Η ΥΠΕΞ κυρία Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου προς τους έλληνες ανταποκριτές, τα εξής:
«Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Έγινε μια πρώτη συζήτηση για τα θέματα της διεύρυνσης. Είχα την ευκαιρία να ξαναδιατυπώσω την ελληνική θέση . Όπως ξέρετε η Ελλάδα είναι σταθερά θετική για την διεύρυνση, ιδιαίτερα των δυτικών Βαλκανίων. Είχαμε την ευκαιρία για άλλη μία φορά να τονίσουμε τη σημασία του σωστού και θετικού μηνύματος προς τις χώρες και τους λαούς των Δυτικών Βαλκανίων. Έγινε μία συζήτηση για το θέμα της Κροατίας , για το πώς θα προχωρήσει η συζήτηση για την Κροατία και επίσης άρχισε και η συζήτηση για το θέμα της Τουρκίας. Ήταν μια πρώτη αναγνωριστική θα έλεγα συζήτηση. Η γενικότερη συμφωνία η οποία υπάρχει από τα κράτη μέλη είναι να δοθεί ακόμη χρόνος στην πρωτοβουλία της Προεδρίας η οποία αναζητά μία συμφωνία στα θέματα του εσωτερικού εμπορίου . Η θέση η δικιά μας είναι ότι ο χρόνος ο οποίος θα δοθεί στην Φινλανδική Προεδρία δεν πρέπει να είναι τόσο πολύ μεγάλος ώστε να φθάσουμε πολύ κοντά στο επόμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσει αν έχει δυνατότητες επιτυχίας ή όχι η φινλανδική πρόταση, ώστε να περάσουμε μετά στην ουσιαστικότερη συζήτηση για το πώς βλέπουμε να εξελίσσεται η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Εκεί ολοκληρώθηκε η συζήτηση. Βγάλαμε ένα ψήφισμα επίσης για την κρίση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, για την δραματική εξέλιξη την οποία είχαμε στη Γάζα, όπου κι εκεί πολύ συζήτηση έγινε και υπήρξαν διαφωνίες. Τελικώς υπήρξε ένα κείμενο το οποίο μπόρεσε να καλύψει όλους, όχι όπως θα το επιθυμούσαν, αλλά εν πάση περιπτώσει μπόρεσε να καλύψει όλους δίνοντας μία νέα ευκαιρία στην Παλαιστινιακή ηγεσία, μήπως μπορέσει τελικώς να υπάρξει και μία Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όπως ακούγεται, για την οποία όμως δεν έχουμε επιβεβαίωση αυτή τη στιγμή που σας μιλάω, ακόμη και να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.
Σε ότι αφορά τις συναντήσεις που είχα. Ξεκίνησα σήμερα το πρωί και είχα μία συνάντηση με την Προεδρία, με τον Ολι Ρεν, με τον Καρλ Μπιλντ που είχαμε μία πολύ μεγάλη συζήτηση, και τώρα αμέσως μετά τη δικιά μας συνάντηση έχουμε ένα ραντεβού με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών και μετά θα φύγω για την Αθήνα. Αντικείμενο όλων αυτών των συζητήσεων είναι , το πώς βλέπουμε τις εξελίξεις στο θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.
Δημοσιογράφος : Κυρία Υπουργέ θέλω να σας ρωτήσω, είναι γενικότερη θέση ότι δεν πρέπει να τραβήξει μακριά η πρωτοβουλία της Προεδρίας ή είναι δική μας θέση μόνο;
κα Μπακογιάννη : Κατ αρχήν είναι δική μας θέση. Υπήρξαν ορισμένα κράτη τα οποία ήταν πιο επιφυλακτικά. Γενικότερα η Προεδρία είχε βάλει ως χρονικό ορίζοντα τις 12 Δεκεμβρίου. Νομίζω ότι διαμορφώθηκε από την πλειοψηφία των κρατών μελών η άποψη ότι θα πρέπει να πάμε νωρίτερα από τις 12 Δεκεμβρίου. Δεν υπάρχει απόφαση για συγκεκριμένη ημερομηνία, είναι μία γενικότερη αίσθηση ότι πρέπει να πάμε νωρίτερα ώστε να υπάρχει η δυνατότητα σε περίπτωση που δεν πετύχει η πρωτοβουλία, να έχουμε καιρό για περαιτέρω συζητήσεις.
Δημοσιογράφος : Η Προεδρία σας ενημέρωσε για το τελικό σχέδιο;
κα Μπακογιάννη : Ναι
Δημοσιογράφος : Μπορείτε να μας πείτε κάτι παραπάνω;
κα Μπακογιάννη : Όχι. Κοιτάξτε, να το ξεκαθαρίσω. Δεν είναι τίποτα μυστικό. Το φινλανδικό σχέδιο είναι λίγο πολύ ευρύτερα γνωστό. Υπάρχει όμως μία παράκληση της Προεδρίας, δεν το έχει βάλει σε χαρτί, επίτηδες, διότι θεωρεί ότι πρέπει να έχει τη δυνατότητα με τις επιμέρους συζητήσεις, να προχωρήσει στο οποιοδήποτε αποτέλεσμα, τέλος πάντων, μπορεί να είναι θετικό. Και γι αυτό προτιμά να το κάνει αυτό με απ’ ευθείας συναντήσεις και διαβουλεύσεις και όχι δια του Τύπου, δια των μεγάλων ανακοινώσεων, διότι φοβάται ότι αυτό θα επιβαρύνει το κλίμα χωρίς να το βοηθήσει προς την κατεύθυνση που επιθυμεί. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπαίνει κανένας σε λεπτομέρειες, τι ακριβώς είναι το σχέδιο της Φινλανδικής Προεδρίας και δεν νομίζουμε ότι θα βοηθήσει στην κατεύθυνση.
Δημοσιογράφος : Το γεγονός ότι κάποιοι ζητάνε κυρώσεις, λένε να υπάρξει μία διακοπή…. Αυτό φάνηκε μέσα στη Σύνοδο;
κα Μπακογιάννη : Δεν μπήκαμε στη δεύτερη φάση της συζητήσεως. Ακόμη. Δεν ήταν αντικείμενο αυτή τη στιγμή η πολιτική της Ένωσης έναντι της Τουρκίας, εις την περίπτωση που δεν τιμήσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της. Δεν ήταν αυτό το αντικείμενο της συζήτησης σήμερα. Άρα δεν μπήκαμε στην ουσία και άρα δεν μπορώ να σας πω τις επιμέρους θέσεις. Αυτό το οποίο είπαμε είναι ότι η Φινλανδική πρόταση θα έχει κάποιο χρονικό ορίζοντα ακόμα για να προσπαθήσει να πετύχει και σε περίπτωση που δεν πετύχει η Φινλανδική πρόταση να επανέλθουμε εγκαίρως ώστε να έχουμε χρόνο να συζητήσουμε την ουσία στην οποία αναφερθήκατε.
Δημοσιογράφος : Να σας θέσω την ίδια ερώτηση με κάπως διαφορετικό τρόπο. Θα συναντηθείτε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας τον κ. Γκιούλ την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου…
κα Μπακογιάννη : Ναι περιμένω τον κ. Γκιούλ στην Αθήνα στις 7 του μηνός.
Δημοσιογράφος : …θα θέλατε μέχρι τότε να έχει τελειώσει η πρωτοβουλία των Φινλανδών ή όχι;
κα Μπακογιάννη : Θα ήθελα να πετύχει κατ αρχήν η πρωτοβουλία των Φινλανδών. Από εκεί και πέρα όμως σας είπα ότι δεν βάλαμε δεσμευτικές ημερομηνίες. Δεν βοηθάει πιστεύουμε οποιαδήποτε δεσμευτική ημερομηνία, την διαπραγμάτευση την οποία προσπαθεί να κάνει η Φινλανδική προεδρία. Αυτό όμως το οποίο ξεκάθαρα είπαμε είναι ότι δεν μπορεί να φθάσουμε στο παρά πέντε του Συμβουλίου χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα. Αυτό είπαμε. Και νομίζω ότι αυτό ήταν η γενικότερη άποψη.
Δημοσιογράφος : Κυρία Υπουργέ η δική μας η θέση ότι αν η Τουρκία δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σα να μην συμβαίνει τίποτα , βρίσκει μεγάλη απήχηση μέσα στους εταίρους;
κα Μπακογιάννη : Κοιτάξτε ο καθένας στη φάση αυτή έχει τη δική του θέση. Νομίζω ότι γενική εικόνα είναι ότι πράγματι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανοίξει την πόρτα για την Τουρκία, ότι οι χώρες θα επιθυμούσαν να μην υπάρχει ρήξη με την Τουρκία στο δρόμο της ενταξιακής της πορείας πλην όμως αυτό δεν εξαρτάται από την Ευρώπη και μόνο. Εξαρτάται και από την ίδια την Τουρκία , η οποία θα πρέπει η ίδια να αποδεχθεί και να τιμήσει τις δικές της υποχρεώσεις και –αν θέλετε- να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα τα οποία έχουμε συζητήσει τόσες φορές. Λοιπόν αυτή είναι μία αντίληψη γενική. Από εκεί και πέρα έχουμε δεσμευτικά κείμενα όπως ξέρετε, έχουμε την αντιδήλωση, θα δούμε πώς θα προχωρήσει η υπόθεση. Προς στιγμήν βρισκόμαστε εκεί που σας είπα σήμερα. Έχει δοθεί χρόνος ακόμα στη Φινλανδική Προεδρία και θα δούμε ποία θα είναι η εξέλιξη.
Δημοσιογράφος : Να ρωτήσω κάτι εκτός Τουρκίας. Σε ότι αφορά την Κροατία αμφισβητείται η δέσμευση ότι για να ενταχθεί θα πρέπει να λυθεί πρώτα το θεσμικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Υπάρχουν δηλαδή φωνές ότι αν μπορεί να μπει και πριν, ας μπει και πριν;
κα Μπακογιάννη : Ναι υπάρχουν.
Δημοσιογράφος : Μέσα σ΄ αυτούς είμαστε και εμείς;
κα Μπακογιάννη : Κοιτάξτε εμείς, σας είπα ότι είμαστε ίσως από τους πιο θερμούς υποστηρικτές, ότι πρέπει τα μηνύματα προς όλη την περιοχή των Βαλκανίων να είναι εξαιρετικά θετικά. Είχαμε και μια μεγάλη κουβέντα που δεν σας το είπα, την ενημέρωση από τον κ. Αχτισάρι για το θέμα του Κοσόβου, όπου εκεί πάλι είχαμε την ευκαιρία να ξαναπούμε την πάγια θέση της Ελλάδος, την οποία να μην σας την επαναλαμβάνω την ξέρετε, ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ότι πρέπει να μπορέσουμε να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα στη Σερβία ότι όταν πρόκειται να ληφθούν οι αποφάσεις , πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την ευρύτερη περιοχή και ποια είναι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και να προχωρήσουμε αν είναι δυνατόν σε μία συμπεφωνημένη λύση. Είναι σαφές ότι και ο Αχτισάρι δεν θα προχωρήσει νωρίτερα από τις Σερβικές εκλογές, δηλαδή θα πάμε στην οποιαδήποτε κατάθεση πρότασης για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου μετά τις εθνικές εκλογές . Όποιος από σας έχει καλή μνήμη θα θυμάται ότι ήταν μια θέση την οποία η Ελλάδα έχει υποστηρίξει εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Δημοσιογράφος : Πότε είναι οι εκλογές στη Σερβία;
κα Μπακογιάννη : 21 Ιανουαρίου
Δημοσιογράφος : Υπάρχει επίσης και η αίσθηση ότι 15 χρόνια κανένας Σέρβος δεν βγαίνει στην Ευρώπη, δηλαδή νέοι άνθρωποι δεν ξέρουν τι σημαίνει Ευρώπη…
κα Μπακογιάννη : Ακριβώς για αυτό έχουμε προχωρήσει σήμερα σε μια συμφωνία για φιλελευθεροποίηση της βίζας, η οποία υπεγράφη. Συμφωνήθηκε δηλαδή, για τις χώρες των Βαλκανίων και η προσπάθεια θα γίνει και εκεί νομίζω μπορούμε να χαρακτηριστούμε πρωτεργάτες στην προσπάθεια να απλουστευτούν οι διαδικασίες έτσι ώστε διάφορες κατηγορίες , φοιτητές, καθηγητές, επιχειρηματίες, άνθρωποι του πολιτισμού κλπ να μπορούν να έλθουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα σε επαφή με την Ευρώπη. Σήμερα δόθηκε η εντολή για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση προς αυτή την κατεύθυνση. –