Ομιλίες

Χαιρετισμός της Ντόρας Μπακογιάννη στη τακτική συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού ΣΜΟΥ (ΣΑΕ)

Παρασκευή, 8 Δεκ 2006

Κυρίες και κύριοι,
Αγαπημένοι μας συμπατριώτες,
Καλώς ήλθατε στη Θεσσαλονίκη!
Καλώς ήλθατε στην Ελλάδα!
Σας υποδεχόμαστε όλοι με χαρά και περηφάνια πίσω στην πατρίδα.

Αγαπητοί φίλοι,

Την τελευταία δεκαετία, η ελληνική Πολιτεία, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, αποφάσισε τη θεσμική αναβάθμιση, τόσο της συνεργασίας του Εθνικού Κέντρου με τον απόδημο ελληνισμό όσο και – κυρίως – αυτού του ίδιου του απόδημου ελληνισμού.

Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν η δημιουργία του ΣΑΕ, το 1995, στην οποία πρωτοστάτησε ο Andrew Athens, ο ακάματος αυτός συντελεστής της ανάδειξης του ρόλου των αποδήμων Ελλήνων.

Κυρίες και κύριοι,
Φιλοδοξία των ιδρυτών του ΣΑΕ ήταν το Συμβούλιο να αποτελέσει τον κύριο φορέα για την προώθηση των θεμάτων του απόδημου ελληνισμού. Να αποτελέσει, όμως, επίσης, και το κατ’ εξοχήν όργανο συντονισμού, σε παγκόσμια κλίμακα, των δραστηριοτήτων των ομογενειακών φορέων. Το Συμβούλιο στοχεύει στη διεθνή προβολή του ελληνισμού και των εθνικών θεμάτων αλλά αποτελεί κυρίως τον φορέα οργάνωσης και ισχύος αυτού τούτου του ομογενειακού ελληνισμού.

Καθοριστικής σημασίας ήταν το γεγονός ότι το ΣΑΕ περιβλήθηκε με συνταγματικό κύρος κατά την τελευταία αναθεώρηση του Ελληνικού Συντάγματος. Στο άρθρο 108, το Ελληνικό Σύνταγμα καθιστά το ΣΑΕ γνωμοδοτικό, εισηγητικό, διεκδικητικό και υποστηρικτικό όργανο προς την ελληνική Πολιτεία για την έκφραση των δυνάμεων του απανταχού ελληνισμού.

Κυρίες και Κύριοι,

Με μεγάλη χαρά καλωσορίζω στην πατρίδα όλους εσάς, τους εκπροσώπους των αδελφών μας από 140 χώρες, με την ευκαιρία της 6ης Τακτικής Συνέλευσης του ΣΑΕ.

Είμαστε περήφανοι για σας. Και στηριζόμαστε σε εσάς.
Η παρουσία του απόδημου ελληνισμού στις χώρες του εξωτερικού, το δυναμικό «παρών» που δίνετε εσείς στα κράτη όπου διαμένετε, αποτελεί για την χώρα μας ένα πολύ ισχυρό πλεονέκτημα. Δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω: εσείς οι απόδημοι Έλληνες αποτελείτε παράγοντα ισχύος για την Ελλάδα, για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Γι’ αυτό και έχουμε πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας την ενίσχυση και την προώθηση της συνεργασίας μας. Θέλουμε να υποβοηθήσουμε την δυναμική που αναπτύσσει ο οικουμενικός ελληνισμός. Να διευρύνουμε τους ορίζοντες και την προοπτική του. Να ενισχύσουμε τη θέση σας στις κοινωνίες όπου ζείτε και δημιουργείτε. Να αξιοποιήσουμε τον δικό σας δυναμισμό ως γέφυρα φιλίας και συνεργασίας με τα άλλα κράτη.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αναδιοργανώσαμε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. Διασφαλίσαμε τον θεσμικό του ρόλο. Θωρακίσαμε τη δυναμική του. Διευρύναμε τα πεδία δράσης του. Ενισχύσαμε την αντιπροσωπευτικότητά του. Θέλουμε να το καταστήσουμε αποτελεσματικό δίαυλο επικοινωνίας των απανταχού Ελλήνων με το μητροπολιτικό κέντρο. Σημείο αναφοράς για όλους τους Έλληνες.

Σας θέλουμε όμως και ενεργούς συμμέτοχους, δυναμικά παρόντες, στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Έχετε άποψη για τη χώρα, έχετε όνειρα γι’ αυτήν. Από τις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές θα μπορείτε να τα εκφράζετε και με την ψήφο σας από τον τόπο διαμονής σας. Όπως ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός, θα προωθήσουμε νομοθετική πρωτοβουλία που θα θεσμοθετεί τη δυνατότητα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στις εκλογές με επιστολική ψήφο. Με την πρωτοβουλία αυτή πιστεύουμε ότι εκπληρώνουμε επιτέλους μια υποχρέωση της Ελλάδας απέναντί σας: να μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς επί ίσοις όροις στην σημαντικότερη διαδικασία της δημοκρατίας, στις εκλογές. Να έχετε ψήφο και λόγο στις διαμόρφωση του μέλλοντος της Ελλάδας.

Αγαπητοί φίλοι,
Γνωρίζουμε καλά ότι ο απόδημος ελληνισμός σήμερα δεν είναι ούτε εκείνος του 1910 ούτε εκείνος του 1960. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες της τρίτης και τέταρτης γενιάς είναι φυσικό να έχουν μια διαφορετική σχέση με την Ελλάδα απ’ ό,τι οι γονείς και οι παππούδες τους.

Σήμερα υπάρχουν νέες πραγματικότητες, νέες ευκαιρίες και νέες προκλήσεις. Και πρέπει να έχουμε την αποφασιστικότητα, την ευελιξία και τη φαντασία να διαμορφώσουμε νέες πολιτικές για να ανταποκριθούμε σε αυτές.

Το υπουργείο Εξωτερικών, – σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς – μελετά σειρά δράσεων, τις οποίες θα υλοποιήσουμε με τη συνεργασία του ΣΑΕ, των ομογενειακών οργανώσεων και φυσικά με τη συμπαράσταση και τη στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και ανά τον κόσμο Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Φίλες και φίλοι,
Πιστεύω ειλικρινά ότι μπορούμε να ενισχύσουμε την συνεργασία μας. Να την κάνουμε ακόμη πιο δημιουργική προς όφελος της πατρίδας μας. Ότι μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνισμό, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η 6η Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ και πρέπει και μπορεί να αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα στην παγκόσμια προσπάθεια του ελληνισμού.

Ολοκληρώνοντας, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω δημοσίως ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων μας στον απερχόμενο Πρόεδρο του ΣΑΕ και καλό μου φίλο, τον Andrew Athens, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στον ελληνισμό της διασποράς.

Φίλες και Φίλοι,
Ελληνίδες και Έλληνες της διασποράς,
Απευθύνομαι τώρα σ’ εσάς και σας καλωσορίζω.
Καλωσορίζω εσάς που εκπροσωπείτε την Ελλάδα.
Εσάς, που μεταλαμπαδεύετε το πνεύμα της σε κάθε γωνιά της γης.
Εσάς, που κάνατε «… όλο τον κόσμο . . . μια Ελλάδα».
Καλωσορίσατε και καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνελεύσεώς σας.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο