Κύριε Γενικέ Γραμματέα, αξιότιμοι συνάδελφοι και φίλοι, κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα κατ’ αρχάς να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους σας, και στην Α.Ε. το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για τη συμμετοχή σας στη σημερινή εξαιρετική Υπουργική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Παλαιστινιακού ζητήματος.
Θα ήθελα, επιπλέον, να επισημάνω ότι η Ελλάδα συνυπογράφει πλήρως τη δήλωση στην οποία θα προβεί αργότερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Φιλλανδίας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κύριε Γενικέ Γραμματέα, αξιότιμοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,
Αποτελεί προνόμιο για μένα να προεδρεύω σε αυτή τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την υποστήριξή που παρείχατε στην Προεδρία του Συμβουλίου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί τελικά η σημερινή συνάντηση.
Είναι πράγματι μεγάλη η τιμή, ταυτόχρονα, όμως, και η ευθύνη.
Όλοι μας στην αίθουσα αυτή έχουμε πλήρη επίγνωση των πολυδιάστατων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στη Μέση Ανατολή.
Είναι τέτοια η φύση των προκλήσεων αυτών που επηρεάζουν, όχι μόνο τους λαούς της περιοχής, δηλαδή τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστινίους, τους Λιβανέζους, τους Σύρους, τους Ιορδανούς, τους Αιγυπτίους και άλλους, αλλά και την διεθνή κοινότητα στο σύνολό της.
Το σύνολο των διεθνών οργανισμών, και εν γένει εταίρων, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αραβικός Σύνδεσμος και το κίνημα Αδεσμεύτων, για να αναφέρω μόνο μερικούς, τοποθετούν το ζήτημα της Μέσης Ανατολής ψηλά στις προτεραιότητές τους.
Παρά τις διαφοροποιήσεις στις παρεμβάσεις και θέσεις που διατυπώνονται, υπάρχει ένα καίριο στοιχείο που είναι κοινό για όλους, ένα στοιχείο που επαναλήφθηκε από όλους και σήμερα σε αυτή την αίθουσα, και αυτό δεν είναι άλλο από την ανάγκη επίτευξης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Μεσανατολικό.
Αυτός είναι ο κοινός μας στόχος και αποτελεί, πιστεύω, τη συλλογική βούληση των λαών του κόσμου, όπως επανειλημμένως έχει εκφρασθεί από τους εκπροσώπους τους σε κάθε εναρκτήρια σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη σύγκρουση, η οποία να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο πολλών για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παρόλα αυτά, και με τα χρόνια να γίνονται δεκαετίες, ολόκληρες γενιές μεγαλώνουν γνωρίζοντας μόνο το μίσος. Η λογική και η κατανόηση δίνουν τη θέση τους στο φονταμενταλισμό και τον εξτρεμισμό.
Παρά την κοινή βούληση για επικράτηση της ειρήνης, γενιές Ισραηλινών και Αράβων έχουν στερηθεί του δικαιώματος να ζουν ελεύθεροι και ασφαλείς.
Και για αυτό ακριβώς το λόγο έχω πλήρη συναίσθηση του βάρους της ευθύνης σήμερα.
Η ευθύνη είναι μεγάλη μπροστά στον πόνο τόσο πολλών ανθρώπων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, μπροστά στα δάκρυα των μανάδων που έχασαν τους γιους και τις κόρες τους στη σύγκρουση αυτή, αλλά και μπροστά στο θαρραλέο όραμα και την αποφασιστικότητα αυτών που, στο διάβα της ιστορίας της πολύπαθης αυτής περιοχής, προσπάθησαν ειλικρινά να φέρουν την ειρήνη και πλήρωσαν το ύψιστο τίμημα υπηρετώντας αυτό το σκοπό.
Είναι χρέος μας να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, να διερευνήσουμε κάθε τρόπο και να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για επίτευξη της επιδιωκομένης αυτής ειρήνης, στη μνήμη των αθώων θυμάτων και προς όφελος των επερχόμενων γενεών.
Έχουμε όλοι δυνατότητες να κάνουμε κάτι, ασχέτως δύναμης και μεγέθους, και κοινή είναι η ευθύνη όλων μας να βοηθήσουμε τους λαούς της Μέσης Ανατολής να υλοποιήσουν το όραμά τους να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ειρήνη και να αντικρίζουν το μέλλον με ελπίδα.
Κύριε Γενικέ Γραμματέα, αξιότιμοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,
Ως πολίτης της Αθήνας, και καθοδηγούμενη από το πνεύμα των προγόνων μου σε αυτή την πόλη, δεν μπορώ παρά να διατηρώ τη βαθειά μου πίστη στην επικράτηση της λογικής. Της λογικής, της ανοχής και της αποδοχής, καθώς και της συμβίωσης, για να χρησιμοποιήσουμε μια ελληνική λέξη, έναντι της βίας.
Τι σημαίνει αυτό για μας:
Σημαίνει ότι ο σκοπός της επίτευξης της ειρήνης δεν εξυπηρετείται με την άρνηση αναγνώρισης της ύπαρξης του γείτονα, ούτε με την καλλιέργεια κλίματος φόβου και ανασφάλειας με επιθέσεις αυτοκτονίας και εκτοξεύσεις ρουκετών, καθώς και ότι η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί με μεθόδους όπως η απαγωγή του δεκανέα Gilad Shalit.
Σημαίνει, επίσης, ότι η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν ένα ολόκληρο έθνος στερείται του δικαιώματος να ζει στον τόπο του με αξιοπρέπεια και ελευθερία. Ούτε όταν του επιβάλλονται τέτοιοι περιορισμοί, που είναι ταπεινωτικοί και εμποδίζουν κάθε προοπτική για ομαλό καθημερινό βίο. Επιπλέον, η ειρήνη δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με την δια της βίας δήμευση εδαφών και την ανέγερση τειχών.
Οποιαδήποτε επίλυση του Μεσανατολικού οφείλει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων που υιοθέτησε αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας. Πρέπει να είναι προϊόν διαπραγματεύσεων, το αποτέλεσμα των οποίων δεν πρέπει να προδικάζεται από λήψη μονομερών μέτρων.
Οι αρχές που θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση μιας συνολικής και βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή είναι γνωστές. Οι αρχές αυτές περιλαμβάνουν όλες τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ιδιαίτερα τις Αποφάσεις 242 (1967), 338 (1973), 1397 (2002) και 1515 (2003), τα σημεία αναφοράς της Διάσκεψης της Μαδρίτης, συμπεριλαμβανομένης της αρχής «γη για ειρήνη», και την Αραβική Πρωτοβουλία για την ειρήνη.
Αναμένουμε από το Κουαρτέτο να συνεχίσει την ενεργό ενασχόλησή του και να εκπληρώσει τον ρόλο του. Χαιρετίζουμε την πρόσφατη απόφαση του Κουαρτέτου, σύμφωνα με την οποία θα έχει συναντήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, και με τα μέρη και με άλλους περιφερειακούς εταίρους, για να παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις ενέργειες των εμπλεκομένων μερών, και για να εξετάζει τα επόμενα βήματα. Προσδοκούμε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα από αυτή τη διαδικασία.
Και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, επίσης, ότι οι αγώνες δεν προωθούνται, ούτε ευοδώνονται μέσω της βίας και της τρομοκρατίας. Όπως και ότι η ασφάλεια δεν εξασφαλίζεται αποκλειστικά και μόνο με στρατιωτικά μέσα.
Η έκκλησή μου προς όλες τις πλευρές είναι η εξής: ας υπερισχύσει η λογική και η κατανόηση, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο σπόρο τη ειρήνης, που έχει σπείρει ήδη η διεθνής κοινότητα, να ανθίσει στη γόνιμη και ιστορική γη της Μέσης Ανατολής, προς όφελος όλων των λαών της περιοχής, αλλά και όλου του κόσμου.
Σας ευχαριστώ όλους για την προσοχή σας.