Κυρία Πρόεδρε,
Επιτρέψτε μου να εκφράσω και εγώ τα πιο εγκάρδια συγχαρητήρια σε εσάς για το γεγονός ότι είστε η τρίτη γυναίκα στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών που εκλέγεται Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, ιδιαίτερα δε σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή για την διεθνή κοινότητα. Η εκλογή σας αποτελεί έμπνευση για τις γυναίκες απανταχού της γης που αγωνίζονται για να κατακτήσουν την ισότητα των ευκαιριών. Αποδεικνύετε ότι είναι αληθές αυτό που έγραψε ο Πλάτων πριν από 2.400 χρόνια: ότι κάθε κοινωνία που δεν αξιοποιεί το ταλέντο των γυναικών της, ξοδεύει άσκοπα τον μισό από τον πλούτο της.
Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον προκάτοχό σας, τον φίλο και συνάδελφο, Jan Eliasson, για όλα αυτά που κατάφερε με επίμονη δουλειά κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Καθώς αναγνωρίζουμε την υπηρεσία και την προσφορά στα Ηνωμένα Έθνη, θα ήταν αμέλεια από μέρους μας να μην εκφράσουμε την εκτίμησή μας στον Γενικό Γραμματέα, Kofi Annan. Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση της κυβέρνησής μας για όλες του τις προσπάθειες να διατηρήσει και να ενδυναμώσει το γόητρο και το ηθικό κύρος του Οργανισμού.
Τέλος, θα ήθελα να καλωσορίσω το Μαυροβούνιο στην οικογένεια των κρατών.
Κυρία Πρόεδρε,
Η κυβέρνηση της Ελλάδος προσυπογράφει πλήρως την δήλωση που ανέγνωσε νωρίτερα η Πρόεδρος της Φινλανδίας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας για ορισμένα από τα σημαντικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τα Ηνωμένα Έθνη κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης.
Ο εικοστός πρώτος αιώνας ξεκίνησε με τεράστιες προκλήσεις: φτώχεια, πολέμους, ανθρωπιστικές κρίσεις, κύματα προσφύγων, τρομοκρατία, διασπορά όπλων, παράνομη διακίνηση προσώπων, ναρκωτικά, ενδοκοινοτική βία, περιβαλλοντική υποβάθμιση, φυσικές καταστροφές.
Για να ανταπεξέλθουμε σε αυτά τα δεινά χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε βαθιά ριζωμένα αίτια, που αναπτύσσονται εδώ και αιώνες. Προκειμένου να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κινητοποιήσουμε τη συνδυασμένη ισχύ των ιδεών μας, των πόρων μας και – πάνω απ’ όλα – την ανθρωπιά που μοιραζόμαστε όλοι. «Η προϋπόθεση για την ειρήνη δεν είναι τα χρήματα που μπορούν να εξαγοράσουν τους ανθρώπους, ούτε η βία που μπορεί να εξαναγκάσει τους ανθρώπους», έγραφε ο δάσκαλος και φιλόσοφος, Ισοκράτης. «Είναι η δύναμη της καλής θέλησης, που νικά τα πάντα».
Τα Ηνωμένα Έθνη αποτελούν το μοναδικό forum μέσα στο οποίο μπορούμε να συνεισφέρουμε ό,τι καλύτερο διαθέτουμε ως λαοί και ως κράτη. Χρειαζόμαστε όλοι να είναι αυτός ο οργανισμός ισχυρός και παραγωγικός προκειμένου να αντλούμε τη δύναμη που μπορεί να μας απελευθερώσει από τη δυσπιστία και τη σύγκρουση και να μας οδηγήσει στην αλληλοκατανόηση και την ανεκτικότητα. Στα συμπεράσματα της συνόδου του Σεπτεμβρίου του 2005, τονίστηκε η ανάγκη για μεταρρύθμιση του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών. Από τότε, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά πολλά απομένουν ακόμα να γίνουν.
Η τρομοκρατία έχει γίνει το πιο πιεστικό πρόβλημα των καιρών μας, που αγγίζει όλους μας, ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής ή φύλου. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον μεγάλο κίνδυνο συλλογικά, διότι κανείς, όσο ισχυρός και αν είναι, δεν μπορεί να το κάνει μονομερώς. Υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες της Επιτροπής Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στο έργο της με κάθε δυνατό τρόπο. Επίσης, υποστηρίζουμε πλήρως την υιοθέτηση της Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας του Γενικού Γραμματέα, που θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία στη ρίζα της είναι να προωθήσουμε την ανεκτικότητα, την αμοιβαία αποδοχή, την αλληλοκατανόηση και, πάνω απ’ όλα, την ανάπτυξη – την δυνατότητα για όλους να έχουν πρόσβαση στα αναγκαία αγαθά για τη ζωή τους. Υπό αυτό το φως, αισθανόμαστε ότι η επιλογή του κεντρικού θέματος της φετινής Γενικής Συνέλευσης «Εφαρμόζοντας μια παγκόσμια συνεργασία για την ανάπτυξη» είναι τόσο επίκαιρη όσο και κατάλληλη.
Η ανάπτυξη που οραματιζόμαστε πρέπει να επεκταθεί σε ολόκληρη την υφήλιο και να προβλέπει την ουσιαστική συμμετοχή όλων των χωρών στην παγκόσμια διαδικασία λήψης αποφάσεων στο οικονομικό και χρηματο-οικονομικό επίπεδο. Με αυτή την έννοια, η πρόσφατη ιστορική απόφαση του ΔΝΤ να αυξήσει την ισχύ σε ψήφους χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Τα τελευταία νέα από τον γύρο διαπραγματεύσεων της Ντόχα δεν είναι ενθαρρυντικά. Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν πολύ, είναι απαραίτητο όλα τα μέρη να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να φτάσουν σε συμφωνία πάνω στα βασικά στοιχεία ενός συνολικού σχεδίου για τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος πολυμερούς εμπορίου. Αυτό θα είναι προς το συμφέρον τόσο των αναπτυσσόμενων όσο και των ανεπτυγμένων κρατών, ιδιαίτερα εκείνων των κρατών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για καλύτερες οικονομικές ευκαιρίες.
Εξίσου σημαντική είναι η ανάγκη να επιτύχουμε τους Στόχους της Χιλιετίας μέσα στα χρονικά περιθώρια που έθεσαν οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια των συνόδων του 2000 και του 2005. Οι στόχοι περιλαμβάνουν, φυσικά, το κρίσιμο ζήτημα να φτάσουμε το όριο του 0.7% σε αναπτυξιακή βοήθεια προς χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Ο στόχος αυτός αποτελεί το κλειδί για να επιτύχουμε μια παγκόσμια συνεργασία για την ανάπτυξη και είμαστε όλοι αποφασισμένοι να τον πετύχουμε το συντομότερο δυνατό. Από τη δική τους πλευρά, οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζεται να επιδιώξουν σοβαρές οικονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανάπτυξη και δημιουργούν αξιόπιστους και διαφανείς θεσμούς.
Μόνο μέσω επικεντρωμένης συλλογικής δράσης έχουμε ελπίδα να διορθώσουμε τις ανισορροπίες και τις ανισότητες που βρίσκονται στη ρίζα πολλών από τις συγκρούσεις που απασχολούν τον κόσμο σήμερα. Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να τονίσω ότι πρέπει να θέσουμε την Αφρική στο επίκεντρο των προσπαθειών μας.
Οι συγκρούσεις που σιγοβράζουν στην Δυτική, την Ανατολική και την Κεντρική Αφρική πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα αν θέλουμε να αποφύγουμε κρίσεις όπως αυτή που εκτυλίσσεται τώρα στο Σουδάν και σε άλλες χώρες της ηπείρου. Πρέπει να υποστηρίξουμε την Αφρικανική Ένωση, που έχει το πιο άμεσο ενδιαφέρον να θέσει τέρμα στις συγκρούσεις αυτές, στην προσπάθειά της να βρει βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα που κάνουν δυσβάσταχτη τη ζωή για τόσους πολλούς ανθρώπους στην περιοχή. Πρέπει να δράσουμε με τόλμη και ταχύτητα για να βάλουμε τέλος στον πόνο των ανθρώπων σε αυτές τις χώρες και πρέπει να το κάνουμε τώρα. Το να βλέπει κανείς μωρά που γεννιούνται με τον ιό του AIDS να πεθαίνουν, όταν φάρμακα αξίας μερικών μόνο δολαρίων θα μπορούσαν να τα σώσουν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό.
Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή απαιτούν εξίσου μεγάλη προσοχή. Η Μέση Ανατολή είναι η περιοχή που θα δοκιμάσει το σθένος αυτού του Οργανισμού ως δύναμης για την ειρήνη στο άμεσο μέλλον. Αν αποτύχουμε σε αυτή την προσπάθεια, θα πληρώσουμε όλοι ένα βαρύ τίμημα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών γίναμε όλοι μάρτυρες εικόνων δυστυχίας και καταστροφής σε αυτό το μέρος του κόσμου. Εικόνων που έχουν μείνει ανεξίτηλες στη μνήμη μας.
Η Ισραηλινο-Παλαιστινιακή σύγκρουση βρίσκεται στην καρδιά των περισσότερων προβλημάτων της περιοχής και είναι προφανές ότι θα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας αν θέλουμε να επιστρέψουν η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή. Ο Οδικός Χάρτης προσφέρει το στρατηγικό σχέδιο για μια λύση που βασίζεται στην αρχή έδαφος για ειρήνη, ιδίως από τη στιγμή που βασικά στοιχεία του είναι ευρέως γνωστά και γενικά αποδεκτά από τη διεθνή κοινότητα. Ο Οδικός Χάρτης είναι στην ουσία οδηγός προς έναν διακανονισμό που στηρίζεται σε όλες τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των 242 και 338, στα συμπεράσματα της Συνδιάσκεψης της Μαδρίτης και της Αραβικής Συνόδου στη Βηρυτό, και πρέπει όλοι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την εφαρμογή του.
Στο θέμα του Λιβάνου, η αυστηρή εφαρμογή της Απόφασης 1701 αποτελεί το σχέδιο δράσης για την επίλυση των βασικών προβλημάτων που οδήγησαν στην πρόσφατη κρίση. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά, διότι η αποφασιστικότητα και το θάρρος είναι απαραίτητα στην αντιμετώπιση μακροχρόνιων προβλημάτων σε ασταθείς περιοχές.
Η συνεχιζόμενη βία και αστάθεια στο Ιράκ αποτελούν πηγή μεγάλης ανησυχίας για όλους μας. Είναι σημαντικό να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επαναφέρουμε την τάξη και την ενότητα σε αυτήν την ταλαιπωρημένη χώρα. Οι θάνατοι, κυρίως αμάχων, έχουν φτάσει τρομερά επίπεδα, ενώ το τέλος στη σφαγή δεν φαίνεται να είναι κοντά. Όλοι όσοι έχουν την όποια επιρροή στις μαχόμενες φατρίες στο Ιράκ πρέπει να προσπαθήσουν να τους κάνουν να δουν τον πόνο και τη δυστυχία που έχουν προκαλέσει στον ίδιο τους τον λαό. Να τους κάνουν να δουν πόσο μεγαλύτερη φρίκη θα προκαλέσουν στη χώρα τους αν συνεχίσουν να προχωρούν προς έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο.
Κυρία Πρόεδρε,
Η δική μας περιοχή, τα Βαλκάνια, ήταν κάποτε γνωστή ως «η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης», και υπομείναμε έναν αιώνα πικρών εθνοτικών, θρησκευτικών και ιδεολογικών συγκρούσεων, μέχρι πολύ πρόσφατα. Όμως, προχωράμε γρήγορα για να διαψεύσουμε αυτό τον χαρακτηρισμό προς όφελος των λαών μας και της νέας Ευρώπης που χτίζουμε. Μερικά προβληματικά σημεία παραμένουν, αλλά προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε μέσα σε ένα νέο πνεύμα συνεργασίας και ανεκτικότητας.
Το Κόσοβο είναι ένα ζήτημα που ακόμα απαιτεί προσοχή. Οι συνομιλίες για το καθεστώς είναι σε εξέλιξη και ελπίζουμε ότι θα καταλήξουν σε μια βιώσιμη συμφωνία που θα ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Αυτή τη στιγμή, αυτό φαίνεται δύσκολο. Για να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο απαιτείται υπομονετική και προσεκτική διπλωματία. Ο στόχος μας να φτάσουμε σε μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμη λύση δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο από μια τεχνητή προθεσμία.
Λυπάμαι βαθιά που το πρόβλημα της Κύπρου παραμένει άλυτο. Κατά τη διάρκεια των 32 χρόνων στρατιωτικής κατοχής του ενός τρίτου της επικράτειας της Κύπρου από πάνω από 40.000 Τουρκικά στρατεύματα, η Ελλάδα έχει υποστηρίξει σθεναρά όλες τις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ο,τιδήποτε δυνατό για να επιτύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αγωνιζόμαστε για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που θα φέρει την ειρήνη και την ευημερία στο νησί.
Στόχος μας παραμένει μια λύση στην οποία θα συμφωνήσουν οι δύο κοινότητες, χωρίς διαιτησία και στενά χρονοδιαγράμματα, η οποία θα εγκριθεί μετέπειτα με δημοψηφίσματα. Σε αυτές τις προσπάθειες είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε ολόψυχα την υποστήριξή μας.
Η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας της Ελλάδος στηρίζεται σε εκείνες τις αρχές που διαφυλάσσονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και κυρίως στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στις σχέσεις καλής γειτονίας.
Αυτή η θεμελιώδης θέση αντικατοπτρίζεται και στις συνεχείς προσπάθειές της χώρας μου να βελτιώσει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Τουρκία και να ενισχύσει την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία. Από την πλευρά μας, προσπαθούμε ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που παραμένουν. Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς ώστε η σχέση μας με την Τουρκία να αποφέρει αμοιβαία οφέλη και στις δύο χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί ώστε οι χώρες μας να εμπεδώσουν σχέσεις καλής γειτονίας.
Η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αποτελεί την λαμπρή υπόσχεση που είναι ορατή στον ορίζοντα για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αποτελεί ένα μέλλον που θα επιφυλάσσει μεγαλύτερη συνεργασία και αλληλεπίδραση μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής και θα γιατρέψει επιτέλους τις πληγές που άφησε ο προηγούμενος αιώνας.
Ζούμε σε έναν ταραχώδη κόσμο και τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται πάντα στη δίνη των χειρότερων προβλημάτων με τέτοιο τρόπο ώστε μερικές φορές φαίνεται ότι δεν καταφέρνουν πολλά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως τις συγκρούσεις που έχουν επιλύσει, το μαρτύριο που έχουν μειώσει, τη δυστυχία που έχουν μετριάσει, τον πόνο που έχουν ανακουφίσει, στην σύντομη ζωή τους.
Ο άνθρωπος τρέφεται με τα όνειρα της ελπίδας, έγραψε ο Αισχύλος, και για τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά απανταχού της γης, τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν η καλύτερη ελπίδα που υπάρχει.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.