Ομιλίες

Ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στα εγκαίνια της έδρας Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν

Τετάρτη, 27 Σεπ 2006

Αγαπητέ Πρύτανη ,

Αγαπητoί Ελένη και Μάρκο Τσακόπουλος-Κουναλάκης,

Αγαπητοί Καθηγητές και φοιτητές,

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, στα εγκαίνια της έδρας Νεοελληνικών Σπουδών «Ελένη και Μάρκος Τσακόπουλος-Κουναλάκης» στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν.

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση μαθαίνω για την ίδρυση μιας έδρας Νεοελληνικών Σπουδών εδώ στην Ουάσιγκτον, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, και πιο συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν, ένα από τα περίλαμπρα και πιο φημισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως.

Η έδρα αυτή αποτελεί μία από τις πολυάριθμες γέφυρες που φέρνουν τις δύο χώρες μας ολοένα και πιο κοντά. Καταδεικνύει τη σημασία της συνεχούς μελέτης των σύγχρονων ζητημάτων και προβλημάτων. Εκφράζει το δεσμό που ενυπάρχει ακόμα στους Ελληνοαμερικανούς, οι οποίοι διαπρέπουν και αξιοποιούν στο έπακρο τις ευκαιρίες που τους παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αντικατοπτρίζει επίσης τον αντίκτυπο που έχει στη διεθνή σκηνή μία χώρα σχετικά μικρή σε μέγεθος, αλλά με ιδιαίτερη επιρροή, όπως είναι η Ελλάδα. Μία επιρροή βαθιά ριζωμένη στην αρχαία φιλοσοφία και επιστήμη, αλλά και στις ανθρωπιστικές σπουδές και τη σύγχρονη τέχνη, την επιστήμη, την έρευνα, την ανάπτυξη και την τεχνολογική καινοτομία, χαρακτηριστικά που συνθέτουν τη σημερινή Ελλάδα.

Νομίζω πως θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι τα Πανεπιστήμια είναι ναοί της γνώσης. Αποτελούν επίσης τους ακρογωνιαίους λίθους μίας ανεπτυγμένης και δημοκρατικής κοινωνίας. Τα Πανεπιστήμια παρέχουν γόνιμο έδαφος για να μάθει κανείς την αξία της γνώσης όσο και της παραγωγής γνώσης. Αποτελούν το χώρο όπου μπορεί κανείς να αξιοποιήσει αυτόν ακριβώς τον πλούτο της γνώσης και να γίνει καινοτόμος, δημιουργικός, επινοητικός, στοχαστικός και κριτικός. Πρόκειται για σημαντικές αξίες που συμβάλλουν στην πρόοδο των κοινωνιών μας στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά όχι μόνο εκεί.

Οι σπουδές που αναφέρονται στη μακραίωνη ιστορία του Ελληνισμού κατείχαν εξέχουσα θέση στα πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών, από την απαρχή κιόλας της ανώτατης εκπαίδευσης. Η ίδρυση μίας έδρας Νεοελληνικών Σπουδών σε έναν ναό της γνώσης, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν, μορφώνει, διεγείρει πνευματικά και παρέχει στην αυριανή γενιά -στους μελλοντικούς ηγέτες- τα απαραίτητα εργαλεία και το κριτικό πνεύμα που απαιτούνται σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Πράγματι, τα πανεπιστήμια έχουν βρεθεί πολλές φορές στην αιχμή των κοινωνικών αλλαγών, είτε με την παραγωγή ιδεών και σχολών σκέψης, είτε με τα απτά αποτελέσματα της πειραματικής έρευνας. Κατά τη γνώμη μου, η εκπαίδευση αποτελεί για τις κοινωνίες μας ένα ισχυρό μέσο για την επίτευξη ανθρώπινης, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι καθιστούν σημαντική για εμάς την ίδρυση μίας έδρας Νεοελληνικών Σπουδών. Πρόκειται για ένα πολυδύναμο όχημα που θα προαγάγει τη γνώση αυτή καθαυτή, αλλά και την κατανόηση της σύγχρονης Ελλάδας, των ανθρώπων της, της λογοτεχνίας, του πολιτισμού, των τεχνών, αλλά και της κοινωνίας της. Προάγοντας την κατανόηση, θα ενισχύσει την ανεκτικότητα και την περαιτέρω παγίωση της συνεργασίας μεταξύ των λαών μας. Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό, διότι ενώ η αρχαία ελληνική γραμματεία, η φιλοσοφία και η ιστορία κατέχουν εξέχουσα θέση στα Πανεπιστήμια ανά την υφήλιο, η ίδρυση μίας τέτοιας έδρας έρχεται να συμπληρώσει αλλά και να στηρίξει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, παραθέτοντας τον πολιτισμό, τη ζωτικότητα, αλλά και την ποικιλομορφία της σύγχρονης Ελλάδας. Είμαι πεπεισμένη ότι ο Patrick Deneen, Αναπληρωτής Καθηγητής της έδρας «Μάρκος και Ελένη Τσακόπουλος-Κουναλάκης», θα συνεχίσει τις προσπάθειες του για την περαιτέρω συγκρότηση του Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών, συνυφαίνοντας το «αρχαίο» με το «σύγχρονο» -αντλώντας από τον πλούτο της Αρχαίας Ελλάδας και τονίζοντας ταυτοχρόνως τον πλούτο της σύγχρονης Ελλάδας.

Θα ήθελα να καταλήξω απευθύνοντας μερικά λόγια προσωπικά στην Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη και το Μάρκο Κουναλάκη. Δύο εξαιρετικούς ανθρώπους που έχω το προνόμιο να έχω αγαπητούς φίλους.

Οι οικογένειες μας χαίρουν μακράς και πολύτιμης φιλίας. Μίας φιλίας που άντεξε στο πέρασμα του χρόνου και χαρακτηρίζεται από σεβασμό, εκτίμηση και ειλικρίνεια. Μίας φιλίας με ιδιαίτερη αξία για τους γονείς μας και εξίσου πολύτιμης για εμάς, τα παιδιά τους. Θα ήθελα λοιπόν να τους εκφράσω για άλλη μια φορά τα συγχαρητήριά μου.

Ελένη, Μάρκο. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.

Χάρη στη γενναιοδωρία τους, η Ελένη και ο Μάρκος, εξέχοντες Ελληνοαμερικανοί, βοήθησαν στην ίδρυση της πρώτης έδρας Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου. Η προσφορά τους έρχεται να συμπληρώσει αυτήν της Ελληνικής Κυβέρνησης, για λογαριασμό του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και τις συνεισφορές άλλων ιδιωτών, στους οποίους απευθύνω τις θερμότερες ευχαριστίες και τα ειλικρινά μου συγχαρητήρια.

Θα παρακολουθώ από κοντά και με μεγάλο ενδιαφέρον την έρευνα και τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα που είμαι βέβαιη ότι θα προκύψουν από τη συμβολή αυτής της έδρας στην ακαδημαϊκή κοινότητα της Τζόρτζταουν.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο