Η κα Μπακογιάννη, κατά την έναρξη της συνέντευξης, προέβη στην ακόλουθη σύντομη δήλωση:
Καλό σας απόγευμα,
Είμαι πολύ ευχαριστημένη που ξαναβρίσκομαι στη Νέα Υόρκη, μια υπέροχη πόλη που κάθε Σεπτέμβριο γίνεται η πρωτεύουσα της διεθνούς διπλωματίας.
Βρισκόμαστε εδώ για να συμμετάσχουμε σ’ ένα ετήσιο προσκύνημα υψίστης σημασίας: τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών όπου όλες οι χώρες οσοδήποτε μεγάλες ή μικρές, ισχυρές ή αδύνατες, πλούσιες ή φτωχές έχουν την ευκαιρία να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί ξεκάθαρα και, γιατί όχι, και δυνατά.
Η Προεδρία μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας συμπίπτει με την 61η Γενική Συνέλευση. Έχουμε αναλάβει αυτή την ευθύνη με μετριοπάθεια και σοβαρότητα, καθώς η τελευταία φορά που είχε η Ελλάδα την Προεδρία ήταν το 1952 και πίστη στα Ηνωμένα Έθνη ως το μοναδικό διεθνές βήμα που κάνει τους ανθρώπους και τα κράτη να δείχνουν τον καλλίτερό τους εαυτό.
Βλέποντας τριγύρω τον κόσμο και τα θέματα της ημερησίας διάταξης, οι προκλήσεις αφθονούν. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η κατάσταση στο Λίβανο και ασφαλώς η εφαρμογή της αποφάσεως 1701, η ξεκάθαρη ανάγκη να ξαναρχίσουμε την διαδικασία για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, το θέμα του μελλοντικού καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο, οι εξελίξεις αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και, φυσικά, η συνεχιζόμενη τραγωδία στο Σουδάν.
Προετοιμαστήκαμε καλά γι’ αυτή την αποστολή και θα ήθελα δημοσίως να ευχαριστήσω όλους αυτούς που δούλεψαν τόσο σκληρά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το μεγαλύτερό μας κεφάλαιο είναι οι φίλοι και οι σύμμαχοι μας. Η Ελλάδα έχει το προνόμιο να έχει σφυραλητήσει εξαίρετες σχέσεις με τις χώρες όλου του κόσμου και ιδιαιτέρως με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μας –της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
Στο σταυροδρόμι των τριών Ηπείρων, πιστεύω ότι κυβερνήσεις και λαοί μας θεωρούν ως αξιόπιστο συνομιλητή, ένα δίκαιο και τίμιο εταίρο.
Ελπίζω ότι αυτό το μήνα θα κάνουμε βήματα, ακόμη και μικρά προς τα εμπρός. Αυτόν το μήνα, στη Θεματική μας Συνεδρίαση, επιλέξαμε να συζητήσουμε τη σχέση των Ηνωμένων Εθνών και των Περιφερειακών Οργανισμών
Ένα αντικείμενο ιδιαίτερης σημασίας για το μέλλον του Οργανισμού.
Όπως γνωρίζετε μια έκτακτη Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα αρχίσει εντός ολίγων λεπτών. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια Συνάντηση, σε διάστημα μεγαλύτερο των 20 ετών.
Πιστεύω ότι ο κόσμος θα στείλει ένα δυνατό μήνυμα. Είμαστε όλοι δεσμευμένοι για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Επιτέλους ειρήνη.
Κυρίες και κύριοι σας ευχαριστώ. Είμαι έτοιμη να ακούσω τις ερωτήσεις σας.
EmilyKerschner/CNN: Διερωτώμαι ποιον υποστηρίζει η Ελλάς ως υποψήφιο για τη θέση του επόμενου Γενικού Γραμματέα και εάν μπορείτε να σχολιάσετε τη μέχρι στιγμής πορεία των υποψηφιοτήτων;
Ντ. Μπακογιάννη: Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν υποψήφιοι για τη θέση του Γενικού Γραμματέα, που έχουν δημοσιοποιήσει την υποψηφιότητά τους. Η Ελλάς πιστεύει ότι αυτός ή αυτή που θα εκλεγεί θα πρέπει να προέλθει από την Ασία, διότι είναι η σειρά της Ασίας. Βεβαίως, η προσωπικότητα του επόμενου Γενικού Γραμματέα είναι πολύ σημαντική. Λαμβάνουμε υπόψη όλα αυτά τα στοιχεία και θα συμμετάσχουμε στις διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται. Την 28η Σεπτεμβρίου, θα έχουμε την επόμενη προκαταρκτική ψηφοφορία.
Ms. ZanaBozinovska/Drevnik Daily: Θα ήθελα να σας ερωτήσω για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ. Χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ συναντήθηκε με τον κ.Νimetz και επιβεβαιώθηκε, τρόπον τινά, η παλαιά μας θέση. Αύριο, θα συζητήσετε με τον ΥΠΕΞ της χώρας μου για το εν λόγω θέμα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το Κόσοβο.
Ντ. Μπακογιάννη: Ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας σας ζήτησε να συναντηθούμε και είμαι πολύ χαρούμενη που αύριο θα τον συναντήσω. Γνωρίζετε τη θέση της Ελλάδος, η οποία διατυπώνεται πολύ συχνά με σαφήνεια. Η πΓΔΜ και η Ελλάς έχουν εξαιρετικές οικονομικές σχέσεις, αλλά οφείλουμε να εξεύρουμε μία κοινή, αμοιβαία αποδεκτή λύση για το θέμα της ονομασίας. Είναι ένα σημαντικό θέμα. Πιστεύω ότι είναι επωφελές και για τις δύο χώρες να εξεύρουν μία κοινά αποδεκτή λύση και προσπαθούμε για το σκοπό αυτό.
Ms. ZanaBozinovska/ Drevnik Daily: Και οι δύο πλευρές δηλώνουν πάντα ότι χρειαζόμαστε εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις, τι ακριβώς εννοείτε με τον όρο εποικοδομητικές;
Ντ. Μπακογιάννη: Όπως γνωρίζετε, ο κ. Nimetz ενεργεί εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών. Εργαζόμαστε από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη. Επίσης, συνομιλούμε μεταξύ μας, επεξηγώντας πολύ σαφώς τι σκέφτεται η κάθε χώρα. Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για να συμφωνήσουμε σε μία κοινώς αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας.
Λάμπρος Καλαρρύτης/ΑΝΤ1-Radio: Kατόπιν των συνομιλιών που είχατε με τους ομολόγους σας, τι αναμένεται μετά τις σημερινές συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφορικά με την αραβο-ισραηλινή διαμάχη;
Ντ. Μπακογιάννη: Το σημαντικό που ευελπιστώ ότι θα προκύψει από την εν λόγω συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι το πολιτικό μήνυμα στους λαούς της περιοχής, ότι η Διεθνής Κοινότητα δεσμεύεται να συμβάλλει και δεν φείδεται ουδεμίας προσπάθειας για να φέρει την ειρήνη στην περιοχή. Πρόκειται για ένα μήνυμα που νομίζω ότι είναι σημαντικό για όλους τους λαούς. Περάσαμε ένα ιδιαιτέρως δύσκολο καλοκαίρι και ευελπιστώ ότι το Κουαρτέτο και η απόφαση που ελήφθη χθες από το Κουαρτέτο θα εφαρμόσει τη διεθνή αυτή βούληση για να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης στην κρίση της Μέσης Ανατολής.
George Baumgarten/Ανταποκριτής ΟΗΕ για εβραϊκές ε/φ: Μπορείτε να μας αναφέρετε την προοπτική σας, ως μία σημαντική δύναμη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά όχι της Μέσης Ανατολής, ποια εποικοδομητικά μέτρα, αισθάνεστε ότι θα μπορούσαν να ληφθούν από διάφορα μέρη για να επιλυθούν οι πολλές διαμάχες στη Μ. Ανατολή;
Ντ. Μπακογιάννη: Θα χρειαζόμουν πολύ περισσότερο χρόνο απ’ όσον διαθέτω σ΄ αυτή τη συνέντευξη Τύπου για να σας αναφέρω τα μέτρα αυτά. Αλλά, νομίζω ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουν όλοι ότι χρειαζόμαστε μία λύση και την χρειαζόμαστε κατεπειγόντως. Και έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι η πολιτική βούληση βρίσκεται εκεί, σε όλες τις πλευρές, προκειμένου να συμβάλλουν στη λύση αυτή. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν χθες, είναι σημαντικές, διότι καταδεικνύουν ότι θα υπάρξει συνεχής προσπάθεια. Ότι θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις με τα εμπλεκόμενα περιφερειακά μέρη και πρέπει να υπερβούμε στερεότυπα, τα οποία δυστυχώς, είναι πολύ ισχυρά στην περιοχή. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μεγάλο πολιτικό θάρρος απ’ όλες τις πλευρές. Αλλά, οι λαοί της περιοχής το προσδοκούν και εμείς, οι Έλληνες, έχουμε πολύ καλές σχέσεις, τόσο με τους Άραβες, όσο και με το Ισραήλ. Καταβάλλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Αθανάσιος Έλλις/ΑΝΤ1: Πως εξέλαβαν οι Παλαιστίνιοι, οι Ισραηλινοί, οι Αμερικανοί την προσπάθεια της Ελληνικής Προεδρίας, δεδομένου ότι για πρώτη φορά μετέχουν όλες οι πλευρές στη συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας; Εικάζω ότι θα ήταν δύσκολη η πραγματοποίηση αυτής της συνεδρίασης.
Ντ. Μπακογιάννη: Νομίζω ότι έγινε θετικά αποδεκτή η προσπάθεια της Ελληνικής Προεδρίας, όπως καταδεικνύει και το αποτέλεσμα. Η συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί, καταδεικνύει ότι έγινε αποδεκτή με θετικό τρόπο από διαφορετικές χώρες. Εξάλλου, από τις συζητήσεις που είχα με ομολόγους μου από πολλές χώρες, ευρωπαϊκές, αραβικές, από την Ισραηλινή ομόλογό μου, γνωρίζω ότι όλοι δεσμεύονται να συμβάλλουν στην επανέναρξη της διαδικασίας. Και ευελπιστώ ότι αυτό θα είναι ένα πραγματικό ισχυρό και θετικό μήνυμα σήμερα.
Θεοφάνης Παπαθανασίου/ΕΡΤ: Όσον αφορά τη Μ. Ανατολή, μετά τη συζήτηση, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα αυτής, σχεδιάζετε κάποιες άλλες προσπάθειες εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Ντ. Μπακογιάννη: Πιστεύω, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περισσότερο δεσμευμένη από ότι στο παρελθόν να βοηθήσει προς την ειρηνευτική διαδικασία στη Μ. Ανατολή και η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα στο Λίβανο το καταδεικνύει σαφέστατα. Το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής δύναμης της UNIFIL, η οποία βρίσκεται στο Λίβανο προέρχεται από Ευρωπαϊκές χώρες και καταδεικνύει ότι η Ευρώπη επιθυμεί να έχει μια μεγαλύτερη εμπλοκή. Αισθάνεται επίσης, την ευθύνη να προσφέρει τη βοήθειά της στη Μ. Ανατολή και αυτό έχει γίνει σαφές. Έτσι, εμείς σε εθνική βάση, θα διευρύνουμε την προσπάθεια μας προς αυτή τη κατεύθυνση.
Robert Bonsignore/Forum Newspaper: Νομίζω ότι ο πληθυσμός στην Ελλάδα έχει μειωθεί από 10 εκατομμύρια σε 9 εκατομμύρια.
Ντ. Μπακογιάννη: Όχι, αυξηθήκαμε.
Robert Bonsignore/Forum Newspaper: Κάνετε κάτι για να παρακινήσετε το ποσοστό γεννήσεων όπως οι Πορτογάλοι και οι Ρώσοι;
Ντ. Μπακογιάννη: Λοιπόν, τα τελευταία τρία χρόνια, ήταν τα πρώτα καλά χρόνια καθώς το ποσοστό των γεννήσεων αυξήθηκε λίγο, όχι τόσο υψηλά όσο θα επιθυμούσαμε, αλλά τα νέα δεν είναι τόσο άσχημα όσο ήταν πριν δέκα χρόνια. Έχουμε δώσει κίνητρα προς τις οικογένειες με τρία παιδιά και προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να εξηγήσουμε στις Ελληνίδες ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο εκπληκτικό από το να είσαι μητέρα με πολλά παιδιά.
Emily Kerschner /CNN: Υποστηρίζετε την Βενεζουέλα για το Συμβούλιο Ασφαλείας;
Ντ. Μπακογιάννη: Είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσουμε. Η υποστήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι μια απόφαση που λαμβάνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει πλήθος συζητήσεων οι οποίες θα συνεχιστούν, οπότε δεν είμαι έτοιμη να σας απαντήσω τώρα σ’ αυτή την ερώτηση.
Zana Bozinovska/Drevniκ Daily: Σχετικά με το Κόσοβο; Νομίζω ότι έχετε επισκεφθεί την Πρίστινα δύο φορές, θα μπορούσατε να μου πείτε κάτι σχετικά με τις προσπάθειες της Ελλάδος, που αφορούν στο ζήτημα του Κοσόβου; Σχεδιάζετε να αναλάβετε κάποια περιφερειακή πρωτοβουλία;
Ντ. Μπακογιάννη: Αύριο θα έχουμε μια περιφερειακή συνάντηση, η οποία είναι η συνέχεια των αποφάσεων που ελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη πριν μερικά χρόνια. Θα έχουμε περιφερειακή συνάντηση με τον Πρόεδρο Ahtisaari επί του Κοσόβου. Εργαζόμαστε εκ του σύνεγγυς. Πιστεύουμε ότι το ζήτημα του Κοσόβου είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Πιστεύουμε ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερο χρόνο στις διαπραγματεύσεις για να υπάρξει κάποιο καλό αποτέλεσμα. Λοιπόν, κάτι τέτοιο, εάν είναι δυνατόν, θα είναι η πιο αποδεκτή λύση για το σύνολο της περιοχής και για τη διατήρηση της σταθερότητας.
Σας ευχαριστώ πολύ.