ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και αγαπητή φίλη Κοντολίζα Ράις στη χώρα μας. Για άλλη μια φορά, όπως και πριν ένα μήνα στην Ουάσιγκτον, είχαμε μια εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση.
Η συζήτηση κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Όπως βλέπετε, συνεργαζόμαστε τακτικά, τόσο για τα διεθνή, όσο και για τα διμερή μας θέματα.
Με την κυρία Ράις διαπιστώσαμε για μια ακόμη φορά, ότι οι διμερείς μας σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο από πολλών ετών. Την Ελλάδα και τις ΗΠΑ συνδέουν άλλωστε παραδοσιακοί και στενοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας από την εποχή ακόμη της ελληνικής ανεξαρτησίας.
Τα ιδανικά της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας ενέπνευσαν τους πατέρες του αμερικανικού έθνους και εκείνα του αμερικανικού πολέμου της ανεξαρτησίας με τη σειρά τους, ήταν μια από τις κύριες πηγές έμπνευσης της ελληνικής επανάστασης μερικά χρόνια αργότερα.
Η δραστήρια και πετυχημένη οικονομικά και κοινωνικά ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ, αποτελεί σπουδαία γέφυρα και φέρνει ιστορικά πιο κοντά τον αμερικανικό και τον ελληνικό λαό. Έλληνες και Αμερικάνοι αγωνίστηκαν ούτως ή άλλως πλάι – πλάι σε όλες τις μεγάλες αναμετρήσεις του 20ού αιώνα, υπερασπιζόμενοι πάντα την ελευθερία και την δημοκρατία.
Είναι φυσικό λοιπόν να συνεργαζόμαστε στενά και σήμερα για να αντιμετωπίσουμε ως φίλοι και σύμμαχοι που είμαστε, τις παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις της εποχής μας. Μεταξύ αυτών αναφέρω την ανάγκη εδραίωσης της σταθερότητας και της προόδου εδώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την καταπολέμηση της φτώχιας, την αποτροπή της διασποράς των πυρηνικών όπλων, την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Τέλος, την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας, της οποίας τις τραγικές συνέπειες με θύματα αθώους νοιώσαμε και χθες στην Αίγυπτο.
Αυτή η μακρά ιστορία και η δυνατή φιλία που συνδέει τις δυο δημοκρατίες μας, στηρίζεται σε κοινές αρχές και αξίες, σε κοινούς αγώνες, αλλά και στη συμμετοχή μας στη μεγάλη κοινότητα κρατών του ΝΑΤΟ.
Οι στόχοι μας σε μεγάλο βαθμό συμπίπτουν. Όπως όμως είναι φυσικό για χώρες δημοκρατικές, για χώρες που κυριαρχεί και η ελευθερία της γνώμης, δεν ταυτιζόμαστε πάντα ως προς τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Γι’ αυτό και η συνεργασία μας είναι –και όπως είπα- θα είναι συστηματική.
Επιδιώκει τον καλύτερο συντονισμό μας και την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων στο πολιτικό, οικονομικό τομέα προς αμοιβαίο όφελος. Η στρατηγική μας σχέση είναι εδραιωμένη στην πεποίθησή μας, ότι μπορούμε να συνεργαστούμε αποτελεσματικά υπέρ της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.
Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Η χώρα μας είναι ένας αξιόπιστος εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οικονομική δύναμη στα Βαλκάνια, η οποία με επενδύσεις, αλλά και με διάθεση εθνικών πόρων, συμβάλει στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την πρόοδο ολόκληρης της περιοχής.
Η σταθερότητα, η ειρήνη και η οικονομική ανάπτυξη στα Βαλκάνια, καθώς και η μέσα σε αυτό το πλαίσιο διευθέτηση του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, αποτελούν βασικό μέλημα της βαλκανικής πολιτικής της Ελλάδας.
Η πολιτική μας στηρίζει και ενισχύει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής. Το κάνουμε –και αυτό το εξήγησα στην ομόλογό μου- με κάθε δυνατό τρόπο. Προωθούμε τα θέματα των γειτόνων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθιστούμε την Ελλάδα προς όφελος όλης της περιοχής μείζονα και ασφαλή ενεργειακό κόμβο και αναβαθμίζουμε τις υποδομές και το δίκτυο μεταφορών της Χερσονήσου.
Όλα αυτά τα κάνουμε, γιατί πιστεύουμε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι η ασφαλής οδός προς ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους λαούς των Βαλκανίων. Τμήμα αυτής της στρατηγικής μας επιλογής είναι η υποστήριξή μας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Η εκ μέρους της εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων και προϋποθέσεων, καθώς και η προσαρμογή της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα πρέπει να οδηγήσουν στο τέλος της προσπάθειάς της κατά την άποψη της Ελλάδος στην πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό όμως πρέπει να είναι η επιβράβευση της πλήρους ανταπόκρισης της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή πορεία την οποία η ίδια έχει επιλέξει να ακολουθήσει.
Στο πλαίσιο αυτό, είχα την ευκαιρία να θίξω για μια ακόμη φορά στην κυρία Ράις τα θέματα σεβασμού των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του.
Πιστεύω ότι μετά την 3η Οκτωβρίου 2005 ανοίξαμε ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας, ένα ευρωπαϊκό παράθυρο ευκαιρίας για ουσιαστική πρόοδο στις διμερείς μας σχέσεις. Σταθερή επιδίωξη της Ελλάδος, είναι η συνεχής βελτίωση των σχέσεων αυτών σε όλους τους τομείς. Στην Ελλάδα έχουν ληφθεί θαρραλέες αποφάσεις πολιτικές και οικονομικές προς αυτή την κατεύθυνση.
Προσβλέπουμε στην ανταπόκριση της γειτονικής μας χώρας και επισημαίνουμε ότι μέχρι σήμερα η ανταπόκριση αυτή δεν είναι η δέουσα. Αντιθέτως, δυστυχώς, πολύ συχνά αντιμετωπίζουμε προκλήσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα καλής γειτονίας, ούτε με την επιδιωκόμενη από την Τουρκία συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως πλήρες μέλος.
Στο ζήτημα του Κυπριακού, σταθερή μας επιδίωξη είναι η επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Τον τελευταίο καιρό έχει αναπτυχθεί μια νέα δυναμική την οποία όλοι πρέπει να αξιοποιήσουμε. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την εκκίνηση μιας νέας προσπάθειας στα πλαίσια του ΟΗΕ. Μιας προσπάθειας που να προσφέρει σοβαρά εχέγγυα επιτυχίας. Πιστεύω ότι κανείς δεν αντέχει άλλη αποτυχία.
Από την πλευρά της η Ελλάδα σε συνεργασία πάντα με την Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται ουσιαστικά και αποφασιστικά προς την κατεύθυνση αυτή.
Με την κυρία Ράις κάναμε επίσης μια ανασκόπηση των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και μιλήσαμε για τις προοπτικές που διαγράφονται. Στο πλαίσιο αυτό μας απασχόλησαν βεβαίως οι εξελίξεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν και είναι πάντα αντίθετη με την διάδοση των πυρηνικών όπλων. Θεωρούμε επομένως ότι το Ιράν αποφεύγοντας εμπρηστικές δηλώσεις που αυξάνουν την δυσπιστία απέναντί του, είναι ανάγκη να δώσει επαρκείς και πειστικές διαβεβαιώσεις, ότι δεν επιδιώκει μέσω της ανάπτυξης πυρηνικής τεχνολογίας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Στη βάση αυτή συμμετέχουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και βεβαίως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο έχει ζωτικής σημασίας αποφασιστικό ρόλο στο κρίσιμο αυτό ζήτημα που μας απασχολεί όλους.
Η θέση της Ελλάδας είναι ότι η διεθνής κοινότητα μπορεί με συντονισμένη προσπάθεια να επιτύχει την ειρηνική διευθέτηση αυτού του ζητήματος. Η διασφάλιση της ειρήνης και η προώθηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας ήταν και είναι η πυξίδα που καθοδηγεί την διεθνή μας δράση.
Αγαπητή Κοντολίζα, σε καλωσορίζω και πάλι στην Αθήνα και στην Ελλάδα. Σας ευχαριστώ πολύ.
C. RICE: Ευχαριστώ πολύ. Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό των Εξωτερικών και την Ελληνική Κυβέρνηση για την πρόσκληση, μία πρόσκληση που μου έγινε όταν ήταν η κυρία Υπουργός στην Ουάσινγκτον και τη δέχθηκα αμέσως για να συνεχίσουμε τις πολύ παραγωγικές συζητήσεις μας, η Ντόρα και εγώ.
Σήμερα μιλήσαμε για ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων. Πολύ γρήγορα να υπογραμμίσω κάτι που ανέφερε η Υπουργός, και πρώτα απ΄ όλα η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι στρατηγικοί εταίροι, αλλά είμαστε και κάτι παραπάνω από αυτό, είμαστε χώρες που έχουμε κοινές αξίες δημοκρατίας και ελευθερίας κι έχουμε τη μεγάλη επιθυμία να δούμε έναν κόσμο όπου αυτές οι αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας είναι παρούσες στους χώρους που οι άνθρωποι δεν μπορούν να χαρούν τις δημοκρατίες.
Έχουμε δει τη δουλειά του ΝΑΤΟ να επεκτείνεται σε παγκόσμιες ευθύνες στο Αφγανιστάν, στηρίζοντας διάφορες επιχειρήσεις και στο Ιράκ και το ΝΑΤΟ στηρίζει προσπάθειες στο Σουδάν, στις τρομερές συνθήκες του Νταρφούρ. Προσβλέπουμε πάλι να συναντηθούμε στη Σόφια στο τέλος της εβδομάδος να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Συζητήσαμε για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Οι σχέσεις Ελλάδας–Τουρκίας έχουν βελτιωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια και συζητήσαμε για τη δουλειά που έχει κάνει η Ελλάδα προς στήριξη της ευρωπαϊκής διαδικασίας για την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Συζητήσαμε την ανάγκη μιας επίλυσης του Κυπριακού – κι είναι κάτι που συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό – κι ελπίζουμε ότι τα στοιχεία για μία επίλυση του Κυπριακού μπορεί να έρθουν γρήγορα και συζητήσαμε για αυτά τα στοιχεία που μπορεί να συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση.
Συζητήσαμε επίσης τη σημασία μιας επίλυσης της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, ώστε τα Βαλκάνια να βρουν μια σταθερότητα και να βρούνε τη δημοκρατία. Και τελικά συζητήσαμε κι άλλα παγκόσμια θέματα συμπεριλαμβανομένης της σημασίας μιας διπλωματικής λύσης στο πρόβλημα των επιδιώξεων των πυρηνικών του Ιράν. Η Ελλάδα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συζητήσαμε ένα θέμα ότι θα έχουμε στο τέλος της εβδομάδας μία αναφορά από τον ΟΗΕ και υπάρχει μια ανάγκη το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει ποιες θα είναι οι πράξεις που θα πρέπει να γίνουν για να ικανοποιηθούν κάποιες διεθνείς απαιτήσεις, ώστε το Ιράν να εκπληρώσει κάποιες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει μέσα στο πλαίσιο της υπογραφής μιας υποχρέωσης για την μη επέκταση των πυρηνικών στο πλαίσιο της διεθνούς και της ατομικής ενώσεως.
Και η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητήσαμε επί μακρόν τις αξίες μας και τα συμφέροντά μας και βασισμένοι στους δεσμούς μέσα από τα χρόνια, αλλά μέσα σε αυτό το πλαίσιο θέλω να ευχαριστήσω τη συνάδελφό μου για μια θερμή υποδοχή που μου επιφυλάχθηκε και προσβλέπω και πάλι σε πολλές άλλες ευκαιρίες να συζητήσουμε αυτά τα σημαντικά θέματα κι ελπίζω να ξαναγυρίσω στην Ελλάδα, ώστε να μείνω περισσότερο και να δω περισσότερα από την ωραία Αθήνα.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα το Ιράν ανέφερε ότι “θα αποσυρθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας” και αυτό έρχεται μαζί με τις δηλώσεις του Προέδρου του Ιράν. Αυτές δεν είναι επιπτώσεις που μας έχουν προειδοποιήσει γι’ αυτές τις κινήσεις αν συνεχίσουμε τις πιέσεις προς το Ιράν; Και τι νομίζετε σε αυτό το σημείο, τι σημαίνουν αυτές οι κινήσεις αν επιβληθούν κυρώσεις. Και τελικά η Ελλάδα θα υποστηρίξει αυτές τις κυρώσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας;
C. RICE: Νομίζω ότι αυτό που κάνουν οι δηλώσεις του Ιράν είναι απλά να κάνουν μεγαλύτερη την απομόνωση του Ιράν από τη διεθνή κοινότητα. Δηλαδή όταν προβάλουν κάποιες απειλές ότι “θα φύγουν από την Ένωση Ατομικής Ενέργειας, γιατί ο κόσμος επιμένει να δείξεις ότι το πρόγραμμα των πυρηνικών σου είναι ειρηνικό και όχι για την παραγωγή πυρηνικών όπλων”, είναι πολύ αντιπροσωπευτικό της συμπεριφοράς του Ιράν τα τελευταία χρόνια.
Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρη επ΄ αυτού, πρώτα απ΄ όλα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον Ιρανικό λαό. Αξίζουν πολύ καλύτερα από αυτά που βλέπουν ότι δέχονται από την Κυβέρνησή τους σήμερα, διότι οι ενέργειες της Κυβέρνησής τους απομονώνουν το Ιράν όλο και περισσότερο κάθε μέρα.
Το Ιρανικό καθεστώς ανέφερε ότι “θέλει την πολιτική πυρηνική ενέργεια” και μπορεί να το έχει αυτό. Αλλά με το παρελθόν του Ιράν κανείς σήμερα δεν επιτρέπει να έχει ένα πρόγραμμα πυρηνικό, γιατί μπορεί να αποκτήσει τις τεχνολογίες που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Το θέμα δεν έχει να κάνει με το δικαίωμα του Ιράν για την πυρηνική ενέργεια, απλά το παρελθόν του Ιράν έχει πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι πρέπει να έχουμε εχέγγυα ότι δεν θα είναι πρόγραμμα πυρηνικών όπλων κι αυτό σημαίνει ότι αυτές οι τεχνολογίες δεν μπορούν να διατεθούν στο ιρανικό έδαφος.
Οι Ιρανοί μπορεί να απειλούν, αλλά απλά με αυτό που κάνουν αυξάνουν την απομόνωσή τους και θέλω να πω ότι όταν μιλάει η διεθνής κοινότητα και λέει ότι ένα μέλος πρέπει να κάνει κάτι, τότε η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι αξιόπιστη γι’ αυτές τις απαιτήσεις που έχει.
Εμείς θα επιστρέψουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετά την αναφορά της Διεθνούς Ένωσης Ατομικής Ενέργειας από τον Δόκτωρα Ελ Μπαραντέι και θα εξετάσουμε ποια θα είναι τα μέτρα που θα πάρουμε και τα επόμενα βήματά μας. Αλλά δεν θα έχουμε κάποια άλλη δήλωση προεδρική, εφόσον έχουμε αυτή την ιρανική αντίσταση έναντι της διεθνούς αυτής απαίτησης.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, απασχολεί βεβαίως την Ελλάδα, όπως απασχολεί ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα έχει μία σταθερή θέση, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας συντονισμός μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι αποφάσεις θα ληφθούν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είμαστε στη μέση μιας διπλωματικής προσπάθειας, μία διπλωματική προσπάθεια η οποία έχει ακόμα εργαλεία για να μπορέσει να είναι αποτελεσματική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επί του ιρανικού πάλι: δεν αποκλείετε κάποια μέτρα επιχειρησιακού χαρακτήρα για το Ιράν; Σε μια τέτοια περίπτωση προτίθεστε να ζητήσετε ή έχετε ήδη ζητήσει, διευκολύνσεις από την Ελλάδα σε κάποιου είδους επιχειρήσεις – αμερικανικές επιχειρήσεις – στο Ιράν; Επίσης, ζητάτε την στήριξη της Ελληνικής Κυβερνήσεως στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας – κι αν είναι αυτή η κατάσταση θα ζητήσετε ή έχετε ήδη ζητήσει για τη χρήση των ελληνικών διευκολύνσεων σε κάποιου είδους αμερικανικών επιχειρήσεων στο Ιράν; Επίσης, ζητάτε την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβερνήσεως στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας – δηλαδή μια θετική ψήφο για όποια μέτρα ληφθούν;
C. RICE: Πρωτίστως να πάμε κατευθείαν στο θέμα μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καταλαβαίνουν και πιστεύουν ότι το Ιράν δεν είναι Ιράκ, έτσι; Οι συνθήκες στο Ιράκ είχαν ειδικό χαρακτήρα. Εδώ και δώδεκα χρόνια είχαμε κάποιες εχθροπραξίες μετά από έναν πόλεμο που ξεκίνησε ο Σαντάμ Χουσεΐν και αυτές οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν για τα επόμενα δώδεκα χρόνια.
Τώρα, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αποκλείει τίποτα, αλλά ακολουθούμε μια διπλωματική πορεία και αυτό είναι το πρόγραμμα που επιδιώκουμε και αυτό είναι το πρόγραμμα που η Υπουργός κι εγώ συζητήσαμε. Συζητήσαμε πως να δώσουμε βάρος στις διπλωματικές προσπάθειες μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Και παρεμπιπτόντως η Ευρωπαϊκή Ένωση η ίδια, ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σημαντικός παράγων προσπαθεί να καταφέρει να αποδεχθεί το Ιράν και κάποιες συνθήκες και κάποια μέτρα για την επίτευξη του πολιτικού προγράμματος του πυρηνικού. Το θέμα είναι να εφαρμόσουμε τις προσπάθειές μας και έχουμε κάποιο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και νομίζω ότι θα χρειαστεί να κάνουμε το επόμενο βήμα και είναι πολύ λογικό ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη κάποιο ψήφισμα σύμφωνα με το κεφάλαιο 7 της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Το τι θα απαιτήσει αυτή η επίλυση θα δούμε, αλλά ακολουθούμε μία πορεία διπλωματική. Σαφώς δεν έθεσα θέμα διευκολύνσεων για κανένα λόγο διότι αυτό δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη. Το θέμα της ημερησίας διατάξεως είναι πως να ενισχύσουμε τις διπλωματικές μας προσπάθειες ώστε τελικώς να συμμορφωθεί το Ιράν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ, σε συνομιλίες εδώ στην Ελλάδα και στην Τουρκία θα αναφέρετε τις ανησυχίες για το «Gazprom» για το φυσικό αέριο και θα συζητήσετε τα θέματα ενέργειας στην Ευρώπη, την επιρροή της Ρωσίας στην Ευρώπη και θα συζητήσετε ίσως τη χρήση κάποιας άλλης γραμμής προμήθειας φυσικού αερίου; Και εσείς κυρία Υπουργέ της Ελλάδος τι λέτε επ΄ αυτού;
C. RICE: Το πρώτο θέμα που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι η ασφάλεια από πλευράς ενεργείας είναι κάποιο θέμα που δεν απασχολεί μόνον την Αμερική, απασχολεί επίσης και την Ευρώπη. Δηλαδή καταλαβαίνω ότι αυτό ήτανε θέμα υπό συζήτηση μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι η πολλαπλότητα προμηθειών, καθώς επίσης και η διαφοροποίηση από υδρογονάνθρακες σε εναλλακτικά καύσιμα είναι επίσης πολύ σημαντικό θέμα.
Γνωρίζουμε ότι γίνονται συζητήσεις για εναλλακτικούς αγωγούς για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αλλά θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι αυτό δεν είναι κάτι που μόνον οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν. Οι Ευρωπαίοι οι ίδιοι ανησυχούν γι’ αυτό.
Κι εμείς το ίδιο πρόβλημα έχουμε γι αυτή τη διαφοροποίηση όσον αφορά τις προμήθειες, όπως αναφέρεται μέσα στο πλαίσιο του προεδρικού μας προγράμματος. Το πρόγραμμα αυτό έχει φτάσει ήδη για ψήφιση στο Κογκρέσο.
Άρα λοιπόν θα έχουμε μία μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια όσον αφορά την ενέργεια. Είναι εμφανές ότι όταν έχουμε κάποια ζήτηση σε παγκόσμια βάση με την Κίνα και την Ινδία που αναπτύσσονται κατά πολύ, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ασφάλεια στον τομέα της ενέργειας.
Θα το συζητήσουμε στη Σύνοδο Κορυφής των G8 και το συζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση και σήμερα το συζητήσαμε και με την ομόλογό μου στις διμερείς μας συζητήσεις και θα κάνω το ίδιο και στην Τουρκία φυσικά.
Μιλήσαμε για ενέργεια, για τη διαφοροποίηση, είναι πολύ ξεκάθαρο ότι μία από τις ανησυχίες είναι ότι ίσως υπάρχει η δημιουργία ενός μονοπωλίου από μία πηγή από τη Ρωσία συγκεκριμένα, αλλά δεν είναι θέμα μόνο μονοπωλίου από τη Ρωσία, είναι γενικά θέμα διαφοροποίησης της συνολικής προσφοράς.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η Ελλάδα όπως ξέρετε τα τελευταία χρόνια γίνεται ένας ενεργειακός κόμβος. Για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχουν και προς ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και στην ίδια χώρα διαφορετικές πηγές ενέργειας. Εμείς ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για τον αγωγό μας ο οποίος θα είναι ένας αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης στο πετρέλαιο, έχουμε τον αγωγό ο οποίος θα φέρνει γκάζι από την Τουρκία προς την Ιταλία.
Και θέλω εδώ πέρα να τονίσω και τον σημαντικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας, η οποία διαθέτει πλέον σήμερα έναν εξαιρετικά σύγχρονο στόλο μεταφοράς και πετρελαίου και αερίου από διάφορες κατευθύνσεις.
Έτσι και στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ισχύει η προσπάθεια να μπορέσουμε να έχουμε πηγές ενέργειας από διαφορετικά σημεία. Βεβαίως αυτό πάντοτε σε σχέση με την τιμή της ενέργειας την οποία σε τοπικό επίπεδο καταναλώνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Ράις επειδή αναφερθήκατε στην Τουρκία, πιστεύετε ότι η Τουρκία μπορεί να έχει έναν ευρωπαϊκό δρόμο με άλυτο το Κυπριακό και με δεδομένο ότι συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι ένα Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δεδομένο ότι συνεχίζει να κρατά κλειστά αεροδρόμια και λιμάνια σε κυπριακά αεροπλάνα και πλοία;
C. RICE: Πιστεύουμε ότι η Τουρκία πρέπει να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν απαιτήσεις που πρέπει να εκπληρωθούν και συζητάμε με την Ευρώπη και την Τουρκία και τους ενθαρρύνουμε διότι δεν είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους ενθαρρύνουμε όμως και στο ότι θα γίνει αυτή η ένταξη διότι η Τουρκία είναι μία ευρωπαϊκή χώρα και θα πρέπει να έχει αυτό τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα.
Όσον αφορά τη δουλειά που πρέπει να γίνει πριν από την ένταξή της, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει και φυσικά θέματα σχετικά με την Κύπρο είναι μεταξύ της δουλειάς που πρέπει να γίνει.
Πάντως πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει καλή θέληση και προσπάθεια από την Τουρκία. Και πρέπει να υπάρχει και καλή θέληση και προσπάθεια και από την Κύπρο, διότι τη στιγμή που η Κύπρος ακόμη είναι χωρισμένο νησί μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπήρχε κάποια κατανόηση ότι η Κύπρος δεν θα έκανε τίποτε να σταματήσει την είσοδο της Τουρκίας, αλλά ότι θα συνεργαζόταν ενεργά αν αποφάσιζε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπει η Τουρκία ότι θα βοηθούσε κι αυτή.
Ενθαρρύνουμε και τις δυο πλευρές και την Τουρκία να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει για τα θέματα που δεν έχουν λυθεί στην Κύπρο, αλλά επίσης και η Κύπρος θα πρέπει να κάνει ότι μπορεί να ελαφρύνει την απομόνωση της βορείου Κύπρου και να ενεργήσει υπεύθυνα στην προσπάθεια ολοκλήρωσης των στοιχείων που θα οδηγήσουν στην είσοδο της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο σχετικά με την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευχαριστώ πολύ.