500 νέους αστυνομικούς.
Ταυτόχρονα βάλαμε τάξη στη λειτουργία και την αδειοδότηση των μαγαζιών υγειονομικού ενδιαφέροντος. Κάναμε και ένα βήμα μπροστά: Επεξεργασθήκαμε και προτείναμε στην πολιτεία, συγκεκριμένες θεσμικές αλλαγές και νομοθετικές ρυθμίσεις, με στόχο να εκσυγχρονισθεί το ξεπερασµένο νοµοθετικό πλαίσιο, να ενισχυθεί η διαφάνεια και να μειωθεί η γραφειοκρατία.
Μεγάλη σημασία έχει για την πόλη μας και η δημιουργία από τον “Αθήνα 9,84” του ξενόγλωσσου σταθμού AIR 104,4 που εκπέμπει πρόγραμμα σε δώδεκα γλώσσες. Μια πρωτοβουλία για τους αλλοδαπούς που ζουν στην πόλη μας και για όσους την επισκέπτονται, με την οποία ο Δήμος καλύπτει μια μεγάλη αδυναμία της ελληνικής πολιτείας.
Σημαντικό ήταν επίσης το βάρος που ρίξαμε στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Μέσα σε μία διετία δημιουργήθηκαν 7 ΚΕΠ, ένα σε κάθε διαμέρισμα, ενώ αναβαθμίστηκε και διευρύνθηκε η “Γραμμή του Δημότη – 195”., προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στους κατοίκους της Αθήνας.
Δημιουργήσαμε μία σύγχρονη δικτυακή πύλη του Δήμου στο internet, το cityofathens.gr και ένα μοντέρνο portal με δυναμικό περιεχόμενο που παρέχει πληροφορίες και πολύ σύντομα και υπηρεσίες στους χρήστες του διαδικτύου.
Το σημείο όμως στο οποίο θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο είναι αυτό της κοινωνικής πρόνοιας. Κι αυτό γιατί θεωρώ την κοινωνική πρόνοια ως την κατ’ εξοχήν δραστηριότητα που θα έπρεπε να περνάει μέσα απ’ την Τοπική Αυτοδιοίκηση.Φίλες και φίλοι,
Δώσαμε μεγάλη προσοχή σ’ όλες τις επιμέρους δράσεις της κοινωνικής μας πολιτικής.

Ο Δήμος Αθηναίων, από την αρχή της Δημαρχιακής μου θητείας, επένδυσε πολλά στις πολιτικές της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης.
Με προγράμματα κατάρτισης και παρεμβάσεις επανεκπαίδευσης στοχεύουμε στην απόκτηση των απαραίτητων εφοδίων για την ομαλή επανένταξη στην αγορά εργασίας των ανέργων, καθώς και στην καταπολέμηση των κοινωνικών διακρίσεων που εμποδίζουν την πρόσβαση στην αγορά εργασίας ορισμένων ευπαθών κοινωνικά ομάδων.
Ιδιαίτερη μέριμνα επιδείξαμε στα θέματα των μεταναστών. Οι αλλοδαποί που κατοικούν και δουλεύουν στην πόλη μας αποτελούν το ένα πέμπτο του πληθυσμού της.
Ο Δήμος Αθηναίων, βήμα-βήμα, συγκρότησε μια ρεαλιστική, ολοκληρωμένη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική που στηρίζει τους αλλοδαπούς και δημιουργεί δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των κατοίκων.
Δημιουργήσαμε ειδικά προγράμματα εκμάθησης ελληνικών.
Φτιάξαμε δύο νέους παιδικούς σταθμούς στο Νέο Κόσμο που υποδέχονται παιδιά από 16 διαφορετικές χώρες.
Στεκόμαστε αρωγοί, προσφέροντας υπηρεσίες πρόνοιας και φροντίδας στο πρόγραμμα σίτισης του Δήμου και στα Δημοτικά Ιατρεία, υποστηρίζοντας τις πολιτιστικές εκδηλώσεις των φορέων τους, προωθώντας τη συμμετοχή των μεταναστευτικών Κοινοτήτων σε διάφορα δρώμενα και πρωτοβουλίες της πόλης.
Δημιουργήσαμε ένα πρότυπο Κέντρο Εξυπηρέτησης για την καλύτερη διευθέτηση των νόμιμων γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται για την παραμονή και την εργασία τους.
Ο αριθμός των αστέγων που φιλοξενήθηκαν σε κλίνες συνεργαζόμενων ξενοδοχείων του Δήμου μας ανήλθε, κατά μέσο όρο, σε 155-160 άτομα ημερησίως, ενώ ενισχύθηκε και το πρόγραμμα σίτισης απόρων συμπολιτών μας.
Στην Ακαδημία Πλάτωνος δημιουργήθηκε η πρώτη παιδική χαρά για παιδιά με ειδικές ανάγκες ενώ συστήθηκε και το πρώτο, σε επίπεδο Δήμων, Γραφείο Ειδικού Αθλητισμού, το οποίο διοργάνωσε πολλές αθλητικές εκδηλώσεις για άτομα με αναπηρία που ζουν στην Αθήνα.
Στα πλαίσια των Παραολυμπιακών Αγώνων, ο Δήμος της Αθήνας διοργάνωσε πλήθος εκδηλώσεων, ενθαρρύνοντας τα άτομα με αναπηρία να συμμετέχουν στα δρώμενα και στο εορταστικό πνεύμα της πόλης μας.
Αναπτύξαμε, παράλληλα, ειδικό πρόγραμμα δράσης και παρεμβάσεων για το πρόβλημα της ουσιοεξάρτησης: Δράσεις στα σχολεία. Δημιουργία δικτύου συνεργαζόμενων φορέων, με την ανταλλαγή εμπειρίας – τεχνογνωσίας και την από κοινού αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων.
Τέλος, ιδιαίτερη μέριμνα λάβαμε για τα θέματα της Τρίτης Ηλικίας, στηρίζοντας και αναβαθμίζοντας τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου μας.
Στη διάρκεια του έτους, περισσότερα από 3.700 μέλη των Λεσχών Φιλίας επισκέφθηκαν δωρεάν μουσεία και πολιτιστικούς χώρους και παρακολούθησαν εκδηλώσεις ψυχαγωγίας,.
Ενισχύθηκε επίσης το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, το οποίο εξυπηρετεί πλέον γύρω τα 300 άτομα.
Φίλες και φίλοι,
Θα ήταν παράλειψή μου αν στη σύνοψη αυτή του έργου μας δεν αναφερόμουν και στην οικονομία της πόλης. Ιδιαίτερα όταν όλοι γνωρίζουμε ότι η μεγάλη και δύσκολη πρόκληση για τη χώρα στα επόμενα χρόνια είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας. Πρόκληση η αντιμετώπιση της οποίας θα είναι χωρίς αμφιβολία καθοριστική και για την Αθήνα, που εδώ και δεκαετίες αποτελεί τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης για ολόκληρη την χώρα.
Η οικονομία της πόλης των Αθηνών είναι στο σύνολό της οικονομία προσφοράς υπηρεσιών. Και όλοι γνωρίζουμε ότι στις υπηρεσίες παίζει καθοριστικό ρόλο το αισθητικό και λειτουργικό περιβάλλον.
Σκεφθείτε μια οποιαδήποτε επιχείρηση υπηρεσιών. Επιχείρηση εμπορική, τουριστική, ψυχαγωγίας, πολιτισμού, παιδείας, επικοινωνίας. Ποια είναι η αξία της όταν είναι εγκατεστημένη σε ένα δρόμο με λακκούβες, κατεστραμμένο και βρώμικο πεζοδρόμιο, χωρίς πράσινο, σε μια γειτονιά γεμάτη γκρίζα κτίρια με προσόψεις που έχουν να βαφτούν μια εικοσαετία; Και σκεφτείτε την αξία της ίδιας επιχείρησης όταν όλα αυτά αρχίσουν να αλλάζουν.
Γι΄ αυτό και εμείς πιστεύουμε ότι το έργο που πραγματοποιούμε για την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση σε συνδυασμό και με τον αγώνα που δίνουμε για την προβολή της πόλης, έχουν ιδιαίτερη αξία και για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης της Αθήνας.
Όμως από μόνη της η προσπάθεια αυτή δεν αρκεί.
Η οικονομία της Αθήνας είναι όπως προανέφερα συνυφασμένη με την οικονομία της Ελλάδας. Οι ριζοσπαστικές τομές και μεταρρυθμίσεις που χρόνια τώρα αναβάλλονται και καθυστερούν έχει έρθει η ώρα -με τη νέα κυβέρνηση- να προχωρήσουν πλέον με μεγάλη ταχύτητα.
Έτσι ώστε το δικό μας έργο να συνδυαστεί με το έργο της κυβέρνησης και να οδηγήσει σε μια νέα περίοδο ταχείας οικονομικής ανάπτυξης της πόλης.

Κυρίες και κύριοι
Φίλες και φίλοι,
Σήμερα, όλοι παραδέχονται ότι στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων η Αθήνα κέρδισε το μεγάλο στοίχημα, κάτι το οποίο αναγνωρίσθηκε ευρύτατα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Η προβολή της πόλης μας και οι θετικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν στην παγκόσμια κοινή γνώμη για την Αθήνα αποτελούν πλέον ένα σημαντικό κεφάλαιο για το μέλλον.
Όμως οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ήταν μόνον το τέλος μιας εποχής. Αντιθέτως: είναι η αρχή μιας νέας. Δίνουν το στίγμα για το πώς θα συνεχίσουμε από δω και πέρα. Όπως δουλέψαμε την πρώτη διετία, έτσι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον. Θα εργασθούμε με μεθοδικότητα, με προγραμματισμό, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και με απόλυτο επαγγελματισμό.
Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για όλους μας. Πρέπει να αποδείξουμε ως χώρα και ως λαός ότι δεν λειτουργούμε μόνον όταν μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό, αλλά και ότι μόνοι μας αλλάζουμε και ξεπερνάμε κακές συνήθειες και πρακτικές του παρελθόντος.
Αυτήν την αντίληψη φιλοδοξούμε, κυρίες και κύριοι, να εμπεδώσουμε στο Δήμο Αθηναίων. Θα τη συνεχίσουμε σ’ όλους τους τομείς.
Στόχους για την επόμενη μέρα, δόξα τω Θεώ, έχουμε αρκετούς!
Εργαλείο της προσπάθειας που θα γίνει για την ανάπτυξη, για την ποιότητα ζωής και για την αλληλεγγύη στην πόλη των Αθηνών, θα αποτελέσει το Τετραετές Επενδυτικό Σχέδιο που έχει ομόφωνα εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο.Με το σχέδιο αυτό ο Δήμος Αθηναίων προωθεί έργα και παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο την αναβάθμιση των διαμερισμάτων και των γειτονιών και την προώθηση έργων που θα αποτελέσουν πόλους ανάπτυξης και αναβάθμισης των περιοχών αυτών.
Την επόμενη διετία το βάρος της Δημοτικής Αρχής θα επικεντρωθεί σε πέντε καίριους τομείς:
Ο πρώτος, είναι η συγκρότηση ενός Δίκτυο Πρασίνου σ’ όλη την πόλη. Βασική επιλογή μας είναι η ανάδειξη των ελεύθερων χώρων της πόλης και η ενίσχυση και επιτάχυνση του προγράμματος απαλλοτριώσεων.

Το Σχέδιο αυτό έχει έχει συγκεκριμένους πόλους ανάπτυξης: την αναβάθμιση του πνεύμονα της Ακαδημίας Πλάτωνος στον Κολωνό, τη δημιουργία ενός πολύ μεγάλου πάρκου στην έκταση που απαλλοτριώσαμε το Μαϊο στη Λαγουμιτζή και στην Χελτντράϊχ στο Νέο Κόσμο, τη δημιουργία του Μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδί, την ριζική ανάπλαση του Άλσους Προμπονά, την επέκταση της Πλατείας Φιξ με την απαλλοτρίωση του παλαιού κινηματογράφου “ΑΒ” στα Πατήσια, τη δημιουργία ενός σημαντικού πνεύμονα πρασίνου με την απαλλοτρίωση του παλιού εργοστασίου της Θερμίδας στη Ριζούπολη, και του νέου ενιαίου πάρκου στον Κεραμικό.
Το Δίκτυο Πρασίνου που σχεδιάζουμε δημιουργεί νέους χώρους πρασίνου. Είναι παράλογο όμως να συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση ο Δήμος Αθηναίων να μην έχει την ευθύνη των κεντρικών πλατειών και των ελεύθερων χώρων της πόλης.
Σήμερα για τις πλατείες της πόλης, όπως είναι η Μοναστηρακίου, η Ομόνοια, η Κολωνακίου, ή για τους χώρους πρασίνου όπως είναι ο λόφος του Αρδηττού, ο κήπος του Ζαππείου, το πάρκο Ριζάρη, το Πεδίο του Άρεως,; στο κέντρο της πόλης, αρμόδιοι είναι οι πάντες εκτός του Δήμου Αθηναίων. Είναι το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ για τις πλατείες, το Πολιτισμού, η υπερνομαρχία, διάφορα ιδρύματα και φορείς κληροδοτημάτων, οι οποίοι υποτίθεται ότι αποφασίζουν εκτός από το Δήμο Αθηναίων.
Αυτός ο κατακερματισμός της ευθύνης πρέπει να αλλάξει. Να αλλάξει τώρα.
Πετύχαμε, όπως ήδη σας είπα, και αλλάξαμε αυτή την κατάσταση σε δύο κρίσιμους χώρους: στον Εθνικό Κήπο και στο Λόφο του Λυκαβηττού. Δεν αρκεί.
Ο Δήμος Αθηναίων διεκδικεί από την κυβέρνηση την αποκλειστική και συνολική ευθύνη για τις πλατείες και τους χώρους πρασίνου της πόλης. Ζητούμε το αυτονόητο. Διεκδικούμε μια συνολική νομοθετική ρύθμιση που θα αποδώσει το σύνολο των ελεύθερων χώρων της στους δημότες της, στο Δήμο Αθηναίων. Ο δεύτερος άξονας δράσης μας, είναι η ολοκληρωμένη ανάπλαση οικιστικών συνόλων, με την επικαιροποίηση και την εφαρμογή των πολεοδομικών μελετών. Πρώτο δείγμα, που ξεκινά αμέσως, είναι η συνολική αστική ανάπλαση στη γειτονιά της Κολοκυνθούς με την άμεση δημοπράτηση του έργου του Βουστασίου και άλλων δράσεων που προβλέπονται.
Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η παρέμβαση που θα γίνει για την ανάπλαση του κτιρίου Δουρούτη, με τη δημιουργία νέας, σύγχρονης, πινακοθήκης και ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης. Με τις παρεμβάσεις αυτές, περιοχές υποβαθμισμένες εξελίσσονται σε σύγχρονους πολιτιστικούς πόλους και αναδεικνύουν τις νέες αρχιτεκτονικές δυνατότητες και προοπτικές της Αθήνας. Τρίτος άξονάς μας, φίλες και φίλοι, είναι η ενίσχυση των υποδομών κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.
Συγκροτούμε “Δίκτυο Στήριξης Ανέργων της Πρωτεύουσας” με συνολική χρηματοδότηση 2. εκατομμυρίων Ευρώ. Υλοποιούμε ένα πλέγμα δράσεων που στόχο του έχει την τόνωση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στις συνοικίες της πόλης, υλοποιώντας έτσι ένα ενιαίο τόξο δράσης ενάντια στην ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Προχωράμε στην ριζική ανακαίνιση των υπαρχουσών Λεσχών Φιλίας και στη δημιουργία τριών νέων.
Επεκτείνουμε το δίκτυο παιδικών χαρών. Ξεκινάμε την συνολική ανακαίνιση των παιδικών χαρών, υλοποιώντας τη δέσμευση για 50 παιδικές χαρές που θα πληρούν τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας. Προχωράμε επίσης και στη δημιουργία παιδικών χαρών για παιδιά με ειδικές ανάγκες, όπως αυτή που δημιουργήσαμε ήδη στην Ακαδημία Πλάτωνος. Τέταρτος άξονας δράσης είναι για μας η παρέμβαση στο σύστημα διαχείρισης της κυκλοφορίας στην πόλη. Για την υλοποίηση της πολιτικής αυτής δίνουμε έμφαση και προτεραιότητα στο πρόγραμμα για την ανάπτυξη συστήματος οργανωμένης στάθμευσης στην πόλη. Προωθούμε επίσης τη δημιουργία χώρων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των κατοίκων.
Έτσι δημοπρατούνται, με αυτοχρηματοδότηση, δύο νέοι υπόγειοι χώροι στάθμευσης. Επίσης: ξεκινά η κατασκευή επίγειου σταθμού στάθμευσης στον χώρο του πρώην εργοστασίου “Μηναϊδη-Φωτιάδη”. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν 4000 νέες θέσεις στάθμευσης δικύκλων στο κέντρο της πόλης, με στόχο να λυθεί ένα σημαντικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί και τους δικυκλιστές και τους πεζούς. Πέμπτος άξονας τέλος είναι, φίλες και φίλοι, η συνεχής συντήρηση και διατήρηση των υποδομών και των δομών που μέχρι σήμερα δημιουργήσαμε. Η πρόκληση αυτή είναι ίσως η σημαντικότερη απ’ όλες. Στην καθημερινή επικοινωνία μου με τους Δημότες μας βλέπω την αγωνία και την επιθυμία τους να παραμείνει η Αθήνα όμορφη και καθαρή όπως το περασμένο καλοκαίρι. Να μην ήταν αυτά απλώς ένα διάλλειμα, αλλά να παραμείνει έτσι και η μόνιμη, η διαρκής εικόνα της πόλης μας.
Κυρίες και κύριοι,
Ο Δήμος Αθηναίων, με το αυξημένο ειδικό του βάρος, έχει χρέος να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια για τη συγκρότηση μιας νέας, σύγχρονης, διοικητικής και αυτοδιοικητικής δομής της χώρας.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα βρίσκεται σε οριακό σημείο. Από τις αποφάσεις και τις επιλογές μας το επόμενο διάστημα, θα εξαρτηθεί αν θα προσαρμοστούμε στα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει συνείδηση των απαιτήσεων αυτών.
Τους πρώτους αυτούς μήνες, με τις επιλογές της, έχει στείλει ένα καθαρό μήνυμα στήριξης της αυτοδιοίκησης.
Η ρύθμιση ουσιαστικών θεμάτων για την καλύτερη λειτουργία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Η προώθηση της μερικής απασχόλησης. Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Η ψήφιση του πλαισίου για το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα “Θησέας” για την αυτοδιοίκηση. Η προώθηση της αναθεώρησης του Κώδικα δήμων και κοινοτήτων, αυτά όλα είναι σημαντικές και θετικές αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Όμως δεν πρέπει να σταματήσουμε εδώ. Πρέπει να ξεκινήσει τώρα ένας νέος ουσιαστικός διάλογος της κυβέρνησης, των κομμάτων, της αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών εταίρων και για άλλα θέματα, συγκεκριμένα και επείγοντα.Οι οικονομικοί πόροι της αυτοδιοίκησης είναι το βασικότερο, ίσως, θέμα. Υπάρχει ένα πλαίσιο αποφάσεων και επιλογών που διασφαλίζουν την οικονομική ανεξαρτησία και αυτονομία της αυτοδιοίκησης.
Πρέπει λοιπόν να τηρηθεί αυστηρά η εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής για την μεταφορά των πόρων μαζί με τις νέες αρμοδιότητες που αποδίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Φίλες και φίλοι,
Ένα άλλο θέμα πρώτης γραμμής, που σχετίζεται με το περιβάλλον, είναι η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων.
Αλλά πριν προχωρήσουμε στην λήψη αποφάσεων οφείλουμε να κάνουμε δύο παραδοχές: η πρώτη είναι ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε την τελευταία δεκαπενταετία απέτυχε πλήρως.
Η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει στιγματισθεί από τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και πρακτικές που έχει ακολουθήσει στο θέμα αυτό. Η δεύτερη είναι ότι η αυτοδιοίκηση δεν θέλησε και δεν τόλμησε να αναλάβει ουσιαστικά καμιά ευθύνη για το θέμα αυτό.
Αυτό πρέπει να τελειώσει. Οφείλουμε όλοι, αυτοδιοίκηση και κυβέρνηση, να αναζητήσουμε νέες πολιτικές. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, υπάρχουν σύγχρονες πολιτικές, αρκεί να έχουμε την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε.
Ο Δήμος Αθηναίων μέσα στην άνοιξη του 2005, κάνει μια μεγάλη τομή: θέτει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης που στόχο έχει τη διαλογή των υλικών στην πηγή.Στόχος μας είναι να δώσουμε στους δημότες εναλλακτικές επιλογές ανακύκλωσης, ώστε να μπορέσουμε όλοι μας, κάτοικοι και επαγγελματίες, να ενστερνιστούμε μια νέα αντίληψη, μια καινούργια δυνατότητα. Ζητάμε την ενεργό συμμετοχή των πολιτών.
Η ανακύκλωση δεν είναι μια υπόθεση που επιβάλλεται με νόμους και διατάγματα. Είναι μια υπεύθυνη συμπεριφορά του κάθε πολίτη.
Κυρίες και κύριοι
Οι σύγχρονες απαιτήσεις της αυτοδιοίκησης και του κράτους επιβάλλουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Στην Ελλάδα, όπως γίνεται και σ΄ ολόκληρη την Ευρώπη, πρέπει επιτέλους να εμπιστευθούμε τις τοπικές και περιφερειακές δυνάμεις.
Γι’ αυτό και πρέπει να υιοθετήσουμε μια νέα αντίληψη για την αυτοδιοίκηση και τη διοικητική δομή της Ελλάδας, η οποία θα στηριχθεί σε τρεις μεγάλες στρατηγικές επιλογές:
Πρώτη στρατηγική επιλογή είναι η θέσπιση αιρετής διοίκησης στην Περιφέρεια, με την εκλογή αιρετού Περιφερειάρχη και Περιφερειακού Συμβουλίου. Αυτή είναι η δυναμική σήμερα σ’ όλη την Ευρώπη. Είναι απαραίτητο, να προσαρμοσθούμε και εμείς δημιουργώντας δύο βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με το μοντέλο που κυριαρχεί σ’ όλη την Ευρώπη. Δεύτερη στρατηγική επιλογή είναι η δημιουργία Μητροπολιτικών Αυτοδιοικητικών Οργανισμών για τα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα της χώρας.
Ευθύνη του Μητροπολιτικού Δημοτικού Οργανισμού θα είναι η ανάπτυξη δράσεων, ο στρατηγικός σχεδιασμός και ο συντονισμός των πολιτικών σε βασικούς τομείς όπως: η οικονομική ανάπτυξη, ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, η κοινωνική πολιτική, το περιβάλλον, η διαχείριση απορριμμάτων, οι μεταφορές, καθώς και η πολιτική προστασίας και ασφάλειας.
Είναι μια ριζική τομή, η οποία θα οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό και στην ανανέωση του θεσμού της αυτοδιοίκησης.
Μια τέτοιου είδους αλλαγή ενδεχομένως να τρομάζει κάποιους. Όμως το μοντέλο αυτό ήδη υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και λειτουργεί επιτυχώς.
Προσωπικώς πιστεύω ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε τις αρχές, τους κανόνες και την εμπειρία του γαλλικού μοντέλου συγκρότησης της μητροπολιτικής διακυβέρνησης. Έτσι, για παράδειγμα, στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Αθηνών, στο μητροπολιτικό οργανισμό μεταφέρονται αρμοδιότητες όπως αυτές που σας προανέφερα, χωρίς να θίγονται στο ελάχιστο οι υφιστάμενοι Δήμοι, οι οποίοι θα είναι οι φορείς υλοποίησης των μητροπολιτικών πολιτικών.
Σήμερα για την Αττική, για το λεκανοπέδιο της Αθήνας, αρμόδιοι είναι:
όλα τα υπουργεία, μια Διοικητική Περιφέρεια, Γενικός Γραμματέας, τρεις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, μία Ενιαία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ογδόντα οκτώ Δήμοι, εξήντα έξι Κοινότητες και ένας μεγάλος αριθμός Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα όπως είναι ΟΑΣΑ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΕΘΕΛ, ΚΤΕΛ, Τράμ Αθηνών, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος και άλλοι .
Κυρίες και κύριοι αυτός ο “γόρδιος δεσμός”, αυτός ο “γόρδιος βρόγχος” για την Αθήνα, για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, δεν λύνεται. Κόβεται. Με μια μεγάλη ανατροπή.
Η Αθήνα, το λεκανοπέδιο της Αττικής, απαιτούν άμεσα να προχωρήσουμε στη δημιουργία μητροπολιτικής οργάνωσης την οποία προτείνω.
Τρίτη επιλογή πρέπει να είναι η ενίσχυση των Δήμων, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπισθούν ως επιχειρησιακές μονάδες που επιτελούν αναπτυξιακό και κοινωνικό έργο.Για να ανταποκριθούν οι Δήμοι σ’ αυτήν την αποστολή, επιβάλλεται να προωθήσουμε συγκεκριμένες αλλαγές. Αλλαγές που θα ενισχύσουν την οικονομική αυτονομία και ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης.
Τέτοια συγκεκριμένα βήματα είναι: η χρήση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης από τους Δήμους για την υλοποίηση επενδυτικών δράσεων. η δυνατότητα τοπικής φορολογίας, η οποία όμως πρέπει να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και να συνδυάζεται με μείωση της κρατικής φορολογίας η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την υλοποίηση αυτοχρηματοδοτούμενων έργων, η δυνατότητα λειτουργικής χρηματοδότησής των Δήμων από την τραπεζική αγορά
Φοβάμαι ότι οι ρυθμοί εξέλιξης των πραγμάτων στην Ευρώπη, μας έχουν προ πολλού ξεπεράσει.
Επιβάλλεται, επομένως, να υπάρξει μια πραγματικά μεγάλη, μια τολμηρή και ευρεία αλλαγή στη διοικητική συγκρότηση της χώρας.
Μια μεγάλη ανατροπή, που δεν θα καμφθεί από λαϊκιστικές ή δημαγωγικές αντιδράσεις.
Μια ριζική αλλαγή που, επιτέλους, δεν θα υπολογίσει το πολιτικό κόστος αλλά μόνον το τεράστιο εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό και ποιοτικό όφελος που θα αποκομίσει η ίδια η κοινωνία μας.
Κυρίες και κύριοι,
Σας περιέγραψα τα βασικά πεπραγμένα, αλλά και τους κύριους στόχους της πολιτικής μας. Σας ανέφερα και τις απόψεις μου για μια συνολική μεταρρύθμιση στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Έχουμε διανύσει το μισό μιας δύσκολης αλλά όμορφης διαδρομής. Ήδη έχουμε πετύχει πολλά. Έχουμε αποδείξει πολλά.
Ο Δήμος Αθηναίων, που κάποτε εθεωρείτο ο “μεγάλος ασθενής” της Ελληνικής Διοίκησης, απέδειξε ότι αρχίζει πλέον να μεταμορφώνεται σε έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό μηχανισμό.
Θέλω σήμερα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι έχουν εργαστεί για να υλοποιήσουμε τα όσα σας ανέφερα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εργαζόμενους του Δήμου Αθηναίων. Στους συνεργάτες μου, αντιδημάρχους και εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους, στα στελέχη του γραφείου μου και σε όλους τους συνεργάτες μας. Στους χορηγούς μας. Και, πάνω απ’ όλα, σ’ όλες τις Αθηναίες και σ’ όλους τους Αθηναίους.
Θέλω επίσης να επισημάνω τη θετική στάση της δημοτικής αντιπολίτευσης. Το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και αυτό λειτούργησε προς όφελος της πόλης μας.
Κυρίες και κύριοι,
Ζήσαμε όλη μας μια περίοδο που σημάδεψε την πορεία της Αθήνας.
Είδαμε γειτονιές να αλλάζουν όψη.
Είδαμε πολλά σημεία της πόλης να ομορφαίνουν.
Είδαμε το πράσινο να πολλαπλασιάζεται. Κτίρια να αλλάζουν εικόνα.
Νέους θεσμούς να δημιουργούνται.
Είδαμε τους δρόμους και τις πλατείες της Αθήνας να ζωντανεύουν, να γεμίζουν από ήχους και εικόνες πολιτισμού.
Είδαμε την Αθήνα μας να γίνεται το επίκεντρο όλης της γης και να αποσπά το θαυμασμό εκατομμυρίων ανθρώπων.
Είδαμε τους Αθηναίους να αισθάνονται ξανά περήφανοι για την πόλη τους.
Να αισθάνονται και να ενεργούν ως συμμέτοχοι σε μια μεγάλη προσπάθεια.
Να αγαπάνε ξανά την πόλη τους!
Αυτό είναι και το μεγαλύτερο κέρδος από αυτή την εμπειρία: Ότι αγαπήσαμε ξανά την Αθήνα!
Ότι αποκτήσαμε μια νέα αυτοπεποίθηση!
Είναι κτήμα όλων μας, αλλά και συγχρόνως ευθύνη, να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση.
Στον ίδιο ρυθμό! Με το ίδιο κέφι! Με το ίδιο μεράκι!
Για να κάνουμε την ζωή του κάθε Αθηναίου και της κάθε Αθηναίας ακόμα καλύτερη.
Σας ευχαριστώ! Σας ευχαριστώ πολύ!

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο