Μια ιδιαίτερα σύνθετη και δύσκολη διαπραγματευτική διελκυνστίδα 10 ωρών, μόλις έληξε. ΄Εληξε με τρόπο που μας ικανοποιεί γιατί είναι σύμφωνη με ό,τι είχαμε ορίσει ως κεντρικές μας πολιτικές επιλογές και επιδιώξεις. Δηλαδή :
1ο Υπάρχει ενιαία στάση των «25» της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, με καθαρό μήνυμα για την υποψήφια χώρα, Τουρκία: η μόνη ασφαλής οδός για ομαλή ενταξιακή πορεία είναι η πλήρης ανταπόκριση και προσαρμογή στα ευρωπαϊκά κριτήρια και προαπαιτούμενα.
2ο Η Ε.Ε. αποφάσισε τελικά, μετά από μεγάλη και επίπονη συζήτηση ότι δεν θα ανοίξουν όλα τα κεφάλαια που σχετίζονται με το πρόσθετο πρωτόκολλο περί Τελωνειακής ΄Ενωσης. Τα κεφάλαια αυτά είναι :
Α. Η ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων
Β. Το δικαίωμα εγκατάστασης και η ελεύθερη παροχή υπηρεσιών.
Γ. Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Δ. Γεωργία και Αγροτική Ανάπτυξη.
Ε. Αλιεία.
ΣΤ. Πολιτική Μεταφορών.
Ζ. Τελωνειακή ΄Ενωση.
Η. Εξωτερικές Σχέσεις.
3ον Αποφασίσθηκε, και πάλι μετά από ιδιαίτερα έντονη διαβούλευση, ένας μηχανισμός αξιολόγησης και ελέγχου της ανταπόκρισης της Τουρκίας στο θέμα του Πρωτοκόλλου. Ο μηχανισμός αυτός ξεκινάει το 2007. ΄Εμφαση δίνεται το 2008 και, εάν χρειαστεί, και το 2009, με ειδική αναφορά στις Εκθέσεις Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο Υπουργών. Διαμορφώνεται έτσι ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με ενδιάμεσους σταθμούς.
4ο Όλα τα υπόλοιπα κεφάλαια που, όπως επιβεβαιώθηκε, εξετάζονται στο ισχύον πλαίσιο της Διακυβερνητικής, δεν θα «κλείνουν» όσο παρατείνεται το έλλειμμα ανταπόκρισης και εφαρμογής από πλευράς Τουρκίας.
5ο Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι σαφείς και ξεκάθαρες αναφορές των Συμπερασμάτων στις υποχρεώσεις της Τουρκίας όσον αφορά, μεταξύ άλλων,
· τα ανθρώπινα δικαιώματα,
· τις θρησκευτικές ελευθερίες,
· τα δικαιώματα των μειονοτήτων, και βέβαια,
· τις σχέσεις καλής γειτονίας, και
· την ειρηνική επίλυση των διαφορών, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
6ο Το Συμβούλιο περιμένει ταχεία πρόοδο σε αυτά τα θέματα.
Καταληκτικά :
Η σημερινή εξέλιξη επιβεβαίωσε την ορθότητα της πολιτικής και της στρατηγικής μας:
– Η Τουρκία έχει και πρέπει να έχει σαφή ευρωπαϊκή προοπτική με κατάληξη της ένταξή της στην Ε.Ε.
– Αυτή η προοπτική και η κατάληξή της προϋποθέτει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεων, που αυτή η προοπτική συνεπάγεται.
Η πολιτική μας συνοψίζεται στο πολύ απλό σχήμα :
«Πλήρης εκπλήρωση – πλήρης ένταξη».
Η Ελλάδα υποστηρίζει την προοπτική μιας πραγματικά ευρωπαϊκής Τουρκίας».