Ομιλίες

Ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στο Υπουργικό Συμβούλιο

Τρίτη, 7 Μαρ 2006

Η Ελλάδα, με συνέπεια και συνέχεια, στην εξωτερική της πολιτική, προωθεί τη σταθερότητα, την ειρήνη, την ανάπτυξη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών και των κρατών. Με την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση την τελευταία διετία, έχει πετύχει να ενισχύσει τη θέση της στο ευρωπαϊκό «γίγνεσθαι» και να έχει ρόλο και λόγο σεβαστό στο διεθνή περίγυρο.
Η εξωτερική πολιτική της χώρας και της κυβέρνησής μας έχει σαφείς προτεραιότητες και επιδιώξεις:

1. Την προάσπιση και προώθηση των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων της χώρας και της διεθνούς της θέσης σε περιβάλλον σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή μας, αλλά και ευρύτερα.

2. Θεμέλιο της πολιτικής μας είναι η ουσιαστική και ενεργός συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που άλλωστε αποτελεί τον πυρήνα της δράσης της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

3. Η μελλοντική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μπορεί σήμερα να φαίνεται αβέβαιη, είναι για όλους μια από τις μεγάλες πρόκλησεις της επόμενης περιόδου. Η συμμετοχή μας με ουσιαστικές πρωτοβουλίες στη διαμόρφωση της νέας κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής, η προώθηση της πολιτικής εμβάθυνσης, της ενίσχυσης του πολιτικού οργανισμού της ενωμένης Ευρώπης είναι στις προτεραιότητες της πολιτικής μας. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι μια υπόθεση γραφειοκρατικών διευθετήσεων και ισορροπιών. Είναι υπόθεση των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι΄ αυτό χρειάζεται μια στροφή προς την κοινωνία, επιβάλλεται να επιδιώξουμε μεγαλύτερη εμπλοκή και συμμετοχή των πολιτών στις εξελίξεις.

4. Στοχεύουμε στην ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων με τους βασικούς παράγοντες της διεθνούς κοινότητας.

5. Εργαζόμαστε για τη συνεχή, με προσεκτικά βήματα, πορεία για την εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Τουρκία, αξιοποιώντας πλήρως τις πολλές δυνατότητες που μας δίνει το νέο Ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπως διαμορφώθηκε μετά την 3η Οκτωβρίου και την έναρξη της μακράς διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

6. Παρέχουμε υποστήριξη και συμβολή σε προσπάθειες που αποσκοπούν σε καλά προετοιμασμένη, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, επανεκκίνηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, πάντα σε αμοιβαία συνεννόηση και συνεργασία με την Κυπριακή κυβέρνηση.

7. Επιιώκουμε δραστήρια και πολυδιάστατη Ελληνική παρουσία στα Βαλκάνια. Στόχος είναι αφενός η προάσπιση της σταθερότητας στην περιοχή με έμφαση στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτονικών χωρών, αφετέρου η ενίσχυση της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.

8. Εξ ίσου σημαντικό είναι το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η Ελλάδα έχει δείξει την εποικοδομητική της στάση. Η άλλη πλευρά είναι εκείνη που οφείλει πλέον να επιδιώξει, με διάθεση συμβιβασμού, την επίτευξη αμοιβαίως αποδεκτής λύσης. Η διατήρηση της εκκρεμότητας θα επιδρά αρνητικά στην Ευρωπαϊκή της πορεία από την οποία τόσα προσδοκά και τόσα ελπίζει.

9. Ενισχύουμε, ακόμη περισσότερο, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της σύγχρονης οικονομικής διπλωματίας. Στοχεύουμε στο να ανοίξουμε νέους δρόμους και επιλογές για τις ελληνικές επιχειρήσεις και προϊόντα, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που παρέχουν οι πολυμερείς συνεργασίες στο σύγχρονο ανταγωνιστικό κόσμο. Ήδη παρουσιάζονται νέες μορφές διεθνών θεμάτων, όπως είναι τα θέματα του περιβάλλοντος, της ενέργειας, της λαθρομετανάστευσης, που έχουν όλα το κοινό χαρακτηριστικό ότι ξεπερνούν τα παραδοσιακά τείχη των κρατικών συνόρων και επιβάλλουν νέου είδους διεθνείς συνεργασίες για να αντιμετωπισθούν.

Για να επιτύχουμε σε αυτές μας τις επιδιώξεις:

1. Θα αξιοποιήσουμε το ισχυρό διπλωματικό κεφάλαιο των δύο προηγούμενων ετών.
2. Σχεδιάζουμε νέες δράσεις και πρωτοβουλίες που θα αναπτύξουμε προς κάθε κατεύθυνση για να ενισχύσουμε και να εμπλουτίσουμε αυτό το διπλωματικό κεφάλαιο, με στόχο μια Ελλάδα με ισχύ και παρέμβαση.
3. Διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τις δράσεις και τα προγράμματα της οικονομικής διπλωματίας, με στόχο να ανοίξουμε αγορές για τα ελληνικά προϊόντα και να στηρίζουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις στις διεθνείς δραστηριότητες τους.
4. Προχωρούμε τον εκσυγχρονισμό των δομών του Υπουργείου των Εξωτερικών, καθιστώντας το, πιο ευέλικτο και πιο αποτελεσματικό.
5. Αξιοποιούμε νέα εργαλεία και δίνουμε έμφαση στη διαμόρφωση και εφαρμογή δράσεων δημόσιας διπλωματίας (public diplomacy).

Θεωρώ τέλος, ότι είναι σημαντικό για την ισχύ και τη διεύρυνση του ρόλου της Ελλάδας να ενισχυθεί και να διασφαλισθεί η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στις βασικές και κεντρικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής.

Πιθανόν να υπάρχουν διαφωνίες ή αντιρρήσεις για επιμέρους χειρισμούς.
Είναι όμως κρίσιμο, να υπάρχει η πεποίθηση σε όλον τον πολιτικό κόσμο, ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, δεν παίζεται και δεν θυσιάζεται στο γήπεδο των κομματικών αντιπαραθέσεων ή των προσωπικών υπολογισμών

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο