Νεα

Συνέντευξη τύπου της Ντόρας Μπακογιάννη στη σύνοδο ΟΑΣΕ

Δευτέρα, 4 Δεκ 2006

Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνάντησης του ΟΑΣΕ, έδωσε σήμερα 04/12/2006 συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας δήλωσε τα εξής:

Κα Μπακογιάννη : Όπως ξέρετε ήλθα για την ετήσια συνεδρίαση του ΟΑΣΕ σε Υπουργικό επίπεδο. Ο ΟΑΣΕ είναι ένας Οργανισμός ο οποίος έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πάρα πολλές χώρες. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα διότι ασχολείται και με πολλά θέματα αμέσου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η σταθερότητα και η ανάπτυξη στην περιοχή των Βαλκανίων. Εμείς είχαμε και ένα συγκεκριμένο θέμα σ΄ αυτήν την υπουργική σύνοδο. Όπως ξέρετε η Ελλάδα έχει βάλει υποψηφιότητα για την Προεδρία του ΟΑΣΕ. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η πρόταση της Βελγικής Προεδρίας είναι να αποφασιστούν οι Προεδρίες για το 2009, το 2010 και το 2011 μαζί , όπου η πρόταση της Βελγικής Προεδρίας είναι για το 2009 η Ελλάδα, για το 2010 η Λιθουανία και για το 2011 το Καζακστάν. Δεν ξέρουμε ακόμη πως θα οριστικοποιηθεί αυτό, διότι είναι ένα από τα ανοιχτά θέματα στις διαπραγματεύσεις. Θα το δούμε. Πάντως μέσα σ΄ αυτό το χρονικό διάστημα, θα αναλάβουμε την ευθύνη της Προεδρίας του ΟΑΣΕ.

Σε διμερές επίπεδο μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω αναλυτικές συζητήσεις με τον Βρετανό ομόλογό μου, τον κ. Χουν, τον Λουξεμβούργιο, τον Ισπανό, τον Φινλανδό.

Με τους ευρωπαίους συζητήσαμε το θέμα του επόμενου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που είναι η διεύρυνση με την Τουρκία, τις προτάσεις της Κομισιόν και την κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται αυτή την στιγμή. Αυτό το οποίο σήμερα μπορώ να σας πω, είναι ότι οι απόψεις διαφέρουν αρκετά. Δηλαδή στην εκκίνησή τους υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές απόψεων, για το πώς πρέπει να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της Τουρκίας. Η δική μας άποψη είναι γνωστή. Μπορώ να την επαναλάβω αν θέλετε. Εμείς πιστεύουμε ότι καταρχήν η Ευρώπη πρέπει να έχει μία ενιαία θέση απέναντι στην Τουρκία. Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές. Θα πρέπει να λέει στην Τουρκία ότι δεν υπάρχει Ευρώπη κατ’ επιλογήν. Δεν υπάρχουν δηλαδή κριτήρια τα οποία γίνονται αποδεκτά κατ΄ επιλογήν. Ότι το acquis communautaire δεν είναι διαπραγματεύσιμο και ότι η Τουρκία έχει υποχρέωση να τιμήσει την υπογραφή της και να αποδεχθεί τα ευρωπαϊκά κριτήρια αν θέλει να προχωρήσει. Ταυτόχρονα όμως να κρατηθεί η Τουρκία πάνω στην ευρωπαϊκή τροχιά. Να μην υπάρξει δηλαδή διακοπή των οποιωνδήποτε ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων, διότι από εκεί και πέρα δεν θα υπήρχε κανένας ευρωπαϊκός μοχλός επάνω στην Τουρκία. Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο και ο συνάδελφός μου ο κ. Λιλλήκας και εγώ, είχαμε τη σειρά των επαφών σήμερα και θα συνεχίσουμε μέχρι και τη Δευτέρα. Όπου τη Δευτέρα θα έχω νεώτερα να σας πω.

Επίσης είχαμε μία συνάντηση με τον Νίκολας Μπερνς, η οποία αφορούσε κυρίως στα θέματα των Βαλκανίων. Δηλαδή συζητήσαμε το θέμα του Κοσόβου, την άποψη της χώρας μας για το Κόσοβο, τη Σερβία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη όπου όπως ξέρετε συντελούνται διάφορες αλλαγές και παράλληλα είναι μία ευαίσθητη φάση στην οποία αναζητούνται συμφωνίες επί συνταγματικών μεταρρυθμίσεων. Το Κόσοβο είναι κοντά, πλέον, στο να καταθέσει ο Πρόεδρος ο κ. Αχτισάαρι τις προτάσεις του και η Σερβία βρίσκεται στις παραμονές των εκλογών. Είναι μία γενικότερα ενδιαφέρουσα περίοδος, για μία περιοχή η οποία είναι ιδιαίτερου γενικού ενδιαφέροντος και όπου η Ελλάδα, εδώ και πάρα πολύ καιρό, έχει τις απόψεις της, τις οποίες υποστηρίζει με τους διάφορους συνομιλητές της. Εκτός από αυτή τη συζήτηση την οποία κάναμε για το θέμα του Κοσόβου, κάναμε και μία συζήτηση όπου ερωτήθηκα για το ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Δεν χρειάζεται να τις επαναλάβω , διότι ανέφερα νωρίτερα.

Δημοσιογράφος : Τις ίδιες είπατε και στον Αμερικάνο;

κα Μπακογιάννη : Ακριβώς. Μία είναι η φωνή η ελληνική. Δεν αλλάζει με βάση τον συνομιλητή της. Βασική αρχή αυτή.

Δημοσιογράφος : Ο Ολι Ρεν έκανε μία δήλωση σήμερα ενόψει της συνάντησης Μέρκελ – Σιράκ και κάλεσε τους δύο ηγέτες να μην καθορίσουν χρονοδιάγραμμα για την Τουρκία. Πως σχολιάζετε;

κα Μπακογιάννη : Ναι. Δεν συμπίπτουν οι απόψεις μας με του κ. Ρεν στο θέμα αυτό. Η Ελλάδα πιστεύει ότι χρειάζεται ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα διευκολύνει το σύνολο της διαδικασίας. Διότι ένα σαφές χρονοδιάγραμμα επιτρέπει στα ενδιαφερόμενα μέλη να προχωρήσουν. Και η Τουρκία να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις της και να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη στιγμή στην οποία θα κριθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, ή η όποια πρόοδος έχει κάνει η Τουρκία. Αντίθετα, αφήνοντάς το ανοιχτό, κατά την άποψή μας, δεν είναι προς όφελος ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε της Τουρκίας. Διότι κανένας δεν θα ξέρει μέχρι ποια είναι η ημερομηνία στην οποία αυτές οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις πρέπει να έχουν αναληφθεί. Δηλαδή επιτρέπει πολύ νωρίτερα να γίνονται κρίσεις, ανάλογα με το πότε θέλει ένα κράτος-μέλος να φέρει μια υπόθεση. Το σύνολο δηλαδή της προσπάθειας αυτής υπονομεύεται, κατά την άποψή μας, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η άποψη μας, η οποία έχει και κατατεθεί, είναι ότι πρέπει να έχουμε δεκαοχτώ μηνών χρονοδιάγραμμα.

Δημοσιογράφος : Να το εξειδικεύσουμε λιγάκι. Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι αλλάζουν τα δεδομένα εντελώς, και σε έξι μήνες η Τουρκία βάζει αυτό που λέμε, το «χρυσό γκολ» και ανοίξει τα λιμάνια, θα περιμένουμε 18-μηνο;

κα Μπακογιάννη : Όχι. Το θέμα δεν τίθεται έτσι. Καταρχήν υπάρχει ένα ολόκληρο πακέτο. Μιλάμε για ορισμένα κεφάλαια τα οποία θα μπουν στην «κατάψυξη», δηλαδή δεν θα ανοίξουν. Ορισμένα κεφάλαια τα οποία θα ανοίγουν αλλά δεν θα κλείνουν, διότι θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία. Διότι σας είπα πριν ότι, κατά την άποψή μας, η διαδικασία πρέπει να συνεχίζεται με την Τουρκία. Δεν πρέπει δηλαδή να υπάρχει πλήρης διακοπή. Και τρίτον ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα 18 μηνών, δηλαδή σε μία πολιτικά λογική εποχή που να μπορεί κανένας να περιμένει ότι θα έχουν περάσει οι τουρκικές εκλογές, θα έχει υπάρξει νέα Τουρκική Κυβέρνηση και επιτέλους, θα είναι μία στιγμή στην οποία θα μπορεί η Τουρκία να τοποθετηθεί αν θέλει ή δεν θέλει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει. Γι’ αυτό θέλουμε το χρονοδιάγραμμα.

Δημοσιογράφος : Θέλουμε ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο να λέει απλώς θα επανεξετάσουμε την κατάσταση μετά από 18 μήνες ή να λέει ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει να μην εφαρμόζει αυτό που πρέπει να τηρήσει, θα υπάρξει διακοπή;

κα Μπακογιάννη : Δεν αποφασίζεται σήμερα καμία αυτοματοποιημένη διαδικασία. Θέλω να είμαι σαφής. Αυτό το οποίο, όμως, επιθυμούμε είναι η σοβαρή και υπεύθυνη επαναξιολόγηση, μετά από 18 μήνες, της κατάστασης η οποία διαμορφώνεται. Η οποία, βεβαίως, από εκεί και πέρα θα οδηγήσει – λογικό είναι – αν έχουμε σήμερα «Χ» αποτελέσματα, σε κάποια άλλα αποτελέσματα, τα οποία όμως δεν θέλω να προδικάζονται αυτή τη στιγμή. Διότι θα ήταν και πολύ επιπόλαιο από μέρους μας.

Δημοσιογράφος : κα Υπουργέ από τις συναντήσεις που είχατε σχετικά με το άλλο αίτημα της Λευκωσίας, να μην συνδεθεί το Κυπριακό με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας. Είχατε κάποιες άλλες συζητήσεις με τους ομολόγους σας.

κα Μπακογιάννη : Η άποψη της Ελλάδος είναι ότι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας είναι μονομερείς δικές της υποχρεώσεις και δεν συνδέονται με την οποιαδήποτε προσπάθεια που τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν για την επίλυση του Κυπριακού. Η ευχή να επιλυθεί το Κυπριακό, βεβαίως, βρίσκει σύμφωνη όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και βεβαίως είναι μία θέση την οποία όλοι υποστηρίζουμε. Η σύνδεση όμως του ενός θέματος με το άλλο, δίνει λανθασμένες εντυπώσεις και δημιουργεί λανθασμένες προϋποθέσεις. Κατόπιν τούτου, δεν πρέπει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, κατά την άποψή μας, να συνδεθούν.

Δημοσιογράφος : Άρα δεν θέλουμε να μπει αυτή η παράγραφος του Ολι Ρεν στην πρότασή του.

κα Μπακογιάννη : Ακούστε. Σας είπα πριν ότι είμαστε στην αρχή μιας κουβέντας και διαβουλεύσεων οι οποίες θα γίνουν. Σας είπα επίσης ότι απέχουν οι θέσεις των χωρών πάρα πολύ η μία από την άλλη. Είναι μια πολύ δύσκολη και πολύ λεπτή διαβούλευση, αυτή η οποία έχει αρχίσει από προχθές. Τα συζητάμε.

Δημοσιογράφος : Να κάνω άλλη μία ερώτηση. Από χθες το ΠΑΣΟΚ έχει ένα σκιώδη Υπουργό Εξωτερικών, έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο γι αυτό;

κα Μπακογιάννη : Ο κ. Πάγκαλος είναι ένας πεπειραμένος Υπουργός Εξωτερικών. Έχει διατελέσει Υπουργός Εξωτερικών πολλά χρόνια. Με τον κ. Πάγκαλο έχω συνεργαστεί, γιατί ήμασταν μαζί στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Του τηλεφώνησα σήμερα για να του ευχηθώ καλή επιτυχία και πιστεύω ότι θα έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία, πάντοτε μέσα στα θεσμικά πλαίσια της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Αλλά, όπως πολλές φορές έχω πει, τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν είναι θέματα για κομματική εκμετάλλευση. Είναι θέματα που απαιτούν και από εμένα και, νομίζω, από όλους, προσπάθεια για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο